Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio Show 2013

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
    Yoshi_80 jak i Raven1985 wyraźnie napisali rzecz oczywistą, którą zresztą wie każdy, a ty jak zwykle chcesz udawać, że jest inaczej. Moc nie ma tu nic do rzeczy, bo to nie ona ma wpływ na "kontrolę" głośnika i modyfikację dobroci układu rezonansowego, a impedancja źródła i wydajność prądowa. A te są w lampowcach na bardzo niskim poziomie i każdy lampowiec pogarsza kontrolę basu w bardzo wyraźny sposób. Abstrahując od tego, że te kilkaset watów z owego wzmacniacza lampowego to chyba wyczytałeś pomyliwszy tabliczki z tranzystorowcem stojącym obok.
    Ludzie, dajcie juz spokoj, bo tego czytac sie juz nie chce. http://www.audioresearch.com/Reference750.html jak ten smok ma slaba kontrole to ja jestem jas fasola.

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
    PM, oblicz mi proszę wartość procentowej różnicy, odniesionej do liczby mniejszej, pomiędzy tymi dwiema: 17,5; 6. Podpowiem: prawie 200%. Twoja odpowiedź to kilkanaście procent. Jak to mówią: matura to bzdura. Tyle w kwestii twojego obiektywizmu.
    Heh, moj wpis byl tylko obrazowym porownaniem. Dla Ciebie 12ms GD, a 9ms GD to tak ogromna roznica, ze odrazu ja slychac. Dla mnie to wlasnie bzdura i tego nie uslyszysz, szczegolnie w najnizszym pasmie basu. Jak widac dla Yoshiego GD moze byc znacznie duzo wieksze, a i tak jego zdaniem bas jest super. Wiec po co to gadanie? No tak, trzeba sie czepic, zeby sie czepic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Ludzie z tego forum, a wiekszosc z nich to nieukrywajmy osoby z nieduzym doswiadczeniem, czesto jeszcze przeciez nie osluchani i nie tak doswiadczeni jak bywalcy AS. Poza tym Chodzenie na wystawy tego typy nie uwazam za mozliwosci nabycia slow opiniotworczych. To raczej rozrywka i dobra zabawa, gdzie jak sie podejdzie do tematu z dystansem, to mozna cos z tego wysuplac.
      Czyli uważasz, że większość osób które tam były i się wypowiadają o swoich wrażeniach to ludzie niedoświadczeni, nie potrafiacy słuchać . Może jakieś konkrety, nicki ? Bo fajnie się rzuca pustymi frazesami, "większość", "wszyscy" itp. Czy może masz na myśli całe forum? No ale to by było bez sensu bo tam całego forum nie było.

Ja tam sie dobrze bawiłem, szczególnie słuchając właśnie w pokoju z Wilsonami opowieści wystawcy, z zakresu kompatybilności elektromagnetycznej w zupełnie nowym, niespotykanym wydaniu. Bredził coś o tym jak podstawka robi elektromagnetyczną czarna dziure wokół tego sprzętu na niej podstawionego, że nic zupełnie do niego nie dociera z zakłóceń. Aż chciałem podejśc i położyć mu tel komórkowy i zadzwonić z drugiego, żeby zobaczył te "czarną dziure".

No dobrze, nie wszystkim, ale zdziwilbys sie jak wielu...
      A zdziwiłbyś się jak wielu przeszkadzają herezje jakie wypisujesz .

Skomentuj

No to czas na moją dłuższą wypowiedź.

