Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
    Ta firma nie ma dostatecznego kapitału na tworzenie nowych i utrzymanie w produkcji starych wyrobów Tonsil
    A skąd wiesz?

Zafascynowanym umknęło to co napisałem po zamieszczeniu wykresów, wiec powtórzę
    Wykresy charakterystyki częstotliwości Wieszczecinski-Tonsil GDN 17/100 są istotnie różne od ProTonsil GDN 17/100. Widac niestłumione podbicie przy 4khz, co jest typowe dla papieru, a pasmo poniżej również sprawia wrażenie bardziej wypełnionego. Na pewno w tym podzakresie głośnik będzie brzmiał inaczej od pierwowzoru.
    No i co z tego.

To nie jest żadna "wersja rozwojowa" ani żadne "zmiany konstrukcyjne", tylko sklejenie z tego co było pod ręka byle udało się najbardziej upodobnić do pierwowzoru. Sklejanie różnych głośników i udawanie, że maja one związek z produktami Tonsil S.A. i ProTonsil, to jak widzę dla niektórych jest powód do postawienia zakazu krytyki.
    Nikt nie broni krytykować, więc przeciwnie. Krytyka niewiele tu zmieni, mają tanią konkurencję w postaci STX, obu firmą dobrze zrobi konkurencja w sektorze budżetowych głośników a mynna tym skorzystamy

Skomentuj

Zafascynowanym umknęło to co napisałem po zamieszczeniu wykresów, wiec powtórzę
      Wykresy charakterystyki częstotliwości Wieszczecinski-Tonsil GDN 17/100 są istotnie różne od ProTonsil GDN 17/100. Widac niestłumione podbicie przy 4khz, co jest typowe dla papieru, a pasmo poniżej również sprawia wrażenie bardziej wypełnionego. Na pewno w tym podzakresie głośnik będzie brzmiał inaczej od pierwowzoru.
      Jak mozesz porownywac moj pomiar do pomiaru Tonsila? Przeciez wiesz, ze smierdzi to amatorszczyzna. Obudowa w jakiej jest moj glosnik jest inna niz obudowa z pomiaru Pro Tonsil. Juz samo to daje do zrozumienia, ze pasmo bedzie inne. Patrzac na pomiar orginalu wcale ten pik nie jest taki stlumiony jakby Ci sie wydawalo. Rezonans na 4khz oryginalu jest ponad 5db sredniego pasma ( nie mowiac juz o tym, ze pomiar zawiera dyfrakcje obudowy ), to samo jest na moim pomiarze. Druga sprawa, to to, ze Pro Tonsil nie podal sposobu wygladzania pomiaru, a widac ze ma on miejsce. Moj pomiar jest pomiar ma wygladzanie 1/24 na oktawe i wcale bym nie powiedzial, ze tlumienie malowanej membrany oryginalu dziala tak dobrze. Wlasciwie, to moze nawet i lepiej, ze obecny gdn 17/100 nie posiada dodatkowego tlumienia membrany, zwieksza on mase ruchoma oraz jednak bedzie wplywac na drobne niuanse brzmienia. W pomiarze bliskim widac doskonale, ze membrana zachowuje duza szytwnosc i tlokowa prace do prawie 3 khz, co przy obecnie stosowanych glosnikach kopulkowych daje mozliwosc bezproblemowego zgrania w pasmie 2khz, co jeszcze poprawi koncowy dzwiek. Mozesz sobie ponarzekać, na ile jest zgodny z oryginalem, ale na te chwile jego pomiary sa bardzo dobre.

http://www.tonsil.ro/Specs/GDN17100.jpg

Skomentuj

Nie napisałem z jakim pomiarem go porównałem. Tak się składa że porównywałem ten wykres do własnego pomiaru zrobionego ARTą z wygładzeniem 1/3oct w obudowie 16 litrów. Między 2-3k hz był dołek 3 db a na 4,5k hz górka 6 db rozpłaszczona. I potem jeszcze ten charakterystyczny "ząbek" przy 10k hz. Czyli mój pomiar pokrywał się z pomiarem producenta. Nie było żadnej fuszerki. To co deklarowali to było w pomiarze.

