Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Maronix opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Sound Wave
    poprostu wystarczy zamienić miejscami kondy i rezystory. regulacji nie potrzebuje więc myśle że dało by się to zrobić w miare bezproblemowo.....
    OK jak regulacji nie potrzeba to nie ma problemu.

Po raz pierwszy chce pokazać pierwsze zdjęcia nowego modelu WS100 (wstępna i nieoficjalna prezentacja).
    Wzmacniacz samochodowy na TDA7294 + przetwornica powinna wystarczyć przeciętnemu kierowcy
    Posiada na pokładzie płynnie regulowany filtr DP (50-250 Hz), oczywiście możliwość załączenia poprzez radio samochowe, mozliwe jest podłączenie wentylatora (załnaczanego razem ze wzmacniaczem), zabezpieczenia zwarciowe i termiczne, regulacja wzmocnienia (głośności). Możliwe jest wyłączenie filtra DP (poprzez przestawienie zworek) tak aby całe pasmo akustyczne było wzmacniane (przy zachowaniu włączonej regulacji głośności).
    Możliwe, że będzie na niego 2 lata gwarancji.

Sugerowana cena za ten 100% dziłający i kompleny model (razem z dużym radiatorem) tylko ok 115 zł.

Za niedługo prześle LUKASZowi ten model na testy.
    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez matronix.pl
      ROTFL

Widzę, że znajomość prawa u Kolegi leży :)
      Sugeruję zapoznać się z nową ustawą o sprzedazy konsumenckiej, która to weszła w życie z dniem 1 stycznia 2003 roku. Najważniejszą zmianą dotyczącą procedury reklamacyjnej jest wydłużenie okresu odpowiedzialności za niezgodność towaru z umową z jednego roku do dwóch lat.

Tak więc Panie Matronix wystawienie gwarancji krótszej niż 24 miesiące g*** Ci da, bo i tak zgodnie z literą prawa gwarancja obowiązywać będzie 2 lata (abstrahując od faktu łamania prawa jakim jest wystawienie gwarancji krótszej niż narzuca to ustawa o sprzedaży konsumenckiej).

Skomentuj

Quester, wybacz, ale pomieszałeś dwie zupełnie różne rzeczy:
        1. odpowiedzialność sprzedającego za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową - istotnie dwuletni okres
        2. gwarancja - producent czy sprzedający może udzielic gwarancji na okres jaki chce, w zakresie jakim chce, pod warunkiem spisania tychże warunków. bo oczywiście sa producenci udzielający gwarancji na 3 lata i więcej, nawet bez ograniczeń.

oczywiście, w przypadku gdy sprzedającyjest producentem ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
          ROTFL

Widzę, że znajomość prawa u Kolegi leży :)
          Sugeruję zapoznać się z nową ustawą o sprzedazy konsumenckiej, która to weszła w życie z dniem 1 stycznia 2003 roku. Najważniejszą zmianą dotyczącą procedury reklamacyjnej jest wydłużenie okresu odpowiedzialności za niezgodność towaru z umową z jednego roku do dwóch lat.

Tak więc Panie Matronix wystawienie gwarancji krótszej niż 24 miesiące g*** Ci da, bo i tak zgodnie z literą prawa gwarancja obowiązywać będzie 2 lata (abstrahując od faktu łamania prawa jakim jest wystawienie gwarancji krótszej niż narzuca to ustawa o sprzedaży konsumenckiej).
          Poprzednią wypowiedź nie skomentowałem bo była pusta i nic nie wnosiła do wątku. Ale istotnie mylisz się i ubiegł mnie juz Pan ARtek. Swoja drogą to bardzo żadko sie zdaża, że jakikolwiek producent daje więcej niż rok gwarancji.
          Panie Quester prosze się wypowiadać na poziomie bo jak na admina audiomani to nie przystoi.