Najpierw zacznę od tego, że podziękuję wszystkim którzy byli w Emce, za udane afterparty... choć nie piłem to i tak było fajnie... no może troszkę za długo siedzieliśmy (niektórzy chcieli zasnąć ale nie mogli) i niektórzy przesadzili z alko... ale wiadomo, co było w Wawie zostaje w Wawie :lol: Dziękuję za pozytywne opinie na temat monitorków, nawet się nie spodziewałem że na lampie MariuszaElektro tak fajnie zagrają. Po odsłuchach lampa została kupiona przez Gokara, a i na moje monitorki byli chętni, tyle że ja jeszcze nie ustaliłem za nie ceny. Jeśli chodzi o Emkę, to wszystko w tym roku było w porządku, nikt z personelu nie narzekał :)

No dobra, ale do rzeczy.
        Zacznę od tego co mi się podobało (nie będę pisał w jakim pokoju to stało, ponieważ zdjęcia są najważniejsze, od razu widać o czym mowa... niektórzy piszą nazwy firm i pokoi, jakoś nie chce mi się szukać co to było żeby wiedzieć o czym mowa, a z pamięcią u mnie kiepsko).

Do niektórych pokoi nie musiałem nawet wchodzić, wystarczyło wsadzić głowę aby już wiedzieć "że gra".
        To jest jeden z tych pokoi, dla mnie faworyt AS2013, i już nawet nie chcę wymyślać jakichś wydziwionych konstrukcji na kolejny mój projekt kolumn, jak się okazuje najprostsze czasem bywa najlepsze.

Studio 16Hz, to samo, małe a gra :)

Tego nie trzeba przedstawiać, każdy już to widział, po raz kolejny dobrze zagrało, a cena głośników jest na tyle mała że można proponować w ciemno.

Co to były za głośniki to nie wiem, wyglądają nie ciekawie, ale grały :)

Jak zobaczyłem kolumny Cervin Vega to sobie pomyślałem, z czym do ludzi... ale jak usłyszałem jak to gra to od razu zmieniłem zdanie.
        Wyglądają jak z bazaru a grają zaskakująco dobrze... i mają przyjemny miękki basik.

Kolumny które grały fajnie wokalem, może ciut bas był za słaby, ale ogólnie grało spoko.

AudioPhysic, również grały spoko.

Miłe zaskoczenie kolumn 2way z 8" basem. Te pierwsze grały naprawdę dobrze jak na taki układ, dobra alternatywa dla monitorów z większym basem dla młodocianych konstruktorów.
        Te drugie też grały dobrze, dopóki gość nie powiedział ile cały ten zestaw kosztuje... nie wiedziałem czy mam się śmiać czy płakać.

No i Wilsony, nie ma co pisać, jak zwykle grały bardzo dobrze :)

Jedyne kolumny które mi się podobały z tych "udziwnionych".
        Nawet mógłbym je zaakceptować w dużym salonie :)

No a teraz przejdźmy do rozczarowań.

Nie wiem o co tam chodziło, czy muzyka była aż tak bardzo zła czy to elektronika, ale w tym roku MBL to największe rozczarowanie... to nie była muzyka, to był jazgot, nie miało nic wspólnego z przyjemnością słuchania muzyki.

Focale, kupa mułu, jak rok temu zresztą...

Jak je usłyszałem to sobie pomyślałem, co ludziom się w tych głośnikach podoba... chyba tylko cena. Bas pudełkowy, cykające wysokie tony...

3 konstrukcje, masakra.
        Pierwsza, wszystko jak zza koca, wysokie, średnie i bas.
        Druga, niby dobry głośnik, ale brzmiało to tak jak by ktoś wsadził go w kilkukrotnie za dużą obudowę i jeszcze za wysoko stroił.
        Trzecia, mimo iż wokal damski brzmiał w miarę, to reszta pasma była okropna, a jak wokalistka zaczęła się drzeć, to myślałem że mi uszy pękną... wyszedłem z pokoju, miałem dość.

Te kolumny nigdy mi się nie podobały, chyba żadna konstrukcja tej firmy, ze względu na wysokotonówkę.

PMC, w każdym przypadku (a były chyba dwa pokoje) myślałem że skręcili bas o połowę, a czego innego spodziewałem się po liniach, przynajmniej w porównaniu do moich na uszerach.

Słuchając tych kolumn myślałem że słucham PJ-tek na górze a reszta głośników to jakieś pierdzidełka z bazaru... wielkie nieporozumienie jak dla mnie.
        Wygląd mówił sam za siebie.

