Porozumienie czy nie, ale dobrze bylo by miec jakias narodowa markę, w motoryzacji nie mamy nic, z technologi w sumie tez nie wiele. Odkryli wytwarzanie grafenu nasi naukowcy, i co ? I nic właśnie... Niech by sobie chociaż ta Unitra czy Diora byla,
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPorownanie reaktywacji Tonsila do Diory, czy Unitry, to duze nieporozumienie.
Z resztą - ja nie oceniam samego tego faktu źle. Jeśli ktoś ma taki pomysł na zarabianie - dlaczego nie. Jednak zbytnie spuszczanie się nad tym - że niby reaktywacja czegoś i od tej pory będzie już tak dobrze, że lepiej być nie może... No takie to trochę infantylne podejście. Jestem zdania, że goście, którzy chcą robić dobre słuchawki - po prostu je robią i sprzedają. Ci, którzy pakują je w szary papier z pieczątką Unitry - sprzedają szary papier z pieczątką Unitry, z słuchawkami w środku. Nie do końca to złe, ale po co się na siłę oszukiwać. Jeśli słuchawki zrobią karierę jako "dobre słuchawki" - odszczekam z uśmiechem i gratulacjami, ale póki co jestem zdystansowany.Last edited by dabyl; 24.05.2014, 00:41.
Skomentuj
-
Roznica polega na tym, ze w Tonsilu pracuje sporo osob ze starej farbyki, poza tym uzywaja tych samych maszyn, tej samej technologi, materialow i to wszystko jest robione w kraju. Diora, to sprzet produkowany w calosci w Chinach i poza nazwa nie ma nic wspolnego ze stara Diora. Wspomniana Unitra, to sprytne dzialanie marketingowe, aby na pamieci i sentymecie polakow, robic hajs na chinskich klamotach. To samo jest z Rometem, Junakiem i tak dalej...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz postaRobione we wrzesni czy gdzie? bo tam juz chyba nie wiele z fabryki zostalo.
Skomentuj
-
Co do Diory to na dzień dzisiejszy nie ma się, czego spodziewać, co do jakiś tam produktów. Pamiętam jak dużo mówiono o reaktywacji Diory i przez pewien okres nawet dość często korespondowałem po przez e-mail z Panami, którzy są właścicielami tzn. mają prawa do loga Diory na tematy związane z planowanymi urządzeniami audio itd. Fakt był dosyć prosty gdyż za kwestie produkcyjne odpowiadała firma Manta, czyli wyszukała/wyszukiwała producenta elektroniki audio w Chinach i zajęła się dystrybucją i serwisem tegoż sprzętu audio w Polsce – takie było zadanie Manty, co do umowy pomiędzy dwoma firmami. Wiele razy zapewniano mi w odpowiedziach na moje pytania w kwestii technicznej, że wiele rozwiązań tych technicznych, elektronicznych i konstrukcyjnych jest rozwinięciem/ulepszeniem np. jakiegoś starszego wzmacniacza z czasów świetności dawnej Diory i wiele takich sytuacji. No cóż pewien etap się skończył gdyż umowa z Mantą została zerwana/nieprzedłużona, o czym zostałem powiadomiony przy kolejnej jakieś korespondencji - poniżej cytat:
Wszelkie pytania dotyczące produktów, jakie zostały wprowadzone do obrotu na rynek krajowy w dniach 1.12.2008 -1.04.2011 prosimy kierować do firmy Manta Multimedia Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie serwis@manta.com.pl lub tel; 22/3323453. Firma Manta Multimedia Sp. z o.o. była odpowiedzialna za opracowanie, wprowadzenie i sprzedaż produktów w tym okresie. Ponosi również odpowiedzialność wszelkich działań serwisowych-gwarancyjnych i pogwarancyjnych wedle obowiązujących przepisów.
Produkty wprowadzone do obrotu przez firmę Manta Multimedia Sp. z o.o. to:
1.Zestaw kina domowego AWS001 + ZGB001
2.Zestaw Stereo WS600 + CD600 + dedykowane kolumny ZGB60
3.Zestaw Kina domowego AVS600 + DVD600 + dedykowany zestaw kolumn ZGB600
4.Linia głośników samochodowych GDK-xxx-7 (seria 7).
W skład tej serii wchodzą głośniki samochodowe o oznaczeniach: GDK-1007, GDK-1307,GDK-1607, GDK-6907 GDS-1307, GDS-1607.
Firma Manta Multimedia Sp. z o.o. posiada zgodę na sprzedaż w/w produktów do czasu wyczerpania zapasów, nie dłużej jednak niż do końca 2012 roku. Umowa współpracy zawarta pomiędzy właścicielami znaku towarowego Diora i firmą Manta Multimedia Sp. z o.o. została rozwiązana z dniem 1.09.2011 roku i nie przewiduje się jej przedłużenia.
