Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy forum umiera?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy forum umiera?

Chyba nie da się nie zauważyć znacznego spadku aktywności forum. Brak projektów, niewielu nowych użytkowników, ogólny marazm i nuda.
    A może to tylko moje niewłaściwe wrażenie?

Smutna prawda...
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja akurat jestem innego zdania , czasem przeglądając forum zerkam na "liczbę korzystających" np w chwili pisania tego posta jest ponad 100 osób korzystających z forum , myślę ze bardzo wiele osób korzysta jednak niewiele osób zamieszcza posty , ale przyjdzie czas że i ci którzy przeglądają w końcu zaczną pytać bądź też chwalić się swoimi osiągnięciami , a zresztą "kryzys mamy jak to się ogólnie mówi..." uważam że forum ma się dobrze i aczkolwiek powoli ale rozwija się :)

Skomentuj

No to chyba mamy rozbieżne spostrzeżenia..

Skomentuj

Jako powiedzmy nowy tutaj, ale jednoczesnie zaawansowany na kilku innych forach, powiem, ze nie jest zle, troche nowych postow co dzien sie pojawia, a bywam na takich, gdzie jest ich 1,2 czasem wcale.

Skomentuj

Umiera to moim zdaniem za duże słowo... wiele osób coś tam sobie w wolnej chwili dłubie, widać to po aktywności tematu "budowanie na ekranie". Nowe projekty powstają, nowi użytkownicy też są. Kompletnych, ukończonych konstrukcji za wiele zaprezentowanych nie ma, bo to zawsze pochłania mnóstwo czasu i pieniędzy a z tym jest zawsze kłopot Mój wzmak pół roku gra już z bebechami postawionymi na sklejce, a tuner stoi na radiatorach
            Co prawda nie wiem, jak wyglądało forum kiedyś, ale moim zdaniem, daleko jest do stanu, gdzie trzeba by się martwić o jego "umieranie" :)

Skomentuj

Temat musialbys dosadny, aby rozwinac dyskusje. Niestety w porownaniu do tego, co bylo nie tak dawno, to nie dzieje sie nic.

Skomentuj

Nadmiar zamordyzmu potrafi wykończyć każde forum.

Skomentuj

Jest podobnie jak na forach np. samochodowych gdzie ludzie tuningują swoje auta, robią mody itp itd. do czasu aż muszą zadbać o siebie samemu, czyli opłacić mieszkanie, rachunki itp. do tego często dochodzi założenie rodziny i budżetu i czasu na DIY poprostu nie ma.
                  Jeśli ktoś pracuje i zarabia np. 2000zł i mieszka u rodziców to stać go na kupowanie głośników i elektroniki bo wydatków nie ma żadnych jednak jak ktoś zarabia 2000zł i musi opłacić wiele rzeczy w tym zapewne kredyty to sprawa jest oczywista.

Niestety są rzeczy ważne i ważniejsze i często hobby odchodzi na drugi plan, niestety na forum nie przybywa "następców" starych wyjadaczy i to jest pewnie głównym problemem.
                  Mimo to uważam że forum ma się całkiem nieźle.

Poza tym w dzisiejszych czasach ludzie są coraz bardziej leniwi, mają mniej zainteresowań i lubią gotowe rozwiązania.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                  Zgadzam się
                  Last edited by Rfck; 28.04.2014, 15:22.

Skomentuj

Kazdy kiedys umiera!

Skomentuj

Co to jest to tomekk?

Skomentuj

A dziwisz się że umiera? Wielu zraziło sie przez ciągłe zawieszanie i padanie serwera, trwało to dłuższy czas, nawet zastępcze forum powstało. Duża część odeszła na inne strony. Na dawną świetność wg mnie już nie ma co liczyć...

Skomentuj

Przyszła wiosna, ludzie wychodzą na dwór rzeźbić, także jeszcze chwila i będzie wysyp konstrukcji na forum :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            Co to jest to tomekk?
                            Wykres odwiedzin.
                            Google analitycs - od czasu po migracji do dzis.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                              ...do tego często dochodzi założenie rodziny i budżetu i czasu na DIY poprostu nie ma.
                              I to jeden z najważniejszych powodów :-( Pomysłów i chęci jest bardzo dużo. Z kasą gorzej. Na wszystko trzeba miesiącami albo latami odkładać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                Czy ja wiem czy jest aż tak źle ?