Przechodzimy do kolumn dla głuchych :)
        Brzmiało to tak jak by gość podkręcił wysokie tony na max, mimo iż dźwięk był dobry, to wysokie tony były tak głośno że nie dało się tego słuchać więcej niż pół minuty... przynajmniej ja nie mogłem.

No i oczywiście mistrz ceremonii :)
        Trzeba już mieć ze słuchem coś nie tak żeby słuchać tego z przyjemnością... krew z uszu normalnie.

Teraz przejdźmy do konstrukcji "ni jakich"

Drogie głośniki, grały poprawnie, ale nigdy w życiu nie dał bym tyle kasy za taki dźwięk. Dla mnie Xaviany zjadły te Acutony na śniadanie.

Te kolumny grały dobrze, ale ich bas był tak szybki i plastikowy, że aż męczący.

Kilka razy wchodziłem do tego pokoju, aż nie wierzyłem że te kolumny mogą tak kiepsko grać.
        Za każdym razem było to samo, jak by ktoś schował je za parawan i dopiero włączył... może to kwestia wzmacniaczy?

Mimo iż fajnie grało, miałem wrażenie że któryś z głośników w kolumnie jest w przeciwfazie, albo wstęga albo szerokopasmowiec.
        Ale ogólnie to spoko konstrukcja.

Na koniec zostawiłem konstrukcję AKKUS-a, ale opiszę ją później.

Skomentuj

Ludzie, dajcie juz spokoj, bo tego czytac sie juz nie chce. http://www.audioresearch.com/Reference750.html jak ten smok ma slaba kontrole to ja jestem jas fasola.
          Chyba będziemy musieli zmienic nick na Jaś fasola :-) . Po pierwsze wzmacniacz którego tam słuchałes miał połowę mocy bo gościu usunął połowę lamp o czym poinformował na poczatku prezentacji, przynajmniej jak ja byłem. Coś tam wspominał o wywalajacych korkach i niby to dlatego.

Po drugie współczynnik tłumienia zalezy ściśle od impedancji wyjściowej a ta w każdym wzmacniaczu lampowym jest wybitnie licha przez obecność transformatora wyjściowego. Zresztą Raven to juz tłumaczył ale widać to dla ciebie za skomplikowane.

Skomentuj

Nie na temat...
            eh, moj wpis byl tylko obrazowym porownaniem. Dla Ciebie 12ms GD, a 9ms GD to tak ogromna roznica, ze odrazu ja slychac. Dla mnie to wlasnie bzdura i tego nie uslyszysz, szczegolnie w najnizszym pasmie basu.
            Nie. Napisałem wartości: 17,5 i 6, a nie 12 i 9 (a i tak pomiędzy nawet takimi różnica jest nie kilkanaście procent, a 33. Tyczy się to 20Hz i moich paczek, dla których robiłem porównania i mogę się wypowiedzieć, a nie gdybać, jak ty. Dla wyższych częstotliwości GD są dużo mniejsze, a ich stosunek utrzymuje się na podobnym poziomie. Różnica w odsłuchu jest dla mnie bardzo dobrze słyszalna i nie bez powodu wybrałem konkretny wariant obudowy. Jeśli ty nie słyszysz to ok, ale nie wmawiaj innym, że z tego powodu oni też nie mogą słyszeć.

Edit: Sprawdziłem dokładnie, nie posiłkując się tylko pamięcią. To są wartości 14,5 i 6, a więc o jeszcze mniejszej różnicy. Dla np. 50Hz odpowiednio 7,6 i 3,5. Ale przecież nie mogę tego usłyszeć, prawda?
            Last edited by Racjonalny; 12.11.2013, 13:48.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              Panowie, przestańcie... albo chociaż przenieście się do spam postu.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Kolumny które grały fajnie wokalem, może ciut bas był za słaby, ale ogólnie grało spoko.
                To można skopiować :)
                Na dole celuloza sesa .
                Na górze najtańsza kopułka sesas z serii excel :)
                I nie wyjdzie drogo .

