Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skąd ta pewność, sam projektujesz, czy co Jesli masz niewsy że mają mieć nowe produkty, to naprawdę ciekaw jestem kto im projektuje.

Ale tak wracając do ogółu:
    Szczerze powiem że dziwię się że Tonsil takie emocje wzbudza.Historia organizacji jest ciekawa i chwalebna, ale od wielu lat "oryginalne" produkty Tonsilu sa już klepane na kolanie. Poza nazwą nic nie zostało. Nowa organizacja pod marką tonsil to też już zupełnie nowy twór, a nie stary godny poszanowania producent. Tradycji tej produkcji, zaplecza już nie ma. Więc czym się różni nowy tonsil od jakichś domorosłych producentów typu "Edyton"? Poza nazwą, to czym? A jeśli np Paweł S jest w stanie złożyć ten głośnik w domu z komponentów zamówionych od różnych dostawców, to czym się różni? Tak naprawdę nowy Tonsil powinien być traktowany jak każda nowa firma wchodząca w ten rynek. Bo de facto to jest zupełnie nowa firma. I kibicuję jej tak samo jak każdej nowej inicjatywie w Polsce, bo jeśli ktoś odniesie sukces, to kupę ludzi będzie miało robotę i pieniądze a majsterkowicze fun. I tego i nowemu Tonsilowi i sobie i wam życzę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      Skąd ta pewność, sam projektujesz, czy co Jesli masz niewsy że mają mieć nowe produkty, to naprawdę ciekaw jestem kto im projektuje.
      Bo widzialem na wlasne galy nowe produkty, ktore beda niebawem w sprzedazy. Kto projektuje? Sami projektuja, np Pan Marek.

Skomentuj

Naprawdę zostało im jeszcze po tylu latach knowhow żeby samemu zaprojektować cały układ? Po owocach ich poznamy

Skomentuj

"Anty" Tonsilowski jest artykuł w lipcowym AV o firmie Sounddeco.. ogółnie cały ten artykuł to porażka tego co go napisał, niestety to redaktor naczelny.
          Chyba przestanę to pisemko kupować, jak naczelny jara się tym, że ktoś go zaprosił na kolację i mógł przyjechać na dwa dni. Jeszcze o tym pisze..

Skomentuj

Matusiak, kierek Sounddeco to przeciez dawny pracownik Tonsila, majacy na swoim koncie kilka patentow. Ciekawe co tam wysmarowali w gazecie. http://www.sounddeco.pl/kierownik.html

Skomentuj

Inaczej audiowitowa
              Last edited by lklukasz; 14.09.2014, 08:59.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A tak wyglada oficjalny gdn 17/100 z hologramem i gwarancja 36 miesiecy :

I jak narzekacze? Zatkało kakało?

Skomentuj

aplikuj i pisz co to warte

Skomentuj

Jak peerless jakiś :)

Skomentuj

Membrana rzeczywiście od GDN 20/xx , w oryginale była czarna , powlekana . Możesz dać więcej fotek ?
                      Last edited by toopcool; 24.09.2014, 20:46.

Skomentuj

Jakie fotki chcesz zobaczyc?

Skomentuj

Tył głośnika. Tył membrany i zawieszenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                            Membrana rzeczywiście od GDN 20/xx
                            jak od 20? przeciez to 16-18cm glosnik!

Skomentuj

Szkoda, że kosztuje aż 140zł i wątpię żeby był wart swojej ceny, choć wygląd jest ciekawy.
                              PM jak możesz pomierz TS'y

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                ak od 20? przeciez to 16-18cm glosnik!
                                membrana jest docinana z gdn 20 do wielkosci 17/100.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                Szkoda, że kosztuje aż 140zł i wątpię żeby był wart swojej ceny, choć wygląd jest ciekawy.
                                Trudno powiedziec. W tej cenie nie ma wielkiego wyboru poza funtekami, tangbandem i stx. Dla mnie np Visaton w130 nie jest wart swojej ceny ( poziom ceny stx to jego miejsce) i tansze Tonsile leja mu dupsko bez litosci.
                                Trzeba go dotrzec, zrobic pomiary i ocenic co potrafi. Jak nie bedzie odstawal od konkurencji, to bez zastanowienia wole dac zarobic polakom niz chinczykom.

Skomentuj

Czekamy na pierwsze spostrzeżenia jak on gra i co jest wart .

Skomentuj

Wiem, że to takie głupie gadanie ale za 180zł jest SB Acoustics SB15NRXC30-8, to jest jedynie i jednocześnie aż 40zł. Zależy jak na to patrzeć.
                                    Zastanawiam się czy sobie nie zrobić nowych monitorów, bo Ushery nie do końca pod mój gust pasują, a poza tym trochę są za duże jak na głośniki do komputera.

Jeśli chodzi o Visatony W100 czy W130, to rzeczywiście są to słabe głośniki i niewątpliwie tonsile grają fajniej.
                                    Last edited by scythe1123; 25.09.2014, 11:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      Wiem, że to takie głupie gadanie ale za 180zł jest SB Acoustics SB15NRXC30-8.
                                      Jasne, ale on ma 83cm2 powierzchni drgajacej, a 17/100 128cm2, wiec ni jak nie da sie ich do siebie porownac. Poza tym, ja nie wiem czy wiekszosc w ogole zwrocila uwage na parametry tego tonsila, podawane przez jeszcze pro tonsil. Ten glosnik nie bedzie sie nadawal do monitora, chyba ze w obudowie zamknietej. Dobroc jest spora, raczej podlogowka, nie wiem czy bym sie rzucil na robienie br na tym glosniku. Dla mnie osobiscie to zaleta, bo w podlogowej TL bedzie zamiatal basem jak trzeba.

Skomentuj

No teoretycznie poniżej Qts <0.4 nadaje się do BR to nie jest zasada, np arn 116 miał większą dobroć i w obudowie BR sobie całkiem dobrze radził.
                                        Kształt głośnika aż sam się prosi o wąską podłogówkę, zobaczymy jakie będziesz miał doświadczenia może też spróbuje się z TL pobawić - nie miałem jeszcze okazji.

Skomentuj

Oczywiscie mozna nawet i z qts 0,6 zaladowac do BR, ale bedzie to raczej dalekie do optimum. Pisze tylko moje wlasne wnioski, dla moich zastosowan jego parametry sa wiecej niz dobre.

Przedstawiam pomiar w amatorskich warunkach, glosnik pobudzany krokowym sinusem, w poziomym polozeniu. Parametry czastkowe bez Vas, glosnik prosto z kartonu.

Loudspeaker parameters:

Fs = 49.08 Hz
                                          Re = 7.02 ohms[dc]
                                          Le = 347.47 uH
                                          L2 = 440.73 uH
                                          R2 = 11.77 ohms
                                          Qt = 0.47
                                          Qes = 0.50
                                          Qms = 7.42

Load overlay data,
                                          to calculate all parameters!

Wg mnie te parametry sa bardzo bliskie temu, co niegdys podawal pro tonsil w swoich katalogach. Poki co pomiarow FR nie bedzie, musialbym je wykonac w odgrodzie aby byly wiarygodne i porownywalne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X