Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Serwer muzyczny - DIY --> luźna dyskusja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Serwer muzyczny - DIY --> luźna dyskusja

Witam wszystkich serdecznie

Siedząc w ostatni weekend wieczorem w domu, popijając wino i słuchając muzykę z płyt, zapragnąłem po 6 podnoszeniu 4 liter z kanapy, posiadać urządzenie dzięki któremu cały wieczór będę mógł siedzieć i relaksować się bez zbędnej gimnastyki....

Tak więc od razu odpaliłem laptopa i rozpocząłem poszukiwania.

Moje wymagania były dość konkretne:
    - czytnik CD/DVD, dzięki któremu będę mógł słuchać muzykę oraz będę mógł zgrywać muzykę na dysk
    - dysk twardy jako magazyn
    - sieć LAN - dzięki której będę mógł z laptopa dodawać muzykę
    - pilot
    - wyświetlacz na urządzeniu (duży - umożliwiający odczytanie utworu bez konieczności odpalania tv)
    - wysoka jakość źródła audio

Szybko okazało się, że moje wymagania są zbyt wygórowane, gdyż nie znalazłem urządzenia posiadającego te wszystkie opcje, dodatkowo cena za gotowy sprzęt jest obłędna (wszystko zaczyna się powyżej 5 tyś zł)

Tak więc wziąłem sprawy w swoje ręce, kupiłem na allegro stary terminal za 60 zł (celeron 800, 128mb ram, 250MB hdd SSD), wsadziłem pendriva 32GB z biedronki, oraz podłączyłem pod USB IRDE z pilota uniwersalnego.

Zainstalowałem debiana (wersja mini - zmieścił się na wbudowanych dysku SSD - wstaje w parę sekund), wrzuciłem sambę, dorzuciłem programy do odtwarzania muzyki i na dzień dzisiejszy mam już namiastkę tego co chce mieć.

Niestety ciągle borykam się z problemem LCD (w ogóle się na tym nie znam...) oraz zrzucaniem muzyki z CD (jako tako znalazłem soft wykonujący zrzut płyty w FLAC, lecz nie rozpoznaje mi po zrzucie nazw plików...)

Czy ktoś z Was próbował robić podobne serwery muzyczne, lub ma jakieś doświadczenie z wyświetlaczami LCD i zrzutem muzyki ?

Każdy pomysł, sugestie są mile widziane ...
    Last edited by Szakal; 21.10.2014, 20:27.

Odpal MPD na debianie, do tego klient na telefon dla appla Mpod, Mpad i lej na TV.
    Slucham od lat, mam swojego NASa wlasnie z MPD i FLACami.

Klienta dla MPD znajdziesz na wszystkie platformy.

Skomentuj

Zależy ile chcesz na to wydać, bo sensowny sprzęt można złożyć na niewielkiej płycie ITX. Drugą i szczególnie łatwą opcją jest podpięcie po prostu laptopa, "szczególnie tania" jeśli posiada się takowy.

LCD ludzie podpinali pod LPT (poszukaj pod hasłem LPT HD44780).

Jakiego środowiska graficznego używasz (jeśli w ogóle)?
      Do zrzucania może być Sound Juicer.

Skomentuj

Do zrzucania napisz skrypt i uzyj cdparanoia
        Olej srodowisko graficzne.

Skomentuj

Też dobry pomysł, zależy czy iść tylko w odtwarzanie muzyki, czy również innych multimediów.

Mi się marzyło wykorzystanie routera np WR841N v7 (do tej opcji z samym odtwarzaczem dźwięku starczy), ale niezmiernie boli mnie brak SPDIF, jedynie jest opcja podpięcia karty na USB.
          Sterowanie pilot, zarządzanie i reszta SSH.
          Pole do popisu jest niezłe, selektor wejść sterowany z GPIO, regulacja głośności, wyświetlacz przez UART, tylko trzeba by było porządnie do tego zasiąść (może kiedyś, wszak programator SPI jest, więc strachu o ubicie nie ma).

Skomentuj

Klient MPD na iPad.

Do debiana ladujesz XBMC i tez sterujesz telefonem, tabletem - olewasz jakies tam piloty.
            Grunt zeby sobie podwozie jakies fajne sprawic.