Skomentuj

Zawsze jest rękojmia. Daje dużo wieksze mozliwości niż gwarancja . Gwarancja to nic nie warty papierek hehe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
              Zawsze jest rękojmia. Daje dużo wieksze mozliwości niż gwarancja . Gwarancja to nic nie warty papierek hehe.
              Co daje więcej? Skoro nic nie warty to dla czego wszyscy z niego kozystają? Gwarancja w tym wypadku da icj bo jest na 2 lata a rękojmia jest tylko na rok.

Skomentuj

Pytanie do Pana Matronixa odnośnie wzmacniacza samochodowego.
                Pisał Pan ze wzmacniacz posiada zabezpieczenie zwarciowe i termiczne, dla TDA to się zgadza, ale czy sama przetwornica ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe?
                I jeszcze jedno pytanie. Po co takie "gigantyczne" diody i to na radiatorze-przecież to się wielce nie grzeje.

Skomentuj

oj panowie, panowie, ustawa się lekko zmieniła w 2002 roku, nie ma już rękojmi :))))
                  (przynajmniej w sprzedaży konsumenckiej).
                  to jest to o czym pisał quester, nieco tylko myląc pojęcia.
                  tu macie wyjaśnione różnice:
                  http://www.digit.pl/artykuly/38762.html

Skomentuj

Zamieszczone przez GRZESIO
                    Pytanie do Pana Matronixa odnośnie wzmacniacza samochodowego.
                    Pisał Pan ze wzmacniacz posiada zabezpieczenie zwarciowe i termiczne, dla TDA to się zgadza, ale czy sama przetwornica ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe?
                    I jeszcze jedno pytanie. Po co takie "gigantyczne" diody i to na radiatorze-przecież to się wielce nie grzeje.
                    Tak oczywiście posiada zabezpiecznia zwarciowe. W brew pozrorom nie są takie gigantyczne i są na radiatorze profilaktycznie.
                    dokladniejszy opis znajduje się na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=62880180 a za niedługo na stronie.

Skomentuj

ARtek, matronix.pl, jak widać każdemu się zdarza coś pomylić. Istotnie (jak zauważył ARtek) pomyliłem pojęcia. Przepraszam.

Co do mojego poziomu wypowiedzi p.Matronix to nie mam sobie nic do zarzucenia:
                      Primo: ortografia i gramatyka są u mnie (tak przynajmniej mi się wydaje) na akceptowalnym poziomie (wyższym niż u autora wzmacniacza). Jeśli jest inaczej, bardzo proszę o wytknięcie mi błędów.
                      Secundo: zawartość merytoryczna moich wypowiedzi również nie jest pozbawiona sensu. Trudo mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że moje wypowiedzi są puste p. Matronix. Zawierają one konkretne spostrzeżenia i argumenty popierające moje opinie (w ostatnim poście argument odparty ponieważ wynikł ze złej interpretacji :))
                      Moim zdaniem nie skomentowałeś mojej wypowiedzi, ponieważ nie umiesz odeprzeć argumentów jakie napisałem na poparcie stwierdzenia o braku profesjonalizmu, a nie dlatego że był ten post pusty. Wniósł do dyskusji (mniej lub bardziej prawdziwą - o czym możemy podyskutować) definicję pojęcia profesjonalizmu, którą pewnie spora część forumowiczów podziela. Mój post miał na celu uświadomić Panu Szanownemu, że "przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli".
                      Proponuję włączyć w ocenę swoich projektów odrobinę samokrytyki kosztem niewielkiej części samozachwytu, a przede wszystkim trzeźwo oceniać konkurencję, nie zaś szukać dziury w całym hasłami typu: "bo rezystory są krzywo".

I jeszcze jedno: moja funkcja jaką pełnię w serwisie Audiomania do niczego mnie nie zobowiązuje poza wspomnianym serwisem i to absolutnie nie Twoja sprawa jaki wizerunek sobie kreuję. Dododam tylko, że zarzucasz mi puste posty, a sam posługujesz się sentencjami wnoszącymi do dyskusji okrągłe zero treści. Powszechnie wiadomo, że gdy chce się psa udeżyć to kij się zawsze znajdzie. Twoja ofensywa na mój poziom wypowiedzi przypomina właśnie takie działanie: nie wiedziałeś do czego się przyczepić to przypiąłeś się do tego, że jestem administratorem Audiomanii :) Żałosne.

