Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil wraca do gry :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    odpowiedniej ilosci pieniedzy w prace projektowe.
    ale naprawde nie widze przeszkody, ktora przeszkadzalaby Tonsilowi zbudowac glosnik na poziomie europejskich producentow.
    i tyle w temacie

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Ale to co piszesz jest kompletnie pozbawione sensu i jakiejkolwiek logiki. Wstawienie 8 głośników ma poprawić ich jakość ?.
      I to napisał koństruktor

Wstawienie ośmiu głośników powoduje ze nie zagrają one jak jeden głośnik. No ale jeśli ktoś nie potrafi tego zrobić to mu nawet accutony nie pomogą. Stąd potem biorą się takie hi-endowe twierdzenia ze najlepiej gra jedna papierowa tesla za 28 złotych na całe pasmo, a Fostex to już jest hi-endowy odlot.

Skomentuj

A niby dlaczego maja zagrać lepiej?

Daj 10szt dibeisi (czy jak to tam sie nazywa) to bedziesz miał jednego seasa
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          .
          W AT możesz sobie zamówić nawet parkę tylko koszt jest nie mały (5-6 KPLN za parkę)
          Tonsilowi do tej pory nie udało się zrobić żadnego sensownego głośnika niskotonowego więc jakoś musieli się ratować - poszli w ilość
          Audio Technology w ogóle jest znane z produkcji głosników na zamówienie - maja to nawet w katalogu. Co nie znaczy że potrafia zrobic lepszy głosnik niż inni robia seryjnie.

Tonsil miał od diabła i trochę "sensownych" głośników niskotonowych. Podawałem już tutaj przykład Mission 753 ale miejscowi guru tematu nie podchwycili bo nawet nie mają bladego pojęcia o czym była mowa.

Ale na podstawie jednego zdjęcia już wiedzą, że to nie może zagrać, bo to jest Tonsil :)

Ja zresztą na ich miejscu trzymałbym się z daleka od nazwy Tonsil, bo tak naprawdę to nie jest żadna znana marka. Znana była może zagranicznym kontrahentom takim jak Mission, Totem, Grundig, Heco, Denon, Phonar, Wharfedale, Akai, Hitachi ... no ale jak wiadomo żadnego sensownego głośnika niskotonowego nie zrobili więc pod marką Tonsil za granicą klienci ich nie rozpoznawali.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            A niby dlaczego maja zagrać lepiej?

Daj 10szt dibeisi (czy jak to tam sie nazywa) to bedziesz miał jednego seasa
            Ale lukasz, nie popadajmy w skrajnosci :) chociaz jakbys chcial isc na takie hardkorowe porownania, to zamiast 10 dibeisi, wezme jednego 15 calowego chinskiego tluczka i w odgrodzie zrobi miazge z dowolnej 6-7 calowki. Mozesz sobie nawet wybrac topowe skany, etony, accutony, exele, co chcesz, a i tak polegniesz.

W basie liczy sie tloczenie powietrza, co innego gdy z malego pizdzika chce sie wyprodukowac bas, a jednoczesnie zagrac srednica. Wtedy trzeba sie naprodukowac, nawalic cudownych materialow, zrobic efektywnosc 84db w porywach i na koniec w mowic komus, ze to dzwiek hiend.

Skomentuj

Ale była mowa o jakosci a nie ilości

Wiecej basu bedzie ale nadal gownianego ( z dibeisi)
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok ale dlaczego zakladasz, ze dibeisi to jakosc Tonsila? Bo tak jakos to dziwnie wychodzi. Przeciez Tonsil mial kilka bardzo przyzwoitych midbasow, ktore niczym nie ustepowaly zachodniej konkurencji w tej samej cenie, a nawet je przewyzszaly.

