A gdzie charka tej "legendy" ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil wraca do gry :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta"śmiechłem" jak to kilka dni temu zobaczyłem
Skomentuj
-
A co w związku z tym magnesem, wyższa efektywnośc przynajmniej mi potrzebna nie jest, za 3 stówy jest sporo dobrych głosników i nie koniecznie musi być 30, bo jak zapewne wiesz za te same pieniądze są domowe 20cm które zagrają mocneijszym basem i zejdą niżej.
Z takimi cenami to niech sie nikt nie dziwi, że ta firma sie juz na nogi nie podniesie jak będą sprzedawać Altusy po 1800zł i GDN'y po 300złSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaA co w związku z tym magnesem, wyższa efektywnośc przynajmniej mi potrzebna nie jest, za 3 stówy jest sporo dobrych głosników i nie koniecznie musi być 30, bo jak zapewne wiesz za te same pieniądze są domowe 20cm które zagrają mocneijszym basem i zejdą niżej.
Skomentuj
-
Ale po co pytasz mnie ile głosników słyszałem z kobaltowym układem magnetycznym skoro rozmowa jest o głosniku tonsila?
Za głośnik innej firmy z takim układem może warto by było zapłacić ale nie za tonsila.
edit: produkty Tonsila nie są konkurencyjne, chyba nikogo nie msuze o tym przekonywać.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
A od kiedy gra sam materiał magnesu, membrany i kosza itp. ?
Liczy się jak się to połączy :)
A Tonsil dysponuje technologią no właśnie jaką ? z lat 70 ?
seas ma w ofercie takie głośniki :biggrin:
http://www.seas.no/index.php?option=...191&Itemid=187
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA od kiedy gra sam materiał magnesu, membrany i kosza itp. ?
Liczy się jak się to połączy
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA Tonsil dysponuje technologią no właśnie jaką ? z lat 70 ?
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaseas ma w ofercie takie głośniki
http://www.seas.no/index.php?option=...191&Itemid=187
Skomentuj
-
mogli by chociaż opracować nowe zawszenie bo ta pianka to porażka totalna jest .
Dla mnie ten głośniki z tego powodu jest już na starcie skreślony.
---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post o 18:22 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo wlasnie nie sam. Ale jak dasz magnes kobaltowy zamiast ferrytu czy neodymu to dzwiek bedzie inny. Kazda czesc z ktorej zbudowany jest glosnik ma jakis wplyw na brzmienie, wiekszy lub mniejszy.
---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post o 18:24 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMa, bo rynek tego chce. Niestety nie ma 12 calowych wooferow z kobaltem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postamogli by chociaż opracować nowe zawszenie bo ta pianka to porażka totalna jest .
Dla mnie ten głośniki z tego powodu jest już na starcie skreślony.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postamasz przykład STX AWX 8 cali. Wielki magnes, aluminiowy kosz, membrana z plecionki węglowej, faradaje i... dupa
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postanie mają bo taki głośnik jest bez sensu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSkanspiki tez maja pianki i co z tego? Seasy tez kiedys mialy pianki.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo to jest przyklad, ktory ilustruje fakt, ze zaawansowane materialy wcale nie musza dawac z gory fenomenalnych efektow. Z tego samego powodu stary papierowy tonsil na piance moze grac wysmienicie.