Skomentuj

Co do mojego poziomu wypowiedzi p.Matronix to nie mam sobie nic do zarzucenia:
                        Primo: ortografia i gramatyka są u mnie (tak przynajmniej mi się wydaje) na akceptowalnym poziomie (wyższym niż u autora wzmacniacza). Jeśli jest inaczej, bardzo proszę o wytknięcie mi błędów.
                        Secundo: zawartość merytoryczna moich wypowiedzi również nie jest pozbawiona sensu. Trudo mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że moje wypowiedzi są puste p. Matronix. Zawierają one konkretne spostrzeżenia i argumenty popierające moje opinie (w ostatnim poście argument odparty ponieważ wynikł ze złej interpretacji :))
                        Nie czepiam się ortografii… co do ortografii to przeważnie przed napisaniem posta na forum sprawdzam go w wordzie i jeżeli tak bardzo się czepiasz to nie wiem kto tu robi więcej błędów... ale to jest mało istotne.
                        Np. pusta wypowiedź tyczy się "czepiania" się nicka... mi to przypomina przedrzeźnianie dzieci na podwórku więc tego nie komentowałem no ale teraz Pan mnie do tego zmusił i to chyba wyjaśnia poziom wypowiedzi.

Moim zdaniem nie skomentowałeś mojej wypowiedzi, ponieważ nie umiesz odeprzeć argumentów jakie napisałem na poparcie stwierdzenia o braku profesjonalizmu, a nie dlatego że był ten post pusty. Wniósł do dyskusji (mniej lub bardziej prawdziwą - o czym możemy podyskutować) definicję pojęcia profesjonalizmu, którą pewnie spora część forumowiczów podziela. Mój post miał na celu uświadomić Panu Szanownemu, że "przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli".
                        Proponuję włączyć w ocenę swoich projektów odrobinę samokrytyki kosztem niewielkiej części samozachwytu, a przede wszystkim trzeźwo oceniać konkurencję, nie zaś szukać dziury w całym hasłami typu: "bo rezystory są krzywo".
                        Nie odpisałem bo bynajmniej szkoda było mi czasu no ale skoro jak pisałem wyżej zmusił mnie Pan do tego to ok.
                        Przyczepiłem się do wielu innych rzeczy a nie tylko rezystorów bo jeżeli mówimy o profesjonalizmie to nie ma to miejsca w profesjonalnych urządzeniach. Nawet w byle, czym kupionym na targu nie ma rezystorów pod kontem. Pewne nie jesteś elektronikiem z wykształcenia i piszesz różnego typu „bzdury”. Wywnioskowałem jednak, że bardziej liczy się cena a nie jakość i to ma być profesjonalizm?

Powszechnie wiadomo, że gdy chce się psa udeżyć to kij się zawsze znajdzie. Twoja ofensywa na mój poziom wypowiedzi przypomina właśnie takie działanie: nie wiedziałeś do czego się przyczepić to przypiąłeś się do tego, że jestem administratorem Audiomanii :) Żałosne.
                        Kto pierwszy zaczął… nie wiedziałeś do czego się przyczepić to przypiąłeś się do mojego nicka. Bardzo żałosne :)

Na forum nie czas i miejsce na kłótnie o nicka, tylko dyskusja o sprzęcie dla tego ta wypowiedź była pusta.

Pozdrawiam

Skomentuj

maxton z twojej wypowiedzi wynika że unitra nie była profesjonalną firmą tylko typowa amatorska robota?? jak znajde troche czasu to rozkręce amplituner i pokaze ci jak rezystory jednak mogą być pod kontem....

zresztą komu to przeszkadza?? jak dzięki temu da się zmniejszyć płytke to nie widze problemu.

