Irku, a jak tan preamp samochodowy do suba i inne ciekawe układy którymi się niedawno chwaliłeś ?:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Maronix opinie
Collapse
X
-
uklady sa na zdjeciach na forum a u mnie w domu sobie leza i sie kurza. Wszystko czeka na blachy radaitory i takie tam mechaniczne sprawy. Koszt calego modulu wyniesie ok 500zl wiec sie nie spiesze bo jak na mozliwosci maniakow z forum to dosc duzo. Bede musial poszukac nabywcow wsrod audiofili z kieszenia haj endowa :)
Skomentuj
-
no ale moj preamp ma subsonic na 25Hz wiec skod ja teraz wezme te dodatkowe 10Hz zeby bylo 35? :(
filtr regulowany 20-150Hz to az 3 oktawy! i taka regulacja mozliwa jest tylko w filtrze 12dB/okt. Moj sie reguluje ok 50 do prawie 200Hz.
Zreszta popatrzcie na rys.
Mysle nad czyms do wozu ale jeszcze dlugo bede myslal :)Załączone pliki
Skomentuj
-
Ta regulacja do 200 to już lekka przesada,lepiej by było cały zakres przesunąć w dół.No ale to mały szczegół.Subsonica w takiej postaci też można zaakceptować choć pewnie zmiana zakresu to dla Ciebie pryknięcie :P
No a co z fazą?Choćby przełącznik by sie zdał.
No i najważniejsze,ten projekt sie jakoś juz zmaterializował czy narazie jest w czasoprzestrzeni?Bo bym cos takiego chętnie nabył i to od ręki.
Skomentuj
-
Dolnej czestotliwosci regulacji nie ma co przesuwac w dol bo juz wplywa na subsonic. Dla najnizszego zakresu subwofer gra tylko czestotliwosc 30Hz a pasmo wynosi od 20Hz gorna czestosliwosc jest zalezna od wyboru nachylenia filtra 12/24dB i tego czy patrzymy na pasmo -3dB czy -6dB. Dlatego zmniejszenie tylko gornego zakresu nic nie zmienia przeciez i tak ustalamy go potencjometrem na sluch. A czesto trzeba jeszcze doliczyc filtracje w amplitunerze ktore nakladajac sie na siebie przesuwaja zaly zakres z dol.
zmiana fazy jest plynna i jest jeszcze kilka funkcji.
Na razie uruchomilem dwa uklady a bede wykonane 3-4 pelnych modulow ktore bede rozdane zaufanym na testy. Po zebraniu opinii i ew. poprawkach moduly rusza z produkcja.
umberto jak interesuje Cie sam preamp to nie ma sprawy. Trzeba tylko podpiac zasilanie symetryczne +-12V i przekaznik bo na preampie jest autowlaczenie. Te wszystkie uklady sa na kolejnej plytce zasilacza preampu i koncowki mocy razem z zabezpieczeniami koncowki mocy. Te zabezpieczenia sa dopasowane do nastepnej plytki na ktorej jest koncowka mocy. A po co kupowac trzy plytki to lepiej od razu zamowic u mnie gotowy modul. Sprytnie co? :)
Skomentuj
-
irek ja bym rozwinął idee tego wzmaka co wstawiłeś do EDW i poprostu zrobił na jednej płytce filtr autowłączanie zasilacz i pełne zabezpieczenia - tak żeby wszystko co potrzebne do szczęści było na jednej płytce - zawsze denerwuje mnie jedna zecz, jak z płytki wychodzi więcej kabli niz jest na niej elementów..... a takie niepotrzebne połączenia między 10 płytkami podwodują to że trudno się połapać w całym tym galimatiasie kabli płytek i układów.....
Skomentuj
-
sound wave masz racje i mysle o takim ukladzie co bedzie mial wszystko na jednej plytce. Bedzie to w zasadzie podobny modul do tego co robie na mostku TDA tylko bedzie tam wzmak tranzystorowy na mosfetach. Ale jeszcze sie za to nie biore bo mam kupe plytek do TDA. Na razie niech matronix troche pozyje :)
umberto to ze jest zasilanie symetryczne to nie przeszkadza aby filtr dzialal w samochodzie. Przeciez zeby w samochodzie bylo troche mocy to i tak potrzebna jest przetwornica na symetryczne wiec tylko obnizyc zasilanie na +-12V i problem z glowy.
