Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ifonik Zobacz posta
    Sensowniej w tych rozmiarach i cenach jest kupować Fouteki FW168 czy nieco droższe Peerlessy 164HDS albo SB-Acoustics 17NRX. Przynajmniej nie udają tego czym nie są.
    Uzasadnij dlaczego sensowniej?

Skomentuj

"Przynajmniej nie udają tego czym nie są."

Skomentuj

To nie jest uzasadnienie. Przedstaw roznice w parametrach, ktore przekladaja sie na lepsza oplacalnosc zakupu.

Skomentuj

Nie lubię być traktowany przez producenta jak idiota którego można zanęcić nazwa podszywającą jego wyroby pod inny produkt. Oraz roztaczaniem wrażenia że jest on prężnym producentem kontynuującym jakieś wielkie tradycje produkcyjne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

każdy z wymienionych głośników jest w rzeczywistości tym czym jest. Nie udaje innego wyrobu, a parametry maja akurat takie by umożliwiały bezproblemowe zastosowanie

Opłacalność zakupu polega na tym, że wymienione głośniki SĄ! w przeciwieństwie do wirtualnego istnienia Tonsili, które może są, a może ich nie ma , a może są podobne ... a może "poszły do lasu" ?

Skomentuj

Ahh no tak. Czyli gdyby producent stale oferowal ten produkt, oraz zmienil jego nazwe, to wszystko byloby juz z nim ok i wtedy by sie juz oplacalo go kupic. To teraz juz wiem co Cie boli.

Skomentuj

Oczywiście że tak. Gdyby napisali że to nowy produkt, o takich i takich parametrach rzeczywistych, produkowany seryjnie, w magazynie itd. Wtedy miałbym w nosie czy się on nazywa Tonsil czy jakoś inaczej.
              Ale to nie jest prawdziwy produkt, tylko taka "wyklejanka" zrobiona, by zaopatrzyć ją nazwą starego wyrobu i marką Tonsil. Bo marka ma w przyszłości posłużyć do wyciągnięcia pieniędzy od nabywców akcji. Nie mają znaczenia parametry powtarzalność i dostępność, ponieważ właściciel posługujący się ta marką nie jest w stanie zarabiać na tak prowadzonej produkcji. Taki sobie głośnik skleili i takie parametry im wyszły, jakby się nikt nie czepiał to by tam wkleili cokolwiek mniej podobnego do pierwowzoru i też byłoby dobrze.
              Kto poza Tobą kupił jeszcze od nich te głośniki? W internetowym sklepie są one w katalogu stale i nieprzerwanie od sześciu lat!
              Last edited by ifonik; 27.09.2014, 14:32.

Skomentuj

Nie twierdze, ze nie masz racji, mi tez sie nie do konca podoba polityka firmy. Na stronie jest bajzel, pomieszane zdjecia z danymi zupelnie roznych glosnikow. To nie tylko Tobie sie nie podoba, mi rowniez. Ale mysle, ze jednak warto naciskac na firme, aby prowadzila bardziej rzetelna dzialalnosc. Nie wydaje mi sie jednak, ze ich celem jest nadal zylowanie marki, a nastepnie wejscie na gielde. Moim zdaniem, oni chyba nie do konca zdaja sobie sprawe, ze tego ze dzis sa inne czasy, klient jest wymagajacy, konkurencja jest ogromna. Pierwsza rzecza jaka powinni zrobic to wlasnie porzadek. Jak dla mnie mogliby produkowac 3 glosniki na krzyz, ale niech to bedzie solidnie opisane, a produkcja z powtarzalnoscia i dostepnoscia towaru. Tego im z pewnoscia brakuje, mysle ze to brak odpowiedniej osoby w firmie, ktora by nimi pokierowala. Nie twierdze, ze sie nie staraja, napewno im zalezy ale w ten sposob trudno wrozyc swietlana przyszlosc. Z drugiej strony przeciez Totem nadal jest odbiorca ich glosnikow, wiec jakas powtarzalnosc i moce produkcyjne maja.
                Bedac upartym i upierdliwym, ale jednak majac podstawe, moglbym ponownie poprosic o zwrot pieniedzy lub wymiane glosnika na wlasciwi, poniewaz de facto jego budowa nie jest zgodna z tym co deklaruje producent na swojej stronie. Wiadoma rzecza jest fakt, ze parametry glosnika moga plywac w pewnym zakresie, jednak zdjecie produktu jak i opis wprowadza przecietnego klienta w blad. Czyli membrana nie jest taka sama jak w pierwowzorze. Jest tu jednak pewien haczyk, na stronie sklepu Tonsil nie ma oryginalnych dataszitow, a obecny Tonsil nie jest przeciez kontynuacja Pro Tonsilu, ale zupelnie nowa firma, ktora odkupila maszyny, dokumentacje i tak dalej. Mogliby wiec wykrecic sie tym, ze nazwa owszem jest ta sama, ale wcale nie musi to byc dokladnie to samo. Albo to swiadome dzialanie, albo nieswiadoma naiwnosc. Zeby ten caly bajzel po sprzatac i zbudowac jakas wiarygodnosc, kazdy z obecnie produkowanych glosnikow, powinien zostac pomierzony, opisany i sfotografowany, bo tak naprawde klient dalej nie wie co kupuje i co dostanie. Dlatego wracajac do gdn 17/100 prosciej by bylo zrobic zdjecie glosnika, zbadac jego parametry ( choc tutaj sa bardzo podobne ) oraz zmienic jego nazwe na np proponowany GDN 17/100/1 i wszystko byloby cacy. Tonsil jednak brnie dalej w slepa uliczke, a pozniej marudza, ze ludzie sie ich czepiaja.