Skomentuj

jak znajde troche czasu to rozkręce amplituner i pokaze ci jak rezystory jednak mogą być pod kontem....

zresztą komu to przeszkadza?? jak dzięki temu da się zmniejszyć płytke to nie widze problemu.
                            Bo faktycznie rezystory układane równolegle albo pod kątem 90° wyglądają ładniej, ale układanie pod dowolnymi kątami wcale nie oznacza gorszego funkcjonowania urządzenia a pozwala na zmniejszenie gabarytów płytki.
                            Bo niektórymi laminatami można by śnieg odgarniać :o)

Skomentuj

Witam, odrazu powiem że jeszcze go nie podłaczałem , -zrobie wszystko/obudowy , subek / to bedzie dopiero odpalany .
                              Autor tego wzmaka pisał że jego moc jest coś 270W/4ohm, jak widać jest zrobiony profesjonalnie /jakość elementów, SMD itp zresztą witać na zdjęciach/ . Ja zamówiłem sobie wersje z radiatorami po bokach jako że bede go wsadzał do osobnej obudowy a nie do subka , gość robi to też na jednym wiekszym radiatorze.
                              Zestaw zawiera : wzmak, trafo, okablowanie, płytke filtra, zabezpieczenia jakie tylko są tu potrzebne itp zresztą widać wszystko na zdjątkach
                              Cena 450PLN.
                              Jak go przetestuje to coś wiecej napisze.

http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00016zb.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00033hk.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00043mv.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00056bi.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00066mo.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00076ks.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00083ma.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00097ox.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00103pu.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00113pr.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00123et.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00132pu.jpg
                              http://img117.imageshack.us/my.php?i...ict00146ef.jpg

Skomentuj

Moze zle mysle, ale wedlug mnie rezystory nie sa ukladane pod katem dla celow czysto estetycznych. Do profesjonalizmu ma sie to nijak. Jak juz rozmowa zeszla na temat profesjonalizmu, to czy widzial ktos profesjonalny wzmacniacz z podgrzewanym kondensatorem filtrujacym? W module MATRONIX na TDA jeden z kondensatorow o ile pamietam stykal lub prawie sie stykal z radiarorem. Nie skraca to przypadkiem jego zywotnosci?

Matronix nie napisalem tego zeby dowiesc amatorszczyzny waszej firmy, bo widze ze w nowych projektach robicie juz postepy. Chociaz moglibyscie je jeszcze troche dopracowac, wtedy pewnie mielibyscie wiecej klientow. Zamiast atakowac irka - jedna z powazanych osobistasci na tym forum, moglbys sie wiele od niego nauczyc.

Ps. Rezystory ukladane pod katem tez mi sie nie podobaja, ale o gustach sie tu nie dyskutuje.

