A ja się nie zgodzę. Masz prawo wydawać pieniądze na co chcesz - tylko tu problemem jest świadomość tego, co kupujesz. Możesz wywalić kasę na jakieś dziwne kolumny(których raczej nie brak na rynku), ale czy masz świadomość tego, co kupujesz to jest osobna sprawa - i tu leży pies pogrzebany. W tym momencie wchodzi branie specjalisty do pomocy z zakupem, a przynajmniej powinno wejść. Nie weźmiesz i kupisz na czuja? Ok, wydałeś swoje pieniądze, bo miałeś do tego prawo, ale pretensje możesz mieć sam do siebie. Wolny rynek.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Akustyka kolumn, pomiary, Altusy 300, książka i inne dzieje - pogaduchy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaA ja się nie zgodzę. Masz prawo wydawać pieniądze na co chcesz - tylko tu problemem jest świadomość tego, co kupujesz. Możesz wywalić kasę na jakieś dziwne kolumny(których raczej nie brak na rynku), ale czy masz świadomość tego, co kupujesz to jest osobna sprawa - i tu leży pies pogrzebany. W tym momencie wchodzi branie specjalisty do pomocy z zakupem, a przynajmniej powinno wejść. Nie weźmiesz i kupisz na czuja? Ok, wydałeś swoje pieniądze, bo miałeś do tego prawo, ale pretensje możesz mieć sam do siebie. Wolny rynek.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
Jeśli wolny rynek wygląda tak że handlarz samochodów sprzedaje mi gniota składanego z czterech, a znachor sprzedaje za pierdyliard ziółka leczące raka, to ja postoję, dziękuję za taką wolność. Dla mnie to oszustwo, a nie wolny rynek.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaJeśli wolny rynek wygląda tak że handlarz samochodów sprzedaje mi gniota składanego z czterech, a znachor sprzedaje za pierdyliard ziółka leczące raka, to ja postoję, dziękuję za taką wolność. Dla mnie to oszustwo, a nie wolny rynek.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KRASUL Zobacz postaJak powiedział Arystoteles: "Jeśli chcesz uniknąć krytyki: nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim". Moja opinia i tak utonie zapewne w potokach internetowego "hejtu", ale ja bym tutaj zwrócił uwagę na coś zupełnie innego. Jak się porówna wczesne nagrania "Wilk Audio Projekt" z tymi aktualnymi, to można jednak zaobserwować pewien postęp. Wzrasta ilość wykorzystywanych urządzeń i programów komputerowych, jest coraz mniej niedociągnięć warsztatowych i niefortunnych sformułowań. Pozwólmy się każdemu uczyć i rozwijać zamiast z miejsca obrzucać błotem. Nie ma czegoś takiego jak "jedynie słuszna szkoła projektowania układów zwrotnic". Każdy ma swoje własne podejście i każdy ma swój własny gust muzyczny. Trzeba też spojrzeć na ten temat w sposób perspektywiczny. Wiele firm zaczynało przecież "w garażu" a potem zainwestowało zarobione pieniądze w rozwój swojego zaplecza technologicznego i "wskoczyło" na dużo wyższy poziom. Od czegoś trzeba zacząć.
Skomentuj
-
Kolego KRASUL,
Użytkownicy forum (nie będę odnosił się do innych portali które również opisują w/w firmę) z wieloletnim doświadczeniem w projektowaniu zestawów głośnikowych i nie tylko stwierdzili fakt, że firma WAP ma bardzo duże braki w doświadczeniu, zapleczu narzędziowym oraz sprzęcie pomiarowym który jest niezbędny aby dostarczyć klientowi produkt na odpowiednio wysokim poziomie i to jest nie zaprzeczalne. Teraz wywody, że w/w firma znalazła lukę w branży audio, że znajduję klientelę która korzysta z ich usług nie ma kompletnie tutaj znaczenia (co nie zmienia faktu, że zarabia na niewiedzy konsumentów).
Dlatego powstają takie wątki jak ten, aby przestrzec ludzi którzy szukają rzetelnych opinii przed zakupem "bubla". Chętnie słuchają muzyki, a nie muszą się znać od strony technicznej czy dany sprzęt jest poprawnie zrobiony. Każdy który pokazuję publicznie swoje dokonania czy to komercyjne, czy hobbystyczne liczy się, że zostanie poddany osądowi innych ludzi.