Skomentuj

To był przykład
                  Chodziło o to, ze z 8-10 gownianych głośników nie zrobisz lepszego
                  Marka w tym momencie jest nie istotna
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                    Mission 753 ale miejscowi guru tematu nie podchwycili bo nawet nie mają bladego pojęcia o czym była mowa.
                    jaki tam niskotonowy jest ? tam jakieś pierdziawki są .
                    niskotonowy to się od 8 cali zaczyna .

wezme jednego 15 calowego
                    a ja wezmę 21 cale i co ?
                    zamiast 10 dibeisi, wezme jednego 15 calowego chinskiego tluczka i w odgrodzie zrobi miazge z dowolnej 6-7 calowki.
                    Przeskakujesz z kwiatka na kwiatek.

Skomentuj

Przeskakujesz z kwiatka na kwiatek.
                      Wlasnie nie, to lukasz sprowokowal, do takiego porownania.

Skomentuj

Wlasnie nie, to lukasz sprowokowal, do takiego porownania.
                        ale lklukasz napisał dobrze :)

Skomentuj

niskotonowy to się od 8 cali zaczyna .
                          tak własnie mi się przypomina jak Scan Speak wprowadzał 5 i 6" revelatory i sie rożni guru na forach podniecali że membrana jest z "celulozy drzewnej" - to taki wyczyn technologiczny

A Tonsil miał GDN 20/120 z membraną celulozy drzewnej i GDN 20/100/3 też (tak zwany green cone). No ale zapomniałem że nie potrafił zrobić żadnego sensownego niskotonowego.... Może dawały za mało baaasssu? GDNN 20/120 explosiv może by zadowolił ?

Skomentuj

ale lklukasz napisał dobrze
                            Ale co napisal dobrze? Ze 8 glosnikow tonsila, to to samo co 10 dibeisi? Ruszcie glowa troche.

Skomentuj

Ale co napisal dobrze? Ze 8 glosnikow tonsila, to to samo co 10 dibeisi? Ruszcie glowa troche.
                              I tylko tyle wywnioskowales z całej rozmowy? :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czytaj dokładnie:

To był przykład
                                Chodziło o to, ze z 8-10 gownianych głośników nie zrobisz lepszego
                                Marka w tym momencie jest nie istotna
                                I ma rację, chodźbyś nie wiem co napisał.

Skomentuj

Ja rozumiem że taki Visaton to też nie potrafi zrobić przyzwoitego niskotonowego bo montuje 5 x5" w zestawach Quintet. Nie znają się gamonie, nie czytali DIYaudio bo by wiedzieli ze lepiej było dać jednego 10"

Skomentuj

Ruszcie glowa troche.
                                    Gdzie tak napisał ? Pokaż .
                                    To była analogia .
                                    Ruszczcie głową .

Skomentuj

No niech będzie od razu dać Accutona zamiast tych swoich pięciu gównianych "aluminiaków" jak z małego radyjka.

Skomentuj

I tylko tyle wywnioskowales z całej rozmowy?
                                        No to wlasnie byla Twoja puenta.

Wy zakladacie, ze zastosowanie tylu przetwornikow jest bez sensu, bo i tak sa miernej jakosci. Ja twierdze, ze Tonsil mial juz w przeszlosci dobre midbasy, ktore jakoscia nie ustepuja zachodnim konkurentom. Natomiast nowa konstrukcja ma zupelnie nowe przetworniki zaprojektowane pod ten zestaw. Ani Wy, a ni ja nie wiemy co oni tam faktycznie wlozyli. Mimo to twierdze, ze biorac najlepsze technologicznie glosniki midbasowe jakie zrobil Tonsil, moze bez problemu uzyskac lepszej jakosci bas z takiej konstrukcji na 8 glosnikach, niz na konstrukcji z jednym lub dwoma glosnikami najwyzszej jakosci zachodnich producentow.
                                        Nagle wyskakujesz, ze przeciez rownie dobrze, mozna uzyc 10 glosnikow dibeisi i tez bedzie tak samo, wiec sorry Łukasz, ale co to za logika? Prosze Cie :)

Skomentuj

Jakaś firma nie pamietam teraz nazwy pokazała konstrukcje na 4x8955
                                          Były to cztery głośniki i grały jak popierdolka
                                          Ja z 1szt zrobiłem konstrukcje ktora wytworzyla wieksze zamieszanie niz te 4szt :)
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X