Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Forum Noca :) Czynny 22-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skomentuj

Większość audiomaniaków zna prędkość dźwięku, ale czy wiecie ile waży powietrze? :)

1 metr sześcienny waży około 1,2kg (przy temperaturze 20*C).
      Tak samo jak dźwięk, powietrze to cząsteczki, i tak samo jak prędkość dźwięku waga powietrza zmienna jest pod względem temperatury i wilgotności.
      Im cieplejsze powietrze, jak również większa jego wilgotność tym powietrze mniej waży.

Taka ciekawostka :cool:

Skomentuj

Hehe kółko intelektualistów

Skomentuj

dźwięk to fala mechaniczna, wprawione w ruch cząsteczki powietrza. przecież głośniki nie wytwarzają cząsteczek tylko wspomniana fale:)

Skomentuj

Tak marian już kiedyś było o tym wpominane...
            np. przy temp. 'syberyjskiej' -50st. C. T-Line strojona na 50Hz może być krótsza (od pokojowej +20st.C) nawet o ~20cm

Jako ciewawostkę którą odkryłem dodam że powietrze przeciskając się przez 'materiały tłumiące' wytwarzane jest tarcie co zwiększa temp. tego powietrza.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
              dźwięk to fala mechaniczna, wprawione w ruch cząsteczki powietrza. przecież głośniki nie wytwarzają cząsteczek tylko wspomniana fale
              Tak ale aby wytworzyć tą falę i żeby mogła się ona poruszać potrzebna jest większa energia. Przy tej samej energii fala będzie poruszać się wolniej, co przełoży się na mniejszą liczbę falową a to na niższy dźwięk. Na tym opiera się wdychanie helu i chyba argonu z tego co pamiętam. Hel jest mniej gęsty od powietrza to też mówimy jak kastraci, przy argonie znów jak Darth Vader.

Ja bym też zastanowił się jaki wpływ ma zmiana lepkości dynamicznej przy spadku temperatury. W gazach jest to inaczej niż w cieczach i wraz ze spadkiem temperatury spada też lepkość. Ktoś ma pomysł ?

---------- Post dodany o 11:01 ---------- Poprzedni post o 10:58 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Tak samo jak dźwięk, powietrze to cząsteczki,
              Tu nazwałbym to inaczej, dzwięk to nie cząstki a powtarzające się zagęszczenie i rozrzedzenie cząsteczek gazu. Ważne jest tutaj hasło cząsteczki, one nie mają ładunku. Cząstki mają ładunek a przecież nie żyjemy w plazmie

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                Tu nazwałbym to inaczej
                No teraz też bym to nazwał inaczej, ja tak ogólnikowo opisałem.

---------- Post dodany o 23:00 ---------- Poprzedni post o 11:29 ----------

\m/, :)

Skomentuj

Też u siebie na to uwagę zwróciłem, ale stwierdziłem że każdy może mieć coś innego i może tylko u mnie tak mam

Skomentuj

http://meatvideo.com/

Skomentuj

http://jabulanix.wrzuta.pl/film/aOpB...layer-endboard

po prostu cudny.... :drool:

Skomentuj

Nawet tyłki szprycują...:( ble

Skomentuj

:)

Skomentuj

Ostatni wpis przed Marianem 08.12.2013, 22:12 !!

Skomentuj

...no bo coś tak ucichło tutaj

Pamiętam, jak za czasów Audiomani, ten temat był oblegany codziennie :)

Skomentuj

Teraz cisza...
                                Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

E tam,zbieramy siły.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                    zbieramy siły
                                    Nooo :thumbup:

Skomentuj

Ehhh też bym chciał :P
                                      Człowiek siedzi drukuje projekty i martwi się czego tu się uczyć (sesja zło wcielone)....
                                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

:razz:

Skomentuj

:-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X