Podsumowując, nie ma sensu z uporem maniaka bronić argumentami: nie słyszałeś nie oceniaj, ma swoją klientele nic Ci do tego... etc pewne kanony w audio są nie zaprzeczalne i definiują, że dana rzecz jest zrobiona poprawnie lub nie.
Tak jak Ty nauczyłeś nas wszystkich, że jest moduł impedancji w funkcji częstotliwościowej i z tym się nie dyskutuje! :)
Pozdrawiam!DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow
Napisales ksiazke o inzynierskim, akademickim sposobie projektowania zwrotnic, a teraz piszesz, ze nie ma jedynie słusznej drogi projektowania zwrotnic. Wiec moze droga projektowania zwrotnic przez Focala tez jest jedna z wielu slusznych drog i zupelnie niepotrzebnie tak czesto ja hejtowales.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KRASUL
Proszę zauważyć, że moja książka nikomu niczego nie narzuca a jedynie dostarcza podstawowe informacje potrzebne do rozpoczęcia zabawy z tymi filtrami. Zestaw głośnikowy "Altus 140" też zaprojektowano łamiąc wszelkie możliwe zasady projektowania tego typu urządzeń a jednak osiągnięto sukces rynkowy. Niektórzy twierdzą, że "zasady są po to, żeby je łamać" ale istnieje pewna grupa ludzi, która będzie chciała jednak tych zasad przestrzegać. Gdyby nie obowiązywały żadne zasady, nie byłoby co łamać...
Jak ktoś twierdzi, że projektuje dobre głośniki na słuch, a jego klienci mają tego świadomość i kupują te produkty, to wszystko jest w porządku. Nie jest w porządku, jak ktoś zwyczajnie mija się z prawdą i wprowadza świadomie lub nieświadomie swoich klientów i potencjalnych klientów w błąd, a to właśnie zostało wytknięte Wilkowi, na podstawie materiałów, które sam udostępnia.
Skomentuj
-
Książka nie narzuca, ale jej autor już tak. Jasno skrytykowałeś konkretne rozwiązania, broniąc jednocześnie własnego podejścia projektowego.
Jak ktoś twierdzi, że projektuje dobre głośniki na słuch, a jego klienci mają tego świadomość i kupują te produkty, to wszystko jest w porządku. Nie jest w porządku, jak ktoś zwyczajnie mija się z prawdą i wprowadza świadomie lub nieświadomie swoich klientów i potencjalnych klientów w błąd, a to właśnie zostało wytknięte Wilkowi, na podstawie materiałów, które sam udostępnia.
Teraz Altus 140:
- zbyt mała objętość obudowy, niezgodna z objętością ekwiwalentną zastosowanego głośnika niskotonowego (prawidłowa dla obudowy zamkniętej ale zbyt mała dla obudowy basrefleks)
- zbyt wysoka dobroć całkowita Thiele'a-Smalla zastosowanego głośnika niskotonowego, dyskwalifikująca go do zastosowania w obudowie basrefleks
- zbyt wysokie strojenie rezonatora - obydwa kanały mają długość równą grubości ekranu (ścianki frontowej)
- zbyt mały przekrój portów rezonatora
- słaba filtracja głośnika niskotonowego uwydatniająca jego rezonanse w obszarze "dzielenia się" membrany
- nieprawidłowa filtracja głośnika średniotonowego powodująca wyraźnie słyszalny efekt "megafonu"
- słaba filtracja głośnika wysokotonowego prowadząca bardzo często do jego uszkodzenia
- podłączenie przełączników regulacyjnych w taki sposób, że zmiana tłumienia w torze głośnika średniotonowego wpływa na częstotliwość podziału
- zastosowanie głośnika wysokotonowego tubowego o efektywności wyższej od reszty zastosowanych głośników, bardzo dużej kierunkowości emisji sygnału i paśmie przenoszenia sięgającym zaledwie kilkunastu kiloherców
Czy tego typu obserwacje można określić jako narzucanie jakichś poglądów przez autora, czy też może jest to po prostu stwierdzenie faktów?
