Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwykly DT-99 kosztuje 58 zl, a gdwk 11/100 69zl na stronie producenta, przy czym ja bym tego glosnika nie chcial za darmo, tak jest beznadziejny.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Na AudioShow był gość z takim jednym soundbarem 3way (nie pamiętam już nazwy).
      Grało to świetnie i nie tylko na mnie zrobiło wrażenie.
      Jak ktoś nie ma miejsca to taki soundbar to idealne rozwiązanie.

Zapewne musiałeś słyszeć jakieś kiepskie sprzęty że masz taką opinię.
      Nigdzie się nie wypowiadałem jak to gra. Napisałem że głośniki w soundbarach są marne, zwykle bardzo podobne do tych głośników w lepszych telewizorach LCD. Nawet w takich kosztujących w okolicach 2tys. Jest tam ich dużo a za cały efekt akustyczny odpowiada elektronika, wbudowane wzmacniacze z DSP.

Bez tej elektroniki soundbar nie jest soundbarem tylko parą stereofonicznych kolumn wsadzoną do jednej obudowy i nie ma większego sensu niż głośniki zamknięte we wspólnej obudowie boob-boxa czy podobnego sprzętu. Jedyna korzyść to łatwość ustawienia ale akustycznie w zasadzie większe wady niż z pary oddzielnych kolumn stereo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Zwykly DT-99 kosztuje 58 zl, a gdwk 11/100 69zl na stronie producenta, przy czym ja bym tego głośnika nie chciał za darmo, tak jest beznadziejny.
      DT-99 kosztuje 74 złote i jest to głośnik porównywalny najwyżej z GDWK10/80 przy tym klasa ta jest podobna i do 10/80/19 i do Vify D27 w cenie około 100 złotych. Głośniki Tonsila sa od nich o 30-50% tańsze.
      A konstrukcyjnie GDWK 11/100 jest w klasie DT-100. Na stronie internetowej ilmmag.de znajdują się pomiary tego głośnika znacznie odbiegające in plus od pomiarów egzemplarzy, które sprzedawał jeszcze Pro-Tonsil na rynku krajowym.

Skomentuj

http://allegro.pl/monacor-dt-99-extr...871229298.html 58zl, a nie 74zl

Kup sobie dowolny glosnik Tonsila, zmierz jego znieksztalcenia i wodospad. Potem bedziemy gadac dalej co sie za ile oplaca, bo mam wrazenie, ze Ty dalej zyjesz w komunie albo zaraz po 89. Sorry ale brak Ci obiektywizmu. Kopulki Tonsila do archaizm, zobacz sobie jaki jest wybor glosnikow do 100zl ( chocby taiwanskie tang bandy ), przy ktorych Tonsile, to konstrukcja cepa, nie mowiac o ich brzmieniu. Przestan sie ludzic, ze te glosniki sa jakies konkurencyjne, bo konkurencyjne to moze i sa ale do Dibeisi, bo STX juz dawno ich przegonil.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
          Nigdzie się nie wypowiadałem jak to gra. Napisałem że głośniki w soundbarach są marne, zwykle bardzo podobne do tych głośników w lepszych telewizorach LCD
          Czyli miałem rację że nie słyszałeś dobrego soundbara :)

Bez tej elektroniki soundbar nie jest soundbarem tylko parą stereofonicznych kolumn wsadzoną do jednej obudowy i nie ma większego sensu niż głośniki zamknięte we wspólnej obudowie boob-boxa czy podobnego sprzętu.
          Tak, soundbar to boom-box, tyle że lepszy (oczywiście zależy od modelu).
          Można kupić też fikuśne małe kolumienki, zawiesić je na ścianie po bokach ekranu i do tego kupić małego suba... lepiej zagra i będzie lepiej wyglądać niż te Tonsile.

Skomentuj

Przegonił na kopułkach z przerobionych kloszy od lamp samochodowych dumnie nazwanych węglowymi. Konstrukcje monacora które przywołujesz to technologia głośników jeszcze z czasów WHD - to te lepsze bo większość to tania chińszczyzna nie trzymająca parametrów. To jest ta niby nowoczesność której nie widzisz u Tonsila.

I nie pokazuj cen ze allegro bo na nim można kupić też tonsile za 50 złotych, wiec nadal beda o 16% tańsze.

