Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

alu seas brzmi zupelnie inaczej niz alx
    nawet seas 22tafc brzmi wciaz metalicznie. a alx jest wyjatkowo lagodny

ale fakt, stx moglby w koncu zamontowac tam siateczke. juz nie jedna osoba pokazywala uszkodzone kopulki
    oby nie te z samochodowek bo nie za ladne

Skomentuj

Nie widzę potrzeby montowania takich siateczek w domowych głośnikach
      No chyba, ze są potrzebne ze względów konstrukcyjnych np accuton
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ja swojego pierwszego ALXa uszkodzilem podczas montazu. kabelek odsprezynowal i wgniotl kopulke :p
        takie drobiazgi sa mocno irytujace

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          alu seas brzmi zupelnie inaczej niz alx
          nawet seas 22tafc brzmi wciaz metalicznie. a alx jest wyjatkowo lagodny

ale fakt, stx moglby w koncu zamontowac tam siateczke. juz nie jedna osoba pokazywala uszkodzone kopulki
          oby nie te z samochodowek bo nie za ladne
          Nie wyglądają źle te siateczki. Kopulki alu sa zbyt delikatne żeby je tak bez siateczki zostawić.
          Nawet przy sprzataniu można je uszkodzić.

Skomentuj

Nie na temat...
            Jak już o siateczkach gadamy to widziałem wgniecioną berylową kopułkę, co ciekawe właśnie z powodu siateczki.
            Głośnik był zamontowany w kolumnie prototypowej i przy podłączaniu testowej zwrotnicy znajomy się pomylił i zapiął wysokotonówkę w tor średniaka, po czym przypałował z głośnością. Głośnik wytrzymał termicznie i mechanicznie, ale wychył kopułki był ta duży, że uderzył w chroniącą ją siateczkę i się wgniotła.
            Taka, ot ciekawostka :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Nie na temat...
              Jak już o siateczkach gadamy to widziałem wgniecioną berylową kopułkę, co ciekawe właśnie z powodu siateczki.
              Głośnik był zamontowany w kolumnie prototypowej i przy podłączaniu testowej zwrotnicy znajomy się pomylił i zapiął wysokotonówkę w tor średniaka, po czym przypałował z głośnością. Głośnik wytrzymał termicznie i mechanicznie, ale wychył kopułki był ta duży, że uderzył w chroniącą ją siateczkę i się wgniotła.
              Taka, ot ciekawostka :)
              Taki przypadek to rzadkość.
              Z głośnikami jest problem, szczególnie z dziećmi.
              Ostatnio jak wróciłem z pracy, moim oczom ukazał się widok wgniecionych pieciu kopułek. Cztery w 18 AWX i jedna w GDWK 10 AWX.
              Ręce mi opadły...

Skomentuj

A nie dało by się stożka zrobić?
                Tak tylko pytam... bo jakoś odstają jakościowo od reszty.

Miłego.
                Irek.N.

Skomentuj

Panowie, czy miał ktoś może możliwość odsłuchu FX-300 w bezpośrednim porównaniu do Electrino 250?
                  Ja byłem w STXie, posłuchałem i mam swoje zdanie - jestem ciekawy waszej opinii w tej kwestii.
                  Bo to co usłyszałem, raczej dość mocno mnie zdziwiło.

Skomentuj

ja sluchalem w sporym odstepie czasu
                    ale 2 rzeczy moge napisac na bank
                    fx-300 maja bardziej wycofane srednie tony i maja lepsza scene

Skomentuj

Ale słuchałeś stx-owych FX-300 czy może własnej konstrukcji z jakimiś zmianami?
                      Może jednak napiszę, o co mi chodzi.
                      Z kolegą szukaliśmy dla niego jakiś kolumn, muzyka głównie rock itp klimaty.
                      W salonie STXa siedzieliśmy pewnie ze 2 godzinki na odsłuchach i staraliśmy się w ramach tych samych kawałków obskoczyć wszystkie kolumny, które stały podłączone.
                      Neutrino grały pięknie, detalicznie, przestrzennie, bas ładny, nie męczący.
                      Electrino 150, no słychać, że to zdecydowanie tańsze kolumny, dla mniej wymagającego słuchacza.
                      Electrino 250 - dużo basu, trochę podbarwionego zwłaszcza w wyższym zakresie, scena gorsza niż w Neutrino, ale bez jakiejś tragedii, wysokie też ok, nie natarczywe.
                      MX-140 - słychać, że to monitory i jeszcze stały prawie obok siebie więc tak sobie było je słychać, ale ogólnie grały dość poprawnie.
                      Po drodze były jeszcze FS-250 - no tu bez szału.
                      A jak przełączyliśmy się na FX-300 to miny nam zrzedły - teoretycznie jeden z flagowych produktów STXa a tu ani basu, ani jakiejś fajnej sceny, no zero dobrego wrażenia.
                      Jedynie wysokie tony grały w miarę sensownie, a reszta jakaś taka ściszona, jakby nieobecna.
                      Kilka różnych utworów i na wszystkich to samo rozczarowanie. Jakby im brakowało czegoś "na dole".
                      Przy głośniejszym słuchaniu było jako tako, ale nie tędy droga, żeby napierd...ć całe dnie
                      Jestem ciekawy czy ktoś jeszcze ma podobne spostrzeżenia?
                      Last edited by piotreq123; 24.01.2017, 18:13.

