Przyznaj się PM ile dostałeś? Ja wziąłem "stówkę" i mam obiecane 2 wysokotonówki. Gościu mi obiecał że jak będę dobrze naganiał to podeśle mi t-shirta okolicznościowego z logie "Wielki Tonsil".
W tym "newsie" nie widać wiele optymizmu, nie więcej ich niż w każdym planowaniu. Z tekstu wynika, że im się marzy coś w rodzaju produkcji hipermarketowych "gumowych" głośników z napisem "tonsil", ale nie mają pieniędzy na zakup chińskiej gumy. Bo byłaby z tego kolejna "diora". Dlatego na razie będzie produkcja dla Totem Acoustics i Conrad Elektronic i jeśli temu zadaniu nie podołają, to nie znajdą za granicą klienta takiego wyrozumiałego jak Pogromca mitów.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ciekawe jaki będzie ten nowy Altus ? PM: może już go widziałeś ?
Ostatnie zdanie newsa:
"Jesteśmy jedynym producentem głośników w Polsce. Nie składamy zestawów bazując na głośnikach innych firm, to jest nasz ważny argument i zamierzamy to wykorzystywać."
"Jesteśmy jedynym producentem głośników w Polsce. Nie składamy zestawów bazując na głośnikach innych firm, to jest nasz ważny argument i zamierzamy to wykorzystywać."
Brak znajomości rynku?
To co napisali jest prawda. W kraju sa jedynie montownie glosnikow, a nie producenci. Wiekszosc podzespolow do budowy glosnika jest produkowane w Tonsilu. To tak jakby napisac, ze Romet jest producentem motorowerow. Oczywiscie nie jest, to jest tylko montownia, bo czesci do montazu przychodza w pudelkach z Chin.
Za miesiąc wprowadzimy następną odsłonę modelu Altusa, z którym wiążemy duże nadzieje. Model będzie nowocześniejszy wizualnie z całkowicie nową akustyką. Jesteśmy po wstępnych odsłuchach i rezultaty nas bardzo zadowalają, są lepsze od założeń.
NO i znowu tłuczenie altusa..Ostatnim razem dodali chyba okleinę na bokach ..
Tonsil poprostu nie chce być nowatorski
Kury znoszącej złote jajka owszem się nie ubija, Altusy też nie mogą przejść zbyt odważnej zmiany bo klienci ich nie kupią, dobry przykład to porsche 911, klepią je od '78, wizualnie zmienia się nieznacznie od strony technicznej postęp jest ogromny. Z drugiej strony Tonsil MUSI wymyślać nowe produkty, altusy to za mało żeby utrzymać firmę, bo gdzie by było Porsche gdyby nie Panamera i Cayenne?
Za miesiąc wprowadzimy następną odsłonę modelu Altusa, z którym wiążemy duże nadzieje. Model będzie nowocześniejszy wizualnie z całkowicie nową akustyką. Jesteśmy po wstępnych odsłuchach i rezultaty nas bardzo zadowalają, są lepsze od założeń.
Możliwe, że moja kreatywność tworzenia jest ograniczona ale zastanawiam się co oni tam mogą poprawić nie psując "charakteru Altusów", głośniki ładne czarne, obwódki srebrne, tunele BR ładne błyszczące, "półka" kultowa, jedyne co tam można zrobić to zmienić delikatnie proporcje szerokości i głębokości, ew. jakość wykończenia, forniry lakierowanie itp. Zmianą brzmienia wg mnie strzelą sobie w kolano.
Jedyne czego bym chciał jako klient to żeby rozpoczęli sprzedawać pary kolumn które faktycznie będą prawe i lewe bo jak na razie to sprzedają same lewe
nowe altusy...ta firma nigdy nie stanie na nogi, zamiast wprowadzac nowe ciekawe projekty kolumn to zajmuja sie altusami ktore sa synonimem wiejskich dyskotek
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Bumpalump, dla jednych tak, dla innych np. dalej są to świetne kolumny. Mi się design Altusów starych i tych nowych nie podoba wcale i do tego są za wielkie ale co kto lubi. Niedawno wujek kupował sobie kolumny i po kilkudziesięciu przejrzanych aukcjach kupił Altusy 200 gdzie GDN30 był wymieniony na głośnik marki Dibeisi. On jest zachwycony dźwiękiem, a dla mnie te kolumny dudnią jeśli się nie pobawię korektorem.
Zapłacił za komplet 200zł, obudowy w świetnym stanie, głośniki średniotonowe po regeneracji, niskotonowy Tonsil kosztuje 180zł, wymieniony na Dibeisi 50zł. Chyba nie kupisz za tą cene coś podobnej jakości.
