Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio Show 2013

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PM ale tu nie chodzi tylko o naturalność czy wielkość dźwięk

Jeszcze chodzi o technice na scenie
    Kolumny maja budować pewna scenę
    Jej głębokość, szerokości czy źródła pozorne

Jej dobry utwór na płycie emmy na której chodzi gosc po scenie
    Chodzi i mówi gdzie jest
    Lewa, prawa, głębiej czy bliżej

Co z tego, ze kolumna bedzie naturalna jak o scenie możemy zapomnieć

---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post o 16:44 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    O jakiej natarczywości piszesz marianie ?
    Mam u siebie .
    Nie słyszę żadnej.
    Słuchałem szpilki .
    Nie słyszałem żadnej.
    Aplikowałem 6600 SS .
    Nie słyszałem żadnej .
    Słuchałem Pancinów .
    Nie słyszałem żadnej .
    A dla mnie sa nie do zaakceptowania
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      O jakiej natarczywości piszesz marianie ?
      O wybijających się niektórych dźwiękach/pasmach.
      Wokal damski brzmiał, a raczej nie brzmiał tylko to było wycie.
      W wysokotonówkach niektóre dźwięki tak drażniły ucho że nie szło słuchać.

Dźwięk idealnie pasuje do barwy głośników estradowych, dlatego tak go opisałem.
      To że Tobie się podobają, OK, ale moim zdaniem Illuminatory są nie dla mnie.

Z wielką przyjemnością posłucham kolumn na Illuminatorach konstruktora który twierdzi że nie trzeszczą i nie wyją... a dla porównania postawi się Xaviany, moim zdaniem jak na razie najlepszy sound.
      Jak również, z chęcią posłucham kolumn na których AMJ nie piaszczy... do dziś jeszcze takich nie słyszałem.

---------- Post dodany o 17:01 ---------- Poprzedni post o 16:56 ----------

Przykład kolumn dla głuchych ludzi:

...nie obrażając nikogo oczywiście.
      Za pierwszym razem wsadziłem tylko głowę do pokoju, od razu się wycofałem bo myślałem że ogłuchnę od tego jazgotu.
      Za drugim razem zdecydowałem się wejść... ustałem 15 sekund, dziękuję.

Skomentuj

Ten mi sie nie podobały
        Jedyny co w końcu poczułem to kop w klate

Nigdzie tego nie było
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          W pokoju PMC bylo chyba najwiecej akustycznych adaptacji, dyfuzorow, pulapek basowych i co? I dzwiek byl tak slaby, ze przykro sie tego sluchalo. Dla mnie slaby...
          No właśnie. I to mówi fan PMC, szacun za obiektywizm!

Skomentuj

To co mi się podobało:
            Harbeth Monitor 40.1 bardzo przyjemnie brzmiało.
            Koncepcja w Ardento. Może i nie koniecznie w tym zestawieniu, ale dobry szerokopasmowy jako średniak to jest to.

Porażka:
            AUDIO-TECHNICA i ich prezentacja. Powinni mieć jakiś rasowy wzmacniacz i dobre źródło coby móc posłuchać swojej muzyki z różnym natężeniem dźwięku. A tu? Kicha. Najlepiej zabrzmiały najtańsze modele.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Dźwięk idealnie pasuje do barwy głośników estradowych, dlatego tak go opisałem.
              To że Tobie się podobają, OK, ale moim zdaniem Illuminatory są nie dla mnie.
              Albo po prostu skopana aplikacja, szczerze to nawet by mnie to nie zdziwiło bo kij wie co tam jest wsadzone a skopać aplikację to nie problem.

Osobiście jestem za Raven'em w tym wypadku - dobrze zaaplikowana szpilka gra świetnie.

Skomentuj

Jak również, z chęcią posłucham kolumn na których AMJ nie piaszczy... do dziś jeszcze takich nie słyszałem.
                A moze to te nagrania Jopkowej sa jakies spaprane i tak ostro brzmia? Ale fakt faktem w pokoju Diy AS jak leciala Jopkowa, to mialem krew w uszach.

Ogolnie moge powiedziec, z tradycyjnych konstrukcji najfajniej graly dla mnie miekkie kopulki z papierem lub mieszanka papieru na midbasie. Szczegolnie Wilson Alexia wbil mnie w fotel. Tak dobrych wysokich czestotliwosci nie slyszalem z kopulek, super detaliczne, bez ani grama szelestu, draznienia, do tego papier z weglem na srednich. Jak puscili Watersa, to mi sie wlosy na glowie zjezyly :)

Niezle byly Boenickie z linia transmisyjna na basie, ale gralo chyba za glosno i pokoj byl dla nich za duzy. Niestety natarczywy dzwiek ze wstegi i chyba za male te szerokopasmowce na srodku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  A moze to te nagrania Jopkowej sa jakies spaprane i tak ostro brzmia? Ale fakt faktem w pokoju Diy AS jak leciala Jopkowa, to mialem krew w uszach.
                  Juz jeden stwierdził, ze jak nie umie śpiewać to nie powinna
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                    Harbeth Monitor 40.1
                    w zeszłym roku słuchałem mniejszych 2 way też fajnie grały.

