Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
    Tak na marginesie to nie ma większej połowy
    Ja również nie zgodzę się, ale mam inne tłumaczenie:

Rybacy są dzisiaj zadowoleni, bo maja większe połowy niż wczoraj...

Skomentuj

Publikacja Tonsila sprzed godziny na fb

"Po emocjonującym weekendzie w hotelu Sobieski czas na kilka informacji dla Was. Jak pisaliśmy wcześniej na targach swoją premierę miał nowy Altus, wystawione było kilka prototypów tego modelu, oczywiście wymagają one jeszcze dopracowania technologicznego, ale i tak większość zwiedzających była pod sporym wrażeniem. Na targach pokazaliśmy Altusy lakierowane w różnych kolorach, oczywiście w ofercie podstawowej będzie również wykończenie w fornirze naturalnym, kolejna wersja będzie miała front oraz górę wykończoną skórą naturalną oraz kamienną podstawę. Ostatnia wersja będzie na indywidualne zamówienie m.in ze specjalnymi grafikami, więcej na ten temat napiszemy trochę później. Zestaw będzie miał oczywiście maskownice, które będą montowane na magnesy, by po ich zdjęciu nie było żadnych otworów w obudowie. Oficjalne parametry podamy po dokonaniu pomiarów m.in. w kabinie bezpogłosowej.
      Zestaw będzie dostępny w sprzedaży pod koniec roku, cenę ostateczną jeszcze kalkulujemy, obecne szacunki wskazują na 5 tys. za parę. Wielu z Was pyta jak nowy Altus gra, my możemy być nie obiektywni , sami to ocenicie w salonach, tym którym udało się w posłuchać na targach, twierdzili jednoznacznie, wart tej ceny! Będzie wersja mniejsza, analogicznie jak to jest dzisiaj z modelami Altus 300 i 200 które zostaną w ofercie."

serio ludzie byli tak zachwyceni nowymi Altusami?

Skomentuj

Daj spokoj :/
        500zl bym za to nie dał

Ta kolumna sie poprostu darła a nie grała
        Niech zajmą sie jej dźwiękiem a nie wyglądem
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dostosowali cenę Altusa do miejsca gdzie go pokazali i mają nadzieję że "ciemny lud to kupi"
          Za 5 tysięcy można kupić coś co już gra a nie pudrowanego trupa

Skomentuj

Nie ogarniam polityki tej firmy...
            Jakiś czas temu czytałem wywiad z dyrektorem czy tam kierownikiem, nie pamiętam, w którym mówił że w tym momencie najlepiej sprzedającymi się kolumnami są dalej Altusy i stanowią sporą część dochodów. No to jest super myślenie, żeby coś co przynosi kasę lekko zmienić i podnieść cenę znacząco. Przecież nikt im tego nie kupi i stracą duże źródło zarobku. A ja myślałem, że zrobią kapitał i wejdą na rynek z czymś takim jak Pylon.

Skomentuj

A co tu jest do ogarniania? Robią tak jak wszyscy. Pylon Saphire 31 za 3500 złotych można sprzedawać ? Więc co w tym dziwnego że za produkt dwa razy większy od konkurencji chcieliby brać 5000 złotych ?
              Wszystkie pomysły rozbijają się o zdolności produkcji bardziej niż o cenę. Najlepiej robić jak AA - jeden zestaw na pięć lat za milion i laba.

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                Dostosowali cenę Altusa do miejsca gdzie go pokazali i mają nadzieję że "ciemny lud to kupi"
                Za 5 tysięcy można kupić coś co już gra a nie pudrowanego trupa
                Raczej do wielkości wyrobu z uwzględnieniem kosztów produkcji.
                Za 5 tysięcy można kupić nawet samochód i to z głośnikami w środku.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                  Za 5 tysięcy można kupić nawet samochód i to z głośnikami w środku
                  :blink::lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                    :blink::lol:
                    No a co? A nie?
                    Używany będzie, ale jeszcze będzie jeździł i grał w środku.

