Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spadną zniekształcenia będące efektem wychylenia membrany. Różnice w THD małych głośników na basie są takie że trzeba by szczególnego przypadku żeby je odróżnić na słuch. Natomiast wyciskanie basu ze zwielokrotnionego układu takich małych głośników ma oczywiście sens w przypadku niskiej filtracji w zwrotnicy, a więc nie jest przeznaczone dla zestawów dwudrożnych.

Porównanie tego 5" rewelatora do 5" tonsila [jeden do jednego] wcale nie wypada tak źle, a zwłaszcza na 10x różnice w cenie. Niższe jest przede wszystkim Fs i większe Xmax revelatora, ale przy żałośnie niskiej efektywności - co jest oczywiste bo "praw fizyki pan nie zmienisz". Dlatego ta przewaga jednego głośnika o wyśrubowanych parametrach fs i Xmax łatwo znika w przypadku zastosowania wielokrotności małych głośników o mniej "wybitnych" parametrach. I to jest właśnie sensem konstrukcji Tonsila na 8 midbasach - po to się stosuje takie układy głośników
    Dodatkowo "na oko" bo innych źródeł nie ma, widzę że nie są to głośniki produkowane dotychczas. Membrana wygląda na celulozę drzewną {green cone} a kapsle przeciwpyłowe na lakierowany papier lub tworzywo. Generalnie to one wyglądają jak miniatura GDN 20/100/3. Więcej nie ma tu nad czym dyskutować, bo nic poza wyglądem nie wiadomo.

ps. te głośniki GDN 20/60/x podobno są produkowane. Sa dostepne na stronach sklepów internetowych. Na ile jednak są i jakie mają parametry tego chyba nikt nie wie.
    Przywołałem te głośniki na obalenie argumentu że Tonsili nie ma głośników do OZ i nigdy nie produkował dobrych niskotonowych. No więc ma głośniki do OZ i produkował wiele głośników lepszych od małych popierdołek seasa czy scanspeaka. Większość z nich jednak nigdy nie trafiła na krajowy rynek, bo Tonsil nie produkował głośników dla hobbystów przeznaczonych od początku do sprzedaży detalicznej - jedyna jego taka przygoda z DIY o której wiem to produkcja serii głośników hi-fi line do Niemiec, wśród których były tez modele nigdy nie sprzedawane w Polsce.

---------- Post dodany o 16:18 ---------- Poprzedni post o 16:15 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta

Ja twierdzę że wcale nie jest taką oczywistą sprawą że zakładając zbliżony SPL zestawu zawsze N mniejszych badziewnych będzie lepsze niż M większych wypasionych .
    Macierewiczujesz sobie, bo nic takiego nie twierdziłem. Dokładnie jeśli już to częściej spotykany przypadek odwrotny - M większych badziewnych będzie lepsze niż N mniejszych wypasionych

Dlatego już w poprzednim wpisie stwierdziłem tak samo.

---------- Post dodany o 16:41 ---------- Poprzedni post o 16:18 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Przykłady czego ? Może zamiast czekać zaczniesz sam pokazywać jakieś przykłady a nie pieprzysz na forum 3 po 3 a jakoś twojej myśli inżynierskiej widać dokładnie ZERO . Jesteś zwykły forumowym spamerem który nic nic nie zrobił i nigdy nic nie zrobi ale zawsze udaje najmądrzejszego. Tacy dyskutanci jak ty, co tylko w klawiaturę klepać potrafią, są po prostu żałośni.
    Jak chcesz komuś zarzucać "enżynierstwo" to miej ku temu jakieś podstawy a jak nie to się po prostu zamknij.
    Raz już raz mi zamknąłeś wątek o oversized. Jak się uważasz za takiego specjalistę to się sam produkuj - czekamy niecierpliwie. Przez ostatnie dwie strony tylko pieprzysz bez sensu i grozisz banowaniem oponentów.
    Last edited by arwas; 10.12.2013, 16:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Wiesz to jest bardzo dobry pomysł .
      Ciesze sie, w koncu doszlismy do porozumienia. Prosze wiec o skasowanie z bazy danych wszystkich moich postow z forum, tematow oraz usuniecie uzytkownika Pogromca mitow. Jestes adminem, wiec do Ciebie kieruje te informacje.