Skomentuj

PM zgadzam się z Tobą, to jest jedyne wyjście. Jednak żeby tego dokonać potrzeba dobrego managera i przede wszystkim zarządu który nie boi się zakasać rękawy, zabrać się do roboty i pokazać niższym pracownikom że szefostwu nie zależy tylko na zysku ale też na dobrej opinii.
                  Pytanie czy są w Tonsilu takie osoby ?

Skomentuj

A mi to wygląda że sami nie wiedzą co produkują lub też wiedzą ,ale palą głupa co najlepiej widać na ich stronie w obu wymienionych przypadkach przeze mnie.Do tego dorzuciłbym lekceważenie klientów, z czym mogliśmy sie przekonać jak PM kupował na początku GDN17/100,przecież to się w pale nie mieści żeby wysyłać głośnik który nim nie jest(poza naklejką typu),zresztą to jest to samo co na początku mojej wypowiedzi napisałem z tym że to się tyczy sprzedaży.Jednym słowem kompromitacja producenta i sprzedawcy na raz.

Skomentuj

PM jakieś testy tego gdna już robiłeś? Mnie interesuje jak to gra, a nie jak wielu tutaj mówi, że membrana nie wygląda tak samo itp. to już nie to samo. Dla mnie to jest normalną rzeczą, że producent wprowadza zmiany tak jak np. stxy scx w fx 200 przeszły drobne zmiany, a to dalej to samo nazewnictwo zostało tak samo ten tonsil może mieć nielakierowaną membranę, a protonsil lakierował i wygląd był nieco inny, ale parametry są zbliżone. Ja np. nie chciałem, żeby w gdn 30/120/1 była lakierowana membrana i takie mi wykonali, a mam też lakierowanego i gra tak samo, więc nie oceniajcie po wyglądzie tylko czekajcie, aż PM coś napisze o dźwięku.

Skomentuj

Czekam na glosnik wysokotonowy z Tonsilu. Plan byl taki aby przetestowac pare, a nie tylko sam woofer. Wiadomo, ze kazdym tweeterem bedzie troche inaczej. Mam juz pomiary gdn z typowej obudowy podlogowej (20x100x30) z odleglosci 70cm na osi gdn z bramka 5ms. Drugi to ta sama obudowa TL ale pomiar bliski z 2cm.

Ten glosnik bedzie potrzebowal dobrego tweetra, zdolnego do pracy w okolicach podzialu 2-2.5khz

Skomentuj

Bramka 5ms to prawidłowy pomiar (według paska Arty) od 200 Hz, przynajmniej u mniepokazuje. Jak osiągasz taki elegancki wykres od strony niskich częstotliwości?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                            Bramka 5ms to prawidłowy pomiar (według paska Arty) od 200 Hz, przynajmniej u mniepokazuje. Jak osiągasz taki elegancki wykres od strony niskich częstotliwości?
                            Najkrotsza odleglosc glosnika od pierwszego odbicia ma u mnie okolo 125cm. Wazna jest rowniez odleglosc mikrofonu od glosnika, tutaj 70cm, to wystarczy do pomiaru efektu baffle step przecietnej podlogowki. Na podlodze nie ma zadnych materialow tlumiacych.