A co w tym roku było u RLS ?

---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post o 14:38 ----------

Co to były za głośniki to nie wiem, wyglądają nie ciekawie, ale grały
                revelator 9900 (to samo co w xavianch tylko w tubce )
                na dole to chyba też SS :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Na dole celuloza sesa .
                  Na ich stronie są fotki z bliższej odległości i jak dla mnie wygląda to bardziej na seasowy polipropylen.

Edit. Model Rhapsody 80 ma polipropylen, reszta będzie na papierze :)

Skomentuj

To był ten: http://audiotransducers.com/pl/15-16...-h1520-08.html

Skomentuj

A Pylon? Tylu gości z rogalem na obliczu i przekonaniem, że słyszeli hi-end za 1500zł nie widziałem.
                      I cały czas szmer: to są TE, kopia WLM za "rozsądne" pieniądze.
                      Albo ja byłem wyjątkowo wybredny, albo coś na słuch mi padło, albo słyszałem kawałki, które wyjątkowo słabo brzmiały z tym zestawem. Ale wiem, że TW 70 może lepiej zagadać.

Skomentuj

Przemo z tego co mówiłeś to chyba Sonido wywarło na Tobie duże wrażenie
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                          A Pylon?
                          No już pisałem, pudełkowy bas i cykające wysokie tony.
                          Myślałem że pokażą Ambery, była by to jakaś ciekawostka... ale to? eh...

Nie rozumiem, płacić kupę kasy za pokój, marnować czas aby pokazać takie kolumny, i w sumie tylko takie... jak by wstawili do pokoju więcej swoich kolumn to by było chociaż co oglądać, bo słuchać nie było czego.

Skomentuj

Teraz powinna paść odpowiedz typu:
                            Czego ty sie spodziewasz za półtora kafla, wlm za 6 tys to to nie jest
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              Czyli uważasz, że większość osób które tam były i się wypowiadają o swoich wrażeniach to ludzie niedoświadczeni, nie potrafiacy słuchać . Może jakieś konkrety, nicki ? Bo fajnie się rzuca pustymi frazesami, "większość", "wszyscy" itp. Czy może masz na myśli całe forum? No ale to by było bez sensu bo tam całego forum nie było.
                              Nie bede wymienial zadnych nikow. Wystarczy zobaczyc co ktos pisal i co aktualnie buduje, lub co pisal na forum. Opinie tych osob nie moga byc w mojej ocenie w pelni wartosciowe, opiniotworcze, ale oczywiscie kazdy ma prawo wypowiedziec wlasna ocene.

A zdziwiłbyś się jak wielu przeszkadzają herezje jakie wypisujesz .
                              Nawet znam ich nicki. :)

Chyba będziemy musieli zmienic nick na Jaś fasola :-) . Po pierwsze wzmacniacz którego tam słuchałes miał połowę mocy bo gościu usunął połowę lamp o czym poinformował na poczatku prezentacji, przynajmniej jak ja byłem. Coś tam wspominał o wywalajacych korkach i niby to dlatego.
                              Nie mam zdjecia wiec nie pamietam ile bylo lamp, sluchalem tego w niedziele.

Po drugie współczynnik tłumienia zalezy ściśle od impedancji wyjściowej a ta w każdym wzmacniaczu lampowym jest wybitnie licha przez obecność transformatora wyjściowego. Zresztą Raven to juz tłumaczył ale widać to dla ciebie za skomplikowane.
                              To nie jest dla mnie skomplikowane, to bardzo proste. Tak samo proste jest dla mnie to, ze jest to sprzet absolutnie topowy i wystawca dobrze wiedzial z czym laczyc Wilsony. Z reszta, co to za kolumny, ktorych nie napedzi wzmacniacze za 55 tys funtow?

O GD dalej nie bede pisal, bo juz bylo duzo na ten temat, a tutaj nie piszemy o GD.

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                              A Pylon?
                              No już pisałem, pudełkowy bas i cykające wysokie tony.
                              Myślałem że pokażą Ambery, była by to jakaś ciekawostka... ale to? eh...