Ja zbudowalem NASa na storage z raidem1, pod flaci z MPD i filmy (zapiete po VGA badz HDMI) na plycie mini ITX z celeronem 1037U.
            W zasadzie mam wszystko co trzeba.

W srodku mam Xonara ST z innymi op ampami i jest BDB, mozna zew. DAC po USB - kto co woli, w pelni sprawny komputerek.
            Last edited by tomekk_; 21.10.2014, 20:49.

Skomentuj

poczytałem trochę o tym MDP (fantastyczna sprawa) zobaczyłem płyty ITX i postanowiłem wszystko budować od nowa na nowej płycie -> dziękuje za wskazówki

płyty ITX posiadają często slot PCI, wcześniej myślałem o jakimś DAC-u na USB, aczkolwiek taki slot daje dużo większe możliwości niż mój terminal (co myślicie o dźwiękówce sound blaster AUDIGI ? warto to coś, czy polecacie coś innego ?)

kwestie zrzucania muzyki i odtwarzania CD sobie odpuszczę ... nowa płyta główna umożliwi mi podłączenie większego dyski, tak więc zrzucę płyty jakie mam prze laptopa i prześle je przez sieć

na temat wyświetlacza poczytam jutro, nurtuje mnie jeszcze tylko jedna sprawa a dokładnie sterowanie bez pilota, aktualnie mam podłączoną klawiaturę i z niej wszystko klikam, aczkolwiek jak chce zrobić coś na stałe i profesjonalnie w ładnej obudowie, wypadałoby dodać kilka klawiszy obok wyświetlacza, na którym będzie się dało przyciszać, zmieniać utworzy czy też folder z muzyką

ma ktoś jakieś pomysły co do tego sterowania ?

Skomentuj

SB0090 za pare groszy, napewno dobra na start - sprzetowy mikser, w ALSAMIXER pod linuksem bedzie mogl wszystkim sterowac.
                Wyswietlacze da sie z linuksa sterowac, jest program dla tych popularnych na sterowniku HD44*(costam - wiemy o ktore chodzi)

MPD mozesz lokalnie sterowac, kwestia bindowania tych buttonow pod jakies akcje na systemie. Ja ogolnie olalbym to calkowicie, nie wierze ze dotkniesz ich wiele razy, telefon/tablet i masz sterowanie.
                Od biedy SSH, czy jakies inne wynalazki - sporo opcji.

Last edited by tomekk_; 21.10.2014, 21:10.

Skomentuj

a tak jeszcze zapytam - komunikacja przez tablet jak idzie ? po BT czy WIFI ?

Skomentuj

Wszystko przez siec, czyli wifi w tym przypadku.
                    MPD jak i XBMC nasluchuja, wystawiaja uslugi na portach do ktorych podpina sie klient z dowolnej platformy i steruje serwerem.

MPD bez klienta jest niczym, lekki programik dzialacy w tle ktory dba o bilioteke i odtwarza muzyke.

Skomentuj

kupiłem już tą kartę dźwiękową (całe 23 zł...hit) płytę główną też już zamówiłem

jak tylko sprzęt dojdzie, zacznę z tym walczyć

dziękuje wszystkim na razie za rady - do tematu wrócę kiedy odbiorę sprzęt

Skomentuj

Nie rozpedzaj sie zebys nie zalowal, baw sie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szakal Zobacz posta
                          kupiłem już tą kartę dźwiękową (całe 23 zł...hit) płytę główną też już zamówiłem

jak tylko sprzęt dojdzie, zacznę z tym walczyć

dziękuje wszystkim na razie za rady - do tematu wrócę kiedy odbiorę sprzęt
                          A wlasnie chcialem Ci napisac, ze ma na zbyciu sb0230, w kazdym razie jak by ktos potrzebowal, za dobra flaszke oddam.

Skomentuj

Jako alternatywa dla platformy PC można polecić Raspberry PI model B+ plus dedykowany DAC, np. ten: http://www.hifiberry.com/dacplus/
                            Do tego Volumio: http://volumio.org/ lub MPD, ewentulanie XBMC jak polecali koledzy.

Skomentuj

http://www.daphile.com/

Skomentuj

Raspberry to raczej pod kątem małego poboru prądu, ale na coś większego (niestety też za większą kasę) lepiej wziąć ITX, bo większe możliwości rozbudowy no i nie będzie trzeba kombinować z podpinaniem wszystkiego pod USB.