Są tam dokładnie te tw.
                    http://audiotransducers.com/pl/104mm...-e0006-06.html

Nikt się do tej pory nie skusił może teraz :)

średniak to ich własna konstrukcja niestety .

Z wielką przyjemnością posłucham kolumn na Illuminatorach konstruktora który twierdzi że nie trzeszczą i nie wyją...
                    masz co najmniej 3 do wyboru :)

Skomentuj

Marian mam szpilke juz ze 2 miesiące
                      Powiedzieli, ze sie da... to ja nie dam rady

Dam znać co wyszło, ale troche to jeszcze potrwa
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Odnośnie credo 3 illuminator. Były one w pokoju 4hifi, dystrybutora audio-gd. Na obronę ESY napiszę tylko to, że preamp był naprawdę jasny. Odsłuchiwałem go na HiFiMAN HE 400 (co akurat mi odpowiadało).
                        Może to on tak strasznie zgrał się z Illuminatorami?
                        Marcus Miller brzmiał znośnie, ale Herbie Hancock ze swoim Imagine (wokale Pink i Seal) to tragedia:
                        https://soundcloud.com/jazzhq/herbie...arie-jeff-beck
                        Jak to Pogromca napisał? Krew z uszu.

Skomentuj

Wy narzekacie na kolumny, a co ja mam zrobic, jesli uslyszalem roznice w brzmieniu pomiedzy roznymi listwami zasilajacymi?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            pomiedzy roznymi listwami zasilajacymi
                            Kondycjonery sieciowe?
                            Bo o samych kablach raczej nie mówisz?

Skomentuj

pharohu niedługo to pchły skaczące po kocie będziesz słyszał

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Wy narzekacie na kolumny, a co ja mam zrobic, jesli uslyszalem roznice w brzmieniu pomiedzy roznymi listwami zasilajacymi?
                                Wydaje ci sie tylko jeszcze o tym nie wiesz :)

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:30 ----------

Monitorki wiadomo
                                Ampli Sony DE-635
                                Wzmak Rotel 1010
                                Wzmak lampowy MariuszaElektro
                                CD Sony XE220

Najlepsza konfiguracja: CD+lampka
                                Oooo a ja mam podobnego CD-ka CDP-XE510 :) Sprawdzal sie w czasach kaset bo umial rodzielac nagrania zeby rowno weszly na kasete :) Ale brzmieniowo to porazka, strasznie ostry jest.

Skomentuj

Kondycjoner to ja tez usłyszałem
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kondycjonery sieciowe?
                                    Bo o samych kablach raczej nie mówisz?
                                    Kable to roznica praktycznie nie do wychwycenia w takich warunkach odsluchowych. Ja poleglem przy kablach i roznicy nie uslyszalem :P Natomiast listwy i kondycjonery bylo slychac....
                                    Jak sie zrobi system docelowy, to trzeba bedzie pomyslec o takim czyms

---------- Post dodany o 23:26 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

Przy okazji podziele sie ciekawszymi konstrukcjami i spostrzezeniami. Generalnie wiekszosc z tego co ponizej wymienilem to sluchalem przynajmniej 15 minut w tym 5 minut na moich utworach.

Bardzo fajnie brzmiacy zestaw. Cos ala openbaffle ale w rzeczywistosci to niewiele mialo z tym wspolnego. Bardzo dobra srednica i lagodne wysokie.

Wg mnie nr 2 tej wystawy. Chyba z godzine przesiedzialem w tym pokoju. Swietna oraz wypelniona srednica, odpowiednia podstawa basowa i lagodne oraz detaliczne wysokie. Wg mnie troche za wysoko byl podzial pomiedzy Sonido oraz wstega. Sonido nie radzi sobie powyzej 5khz kompletnie, niemniej zestaw wart swojej kasy.

Wilson Audio Sophia

Polaczenie neutralnej srednicy i detalicznej oraz ostrej kopulki dala nawet bardzo dobre polaczenie. Z poczatku podobalo mi sie bardziej niz Wilson Alexia ale po dluzszych odsluchu stwierdzilem, ze jednak za ostra gora jest, brakowalo tej finezji, lekkosci oraz wypelnienia z referencyjnego modelu. Srednica tez na tym ucierpiala, niemniej porownujac do calego AS wciaz bardzo dobrze. Nr 4

Wilson Audio Alexia

Nr 1 tej wystawy. Gdybym mial do wydania na audio tyle co na mieszkanie, wybralbym ten zestaw Swietna stereofonia, detalicznosc i jednoczesnie bardzo utemperowany dzwiek oraz bardzo rowne brzmienie. Kolumny uniwersalne, tam gdzie trzeba gralo lagodnie, tam gdzie mialo pokazac pazur, tak bylo. Jedyne do czego moglem sie przyczepic to bas. Brakowalo mi miesa w brzmieniu.