Dziekuje i do widzenia.

Skomentuj

Spokojnie panowie, pośpiech nie wskazany i tym trudniej później się wycofać.
        Nie obrażajmy się nawzajem za prezentowane poglądy tylko rozmawiajmy.

Proponuję zawieszenie broni i ręce wyciągnięte do zgody.

Skomentuj

Pogromco nie rób tego...

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

Wszystko to przez produkt Tonsila o którym jeszcze nic dokładnie nie wiadomo. Panowie opanujcie emocje bo gra nie warta świeczki.

Skomentuj

Przez admina tego forum. Tonsil niema tu nic do rzeczy.

Skomentuj

Może tak jest bo mało kto się bawił tymi głośnikami tj.firmy Tonsil i nie próbował wydobyć z nich potencjału być może który w nich drzemie... bo widzę że u wielu osób jak słyszy Tonsil to kojarzy się głowie z Altusem...
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Dziekuje i do widzenia.
                  A z kim ja się będę nie zgadzał :???:
                  Sam ze sobą :???:
                  To nie zdrowe

Jestem na nie :)

Skomentuj

Niektórzy to naprawdę żałośni są, nie dość że znafcy od wszystkiego (co widać po innych wątkach) to nawet na oczy na żywo tej kolumny nie widzieli a już że to nie zagra...
                    Nie na temat...
                    A tak poza tym jak takie 8 głośników połączyć żeby uzyskać jakąś sensowną impedancje? Szeregowo-równolegle?

Skomentuj

Tu nie chodzi o tonsila
                      Tu chodzi o zasadę i sens konstrukcji!
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Tu nie chodzi o tonsila
                        Tu chodzi o zasadę i sens konstrukcji!
                        Zasadę i sens konstrukcji tłumaczył już Pogromca mitów i tłumaczyłem tez ja. Na co administrator, który kiedyś zamknął mi wątek o konstrukcji oversized zwrócił mi nie/uprzejmie uwagę, że nie pokazuję żadnych konstrukcji a tylko spamuje. I udaje zdziwienie, że nie chcę zamieszczać swoich konstrukcji na tym forum .
                        Liczę, że eksperci od brzmienia zestawów, które widzieli tylko na obrazku, zbudują coś podobnego do projektu ze strony tonsilu.
                        Last edited by arwas; 10.12.2013, 21:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                          Liczę że,i znafcy od brzmienia zestawów, które widzieli tylko na obrazku, zbudują coś podobnego do projektu ze strony tonsilu.
                          A wiesz, że piszesz to o sobie? Wypowiadasz się na temat Illuminatorów, Excelów, Accutonów i innych topowych przetworników bo widziałeś je jedynie jak grają na youtube lub ze zdjęć z AS.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Smutne jest to co sie dzieje na tym forum...
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                              Panowie powiem jeszcze raz.. nie jesttem adminem ale przypominam o opcji offtopic. W kilku ostatnich postach nie ma nic nowego w temacie "Tonsil wraca do gry" tylko regularna jadka. Są dwa wyjścia albo moder zamknie na jakiś czas temat albo osoby których nie interesuje Tonsil "..że wraca do gry" niech się nie udzielają w temacie
                              Last edited by Marios; 10.12.2013, 22:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                A wiesz, że piszesz to o sobie? Wypowiadasz się na temat Illuminatorów, Excelów, Accutonów i innych topowych przetworników bo widziałeś je jedynie jak grają na youtube lub ze zdjęć z AS.
                                Pisze o Was - między innymi o Tobie.