Skomentuj

Co prawda moje domowe audio jest drozsze od mojego samochodu, wartego ok 5kzl), ale ja nie potrzebuje drozszego samochodu, tym bardziej ze codziennie pokonuje nim ok 60km i sie sprawdza doskonale.
                      Auto mi nigdy nie zastapi mojego sprzetu audio i odwrotnie, chyba tu o to chodzi... A home audio i car audio to 2rozne swiaty...
                      Last edited by jamess8; 16.11.2014, 22:18.

Skomentuj

Mój samochód wart jest w tej chwili jeszcze mniej. Ma też radio i głośniki, których nie słucham bo muzyka w czasie jazdy mnie irytuje, ostatnio i tak niewiele jeżdżę.

Próbowałem porównać te 5 tysięcy do ceny jakiegoś podobnej wielkości wyrobu głośnikowego, ale nic podobnego nie znalazłem wielkości kredensu na wysoki połysk. Największe z tanich kolumn głosnikowych to dwie wersje Pylona:
                        Sphire 30 na blaszanych STXach 8" oraz Saphire 31 na blaszanych (prawdopodobnie) Visatonach 8" i najtańszym 1" Seasie. Oba w cenie ok. 3,5 tysiąca.
                        Wiec Altusy kalkulują prawidłowo, biorąc pod uwagę wielkość zestawu i głośników oraz kosztowne wykończenie.

Nie zmienia to jednak mojej opinii , mnie się one nie podobają i nie ma znaczenia czy wyjdą w cenie 5 tysięcy czy jakiejś innej. Nie podobają mi się nie ze względu na takie czy inne głośniki uważane za przestarzałe, bo technika głośników dynamicznych jest znana od lat 40. i są tez głośniki produkowane wg założeń z początków techniki dźwiękowej, do dzisiaj sprzedawane w bardzo wysokich cenach i mające liczne grono entuzjastów wśród audiofilii.
                        Te głośniki Tonsila są w stanie dobrze zabrzmieć, to kwestia popracowania nad akustyką całego zestawu.

Nie podoba mi się w nowych Altusach ich ogólnie wygląd i taki jakiś niedbały sposób realizacji pomysłu wzorniczego

Pamiętam stare Altusy z czasów kiedy jeszcze koszulę w zębach nosiłem i one urzekały zdobniczą elegancją. Altusy od modelu chyba 110 przyciągały wzrok doborem kolorów i kształtów. W czasach schylkowego PRLu i "opakowań zastępczych" szczególnie, samo patrzenie na Altusy wywoływało wrażenie pewnej ekskluzywności.
                        Teraz jest powrót do takiej elegancji w droższych modelach np. monitorków Heco widziałem podobne wzornictwo z pierścieniami aluminiowymi.

W nowych Altusach nie ma elegancji. Nie podobają mi się te dziwnie przerośnięte i mocno błyszczące pierścienie ozdobne na głośnikach. Zalatuje to jakimś posrebrzanym lakierowanym plastikiem rodem z deski rozdzielczej popularnego samochodu. Kolor tych pierścieni nie tworzy eleganckiego kontrastu, bo obudowa też się błyszczy jak psu ....

Żeby nowy Altus nabrał elegancji, pierścienie ozdobne powinny być węższe-dyskretniejsze oraz mniejsze i - albo matowe - anodowane, na tle czarnej błyszczącej lub półmatowej obudowy. Albo błyszczące szczotkowane na tle matowej lub półmatowej czarnej obudowy.
                        Szerokość ściany przedniej obudowy powinna być maksymalnie zwężona - najbardziej jak się da wykonać. Skrzynia i tak jest wielka, nieustawna i niepraktyczna, wiec przynajmniej optycznie z przodu powinna zostać wyszczuplona.
                        Nieładnie tez wygląda tak silne przesunięcie głośników w bok. Zwykle na wąskich obudowach stosuje się przesunięcie o 20-30mm od osi symetrii, na szerokiej można nieco więcej tak żeby oczywiście środek wysoko-tonowego pozostawał w rożnych odległościach od krawędzi obudowy. Przy takim mocnym przesunięciu jak teraz jest w nowych Altusach, całość nie wygląda estetycznie. Teraz wygląda jakby się kolumna "zwichrowała" w jedną stronę a obok nich jest połać pustej ściany.
                        Otwory b-r też ustawione jakby z innej kolumny - jakby zamiarem było wznowienie wzornicze Midltona - dwa na dole.
                        Aż nie wiadomo, gdy się na tę całość patrzy, czy projektant miał tak słaby dzień, czy rozmieszczenie źródeł na ekranie zrobił jego syn w ramach pierwszego DIY
                        Last edited by ifonik; 16.11.2014, 23:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
                          No a co? A nie?
                          Używany będzie, ale jeszcze będzie jeździł i grał w środku.
                          I jeszcze można lachona wyrwać