Pozdrawiamy, życząc udanych odsłuchów
Zespół Diora
Pamiętam, że gdzieś początkiem 2012 roku pytałem ponownie w sprawie dalszej działalności i przyszłości firmy itd. to otrzymałem wiadomość, że są prowadzone rozmowy z Szwedzką firmą MDS, jako głównym strategicznym partnerem lub nawet przyszłym (no może w większej połowie) właścicielem marki/nazwy Diora jakoś tak. Były jakieś plany, co do domowego audio: wzmacniaczy, odtwarzaczy, amlitunerów, kolumn itp. jak i pełnej oferty Car Audio. Prawdopodobnie seria głośników samochodowych GDK-xxx-7 (seria 7) za czasów Manty pochodziła od MDS-a. Nie będę się tutaj spierał, bo do końca nie chciano mi powiedzieć o ich pochodzeniu jedynie, że klepane gdzie? W fabryce przez małe Chińskie rączki. Ale jak to bywa i nawet te wszystkie starania stanęły na niczym gdyż pytając a dokładnie było to dnia 28-10-2013 jakie rokowania, co do …………….. wiadomo, co dalej otrzymałem wiadomość:
Witamy serdecznie Pana,
Na dzień dzisiejszy nic nowego nie pojawi się w ofercie. Rozmowy z firmą MDS zostały zerwane i zamknięte.
Jak tylko pojawią się nowe produkty poinformujemy Pana o tym fakcie.
Pozdrawiamy
Zespól Diora
I od tamtego czasu nie chcą odpowiadać na pytania. Zrobiła się cisza w eterze. Może za bardzo ich naciskałem czy cóś :):).
Kwestia sposobu robienia kariery i zarabiania pieniędzy na markowych produktach, bo każdemu wolno, kto ma jakiś pomysł na siebie .............hmm jest jakoś logicznym wytłumaczeniem lub nie. Nie wiem. Może to wszystko było tylko chwilowym zaczerpnięciem dobrego dofinansowania gotówki na swoje późniejsze potrzeby?
Patrząc z drugiej strony, jeżeli wyznacznikiem miało być logo, które miało, ma i będzie miało sentyment starszych pokoleń oraz obecnego/obecnych pokoleń (nie mówię o wszystkich) jest nie w porządku. Cóż jest to może bardzo brzydkie stwierdzenie z mojej strony, ale może prawdziwe a jeżeli mylę się i firma Diora nadal ma coś w planach to jak to napisał kolega dabyl – „odszczekam z uśmiechem i gratulacjami, ale póki, co jestem zdystansowany”.
Pozdrawiam.Last edited by drapik; 24.05.2014, 10:43.
Skomentuj
-
Wybaczcie ale zdążyłem edytować postu. Mała poprawka.
Patrząc z drugiej strony, jeżeli wyznacznikiem jest logo produktu, które wzbudzało i będzie wzbudzać sentyment starszych pokoleń oraz obecnego/obecnych pokoleń (nie mówię o wszystkich ) jest nie w porządku. Cóż jest to może bardzo brzydkie stwierdzenie z mojej strony, ale może prawdziwe a jeżeli mylę się i firma Diora nadal ma coś w planach to jak to napisał kolega dabyl – „odszczekam z uśmiechem i gratulacjami, ale póki, co jestem zdystansowany”.
Pozdrawiam.Last edited by drapik; 24.05.2014, 11:09.
Skomentuj
-
jacekxyz możesz wierzyć lub nie na 200% nie jestem z nimi powiązany. W pewnym momencie jak się zrobiło głośno nowej Diorze - pomyślałem sobie (powraca fajna marka) przynajmniej dla mnie, bo miałem kilka urządzeń starej Diory i jakoś mile wspominam użytkowanie ich, mimo że nie były one najwyższych lotów. I powiem szczerze, że właśnie odkąd pojawiły się nowe produkty (Zestaw kina domowego AWS001 + ZGB001, Zestaw Stereo WS600 + CD600) zacząłem do nich pisać na tematy związane z następnymi produktami i itd. Wszystkie korespondencje były z kulturą z mojej strony jak i zarazem ze strony nowej Diory, więc starałem się nienarzucać swoją osobą a bywały wiadomości, w których proszono mnie o nie upublicznianie pewnych treści, czego też nie robiłem. Mimo wszystko wydaje mi się w jakiś sposób mi zaufali i pewnym tego określeniem byłem dumny z siebie, że udało mi się nawiązać ciekawy kontakt z nimi. Wiecie na początku kibicowałem im, bo młodzi, mają jakieś pomysły i kontakty, Manta im pomaga i coś może z tego będzie, ale powoli zacząłem mieć do tego jakiś nie smak w trakcie pojawiania się następnych produktów, rozwiązania umowy z Mantą, szukanie nowego inwestora strategicznego zaczęło mi to śmierdzieć i dałem sobie spokój z nimi. Nawet na głównej stronie nie ma żadnych aktualności, wzmianek, co do przeszłości, teraźniejszości i przyszłości firmy.Last edited by drapik; 24.05.2014, 12:40.