Skomentuj

nie wiedziałeś do czego się przyczepić to przypiąłeś się do mojego nicka
                                  Widzę, że nie pojąłeś aluzji wynikającej z porównania do Matrix'a (zbieżność fonetyczna jest przypadkowa)... może nie oglądałeś filmu... nie wnikam. Tłumaczyć Ci tej prostej metafory nie będę :)
                                  Zamieszczone przez SŁAWOMIR
                                  układanie pod dowolnymi kątami wcale nie oznacza gorszego funkcjonowania urządzenia a pozwala na zmniejszenie gabarytów płytki
                                  Oto właśnie chodzi (czego p. Matronix nie pojął do tej pory). Aspekt ekonomiczny się kłania.
                                  Na forum nie czas i miejsce na kłótnie o nicka, tylko dyskusja o sprzęcie dla tego ta wypowiedź była pusta.
                                  I tu masz zdecydowanie rację :) Dlatego proponuję zakończyć personalne wybiegi i zrezygnować z off topic. Jednak moje uwagi co do sprzętu (których skomentowanie skrzętnie omijasz) utrzymuję w mocy :)
                                  Wywnioskowałem jednak, że bardziej liczy się cena a nie jakość i to ma być profesjonalizm?
                                  A na jakiej podstawie to wywnioskowałeś ? Tajemnicza pozostaje dla mnie Twoja droga dedukcji. Jeśli sądzisz, że aspekt ekonomiczny nie ma nic do rzeczy to na tym rynku nie zaistniejesz zbyt długo. Z drugiej strony z Twoich wypowiedzi da się wysnuć twierdzenie, że zdajesz sobie sprawę z konieczności obniżania do maksimum ceny produktu bez utraty jego jakości. Powiedz mi zatem czemu (przy okazji przypomnę moje spostrzeżenia z wcześniejszych wypowiedzi, których zdajesz się nie zauważać) nie osiągać niższej ceny nie kosztem gorszych elementów czy gorszej funkcjonalności urządzenia, ale lepszego wykorzystania istniejących, minimalizacją PCB, redukcją elementów zbędnych (np. przewody) ? Jeśli nie chcesz redukować ceny dla klienta końcowego, to w zamian za zysk jaki osiągniesz wspomnianą drogą możesz zaoferować "korzyści dodane" (np. nadruki na panelu, lub dodatkowe układy zwiększające funkcjonalność urządzenia).
                                  Moim zdaniem to są kwestie nad którymi powinieneś się zastanowić.
                                  Kolejną nie do końca wyjaśnioną kwestią jest fakt mocowania radiatora, który ludzie nie bez kozery wystawiają na zewnątrz. Taki sposób jego montażu (z płytką pod spodem) całkowicie to uniemożliwia. Podam Ci argument, który powoduje, że nadal uważam to za wadę Twojego wzmacniacza:
                                  Wyobraźmy sobie kompaktowy subwoofer w obudowie zamkniętej, w której to dla maksymalnego obniżenia dobroci całkowitej konstruktor zastosował wytłumienie w całej objętości. W takim hipotetycznym przypadku nie ma mowy o skutecznym wypromieniowaniu ciepła z radiatora jeśli układ będzie się znajdował wewnątrz obudowy (konwekcja ciepła jest mocno ograniczona w takich warunkach). Druga sprawa dotyczy chłodzenia radiatora wentylatorem: ta sama hipotetyczna sytuacja uniemożliwia wykorzystanie wentylatora wewnątrz obudowy ze względu na fakt możliwości dostania się samego materiału tłumiącego w łopatki wiatraczka. Przytoczona przeze mnie tu obudowa closed wytłumiona w całej objętości nie należy do wydumanych bajek, ponieważ jak wiadomo obudowy zamknięte tłumi się mocno i najczęściej właśnie w całej objętości.
                                  O jakości funkcjonowania samej elektroniki nadal się nie wypowiadam z dwóch przyczyn:
                                  - nie miałem tego wzmacniacza u siebie więc mówię o tym co widzę na zdjęciach
                                  - nie mam powodu, by wątpić w jej dobre funkcjonowanie tym bardziej, że słowa ŁUKASZA to potwierdzają (mając na uwadzę margines błędu wynikający z subiektywnej natury przeprowadzonego przez ŁUKASZA testu).
                                  W momencie kiedy dopracujesz rzeczy, o których mówię osiągniesz conajmniej dwie korzyści:
                                  - powiększysz grono potencjalnych klientów.
                                  - ja nie będę mógł powiedzieć nic złego o aspekcie użytkowym Twoich wzmacniaczy, który to jest składową jakości produktu :)
                                  Mam nadzieję, że tym razem nie zarzucisz mi pustosłowia :)

Skomentuj

Widze ze juz nie wiele do dyskusji mozna wniesc. A moje techniczne pytania chyba panu matronixowi umknely wiec juz trudnych pytan nie zadaje.
                                    W kazdym razie gratuluje bezsensownego ukladu czyli przetwornicy do pierdziawki TDA7294. Dobudowanie przetwornicy za 100zl do scalaka za 10zl to wg mnie glupota. Dawanie gwarancji na TDA to juz odwaga :) Zabezpieczenia pzretwornicy nie maja sencu do sam TDA ma ogranicznik pradu wiec nie maja one szans w przetwornicy zadzialac. Te cztery diody w TO220 to juz przesada wielka. Jak kada ma 10A to mamy mostek prostowniczy o pradzie 20A czyli akurat do wzmacniacza 500W.