A to co pokazałeś, najwyżej leżało przy GDN 17/100. Więc po co wciskają ludziom ciemnotę? Na tej zasadzie mogłeś brać tę wersję z polipropylenu, bo przecież zawsze coś będzie do czegoś podobne, a może nawet i lepsze.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        mają tanią konkurencję w postaci STX, obu firmą dobrze zrobi konkurencja w sektorze budżetowych głośników, a my na tym skorzystamy
        Cechą wierzących jest wiara. Zazwyczaj niezłomna, w tą "tania konkurencją" :-)

Tania konkurencja dla nich, to jest w tej chwili Fountek i Peerless, a nawet Usher miał głośniki w zbliżonych cenach

Skomentuj

na wygladzaniu 1/3 to sobie mozesz co najwyzej prezentowac pomiary do gazety :)

Skomentuj

Nie ma problemu zapłacić nawet i 50% więcej ale za produkt rzetelnie zrobiony i opisany, a nie udający coś innego. W taki sposób buduje się wartość marki na rynku.

Tymczasem handlarze którzy wykupili dawny magazyn ProTonsil sprzedają GDNy 20/100/3 po 180zł. a naśladowcy z Wieszczeciński-Tonsil starają się te ceny doścignąć. Nawet kiedy okazuje się że ich produkty tylko z jednej strony przypominają te z ProTonsil.

W tej sytuacji świadomy klient wybierze wszystko inne, a jest tego wiele w w omawianych cenach.

Skomentuj

Ok ok narzekaj dalej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                na wygladzaniu 1/3 to sobie mozesz co najwyzej prezentowac pomiary do gazety :)
                Co takie bzdurne riposty mają wspólnego z tym o czym napisałem ?

Skończymy te rozmowę bo nie ma o czym dyskutować z nawiedzonymi, którzy dostrzegli konkurencyjność w nonameowym głośniku. Zaopatrzonym znaczkiem nieistniejącej firmy, niezręcznie sklejonym w baraku spółdzielni ogrodniczej. Producenta, którego nie stać nawet na zamówienie dostatecznej ilości magnesów w odpowiednim rozmiarze i zrobieniu formy do membran, bo klejącego z tego co ma akurat pod ręką. Takiego producenta wiecznych prototypów.

Alphard już nie sprowadza, bo miał nawet ładniejsze i solidniejsze za połowę tej ceny. Ale są jeszcze Maxtony, Aldy, Hanseny i 888, jest w czym wybierać :-)
                Pozdrawiam

Skomentuj

Co takie bzdurne riposty mają wspólnego z tym o czym napisałem ?
                  To, ze porownujesz pomiary wykonane w innych warunkach, w inny sposob prezentowane i w innych obudowach, co jest czysta amatorszczyzna.

Skończymy te rozmowę bo nie ma o czym dyskutować z nawiedzonymi, którzy dostrzegli konkurencyjność w nonameowym głośniku. Zaopatrzonym znaczkiem nieistniejącej firmy, niezręcznie sklejonym w baraku spółdzielni ogrodniczej. Producenta, którego nie stać nawet na zamówienie dostatecznej ilości magnesów w odpowiednim rozmiarze i zrobieniu formy do membran, bo klejącego z tego co ma akurat pod ręką. Takiego producenta wiecznych prototypów.

Alphard już nie sprowadza, bo miał nawet ładniejsze i solidniejsze za połowę tej ceny. Ale są jeszcze Maxtony, Aldy, Hanseny i 888, jest w czym wybierać :-)
                  Skoro masz gdzies produkty dzisiejszego Tonsilu, to po kij tu w ogole siedzisz i piszesz? Skoro masz firme w gdzies, to nie ciagnij dyskusji. Z tego co widac moze to jakies Twoje hobby, to jezdzenia po Tonsilu czy STX? Nie rozumiem takiego podejscia. Chcesz na sile udowadniac innym jaki to obecny Tonsil jest do kitu, a z drugiej strony mowisz, ze Cie to w ogole nie obchodzi. Po co wiec tu ciagle jestes i piszesz w tym temacie?

Skomentuj

Z porównania wykresów jak mówiłem wychodziło to samo co fabryka dała w karcie informacyjnej. Z Twojego wykresy nie wynika nic. Dokładnie możesz sobie pomierzyć Aldę czy jakiegoś Hansena. Dowiemy się z tego równie wiele o głośniku, ale nadal nic o wiarygodności producenta.

Nigdzie nie napisałem że mnie ten temat nie obchodzi. Obchodzi mnie bardzo kiedy ktoś próbuje zarabiać na robieniu z klientów idiotów.

Skomentuj

W zyciu takiego belkotu nie czytalem. Sorry.