Skomentuj
-
Jak by poszli bardziej w kierunku WS600 + CD600 czyli klasyczne klocki (choc ten tunero/cd to jakis wynalazek) dobrej jakosci, przyzwoicie wykonane (nie musi to zaraz byc hi-end) to moze cos udalo by sie sprzedac. W tej chwili tak Diorze jak i Unitrze przyszlosci nie wroze, kto ma niby byc targetem tych produktow? mlodziez - polki w sklepach uginaja sie od sprzetu duzo bardziej dla nich rozpoznawalnych marek. Ludzie w wieku powiedzmy 35+, tak jak ja, ktorzy cos tam mieli ze starej Diory, tez nie bardzo, bo nie interesuja ich produkty manto podobne, wiec kto?
Skomentuj
-
W tej chwili chińskie wzmacniacze pod marką Advance i parametrami starych Pioneerów klasy średniej kosztują po kilka tysięcy złotych. Niegdyś hi-endowe Audiovectory - kolumny znane z tego że oferowały możliwość upgrade'u, żeby klient nie miał rozterek, ze wydał za duże pieniądze i za rok producent skończy produkcję modelu - wyglądają jak zrobione na marketowej chińszczyźnie kolumny Prism lub Jamo - X3 kosztują po 6 tysięcy złotych / para w wadze po 16 kilo sztuka za za 2,5 drożne podłogowe. A samochodowe kable DLS awansowały już na wysokie hi-fi z cenami po 35-55 złotych za metr.
Klipshe RF 7 czyli dwudrożne paki na 12" z tubą i odpustowym kolorem membran wyglądające jak cygański kuzyn Tonsil Zeus chodzą w cenie 12-16 tysięcy złotych /para.
Wszystko to błyszcząca chińszczyzna, która opanowała audio-sklepy największych polskich dystrybutorów. W dodatku oferowana w bezczelnie zawyżonych cenach. Ostatnia moda dystrybutorów - umieszczanie przy cenie kolumn (zwykle za sztukę) informacji "negocjuj cenę", bo jest ona często wyższa niż tego samego produktu z transportem z Anglii.
Teraz cały sprzęt audio tak wygląda i tak jest "produkowany". Dobrze jest, że przynajmniej resztki zrzeszenia Unitra, postanowiły uczestniczyć w rynku.
Skomentuj
-
Cos slabe to oko u kolegi
"Niedawno do drzwi firmy Tonsil zapukali dwaj producenci muzyczni. Jakie są efekty tego spotkania? Tonsil został mecenasem teledysku zespołu Moszczyński Piesch & bibobit oraz ich pierwszej epki.
Daniel „Wolny” Moszczyński i Bartek Pietsch, bo o nich mowa, piszą i produkują muzykę zarówno dla siebie jak i dla innych artystów polskiej sceny muzycznej. Daniel to także utalentowany wokalista i autor tekstów. Bartek z kolei doskonale gra na gitarze basowej, ale świetnie wykorzystuje także swój wokalny talent. Ich najświeższa epka, a w szczególności utwór „Plotka” urzekają oryginalną kompozycją z mistrzowskim połączeniem jazzu i hip hopu. Moszczyński Pietsch & bibobit bardzo świadomie wplatają do swoich kompozycji także elementy innych gatunków takich jak big beat, dubstep, latin, club music.
Wraz z Panami „poplotkować” postanowiła też jedna z najlepszych jazzowych wokalistek Urszula Dudziak, która ma na swoim koncie współpracę m.in. z Krzysztofem Komedą, czy Bobbiem McFerrinem. Jak sama podkreśla, muzyka Moszczyńskiego Pietscha bardzo ją inspiruje i daje poczucie wolności, dlatego z radością wzięła udział w tym projekcie. Dodatkowo w klipie w rolę tytułowych plotkarzy sugestywnie wcielili się aktorzy z kabaretu Hrabi.
W efekcie tego kontaktu Tonsil został mecenasem epki Moszczyński Pietsch & bibobit. Dodatkowo w teledysku do utworu Plotka „wystąpiły” kolumny SIESTA, które zostały specjalnie wykonane na jego potrzeby. Jest to jednocześnie pierwszy model z nowej, limitowanej serii, która będzie charakteryzowała się intensywną kolorystyką oraz sygnaturą marki zespołu."
z fejsbooka tonsiluLast edited by Pogromca mitow; 24.07.2014, 23:33.
Skomentuj
Skomentuj