Ale póki jest to ich najlepiej sprzedający się produkt to nie mogą się od tego odciąć. Moim zdaniem ruch z odświeżeniem designu jest bardzo dobry. Dalej jest to czego chcą ludzie, ale już widać że firma coś robi w celu nowoczesności. Po czasie jak zbiorą jakiś kapitał, to go zainwestują w nową konstrukcję. Jeśli będzie nie wypałem to zawsze zostanie im ten Altus, bo gdyby wtedy go nie mieli to znów usłyszelibyśmy o upadłości.
Dajmy im trochę czasu a potem zobaczymy czy stoją w miejscu czy poszli do przodu.
malikowy czyli Twój wujek po kilkudziesięciu podejrzanych aukcjach kupił oczywistą przeróbkę. Wg mnie stracone pieniądze.
Altusy to legenda na polskim rynku, chętni na zakup zawsze się znajdą, w linku od Jimy-Adi faktycznie, facelifting rewelacyjny. Tak jak myślałem, zostaną ringi wokół głośników i zabawa z wykończeniem. Pomysł na przeniesienie BR i fazka na końcu jest genialny. Na jeden facelifting powinni wprowadzać minimum dwie nowe konstrukcję.
Pytanie tylko ile zajmie im czasu zrealizowanie tego projektu i wdrożenie go do sprzedaży
Rhainkraft, dokładnie tak. Wystarczy dać napis "Altus" i ludzie kupią Zresztą w ciągu ostatnich dwóch miesięcy kupił trzy wzmacniacze Diora WS502, dlaczego? No bo przecież to Diora i są bardzo dobre. Jeden poszedł właśnie do tych Altusów 200, drugi do Altusów 140, a trzeci jeszcze nie wiem co wymyśli.
Wizualizacja tych Altusów jest brzydka. Otwory w dolnym panelu to pomysł ściągnięty z prototypu Altusa pokazanego kiedyś na Audio-Show. Tam jednak nie chodziło o pokazanie obudowy lecz o zaprezentowanie nowego głośnika wysokotonowego z metalowa membraną, dlatego ich stylistyka nie miała znaczenia. I w tych wizualizacjach tez widać oparcie się na braku pomysłu. Głośnik są asymetrycznie a otwory basrefleksowe są symetrycznie - czyli taki przeszczep wzorniczy Altusa na NewMidltona. Kolejne zdjęcie to zaokrąglone krawędzie czyli jakiś przeszczep stylistyczny z Tonsil Catch, zdaje się robionych dla Grundiga chyba.
W zapowiedzi nowego Altusa napisali o nowej koncepcji akustycznej. Ja to rozumiem przede wszystkim jako opracowanie zupełnie innej zwrotnicy, użycie innych głośników w torze, nowego charakteru brzmienia. O tym powinni się rozpisywać.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ostateczne proporcje są wypadkowa mozliwości głośnika. na przykład GDN30/120 ma wyższe EBP więc nadaje się do mniejszej obudowy i można na nim zrobić obudowę w kształcie dużego monitora.
Ja sie zastanawiam kiedy Tonsil w koncu zastosuje aluminiowe kosze do glosnikow wiekszych niz 18cm. Blaszaki, ktorych uzywaja nie dosc, ze nie wygladaja, to jeszcze trzeba stosowac dodatkowe ringi, zeby to jakos maskowac. Nawet nie trzeba by bylo wielkich zmian w samych konstrukcjach, ale zmienic kosze to juz dawno powinni, bo to jednak troche wstyd nie miec takich produktow w ofercie. Szczegolnie jak sie firma lansuje na najwiekszego producenta glosnikow w kraju.
Wydaje mi się że tym razem mają nowoczesnego pracownika od marketingu.
Ludzie teraz kupują oczami, popatrzcie jakie "kina domowe" z marketu najczęściej schodzą - ładne. Szczególnie modny jest teraz plastik a'la fortepiano i inne biedne imitacje.
Szkoda tylko że trzepiąc te altusy tonsil celuje w "typowego Kowalskiego". Jest ładne, napier*** a, to przecież TONSIL! tyle lat ta firma istnieje! ( bo przecież osoby nie w temacie audio nie wiedzą zapewne że tonsil już x razy upadał i wstawał) no i do tego wyglądają nowocześnie wieć i żona Kowalskiego się ucieszy.
Jeśli celują w taką klientelę to wydaje mi się że im się uda.
Ja jednak chciałbym żeby tonsil naprawdę ruszył z czymś nowym z aspiracjami.
Skomentuj