Wypowiadam się o głośnikach, których parametry znam i je przeliczyłem, a przed nim miałem w rękach wielu innych firm mogę przewidzieć czego się spodziewać po okreslonym rodzaju głosnika {a nie tylko po nazwie firmy}. Co poparłem zestawieniem porównawczym - w przeciwieństwie do dyskutantów, którzy bladego pojęcia mieć nie mogą jakie głośniki zastosował Tonsil w omawianej konstrukcji -bo nie ma na ich temat żadnych informacji.
                                Od tego żeby sobie można policzyć co może jaki głośnik, jest fizyka i nie trzeba wtedy opowiadać bajek na temat swoich modnych aktualnie głośników, udowadniając ich przewagę na zasadzie - to przecież "scan-spik" a nie jakiś byle "tonsil" albo, bo a gumowe zawieszenie, - bo ma miedź w napędzie {nawet jak guzik z niego będzie}.

Jest na tym forum wielu krytyków którzy pierwsi udowodnią, że osiem głośników 5 calowych nie może zagrać lepiej niż jeden bo nie są "skan-spikiem", albo - że na 8" nie można zbudować dobrego monitora, tylko na tej podstawie, że oni wcześniej takich nie robili.

Ludzie przyzwyczajeni do wkładania 6" w 2 drożne pudełka ograniczają argumentacje do tego, że mają "scan-spiki" albo "accutony" i to jest szczyt możliwości konstrukcji zestawów - a potwierdzeniem wysoka cena za przetwornik.
                                Last edited by arwas; 10.12.2013, 23:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                  nawet na oczy na żywo tej kolumny nie widzieli a już że to nie zagra...
                                  Przecież od samego początku nie chodziło o to że "nie zagra", tylko że nie zagra jak za 20.000zł.
                                  Dlaczego? kilka postów wcześniej zostało to wyjaśnione.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Przecież od samego początku nie chodziło o to że "nie zagra", tylko że nie zagra jak za 20.000zł.
                                    A skąd to wiesz? Dla jednego ten dźwiek będzie wart 20kzł a dla drugiego nie. Chociaż w życiu bym nie kupił tego wynalazku za 20000zł to jednak bardzo chętnie bym posłuchał

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Dlaczego? kilka postów wcześniej zostało to wyjaśnione.
                                      Oczywiście bo to "tonsil" tak było wyjaśnione.

macie jeszcze więcej takich wyjaśnień???

No to dalej .

Taki diamentowy accuton nie zagra jak za 53.000zł. A kolumna na takich accutonach nie zagra jak za 0,5mln.zł.

---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post o 22:47 ----------

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                      w życiu bym nie kupił tego wynalazku za 20000zł to jednak bardzo chętnie bym posłuchał
                                      Cena to rzecz czysto umowna. Porównałem wcześniej cenę proponowaną za ten tonsilowski wynalazek z ceną Missiona 753 sprzed 20 lat któremu Tonsil produkował głośniki tej samej wielkości - i też był to układ wielogłośnikowy. Cena proponowana przez Tonsil jest adekwatna do tego co proponował Mission. Missiona wtedy też bym nie kupił za jego ówczesna cenę. Ca nie zmienia faktu że na 4 x 5" tonsilach grał lepiej niż jakikolwiek zestaw na 1 x 5".
                                      Last edited by arwas; 10.12.2013, 22:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        No to dalej .

Taki diamentowy accuton nie zagra jak za 53.000zł. A kolumna na takich accutonach nie zagra jak za 0,5mln.zł.
                                        Proszę Cię, tu nie potrzeba wyjeżdżać z Accutonami aby prawdopodobnie pobić te Tonsile.
                                        Jest wiele konstrukcji które jakością dźwięku je pobiją. (Oberony II, ESA Neo 3-4 czy od choć by Ushery albo nowe AKKUS-owe paczki)
                                        ...ale jeśli kogoś tylko interesuje bas to faktycznie, fanatyzm Tonsila ciągle żywy. ("łooo, super, już nie będę musiał kupować Zeusów lub Altusów żeby ponapierdzielać basem, bo teraz Tonsil robi paczki z ośmioma basami, łaaaaaał")

Skomentuj

Bas z obudów zamkniętych - łaaaaa - normalnie za się podnieciłem jakie to musi być podobne do zeusów i altusów.
                                          Masz fantazje.
                                          Last edited by arwas; 11.12.2013, 00:00.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X