Skomentuj
-
Oczywiscie, ze narzucasz, piszac jasno, ze prawidlowo skonstruowane kolumny powinny miec wyrównany przebieg impedancji.
Analiza konstrukcji Altusa jest oczywiscie ciekawa, ale troche bez sensu, poniewaz w podobny sposob produkowalo sie mnostwo taniego sprzetu. W wielu tego typu konstruckji wypunktujesz bledy, a raczej projektowanie w celu obnizenia kosztow produkcji i wejscia w odpowiednia kategorie produktu.
Natomiast to nadal nie jest problem, o jakim sie rozprawiamy w sprawie Wilka. Piszesz o normach pomiarowych, a Wilk zaprojektowal kilka konstrukcji bez zadnych pomiarow, co zostalo mu udowodnione.
Skomentuj
-
Panie Krasul Czyta się Pana o wiele przyjemniej jak Słucha Wilka ( decybelowość , cewki wstęgowe, Czy Jego wymyślone nowe prawo fizyki na wytłumaczenie przesunięcia czasowego głośników w kolumnie - prawo ze im wyższe częstotliwości tym szybciej dźwięk płynie )
"- podłączenie przełączników regulacyjnych w taki sposób, że zmiana tłumienia w torze głośnika średniotonowego wpływa na częstotliwość podziału"
to akurat normalne jeśli tłumik działa na całe pasmo zawsze zmienia miejsce podziału.
- 2 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowOczywiscie, ze narzucasz, piszac jasno, ze prawidlowo skonstruowane kolumny powinny miec wyrównany przebieg impedancji.
Skomentuj
-
Na stronie nr 111 książki o zwrotnicach napisałem, że taki pogląd jest subiektywną opinią autora. Nie każdy musi się z tym zgadzać, więc nie ma mowy o narzucaniu komukolwiek czegokolwiek.
Skomentuj
-
Przeciez na kilku forach tluczesz temat od paru miesiecy o tym, jak powinien przebiegac modul impedancji w funkcji czestotliwosci w poprawnie (wg Ciebie ) zbudowanych kolumnach. Czyli subiektywna opinie narzucasz innym publicznie.
Skomentuj
-
Jeśli mogę, świat "audiobilii" nie zna granic i nawet na forach czysto technicznych jak To Forum, próbuje zasiewać swoją wersję fizyki.
Bez chęci rozkręcania dyskusji, jest to wpis jednorazowy i zdaniem niektórych, odklejony od rzeczywistości.
Może trzeba pana wilka uświadomić zwykłym obrazem analizatora FFT, po strzale szumem białym lub nawet różowym. Nie zaobserwowałem tam jakichkolwiek przyspieszeń wraz ze wzrostem częstotliwości. Znaczniki pamięci układają się w idealnej linii prostej. Pomiary robiłem zarówno w salach klubowych jak też kinowych, w których miały się odbywać imprezy. Co prawda żadnych tam gwiazd, ale zawsze udanych.
Myślę, że w przypadku pana wilka jak i kol. krasula ma znaczenie przebieg krzywych izofonicznych i prędkość rejestracji przez ośrodek słuchu. U normalnie słyszących przebieg i prędkość rejestracji przez mózg jest zgodny z badaniami, a "audiobile" mają swoje i prędkości i przebiegi. Wielu im podobnych nie przeszkadza odwrócenie biegunów w jednym kanale, ale nieprawidłowo zmontowane, z niewiadomego pochodzenia materiałów kable (węglowe, stalowe, aluminiowe) już brzmią "audiofilsko".
A wracając do wątku altusów, to już mojego pradziadka pradziadek mówił - z gó..a bata nie ukręcisz.
Skomentuj
-
Pańskie manipulacje i nadużycia przypominają raczej średniowieczną scholastykę. Wybaczy Pan, ale na takim poziomie nie będziemy prowadzić dyskusji.
Skomentuj
-
Krasula, moj ulubiony odwracasz ogonem. Nadworny inkwizytor jedynie slusznego kosciola liniowego modułu impedancji w funkcji czestotliwosci. Czuwaj!
Skomentuj
-
Chłopie już wszyscy wiedzą, że Twój mokry sen to jest nie równy moduł impedancji w f. częstotliwości. Nie męcz. Temat jest nt. WAP!DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
Skomentuj