Teraz czekamy jak przedstawisz pomiary tych wszystkich głośników które tu chwalisz, żeby można porównać je z pomiarami illmag.de

Ja się nie łudzę, ale też nie mam takich "jazd" na ten czy inny głośnik. Niestety dajesz od pewnego czasu pokaz niczym nieuzasadnionych przekonań, że wspomnieć tylko jakieś fanatyczne przywiązanie do podrabianego midwofera z Tonsilu. A teraz, jak zawiedziona panna młoda, przegięcie w drugą stronę i nieuzasadnione krytykanctwo. Tonsil Cię zdradził i nie spełnił oczekiwań? Ale to nie problem z Tonsilem.

Czyli miałem rację że nie słyszałeś dobrego soundbara :)

Tak, soundbar to boom-box, tyle że lepszy (oczywiście zależy od modelu).
            Można kupić też fikuśne małe kolumienki, zawiesić je na ścianie po bokach ekranu i do tego kupić małego suba... lepiej zagra i będzie lepiej wyglądać niż te Tonsile.
            Jesli masz na myśli Yamahe za 3 tysiące z dużym hakiem, to tak - nie słuchałem dobrego soundbara. Przeczytaj dwa razy to o czym napisałem, żeby dokładnie nawiązać do tematu. Nic tam na temat brzmienia nie pisałem. Było o konstrukcji.
            W konstrukcjach soundbarów stosuje się marne głośniki w dużej ilości, bo tam za efekt akustyczny odpowiada DSP.

Wkładanie dwóch kolumn stereo w jedną obudowę tylko po to żeby sobie wisiało na ścianie jest równie sensowne jak budowanie głośników w formie grających obrazków. Nie ma nic wspólnego z potrzebami akustyki

Tonsil nie produkuje DSP, zestawów aktywnych i praktycznie drobnej elektroniki konsumpcyjnej. Nie miałby szans konkurencyjnych na rynku marketowym tych produktów. Nie ma powodu żeby udawał że coś takiego produkuje, za pomocą zapakowania dwóch kolumn stereo do jednej obudowy.

Skomentuj

Przegonił na kopułkach z przerobionych kloszy od lamp samochodowych dumnie nazwanych węglowymi. Konstrukcje monacora które przywołujesz to technologia głośników jeszcze z czasów WHD - to te lepsze bo większość to tania chińszczyzna nie trzymająca parametrów. To jest ta niby nowoczesność której nie widzisz u Tonsila.
              Nie interesuje mnie na z czego robia interesuja mnie parametry i cena, a te sa lepsze niz u Tonsila.

I nie pokazuj cen ze allegro bo na nim można kupić też tonsile za 50 złotych, wiec nadal beda o 16% tańsze.
              Juz zapomniales jak biadoliles na szemranych sprzedawcow Tonsila, ktorzy sprzedaja cos co jest sklejone z niewiadomo czego? Podalem Ci ceny ze sklepu Tonsil oraz ceny od dystrubutora glosnikow Monacor ale jak widze meczy Cie to strasznie.

Teraz czekamy jak przedstawisz pomiary tych wszystkich głośników które tu chwalisz, żeby można porównać je z pomiarami illmag.de
              Wystarczaja mi pomiary wlasne, jakie robie w domu, w ktorych Tonsile wypadaja bardzo slabo.

Ja się nie łudzę, ale też nie mam takich "jazd" na ten czy inny głośnik. Niestety dajesz od pewnego czasu pokaz niczym nieuzasadnionych przekonań, że wspomnieć tylko jakieś fanatyczne przywiązanie do podrabianego midwofera z Tonsilu. A teraz, jak zawiedziona panna młoda, przegięcie w drugą stronę i nieuzasadnione krytykanctwo. Tonsil Cię zdradził i nie spełnił oczekiwań? Ale to nie problem z Tonsilem.
              Napisze Ci to jeszcze raz. Jestem obiektywny, robie wlasne pomiary i testy i na ich podstawie wyglaszam swoja opinie. Dzieki temu nie ma problemu z pochwaleniem czy zjechaniem dowolnego produktu, ktory jest po prostu kiepski.

A Ty ludz sie dalej, ze Tonsile sa warte swoich pieniedzy, zyj dalej w tej utopii i teoriach, ktore nie maja zadnego poparcia w rzeczywistosci.