Skomentuj

Opisany problem tego wytwórcy, to brak wizji rozwoju i rozpoznania rynku, trapiący kolejne wcielenia Tonsil od czasów jego prywatyzacji. Ten obecny Tonsil miota się próbując oferować asortyment dawnego Tonsil nie będąc w stanie go wyprodukować ani w wiekszości rozpoznać co tak naprawdę produkują. Chwalą się współpracą badawczą z uczelnią, ale jej efektów nie widać nawet w postaci nowych kart katalogowych z pomiarami.
                              Żeby zachowąc jakąś logikę obecności rynkowej i sił na zamiary powinni wybrac po jednym modelu głosnika z każdego rozmiaru, który najlepiej sa w stanie wyprodukować, zrobić kilka najwyżej wariantów wykonania i taką oferte dokładnie opisaną utrzymywać w produkcji.
                              Zrobic jeden sklep internetowy wielojęzyczny i zorganizować wysyłkę za granicę.
                              Na tych głosnikach które sa w stanie produkować najlepiej i najwięcej, rozwijać nowe modele kolumn.
                              Przede wszystkim jednak utrzymywać politykę produkcji konsekwentnie i w rozmiarze dostosowanym do możliwości. Zamiast tak jak teraz próbować zadowolić wszystkich oferowaniem wszystkiego co kiedyś produkował Tonsil.W efekcie tego produkują nic. Jakieś ersatze - zamienniki głośników kiedyś dawno wymyślonych i pomierzonych przez Tonsil, nieudolnie naśladowanie teraz. Tak jakby podrabiali samych siebie sprzed wielu lat.

Względem zamieszczonych wykresów Wieszczecinski-Tonsil GDN 17/100 są one istotnie różne od ProTonsil GDN 17/100. Widac niestłumione podbicie przy 4khz, co jest typowe dla papieru, a pasmo poniżej również sprawia wrażenie bardziej wypełnionego. Na pewno w tym podzakresie głośnik będzie brzmiał inaczej od pierwowzoru.

Skomentuj

Tak czytam i czytam, i dochodzé do wniosku że niektórzy tu to sami managerowi i wiedzą wiecej o tym biednym tonsilu niż sami właściciele..

Skomentuj

A mi to na jakieś klony naganiaczy z STXa ,

Skomentuj

Tonsil "wraca do gry" od 2004 roku, w którym upadł. Po efektach tych powrotów widać, że nawet "Franek" spod budki z piwem ma przesłanki uważać się za lepszego managera od tych z powracających Tonsili.
                                    Last edited by ifonik; 28.09.2014, 11:59.

Skomentuj

Zapewne ty jesteś lepszym managerem niż oni ale weź pod uwagę to że, im wystarcza i może są zadowoleni z obecnego sposobu działania. Zrozumiała jest krytyka produktu, oferty, obsługi itd mamy pełne prawo nie kupować ale sposób prowadzenia firmy pozostawmy właścicielom a wspaniali poslscy managerowie niech może zajmą się np. Scan speakiem bo duńscy średnio dawali radę i sprzedali się żółtkom.

Skomentuj

"Trzeba tak zrobić żeby krytyki nie było, tylko aplauz i akceptacja" - Zaleciało "Rejsem" i myśleniem z głębokiego PRLu.
                                        Produkt jest taki na jaki stać tych "managerów". Ta firma nie ma dostatecznego kapitału na tworzenie nowych i utrzymanie w produkcji starych wyrobów Tonsil. Wiec robią takiego "Misia" na miarę własnych możliwości. "żółtkom" tez nie maja nic do zaoferowania.

Zafascynowanym umknęło to co napisałem po zamieszczeniu wykresów, wiec powtórzę
                                        Wykresy charakterystyki częstotliwości Wieszczecinski-Tonsil GDN 17/100 są istotnie różne od ProTonsil GDN 17/100. Widac niestłumione podbicie przy 4khz, co jest typowe dla papieru, a pasmo poniżej również sprawia wrażenie bardziej wypełnionego. Na pewno w tym podzakresie głośnik będzie brzmiał inaczej od pierwowzoru.

To nie jest żadna "wersja rozwojowa" ani żadne "zmiany konstrukcyjne", tylko sklejenie z tego co było pod ręka byle udało się najbardziej upodobnić do pierwowzoru. Sklejanie różnych głośników i udawanie, że maja one związek z produktami Tonsil S.A. i ProTonsil, to jak widzę dla niektórych jest powód do postawienia zakazu krytyki.
                                        Last edited by ifonik; 28.09.2014, 16:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                                          A mi to na jakieś klony naganiaczy z STXa
                                          awaria - przedstawicielu handlowy sam doskonale przecież wiesz że to kolny upadającego Visatona i nie raz podszywaliście się pod stx żeby zmienić podejrzenia

arwas to też koln stx?
                                          bubel z Tonsilu sprzedany P.M. to też jest wina stx?

wprowadzcie lepsze produkty do oferty bo nagonką na Tonsil i sxt nic już nie zwojujecie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X