O promowanie produktu :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Audio Show 2013
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marko3T Zobacz postabzdurą że brakuje wysokich tonów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZastanawiam się czy spytać na audiostereo o tą średnicę w przeciwfazie, ale wolał bym aby ktoś jeszcze się tu wypowiedział na jej temat.
Byłem razem z Gokarem w niedzielę i słuchaliśmy te 3way... konstrukcja nie dla mnie, bo aluminium, ale nie o to chodzi.
Gdy siedziałem na środku (w pierwszym rzędzie) wrażenie było takie jak by była przeciwfaza (średnica rozjechana, bas również), ale wystarczyło przesiąść się o jedno krzesło w bok i już było dobrze.
Spytałem wtedy Pana siedzącego obok (chyba Twonk), który wcześniej o tych kolumnach opowiadał publiczności, czy czasem kolumny nie są źle podłączone... On na to, że o to trzeba spytać kolegi (i wskazał na wysokiego Pana w koszuli w kratę stojącego przy sprzęcie, chyba to był Misiomor). Po za tym, jak by były podłączone w przeciwfazie to by nie było basu, mówi.
Usiadłem z powrotem na krzesło... po chwili nie wytrzymałem (bo tak źle grało) i znów się do niego zwracam, czy mógłby usiąść na moje miejsce... Gość trochę się zdenerwował, co ja od Niego chcę... no ale usiadł, usiadł i słucha, po kilku sekundach się pyta, o co mi właściwie chodzi, przecież wszystko gra dobrze. Ja rozłożyłem ręce i dałem sobie spokój.
Znów usiadłem na środek i słuchaliśmy do końca utworu z mojej płyty (Chris Jones-No Sanctuary Here). Po chwili gość wstał i zwraca się do mnie, że dla niego jest ok, a jeśli jednak coś tam jest źle to wina tej płyty którą dałem lub tego utworu.
Bardzo dziwne, jakoś ta płyta, te utwory brzmiały normalnie na innych sprzętach, nawet u nas w hostelu.
Mało tego, siedzieliśmy tam dość długo i płyty były wymieniane kilkukrotnie, a jednak dźwięk był taki sam.
Najgorzej było z damskim wokalem, dłużej bym tego nie mógł słuchać bo dostawałem zeza od tego.
Niestety, ani Gokar83 ani Pteterycz nie słyszeli tego co ja, więc nie mogą potwierdzić że coś było nie tak.
Ja jestem święcie przekonany że coś tam było skopane, ale jeszcze nie wiem co (widziałem kable, były dobrze podłączone).
Niestety nie podchodziłem do kolumn i nie wsłuchiwałem się w pojedyncze głośniki... a szkoda.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postazależy jakim TB , za naszą zachodnią granicą za najlepsze obecnie szerokopasmowce uznawane są TB z tej serii jak ten http://oaudio.de/Loudspeaker-drivers...1916::773.html
Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz postaktoś z was orientuje się co to za kolumny?? Jakie przetworniki w nich siedzą oraz jaka jest ich orientacyjna cena??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AdamAudio Zobacz postaWyćwiczony słuch?!
Przeciez to słychać od razu.Różnica jest diametralna w stosunku fazy zgodnej.
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaTam sa albo w3-1364 albo w4-1320. W4 bede mial niedlugo i bede robil cos podobnego:
Skomentuj
-
slychac jak cala kolumna jest podlaczona w przeciwfazie. Co innego jak np tylko glosnik sredniotonowy omylkowo podlaczono odwrotnie i wtedy juz moze nie byc to takie oczywiste.
charLeS, zwracam honor:blushing:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaslychac jak cala kolumna jest podlaczona w przeciwfazie.
---------- Post dodany o 19:34 ---------- Poprzedni post o 19:31 ----------
Jak ktos zna swój system a głośniki sa dobrze zgrane w fazie to napewno uda sie to usłyszeć
Bedzie brakować głębi i przestrzeni przekazuJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Niby to by tłumaczyło kiepskie damskie wokale, ale odczuł bym to zupełnie inaczej, po prostu by były ciszej.
W tym jednak przypadku pierwsze co mi się nasuwa to przeciwfaza w tej częstotliwości.
---------- Post dodany o 19:44 ---------- Poprzedni post o 19:42 ----------
Zamieszczone przez AdamAudio Zobacz postaWyćwiczony słuch?!
Przeciez to słychać od razu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaOj, znam sporo ludzi którzy po prostu tego nie słyszą... w szczególności w samochodzie
Widze, ze ca dla ciebie to abstrakcyja
Jak dla mnie elektronikaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNiby to by tłumaczyło kiepskie damskie wokale, ale odczuł bym to zupełnie inaczej, po prostu by były ciszej.
W tym jednak przypadku pierwsze co mi się nasuwa to przeciwfaza w tej częstotliwości.
A co konkretnie było nie tak ?
Może napisz bezpośrednio do misomora :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJedna czy obie?
Ja zwracalem uwage na konstrukcje z glosnikami coaxialnymi i w kazdym przypadku bylo slychac lepsze stereo z tych konstrukcji. Chodzi mi o to, ze w tych glosnikach mniejsze znaczenie mialo w ktorym miejscu sie siedzialo. Tak samo Duvel i omnipolary MBL zdecydowanie lepiej rysowaly obraz stereo z bardziej skrajnych miejsc odsluchowych. W zasadzie mozna bylo sie tego spodziewac, ale roznica byla wyrazna.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postahym.
A co konkretnie było nie tak ?
Ale w tym przypadku było coś głębszego niż tylko pomylenie kabli zewnętrznych w jednej z kolumn.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaslychac jak cala kolumna jest podlaczona w przeciwfazie. Co innego jak np tylko glosnik sredniotonowy omylkowo podlaczono odwrotnie i wtedy juz moze nie byc to takie oczywiste.Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaI tak i tak
Usłyszysz zdecydowana roznice jak podłączysz jedna cała kolumnę w przeciwfazie
To nie ulega najmniejszej wątpliwości
Usłyszysz rownież jak podłączysz obie wysokotonowki (w przypadku kolumn 2droznych)
Bedzie brakować tego co napisałem wyżejJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postamoże byłeś za blisko .
A może ktoś kto ma 3way na stanie niech zrobi test, i w jednej kolumnie podłączy średniotonówkę odwrotnie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaTB-W8-1772 jest lepszy niz ten W6...Last edited by bolonietoperz; 14.11.2013, 19:59.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postazależy jakim TB , za naszą zachodnią granicą za najlepsze obecnie szerokopasmowce uznawane są TB z tej serii jak ten http://oaudio.de/Loudspeaker-drivers...1916::773.html
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post o 21:59 ----------
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaA moze ten sonido sobie nie radzi na wysokich?
W niedziele Bodnary grały z monoblokami wielu twierdzi że było dużo lepiej.
Skomentuj
Skomentuj