Skomentuj

Cena od dystrybutora Monacora jest 74 złote za DT-99. Czasem trochę mniej jak się kurs wymiany zmienia.

Jeśli chcesz dyskutować o parametrach powołaj się na jednolite pomiary na przykład z illmag.de
                Nie wiem tylko czy znajdziesz tam stxa, ale reszta wymienionych będzie bez problemu.

Nie jesteś obiektywny bo wypisujesz bzdury na temat cen, co akurat każdy może sam sprawdzić.

jest tylko jedna obiektywna przyczyna dla której głośniki Tonsila są gorsze od Monacora.
                Dostępność w sprzedaży i zbyt wiele niepewnych źródeł pochodzenia.
                Reszta takich fachowych uwag pisanych w necie to bajki wyssane z palca niespełnionych konstruktorów.

Skomentuj

illmag.de
                  A może konkretny link bo wpisuje tak i siak i echo .
                  "Ni ma" mówi wujek g. i przeglądarka .

Skomentuj

http://www.ilmag.de/html/news.html

http://www.ilmag.de/Datenbank/html/datenbank4.html i http://www.ilmag.de/Datenbank/html/datenbank5.html
                    Zastanawiające że wykres spl GTC11/100 wyraźnie się różni od pomiarów GDWK11/100 sprzed czterech lat które były zamieszczone na stronie TAC

Skomentuj

Przeczytaj dwa razy to o czym napisałem, żeby dokładnie nawiązać do tematu. Nic tam na temat brzmienia nie pisałem. Było o konstrukcji.
                      W konstrukcjach soundbarów stosuje się marne głośniki w dużej ilości, bo tam za efekt akustyczny odpowiada DSP.
                      Bosze...
                      A o co tu chodzi?
                      O dźwięk i wygląd, a nie o to co jest w środku.
                      Efekt końcowy się liczy!!!

Jeśli soundbar gra, a przy tym wygląda lepiej od PRL-owskich skrzynek o wielkości większej niż skrzynki na owoce, to przepraszam, ale wolę sounbara.
                      Po za tym, jeśli ktoś ma miejsce na wzmacniacz który musi zasilić te kolumny panelowe, to ma też miejsce aby postawić podłogówki.

Skomentuj

Dla porównania do GTC11/100 głośnik DTW110ng Visatona
                        http://www.visaton.com/en/chassis_zu...rchiv/171.html
                        i ciekawostka - oferta kitów naprawczych do głośników wysokotonowych
                        http://www.visaton.com/en/chassis_zu...men/index.html
                        Na rysunkach mamy stare i nowe zamienniki do kopułek Visatona. Te nowe przypominają bardzo elementy do Tonsili GDWK10/80/19, te stare przypominają elementy do GTC/GDWK11/100. Ciekawe czy pasowałaby wersja kopułki od G25DSM.
                        Nie wiadomo już kto z kogo zrzynał i kto dla kogo produkuje. I o to chodzi kiedy twierdzę że obecnie należy być ostrożnym wobec produktów spod tej marki.

Bosze...
                        jeśli ktoś ma miejsce na wzmacniacz który musi zasilić te kolumny panelowe, to ma też miejsce aby postawić podłogówki.
                        Właśnie o to mi chodziło. Sensowniej by chyba było dla Tonsila zrobić te konstrukcje jako podłogowe 2,5 drożne wąskie słupki wzorem starych Denonów albo Sonat.

Skomentuj

Nic dziwnego że nie znałem tej strony .
                          Sama charakterystyka to za mało .
                          Nawet imp. nie ma .

Skomentuj

Są pliki pomiarowe do importu w programy symulacyjne ale nie sprawdzałem co w nich jest.

Chodzi o fakt że zarówno GTC11/100 i D-99 zostały pomierzone w tym samym czasie ta sama metodą. Są wykresy i opisy podstawowych parametrów, jest do tego komentarz. Można sprawdzić jak oba głośniki były porównywane technicznie i ocenione.

http://www.ilmag.de/html/body_download.html

Skomentuj

marian znalazłeś soundbara, który na as Ci się podobał?

