Zamieszczone przez aqire
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaIm wyzszym napieciem mierzymy, tym fs zmierzone bedzie wyzsze, parametry glosnika powinno sie mierzyc jak najnizszym napieciem.
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaA idealny pomiar fs powinien byc przeprowadzony na oscyloskopie przy 1W
A tak szczerze mówiąc to poważni producenci podają parametry pomiaru np. Seas 2V sin. ale co niektórzy w tym Polscy usunęli nawet wykres pomiaru z karty głośnika..
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMarios nie przesadzaj
Po tych zabiegach fs spadnie ale nie wiele
Testowane
Zdadza się max 5-10hz ale jak do tego dołożymy pozycję głośnika pion/poziom może wyjść trochę więcej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaCiekawa teoria.Ostatnio mierzyłem głośnik przy 1W: 98Hz, a 4W: 108Hz jest różnica nie?
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaA do czego ten oscyloskop potrzebny?
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaWielowątkowe dyskusje o wartości zadanego napięcia przy pomiarze Fs stanęły na niczym, a tu widać mamy odpowiedź .. 1W.
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaA tak szczerze mówiąc to poważni producenci podają parametry pomiaru np. Seas 2V sin.
2,8V to 1 W dla 8 ohm
Żeby coś porównać potrzebna jest standaryzacja jakaś.Last edited by jamess8; 24.10.2014, 23:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaIm mniejsze napięcie tym, stabilniejszy pomiar. Im większe napięcie tym bardziej wpływamy na zmianę parametrów głośnika, zaprzeczy ktoś ... ? :P
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta98Hz 4W 108Hz jest różnica nie
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta2V to 1W na 4 ohm
2,8V to 1 W dla 8 ohm
http://www.seas.no/images/stories/excel/pdfdataheet/e0045_w22ny001_datasheet.pdf
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaŻeby zmierzyć rezonansową
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPoza tym przy dużyc wooferach dając małe napięcie możesz niedostatecznie poruszać membraną aby mieć wiarygodny pomiar.
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaA jak tą moc liczysz?
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaMasz na myśli częstotliwość? Jeśli tak to jest to największy pik rezonansowy głośnika, do tego nie potrzebujesz oscyloskopu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaTo jest bzdura
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaNie prawda.
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta(ohm*moc)^0,5Last edited by Marios; 24.10.2014, 23:24.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNiestety nie. Sztywność zawieszenia nie jest liniowa?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postagłośnika już nie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPytałem jak mierzysz zadaną moc, podajesz mi wzór gdzie jest ona jedną z jego składowych..
Skomentuj
-
Nie wątpie i nie podważam. Mamy po prostu inny pogląd na te sprawy bazując na własnych doświadczeniach i wiedzy.
Wracając do początku dyskusji miałem w rękach parę głośników tonsila gdzie parametry były zbliżone do karty, ale może pochodziły z "właściwego" źródła.
Skomentuj
-
Mam nowe gdn 20/60/3 i parametry niestety bardzo odbiegaja od starej noty katalogowej.
Ale z drugiej strony mam 4 sztuki Visatonow w130 8ohm juz dawno rozegranych i tam roznica parametrow wzgledem tego co podaje producent jest jeszcze wieksza niz w Tonsilu. Az sie przerazilem prawde mowiac :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaTo nie teoria, to fakt Ostatnio mierzyłem głośnik przy 1W: 98Hz, a 4W: 108Hz jest różnica nie?
mms jest stałe i się nie zmienia .
Kms zależy nieliniowo od wychylenia i dlatego jest różne fs dla różnych napięć .
Parametry TS to liniowe przybliżenie głośnika i sens mają tylko dla małych napięć gdzie można w przybliżeniu uważać głośnik za liniowy .
Dla dużych głośników estradowych dla małych mocy zawieszenie może być mocno nieliniowe co może wpływać na pomiar .
Skomentuj
-
Niektóre ujęcia z montażu zestawów wyglądają na zrobione jeszcze w halach przy Daszyńskiego, ale większości nie kojarzę.
Wyjątkowo ładnie wykonane są korektory GDWT. Kiedyś takie kupiłem to wyglądały jak odlew z radzieckiego czołgu.
O pokazanej tam aparaturze pomiarowej B&K i Ortofon 400 było wielokrotnie pisane na forach, że syndyk Tonsil SA sprzedał całe wyposażenie z komory bezechowej firmie rozbiórkowej za cenę złomu. Więc każdy mógł ten sprzęt od nich odkupić za grosze, tylko że większość z niego byłaby zbyt droga w eksploatacji obecnie. Mogli jednak zainstalować je w komorze bezechowej w Poznaniu.
Technologia głośników dynamicznych, to raczej są lata czterdzieste niż osiemdziesiąte, więc zdziwienie nie na miejscu.
Wiadomo już z czym pokazali się na Audio Show 2014 ?Last edited by aqire; 11.11.2014, 14:08.
Skomentuj
-
Coś na temat znalazłem
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2926874.html
i oczywiście ALTUS :-)
Pomijając ich brzydotę ogólną, odnoszę wrażenie, nie znając oczywiście ceny, że jest to przerost formy nad treścią i się odbije na handlu. Nie kieruje się produktu upragnionego przez peerelowską klasę robotniczą do audiofilów zakochanych w hi-endzie. Do takiej grupy ta marka nie trafi wiec chwalenie się mundorfami i gniazdami WBT nie ma w tym przypadku znaczenia. Rzeczą warta uwagi jest nowy głośnik wysokotonowy. Oczywiście jeśli firma nastawia sie na nieco bardziej seryjna produkcję, bo przy założeniu nikłej sprzedaży to w zasadzie każde dziwadło można sprzedać za dowolnie straszna cenę.
Skomentuj
Skomentuj