Zasilanie filtr pojedynczym napieciem jest oczywiscie mozliwe ale petle masy i zaklucenia z zasilania wykluczaja taki filtr ze sprzetu wyzszej klasy.
Skomentuj
-
Przeciez zeby w samochodzie bylo troche mocy to i tak potrzebna jest przetwornica na symetryczne wiec tylko obnizyc zasilanie na +-12V i problem z glowy.
petle masy i zaklucenia z zasilania
bo o zniwelowaniu nie może być mowy :/
Skomentuj
-
TDA1562Q to inna para kaloszy. Kiedys przechodzilem bojowe zadanie likwidacji zaklucen w tym scalaku i to nie w samochodzie. Jak uklad przechodzi w prace w klasie H to wytwarza szpilkowe zaklucenia ktore nie ladnie brzecza w glosniku. Sporo czasu poswiecilem na ten problem.
Z petlami masy to sprawa ma sie inaczej w samochodzie trzeba zastosowac dwie masy i akurat rysunek polaczen z noty katalogowej wszystko ladnie opisuje. Czasem stosuje sie roznicowe wejscie z regulacja tlumienia sygnalu wspolbierznego (zaklucen).
Dorobienie filtru do tej kostki to prosta sprawa, moze byc zasilanie pojedyncze a filtr powinien byc prosty, moj filtr troche przerasta ta koncowke.
Skomentuj
-
witam wszystkich tak sie sklada ze tez mam wzmak matronixa tylko troszke wzmocniony ma filtr od 30hz do 150hz 380wat rms trzfo 450wat i kondziory 2 razy po 20000
zaraz po wlaczeniu pierwsze co daje sie zauwazyc to moc ktora co prawda blizej nieszlo okreslic ale to robil z glosnkami np takim kickerm xpl lub jbl gti1800 tawalo wielkie me zdumienie zatrzas tak ze muslalem ze ten kicker padnie
dzwiek okazal sie cieply i niemeczacy i ladnie nisko schodzacy z moich testow wynikalo ze jest w stanie przebniesc bas juz od 1hz czego nie potrafil moj technics 900mk2 bo zaczynal od 4hz ale techniksc to inna bajka mocowa i woggule
mialem kiedys taki fajny wzmak z allegro mial niby 200wat rms i co i sie niezle zasmialem ledwo zasila gdn 30/80 ale sam juz wyglad niepokoil jakis smiesnie maly trafo i radiatorek jak z starego poczciwego zodiaka
a tu potezne trafo naprawde ciezkie solidny radiato chlodzony dodatkowo wiatrakiem ktorego o dziwo absoplutnie nieslychac jestem mile zaskoczony
naprawde polecam wzmaki MATRONIXA a tym bardzij ze maja moc i za te kase bezkonkurecyjne tak wykonane jak by wyjac jakis monoblock z orginalnego subwofera
super a tym bardziej ze idzie sie umowic co do tego wzmaka
teraz MATRONIX bedzie tworzyl poterzny piec bez ktory ma zostac wykozystany do budowy repliki subwoofera SUPERNOVA 15 z glosnikiem islapsem 15cali firmy EARTQUAKE jego moc ma osculowac woku 700wat RMS przy impedancji ponizej 2om
i zniek ponizej1% to bedzie dopiero maszyna
pozdrawiam
Skomentuj
-
Ludzie,powiedzcie mi pomijając już jakość czy faktyczną moc jak to zamontować??No bo wsadzanie radiatora do środka obudowy to już dla mnie idiotyzm i zbędna komplikacja.A przecież wystarczy przerobić płytke bądź nawet "położyć" tranzystory na kątowniku a ten dopiero przymocować do żebra.Ten panel też uwazam że jest za wielki,bardzo prawdopodobne że udało by się zintegrować kawałek blacy z radiatorem i tam wsio władować i całość dala by się ładnie wmontować w wyciętą obudowe.No i bez wiatraka by sie obeszło.
A że to jest możliwe i wykonalne to najlepiej widać na wzmaku choćby Igoda.
Nie raz i nie dwa miałem chęć na ten wyrób bo jest w dobrej cenie ale myśl zamontowania szybko mnie od niego odrzucała.Może by coś firma pomyślała w tym względzie.
Skomentuj
Skomentuj