A tak na marginesie, fajna ta twoja teoria, że pole magnetyczne wytworzone z ferrytu jest innego rodzaju, niż z kobaltu. Teraz tylko to udowodnisz i będzie git. Pan Maxwell w grobie też się ucieszy z tego odkrycia. Ale bardziej w tym temacie podobała mi się ta, że tuba Tonsila, za 80zł, miażdży według ciebie kilkukrotnie droższe kopułki renomowanych producentów, chociaż każdy, kto słyszał nawet najlepsze wysokotonówki Tonsila woli nawet sobie ich nie przypominać. Bo brzmią tak, jak kosztują.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaSam sobie odpowiedziałeś. Widziałeś, żeby najlepsze i najdroższe Scany, choćby z serii Illuminator, bądź najdroższe magnezowe Seasy, lub topowe Morele, miały piankę? Nie mają, nie bez powodu. Kiedyś miały, właśnie-kiedyś. Ten materiał jest raczej zarezerwowany dla produktów "vintage" i dla osób, które mają do takich urządzeń sentyment, górujący nad przesłankami technicznymi. Stąd pojawiają się w nielicznych produktach, w połączeniu z innymi cechami charakterystycznymi dla głośników sprzed 30-40 lat.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaZaawansowany głośnik, do którego zaprzęgnięto dobre materiały, badania, symulacje itd., gra fatalnie i dlatego głośnik w postaci starego grata, budowany bez dostępnej dzisiaj, znacznie większej wiedzy i środków technicznych, od którego projektanci odeszli właśnie w wyniku tych badań, idąc z wiedzą i efektami do przodu, będzie grał lepiej, wręcz bajecznie? No, jest to logiczne.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaA tak na marginesie, fajna ta twoja teoria, że pole magnetyczne wytworzone z ferrytu jest innego rodzaju, niż z kobaltu. Teraz tylko to udowodnisz i będzie git. Pan Maxwell w grobie też się ucieszy z tego odkrycia .
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaAle bardziej w tym temacie podobała mi się ta, że tuba Tonsila, za 80zł, miażdży według ciebie kilkukrotnie droższe kopułki renomowanych producentów, chociaż każdy, kto słyszał nawet najlepsze wysokotonówki Tonsila woli nawet sobie ich nie przypominać. Bo brzmią tak, jak kosztują.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAle jak dasz magnes kobaltowy zamiast ferrytu czy neodymu to dzwiek bedzie inny
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzeciez ten glosnik to jest mega stara konstukcja, odswiezenie starego kotleta po prostu.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZ tego samego powodu stary papierowy tonsil na piance moze grac wysmienicie.
Wole 3x tańszego stx 12.2.500.
---------- Post dodany o 20:05 ---------- Poprzedni post o 20:03 ----------
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDo rzeczy kolego, jaka tuba?Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDo rzeczy kolego, jaka tuba? albo wkleisz to co napisalem, albo przestan wymyslac, bo do takich tekstow nie ma sie jak ustosunkowac, a plesc glupoty jak widze dalej uwielbiasz.
Zacytować twój wpis, mówisz? Był już taki przypadek, że przytoczyłem twoje słowa, których się wypierałeś. I co? Nic, nawet nie raczyłeś się przyznać do błędu. Dla ciebie może to normalka, ale ja tego bardzo nie lubię i nie robię. Ale ok, proszę, oto te słowa, gdzie zaprzeczasz temu, iż przytaczane przez jednego użytkownika, znacznie droższe, niż tonsilowska tuba, kopułki, z pewnością grają gorzej:
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZamieszczone przez bibson3 Zobacz postaNie zmienia to faktu, że zdecydowanie lepszą szczegółowość ma vifa czy scan z linku powyżej (opieram się o odsłuch Zeusów).
Jest jeszcze to:
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMam Visatony G25 FFL, ktore sa 4 razy drozsze od gdwk Tonsila, a dzwiek w niczym nie przewyzsza gdwk. Czary mary? Nie, taki jest fakt. W dodatku maja licha sprawnosc i graja jak zza szmaty.
Z tego tematu:
http://diyaudio.pl/showthread.php/21...tubka+zeus%F3w
I żebyś znowu fałszywie nie zarzucił mi gołosłowności, co do wspomnianego wcześniej schematu, oto cytaty, z tego samego wątku:
Zamieszczone przez bibson3 Zobacz postaJa natomiast zauważyłem Pogromco, że wobec każdego na forum kto ma inne zdanie niż Ty używasz stwierdzenia (jakże mylnego i niesprawiedliwego) że:
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postanie masz pojecia o czym piszesz.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZ paczki dupolizow nie jestem
Zamieszczone przez elvis18 Zobacz postaWiesz po co stosuje sie tube? Nie tylko dla uzyskania efektywnosci. Rowniez do zwiekszenia wytrzymalosci mocowej pewnym zakresie i zmniejszenia znieksztalcen.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaHeh, pole jest to samo, ale inaczej ksztaltowane przez magnesy kobaltowe. Taki jestes oczytany i tego nie wiesz?