Pogromco: nie wiem czego oczekujesz/co byś chciał żeby się działo. W Toolbox są poruszane rózne tematy których przybywa, w temacie Budowanie na ekranie ciągle ktoś coś wrzuca i widać że ludzie działają - w tej kwestii problem taki że dzisiaj większość ludzi ma dużo obowiazków prywatnych i służbowych co powoduje skrócenie czasu poświęcanego na DIY. Sam mam rozgrzebane kilka tematów, ale praca puki co skutecznie uniemożliwia mi zakończenie choćby jednego z nich.

W pozostałych działach jak akustyka i elektronika ciągle przybywają nowe tematy w których są poruszane różne problemy. W elektronice borys już chyba sześćdziesiąty wzmacniacz projektuje i wrzuca dane na forum. Co ma być wysyp nowych userów z prostymi i debilnymi pytaniami jak na elektrodzie gdzie jedyna słuszna odpowiedzią powinno być odesłanie do wyszukiwarki ?

Ja forum puki co widzę w formie stabilizacji. Jest OK.

ps. może odczuwasz nudę na forum bo arwas i jemu pokrewne nicki są cicho ?

Skomentuj

muszą zadbać o siebie samemu, czyli opłacić mieszkanie, rachunki itp. do tego często dochodzi założenie rodziny i budżetu i czasu na DIY poprostu nie ma.
                                  Np. jak u mnie. Choć bardziej chodzi o to, że jestem amatorem (w tym sensie, że nie robię kolumn dla kogoś i nie utrzymuję się z tego) i kolumny dla siebie zrobiłem. Na razie jestem z nich zadowolony, więc nie dłubię nic nowego. Może za parę lat :)
                                  Teraz będę odnawiał SU-V9 + SB-F3 jako zestaw do sypialni, ale to nie DIY
                                  Choć przydałoby się dokończyć suba z Linkwitzem.
                                  Last edited by mbar; 28.04.2014, 16:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Brak projektów
                                    PM, o jakie projekty Tobie chodzi?
                                    O te do kopiowania, czy o takie których jeszcze tu na forum nie było?
                                    Bo jeśli chodzi o te pierwsze, to raczej one nie podwyższają poziomu forum, ani nie są tematami na dłuższe rozmowy.

Może sam zapodaj jakiś temat który nie był omawiany, i o którym inni będą chcieli rozmawiać.
                                    Z TL się udało, moim zdaniem to jeden z najlepszych tematów na forum... liczba postów mówi sama za siebie.

Niestety są rzeczy ważne i ważniejsze i często hobby odchodzi na drugi plan, niestety na forum nie przybywa "następców" starych wyjadaczy i to jest pewnie głównym problemem.
                                    I zagadka rozwiązana.

Skomentuj

Nie jestem tutaj tak dlugo jak niektore osoby, ale na tyle dlugo zeby napisac, iz ruch na forum jest slaby. Oczywista rzecza jest, ze zmieniaja sie priorytety w zyciu i przychodzi taki moment, w ktorym cos sie konczy, a cos zaczyna.

Ogolnie rzecz biorac nowi ludzie jakos niechetnie pisza, rozmawiaja. Juz nie chce marudzic, ze forum jest sztywne pod wzgledem roznorodnosci konstrukcji. Nie pisze o tematach elektroniki, bo na tym sie nie znam zupelnie, ale typowo glosnikowe sprawy i akustyczne ledwie zyja. Absolutnie nie oczekuje gotowych konstrukcji, bo mi one sa do niczego nie potrzebne, moga sie przydac innym choc drugiej strony zawsze jest cos, co sie podpatrzy.

Jesli uwazacie, ze forum dobrze zyje i jest wielobarwne tematycznie, to chcialbym zobaczyc te swieze i nowe tematy. Nie wiem, moze jakies sprawy zwiazane z akustyka na powaznie? Niektorzy pewnie powiedza, ze sie potwarzam, ale gdzie sa tuby, dipole, szerokopasmowce, ciekawe subwoofery? Nasze forum ma zawartosc wiedzy praktycznej ale nic poza tym. Zaluje, ze nie pojawiaja sie tutaj tacy konstruktorzy i maniacy jak np Comendante. Otworzcie dowolny magazyn niemiecki Klang + Ton i zobaczcie jak zroznicowane sa tematy, jakie bogactwo ciekawych i kreatywnych pomyslow, a u nas co? Nic. Wielu sie smieje z innych forum, ale jakos tam ludzie maja chyba wieksza fantazje i checi do budowy.

Skomentuj

A możesz wymienić jakieś inne polskie forum audio na którym jest "lepiej"?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X