Nie rozumiem, płacić kupę kasy za pokój, marnować czas aby pokazać takie kolumny, i w sumie tylko takie... jak by wstawili do pokoju więcej swoich kolumn to by było chociaż co oglądać, bo słuchać nie było czego.
                              Te kolumny graly bardzo slabo. Jak ktos chcial sie dowiedziec na ile ladnie moga grac nieduze monitorki, to powinien posluchac PMC w pokoju NAIM. Gralo duzo lepiej niz w pokoju z duzymi PMC, co bylo dla mnie wielkim zaskoczeniem.

Generalnie same Visatony nie sa tragiczne, mam to w domu i wiem jak brzmi. Moglbym robic na tych samych przetwornikach kolumny za 1000zl w sklejce, ktore w kazdym calu przebijaja Pylony. Bas to byl juz jakis mega zart w tych paczkach.

Skomentuj

Pteterycz. Tak - ardento to ciekawa konstrukcja na sonido z eminencem 15" i wstęgą. Moim zdaniem brzmiało to bardzo przyzwoicie.

Łukasz. Mam TW 70 i wiem jak brzmi. Tu naprawdę jest tragicznie (pylon). Coś spierniczyli po całej linii. A W130S jakoś nigdy mi nie leżał I jak to wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę - same przetworniki to nie wszystko. Odpowiednia aplikacja to sztuka, która jak widzimy nie każdemu wychodzi.

Marian. Pisałeś. Tylko śmieszył mnie ten konspiracyjny rogal na twarzach słuchających. Dlatego i ja pozwoliłem sobie na komentarz

Skomentuj

Ja również posłucham dobrej konstrukcji na Illuminatorach.
                                  Kto takową wykona?

Z drugiej strony, jak mi się nawet ta nie spodoba to co? powiecie że mam gust spaczony?
                                  Kto wytłumaczy, dlaczego podobają mi się konstrukcje na Revelatorach a nie podobają na (niby lepszych) Illumiantorach?

Skomentuj

Mam to samo jeśli chodzi o wysokotonowki
                                    Jeśli chodzi o woofery to juz nie jest takie oczywiste
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Nie rozumiem?
                                      To musi byc podane kto zrobił zwrotke, żeby zagrało?
                                      Kolega przemo-lukas napisał to przede mną i dosyć jasno:

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                      same przetworniki to nie wszystko. Odpowiednia aplikacja to sztuka, która jak widzimy nie każdemu wychodzi.
                                      Nie wiem co w tym takiego niezrozumiałego.

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                      Jak to TA szpilka to też jeszcze nie słyszałem.
                                      Faktycznie zdanie jakoś dziwnie poskładałem ale nie musisz się aż tak czepiać :)

Z drugiej strony, jak mi się nawet ta nie spodoba to co? powiecie że mam gust spaczony?
                                      Kto wytłumaczy, dlaczego podobają mi się konstrukcje na Revelatorach a nie podobają na (niby lepszych) Illumiantorach?
                                      A Illuminatory słyszałeś tylko na AS?

Jeśli się komuś nie podoba to trudno ale trzeba wziąć tez pod uwagę możliwą złą aplikację.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Jeśli się komuś nie podoba to trudno ale trzeba wziąć tez pod uwagę możliwą złą aplikację.
                                        Ale żeby za każdym razem była zła?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Są ludzie, którzy lubią Morele, są ludzie, którzy lubią Scany. Wam wybitnie nie pasuję i tyle w temacie. Ja nie lubię wstęg, są dla mnie zbyt delikatne ale jakoś nie piszę o tym co chwilę. Każdy z Was już napisał, że się nie podobają i OK.
                                          Ale jak tak co chwilę piszecie to zaraz wyjdzie, że Illuminatory w ogóle nie grają a tak nie jest i wiele osób to powie. Jeden lubi Ushera T9950 a drugi Scana D2905/970000 - po prostu gusta.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X