A tak serio, to podziwiam że ktokolwiek jeszcze dziś kupuje Altusy. Ja rozumiem że to legenda lat 80... no ale... świat się zmienia..
                          a Altusy wciąż takie same

http://www.opineo.pl/opinie-427143-t...00.html#opinie - niewiarygodne że to prawda :)

A te nowe... hmm.. wyglądają zacnie, szkoda że tak słabo grają jak mówicie. I ciekawe kto to za 5k kupi, napewno nie ci co kupowali do tej pory altusy.
                          A mogli zrobić coś fajnego w takiej budzie, jak np. Diamondy z B&W :)

Skomentuj

No na blachę za 5 tysięcy to chyba majty z głowy się zerwie

Tak jak pisałem 5 tysięcy, to w sumie jest dużo, jednak w porównaniu z tej wielkości konkurencją wielkiego wyboru nie ma. W zasadzie żadnego wyboru nie ma w tych gabarytach i takiej cenie - jedynie się jakieś Audiomega załapią :)
                            Te głośniki z Altusów też mogą dobrze zagrać jak się projektant postara. Stosunkowo lekkie membrany w dużych głośnikach nie nastawionych na basowe tąpnięcia jak z subwoofera mają wiele przewag nad modnymi obecnie maleństwami. Wymagają jednak więcej przestrzeni niż w typowym pokoju typowego nastolatka.

Ale samo wykonanie projektu jest odpustowe, wyzywające i bez smaku. A przecież przedmiot ma dość duże gabaryty wiec tym bardziej powinien być dopracowany wzorniczo. Tutaj pomysł wzorniczy skończył się na pociągnięciu wszystkiego lakierem bezbarwnym, podrabianym aluminium pierścieni ozdobnych i jakimś przypadkowym rozstawieniem głośników na szerokim kredensie.

Skomentuj

Kapelli poległem pod tym co zalinkowales ...
                              ja mam przerobione 140 głośnik gdn 32 cm z podwujnym magnezem średni i sopran z altus 300 wygószenie i bas reflek 19,60 cm według obliczeń i grają świetnie poniewasz 140 ma głośnik średni wysterowany bardzo dobrze jest szłyszalny sopran troszke piskliwy dlatego urzywam korektora niski gdn 32 300w robi wrarzenie tuby poprostu bajka zrobienie ich kosztowało koło 1000zł i nie zamoieni6736165 je na żadne inne
                              Wyglada ze koles we łbie ma same "wygószenie" :-D

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=-G2zj_OUFt8

Co się dzieje z ortografią w tym kraju ?
                                Niedługo na pytanie ile znasz języków odpowiedź będzie "niepełny jeden" :)

Skomentuj

Albo "nawet jednego nie"
                                  Ale to pisał jakis kretyn chyba bo przeglądarki nawet poprawiają błędy :/
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Myślę że aż tak źle nie jest
                                    w końcu w dzisiejszych czasach kazdy młody biegle włada 3językami - jednym w gębie i dwoma w butach ;-)

Skomentuj

Nie na temat...
                                      w dzisiejszych czasach ludzie potrafią mówić wieloma językami. Tylko zazwyczaj w żadnym nie potrafią nic mądrego powiedzieć.
                                      Last edited by ifonik; 25.11.2014, 21:42.

Skomentuj

Nie wiem czy było w tym wątku ale pojawił się taki wytwór:
                                        http://www.tonsilproducent.pl/pl/kol...ikowe/panelowe
                                        Nie wiem jaki cel ma takie ułożenie głośników, jest dość śmieszne.
                                        Co ciekawe są tam dwie membrany bierne.

Skomentuj

Napisz do dyrektora produkcji i zapytaj dlaczego tak jest zrobione.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X