Skomentuj

Witam ponownie, jestem już po wielu testach tak więc mogę się z Wami podzielić swoimi wrażeniami...

DAPHILE okazał się strzałem w 10 ! (wielkie dzięki echo1)

Program - a raczej system operacyjny instaluje się w 2 minuty (wsadzamy CD, wybieramy sieć, wpisujemy IP, wybieramy dysk, next next next i end).
                                  Po ponownym uruchomieniu, wyskakuje nam już tylko komunikat na monitorze "ready - Use web interface".
                                  Już teraz możemy trwale odłączyć od komputera klawiaturę, mysz, monitor, oraz wyciągnąć płytę instalacyjną.

Odpalamy laptopa, odpalamy przeglądarkę internetową, w oknie adresu wpisujemy adres IP naszego serwera muzycznego i naszym oczom ukazuje się taka to oto strona:

z tego interfejsu, możemy puszczać muzykę, wgrywać ją przez www, zgrywać oryginalne płyty z muzyką na dysk, oraz słuchać radia internetowego.

Muzykę możemy również wrzucać bezpośrednio przez sieć na dysk (w adresie w "Moim komputerze" wystarczy wpisać \\DUBHILE\ lub \\IP-serwera a następnie wybrać dysk na który chcemy wrzucać muzykę)

Ważne aby w ustawieniach wybierać z jakiej karty dźwiękowej ma iść dźwięk, oraz ustawić sterowanie głośnością z smartfona
                                  (pilotem w dubhilu jest nasz smartfon/tablet - aby połączyć urządzenia należy ze sklepu androida lub nokii zainstalować aplikację: SqueezeRemote)

co do sprzętu:

Aktualnie korzystam ze starego terminala + pamięć pendrive 32GB z biedronki, niestety ze względu na kiepską jakość dźwięku i braku możliwości polepszenia go, zdecydowałem się na zakup lepszego terminala z wolnym slotem PCI (olałem temat skręcania komputera na płycie ITX z racje bardzo wysokich kosztów ...)

Po długim przeglądaniu allegro, wybrałem terminal: Praim WT-9100U 1.6GHz 256/128 WiF w cenie 99zł
                                  (szybki procesor, dodatkowy slot PCI, ładny wygląd, wbudowana karta sieciowa bezprzewodowa, minimalny pobór prądu)

Do niego dokupiłem kartę dźwiękową Sound Blaster AUDIGI SB0090 z polecenia Tomka - za całe 13 zł + wysyłka - 23 zł...

Myślę, że taka konfiguracja zapewni mi bardzo dobrą wydajność, dobrą jakość dźwięku oraz ciekawy wygląd za kwotę : 180 zł (terminal, karta dźwiękowa, pednrive 32GB)

Myślę jeszcze o wymianie wzmacniaczy operacyjnych na karcie dźwiękowej SB0090. Ten SB audigi, ma bardzo dobry przetwornik DAC, układ zasilania, elementy pasywne. Niestety OP jest w cenie 2 paczek zapałek .... jestem przekonany, że wymiana 4558C na muses 8820 sprawi, że mało który DAC jej dorówna...

ps. tuningował ktoś tą karę dźwiękową ? który OP-ek jest odpowiedzialny za stereo ?
                                  Last edited by Szakal; 23.10.2014, 12:25.

Skomentuj

Jaki to ma DAC? Pchać się w jakieś super drogie OP nie ma sensu, szczególnie przy takiej karcie, NJM4580, LM833, itp lub OPA2134 gdybyś chciał zaszaleć.
                                    OP znajdziesz śledząc ścieżki od wyjścia, ale tu nic dokładnego nie poradzę, bo nie wiem jak tam zrealizowany jest filtr.

Terminal ciekawy, ma DVI (gdyby ktoś chciał więcej niż do zastosowań muzycznych). RAM lutowany?

Skomentuj

Jakby do tego obsługe youtube dołożyć to już chyba trzeba złozyć typowego HTPC, nie ?

Skomentuj

Szakal - temat bardzo ciekawy i na topie:)
                                        Może można by się pokusić o jakieś faq jak już skończysz
                                        Mam może głupie pytanie ale jak chcesz wcisnąć tam kartę dźwiękową na pci???:)

Pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                                        X