Skomentuj

i vice wersal

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        co widac moze to jakies Twoje hobby, to jezdzenia po Tonsilu czy STX? Nie rozumiem takiego podejscia.
                        Masz urojenia człowieku. Czy ci zapłacili za promowanie podróby ? Nie po Tonsilu tylko po firmie która swoje produkty pod stary Tonsil podszywa. Bo choć ten znak nie jest wiele warty obecnie na rynku, to jak widać z ich postępowania i tak więcej niż produkty, które się za nim obecnie kryją.
                        A co takiego napisałem o STXie to mi pokaż, bo masz jakieś projekcje chyba.

Skomentuj

Arwas, lecz sie na nogi, bo na glowe juz chyba za pozno :)

Skomentuj

Zarejestrowałem się tutaj tylko dlatego, że widziałem jak się podniecacie jakaś podróbą Tonsila, generalnie mam wywalone na wszelkie fora, bo tylko miejsca dla sprzedawców i naganiaczy.

Ale teraz już wiem że gdybym tego nie zrobił nigdy nie dowiedziałbym się ilu jest naprawdę idiotów na świecie.

Zdrowia życzę, w twoim przypadku lekarz od głowy będzie miał dużo do zrobienia.

Skomentuj

Obchodzi mnie bardzo kiedy ktoś próbuje zarabiać na robieniu z klientów idiotów.
                              Więc nie bądź idiotą i nie kupuj od nich głośników i bierz aldy czy tam te maxtony. Innym daj wybrać samodzielnie to wolny kraj.

Ale teraz już wiem że gdybym tego nie zrobił nigdy nie dowiedziałbym się ilu jest naprawdę idiotów na świecie
                              Nie loguj się już po raz kolejny i nie rozmawiaj z idiotami po co masz się denerwować.

Skomentuj

To nie naganiajcie, nie wzmacniajcie i nie uprawiajcie szemranego marketingu, żeby ten wolny wybór klientom pozostawić.
                                Zamiast wciskać ciemnotę, szukajcie głupszych od siebie.

Skomentuj

Podziwiam te niezlomnosc i determinacje Arwasa, co tepienia wszystkiego co juz nieprawdziwe, nieTonsilowe. Jaka zacieklosc, jaka piana i zolc. Niezwykla wrecz chec do naprawiania glosnikowego swiata. To taki chyba sport duzej czesci polakow - zagladajac innym do kieszeni w ich interesy i objawiac swoja jedynie sluszna prawde. A moze Arwas jest niespelnionym pracownikiem starego Tonsilu i nie moze przezyc, ze go z tasmy montazowej wywalili?

Skomentuj

Widzę, że ktoś ci tutaj wielką krzywdę wyrządził. Ale jak pisałem obsesje się leczy.

Tylko wyjaśnij przedtem ile ci zapłacili za reklamowanie tych podróbek?

Skomentuj

Tylko wyjaśnij przedtem ile ci zapłacili za reklamowanie tych podróbek?
                                      Majac takie podejzenia, trzeba miec na swoim sumieniu niejedne, podobne sprawy :) Teorie spiskowe godne Macierewicza. Żal kolego.

Skomentuj

Zwykły klient zakończy temat po pierwszym poczęstowaniu bublem przez producenta usiłującego traktować go jak gamonia.

Jeśli tego nie robi tylko brnie dalej w transakcje z nim, to albo naprawdę jest gamoniem, albo ma w tym jakiś interes. Pytanie, jaki masz w tym interes ? Kupiłeś sobie dwa prototypy, które przy zdolnościach manualnych "rodziny" może uda się jeszcze powtórzyć w kilku egzemplarzach. O ile nie zabraknie tych chińskich koszy z zamówionego samplera, albo magnesów nie będą musieli zmienić z braku odpowiedniego wymiaru. I co dalej ?

Skomentuj

Jak to jaki mam w tym interes? Normalny, chce kupic fajny glosnik w dobrej cenie od krajowego producenta :) a to ze magnesy i alu kosze leca z Chin to co w tym takiego odkrywczego? Wiele firm tam kupuje polprodukty, bo oczywiscie w kraju nic sie nie oplaca. Myslisz, ze nie da sie zrobic w Polsce glosnika z naszych polproduktow? Da sie ale cena bylaby tak wysoka, ze towar bylby zupelne niekonkurencyjny. Pol swiata bierze magnesy z Chin, a Ty sie teraz obudziles i cos marudzisz?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X