TAD trzymal poziom praktycznie wszedzie. 10" w klozecie zagral kapitalnie na basie. Jesli chodzi o bas, to najlepszy na wystawie. Nie do konca podobala mi sie srednica, troche nierowna ale jako calosc bardzo dobrze.

ESA na illuminatorach. Mialem okazji uczestniczyc w porownaniu tego samego kawalka na gramofonie oraz CD. Wniosek byl jeden, szpilka bez gramofonu badz lampy po prostu nie nadaje sie do sluchania. Sredniaki 18cm tez tylko poprawnie.

Focale

Jezeli chcialbym rozkrecic mala impreze korzystajac z malych kolumn, jednoczesnie oczekujac fajnego dzwieku, ten zestaw bylby u mnie nr 1.

JPlay

Ciekawe polaczenie Mundorfa AMT oraz 15stki illuminatora z membrana bierna z tylu. Przemyslana kostrukcja od A..Z. Niestety wystawca usilnie bronil sie przed odtwarzaniem wlasnych utworow. Nawet nie dal z pendrivea nic puscic, stad nie moglem w pelni ocenic ten zestaw. Muzyka raczej malo wymagajaca od kolumn ale przyjemnie sie sluchalo. Ta 15stka illuminatora oferowala swietna srednice. W prorownaniu do 18stki, klasa wyzej. Kapitalny bas jak na tmala kolumne.

Magnepany

Poprzednio bardzo lubilem ich brzmienie i tutaj tez mi sie podobaly. Swietne wysokie tony, jezeli dla kogos te pasmo jest priorytetem, to najlepszy wybor. Duzo lepsze brzmienie niz elektrostaty (byly w jakims pokoju)

Raidho S 2.0

Nr 3 tej wystawy i nr 1 w kategorii kolumn do 50k zl. Niestety nie mam lepszej fotki :(
                                    Jedyne polaczenie ceramiki oraz magnetostatu dajace fenomenalny efekt. Nie bylem w stanie do niczego sie przyczepic. Przeuniwersalne kolumny. Cicho, czy glosno, zero jazgotu. Metal, jazz, czy pop, wszedzie mi sie podobalo. Ponoc nizszy model niz referencyjne od tej firmy ale dla mnie sonicznie byly wyzej.
                                    W zadnym innym pokoju ceramika na midwooferze nie grala tak dobrze. Dodatkowo najlepsze wysokie tony z magnetostatu ze wszystkich kolumn wczesniej odsluchiwanych.

Omnipolary generowaly swietna scene oraz przestrzen. Do momentu, gdy nie odkrecalo sie za mocno galki we wzmacniaczu brzmienie bylo bardzo wciagajace i zywe. Srednica to solidny atut tego zestawu. Do jazzu, idealny zestaw.

Gradient

Sonicznie moze nie byly idealne, ale jako calosc dobrze sie komponowaly. No i ten design, to najbardziej utkwilo mi w pamieci.

Najwieksze rozczarowanie:

Sonido w Bodnar Audio. Nie wiem co tam bylo nie tak ale to gralo tylko martwa i ciemna srednica. Zero gory. I to ma byc szerokopasmowiec?
                                    + wiele innych :)

Ciekawostki:
                                    - pietro 4 oraz 5 sobieskiego byly sercem tej wystawy. Reszte mozna bylo spokojnie poninac i niewiele by sie stracilo
                                    - znacznie mniej konstrukcji stricte opartych na SSach. I bardzo dobrze.
                                    - duzo wsteg i magnetostatow, niestety wiekszosc z nich sie nie nadaje do 2way i bylo to slychac :(
                                    - znacznie mniej zestawow na popularnych glosnikach w popularnych, prostych obudowach za cene sredniej klasy samochodu. Wpakowanie najdrozszych glosnikow znanych marek w budzie BR albo klozecie w standardowej obudowie za 100k zł? Jak widac duzo jeleni sie nie znajdzie

Skomentuj

Fajnie było poznać ludzi którzy dla mnie na codzień kryją się pod nickami z diyaudio. Szkoda Marian że nie było mi dane posłuchać Twoich kolumn w motelowym pokoju. Dziękuje i pozdrawiam :)

Skomentuj

Może warto by po podpisywać nickami osoby z foty grupowej i wstawić tu?
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                          Może warto by po podpisywać nickami osoby z foty grupowej i wstawić tu?
                                          dobry pomysl o ile kazdy obecny na focie nie ma nic przeciwko :) a w ogole ma ktos linka do foty grupowej?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X