Skomentuj

Nie na temat...
                                FIGHT! hehehe :)

Jakby te panele nie grały nikt przy zdrowych zmysłach nie zawiesi na ścianie, ani tym bardziej nie narazi się żonie/partnerce bo go wywali z tymi panelami za drzwi... Są najzwyczajniej brzydkie, bez absolutnie żadnego polotu.
                                Last edited by Rhainkraft; 09.12.2014, 17:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  marian znalazłeś soundbara, który na as Ci się podobał?
                                  Tak.
                                  Nie wiem jak odtwarzał muzykę, ale film brzmiał świetnie.
                                  Basy było zaskakująco sporo (i nie było ukrytego suba w pokoju), w pokoju stał tylko TV i soundbar.
                                  Tak jak pisałem, była to 3 drożna konstrukcja, dwie 15-stki na basie i 10-tki na średnich.

Skomentuj

Podrzuć link jak znalazłeś.

Skomentuj

Cena od dystrybutora Monacora jest 74 złote za DT-99. Czasem trochę mniej jak się kurs wymiany zmienia.
                                      Nie jesteś obiektywny bo wypisujesz bzdury na temat cen, co akurat każdy może sam sprawdzić.
                                      Jestes glupi czy glupiego udajesz? Moze wejdz sobie na strone Monacor.pl i sprawdz liste dystrybutorow na slasku i w magiczny sposob znajdziesz na liscie te same firme, ktora sprzedaje Monacory na Allegro. Wiec zanim jeszcze raz masz cos glupiego napisac, to sie zastanow dwa razy.

Skomentuj

10 lat temu GDWK 11/100 to był bardzo popularny głośnik. Dostanie sztuki dobrej/oryginalnej było dużo bardziej prawdopodobne niż obecnie. Mimo to, z 5 egzemplarzy jakie posiadałem, każdy był inny. Generalnie spore odchyłki zaczynały się od około 10kHz. O ile parami w danej chwili zakupu były do siebie dość podobne, to jedna para kupiona ponad rok po pierwszej już się wyraźnie różniła.
                                        Takich zjawisk nigdy nie miałem w przypadku seasa, visatona, scana i innych renomowanych firm ;-).

Po drugie przejście z ww tonsila na audaxa ts25a10 , który obecnie kosztuje zaledwie 100zł za szt , była miażdżącym szokiem oczywiście na niekorzyść tonsila który grał jak za ściany.

Kopulki Tonsila do archaizm, zobacz sobie jaki jest wybor glosnikow do 100zl ( chocby taiwanskie tang bandy ), przy ktorych Tonsile, to konstrukcja cepa, nie mowiac o ich br
                                        zmieniu. Przestan sie ludzic, ze te glosniki sa jakies konkurencyjne, bo konkurencyjne to moze i sa ale do Dibeisi, bo STX juz dawno ich przegonil.
                                        Otóż to. Kopułki są beznadziejne. Midbasy sa lepsze ale to są ze 2-3 rodzynki, jakby brać całość oferty to i tak jest kiepsko chociażby ze względu na wykonanie. Obecnie wybór dobrych i tanich głośników jest zaskakująco duży, dużo większy niż 5 czy 10 lat temu. Ceny tonsila od 10 lat pozostają na podobnym poziomie, jakość maleje. Konkurencja robi coś dokładnie odwrotnego, ceny dawnych drogich głośników obecnie są niskie, np wspomniany audax, czy vifa lub scan speak obecnie classic a kiedyś szczyt hi endu za ogromne pieniądze, można kupić w rozsądnych lub nawet niskich cenach. Do tego mamy nowych producentów na rynku jak wavecore , tangband, SB, czy fountek, których ceny głośników nie są jakieś zawrotne a dostajemy bardo przyzwoity sprzęt.

Obecnie tonsil nie może mieć już ambicji nawet na midend bo to dla niego za wysokie progi. Może próbować konkurencji w low endzie gdzie niestety jest za drogi lub za słaby.
                                        Last edited by Yoshi_80; 11.12.2014, 08:06.

Skomentuj

Jestes glupi czy glupiego udajesz?
                                          Chamstwo wychodzi z rogami w dowodzie osobistym. Mam nadzieje że za taki sposób zagajania rozmowy dostaniesz zasłużonego bana.

Jeśli porównujesz ceny ofertowe to porównuj ofertowe do ofertoiwych albo alegrowe do allegrowych. A nie manipuluj jak łapówkarze z rządu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X