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAle jak dasz magnes kobaltowy zamiast ferrytu czy neodymu to dzwiek bedzie inny.Last edited by Racjonalny; 07.08.2013, 21:38.
Skomentuj
-
UWAGI MODERATORAStarczy prywatnych wycieczek.
Każdy kolejny post w takim tonie będzie karany ostrzeżeniem.
Przypominam, że rozmawiamy o głośnikach Tonsila!Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaI po co ten ton wyzwisk? Pisać dziwne teorie to lubisz ty, czego dowodem jest to, ilu użytkowników, nowych, jak i z dużym stażem, w tym moderatorów, to zauważa. Czemu zawsze wtedy, jak teraz, piszesz, iż plotą głupoty. Wszyscy oni się mylą, a tylko ty masz zawsze rację.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaZacytować twój wpis, mówisz? Był już taki przypadek, że przytoczyłem twoje słowa, których się wypierałeś. I co? Nic, nawet nie raczyłeś się przyznać do błędu. Dla ciebie może to normalka, ale ja tego bardzo nie lubię i nie robię. Ale ok, proszę, oto te słowa, gdzie zaprzeczasz temu, iż przytaczane przez jednego użytkownika, znacznie droższe, niż tonsilowska tuba, kopułki, z pewnością grają gorzej:
Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
Cytat Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
Nie zmienia to faktu, że zdecydowanie lepszą szczegółowość ma vifa czy scan z linku powyżej (opieram się o odsłuch Zeusów).
Twoim zdaniem, moim nie
z tematu: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...highlight=zeus
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaJest jeszcze to:
Mam Visatony G25 FFL, ktore sa 4 razy drozsze od gdwk Tonsila, a dzwiek w niczym nie przewyzsza gdwk. Czary mary? Nie, taki jest fakt. W dodatku maja licha sprawnosc i graja jak zza szmaty.
Powiesz, że to kwestia gustu? Owszem, ale trudno brać na poważnie słowa kogoś, dla kogo po prostu fatalne w opinii wszystkich, którzy mają choć trochę doświadczenia kopułki Tonsila są lepsze od każdego innego głośnika, który zostanie przez rozmówcę przytoczony (przykład wyżej).
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaI żebyś znowu fałszywie nie zarzucił mi gołosłowności, co do wspomnianego wcześniej schematu, oto cytaty, z tego samego wątku:
Cytat Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
Ja natomiast zauważyłem Pogromco, że wobec każdego na forum kto ma inne zdanie niż Ty używasz stwierdzenia (jakże mylnego i niesprawiedliwego) że:
nie masz pojecia o czym piszesz.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaNie, tuba nie zwiększa ani wytrzymałości mocowej, bo musiałaby ingerować w cewkę, zwiększając ją, albo jakoś chłodząc, ani nie obniża zniekształceń. Tylko zwiększa efektywność, co pozwala, przy mniejszej dostarczonej mocy, uzyskać te same poziomy SPL, przekładając się na niższe wychylenie membrany i niższe zniekształcenia. Moc głośnika jest ta sama.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaCytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
Heh, pole jest to samo, ale inaczej ksztaltowane przez magnesy kobaltowe. Taki jestes oczytany i tego nie wiesz?
Znów, gdy widzisz, że nie masz racji, to odwracasz kota ogonem:
Ale jak dasz magnes kobaltowy zamiast ferrytu czy neodymu to dzwiek bedzie inny.
Ja nie stosuję manipulacji i gdy napiszę, tak jak ty wyżej o materiale, to później nie kręcę, że niby pisałem o kształcie, w tym przypadku magnesu.
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaNie będzie, liczy się siła
Po ofercie jaka ma na stronie, widac ze ma sie calkiem niezle.
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaDlatego firma ma sie tak a nie inaczej.Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaAle nie gra, dlatego od samego początku tej dyskusji zaznaczyłem, że głośnik nie jest wart takiej kwoty, sam układ magnetyczny na kobalcie nie zrobi całej roboty.
Wole 3x tańszego stx 12.2.500.
Skomentuj
Skomentuj