Ale zeby nie pisac bez potzreby to przedstawiam brakujace ogniwo czyli zasilacz wzmacniacza i preampu z systemem czuwania i miekkim startem oraz zabezpieczeniami zwarciowym i przed napieciem stalym, termiczne jest na koncowce. Dlatego tyle przekaznikow. Jak ktos bedzie chcial oszczedzic to uklad obejdzie sie bez nich bo na koncowce mocy jest stabilizator preampu +-12V a sama koncowka potrafi sie wylaczac czysto elektronicznie.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

ee irek tym razem się nie popisałeś niema rezystorów pod kontem niebędzie się do czego przyczepić <lol>

swoją drogą łączenia porobił bym na spinane a nie przykręcane złączki to juz było by full profesional :)

do matrixa - w sprzęcie profesjonalnym jest coś takiego jak gęstość mocy ( w przypadku wzmacniaczy) i gęstość maxSPL jest to współczynnik który określa jaka moc przypada na cm^3 objętości zajmowanej przez wzmacniacz w przypadku kolumn ile dB przy maksymalnej mocy zestawu przypada na cm^3 konstrukcji. w świadku profesjonalnym są to dwa najwazniejsze czynniki jakie świadczą o jakości konstrukjcji - tym ile czasu na przemyślenie projektu poświęcił jej tworca. karzdy jak ma do wyboru tachać cotydzień subwoofer który ma 200litrów i osiąga 120dB i taki co ma 100L i osiąga 125dB zainwestuje w ten drugi bo licząc koszty transportu taka inwestycja się szybko zwauci. tak samo jest z twoim wzmacniaczem. dawanie większej płytki kosztem prostrzego rozmieszczenia elementów w aspekcie długofalowym przynosi twojej firmie więcej strat niz korzyści. powinieneś wziąć pod uwage to co tu mówimy (my zawsze narzekamy ale ma to na celu zmotywowanie delikwenta do wprowadzania poprawek ponownego przemyślenia tematu dojścia do słusznych wniosków) myśle że firma ma potencjiał ale żeby mozna było mówić o profesjonaliźmie trzeba jeszcze sporo popracować.

Skomentuj

irek, czekam cierpliwie na premiere Twoich układów
                                        A skoro już była mowa kilka postów wyżej o radiatorach do modułu, to może któryś z panów orientuje się, gdzie można kupić oksydowany radiator (czarny)??

pozdrawiam
                                        freudiana

Skomentuj

A no niestety nie ma rezystorow pod katem i zaluje bo z odsluchow wynika ze przez tak irezystor szybciej plynie prad i dzwiek jest bardziej klarowny :)

Mnie tez sie nie podobaja te zakrecane zlaczki. Niby pewnie sie to trzyma ale zawsze palcem mozna dotknac a siec to siec. Przy zakretkach sieciowych zawsze umieszczam otwory na zlapanie kabla paskiem zaciskowym. Jak wiadomo w subie spore drgania a srubki potrafia sie rozkrecac. Co do zlaczy to jeszcze nie jestem pewien raster jest typowy 5,08mm wiec jakies szubkozlaczki zakupie bo od krecenia srubek glowa mi sie ukreci a nie chce wygladac jak elektryk.

Co pana matronixa to nie szczegolnie zaczal swoj debiut na forum. Ale ja zaczynalem podobnie choc nie negowalem innych konstrukcji tylko proponowalem inne najczesciej oszczedniejsze bo tylko taki aspekt trzeba widziec w dzisiejszej elektronice. Wazne zeby bylo tanio i dobrze.
                                          Panu matronixowi radze sie zastanowic nad tym ze na forum jest wiekszosc amatorow jednak jest kilku profesjonalistow wyzszej klasy ktorzy tu sa ze wzgledu na pomoc innym. A jak sie domyslam pan matronix jest tylko po to zeby robic sobie reklame. Czy moze sie myle?

Co o tym myslicie? Czy widzicie jakas pomocna dlon od pana matronixa?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X