Skomentuj

To taki żart ale co dwóch Polaków to trzy opinie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przed TL 10 AWX miałem TL na 18 AWX z TW STX (znany projekt ) i basu wiadomo mniej ale wysokie jakieś takie były fajniejsze , cieplejsze może miększe, ciężko mi to określić ale jest różnica.
                        Last edited by piotr f.; 24.01.2017, 18:38.

Skomentuj

DIY zgodne z oryginalem

widac ze cos musieli miec zle podlaczone

ale tez sie zgodze ze dla mnie neutrino graly najlepiej
                          w dodatku maja najlepszy stosunek ceny do wygladu

Skomentuj

Witam, Marek z tej strony. Specjalnie założyłem to konto by właśnie podpytać o te Neutrino Wszędzie poleca się Electrino 250, a Neutrino to tak nie specjalnie... Tylko na tm forum plus na pewnym blogu można wyczytać jakie to cudowne kolumny, a wszędzie indziej zdają się być określane mianem... Bezpłciowych? Miałyby grać z pionkiem a10, głównie do rocka, punk rocka, muzyki filmowej oraz hm... neofolku. Raz na ruski rok jakiś rap, blues i cięższy metal (doom, viking).

Skomentuj

Jakby to powiedzieć - jeśli oczekujesz jakiegoś efekciarstwa od Neutrino to raczej się nie doczekasz
                              Kolumny grają subtelnie, z dużą przestrzenią, ładnym, szybkim, ale dość nisko schodzącym basem.
                              Ja właśnie głównie rocka na nich słuchałem w stxie i bardzo mi się podobały.
                              Pytanie - do jakiego pomieszczenia chcesz je wstawić? Bo ja uważam, że 20 do 25m2 maksymalnie.
                              W większych pomieszczeniach może być za mało basu.
                              Słuchane ze wzmacniaczem denon pma-720ae więc sporo mocniejszym niż ten a10.

Skomentuj

Ok, to ja opisze możliwie skrótowo i czytelnie jakie mam warunki i czego oczekuję żeby nie generować niepotrzebnych wiadomości - więc tak:
                                - scena muzyczna mozliwie spora (jak na kwote ktora zamierzam wydac - 2500 to juz maks), duża szczegółowość/separacja poszczególnych dźwięków, dobra stereofonia.
                                - wyraźne wokale bez sybilantów.
                                - czysty dźwięk, a nie jakiś mułowaty i przytłumiony jak w niektórych mini wieżach.
                                - bas... bo ja wiem... niech nie zalewa innych pasm i nie brzmi jak pukanie w karton.
                                - jak wcześniej pisałem - najczęściej słucham rocka / punk rocka, neofolku oraz muzykę filmową (przeważnie symfoniczną) więc fajnie by było jakby w tych gatunkach brzmiały one możliwie jak najlepiej. Czasem posłucham też rapu, bluesa, jakiegoś rockowego biadolenia, cięższego metalu i rocka (doom metal, stoner rock, viking rock).

(biedo)Źródła:
                                Blu-ray Pioneer BDP-170 (po chinchu fajnie to gra w porównaniu z komputerem na 10m kablu).
                                Komputer wsparty zewnętrznym wzmacniaczem słuchawkowym Fiio Olympus 2.

Kable:
                                Dłuższy 10 metrowy to Prolink Futura.
                                Krótszy od odtwarzacza (jakiś metr) to Prolink Exclusive.
                                2x4m 2.50mm jakiegoś kabla ofc.

Pomieszczenie to jakieś 3.5m na 4 m + jakaś śmiesznie duża wnęka na drzwi której nie liczę. Kolumny będą stały pod tą dłuższą ścianą, a będzie dzieliła je odległość ~3m.

A i dodam, że jestem jednym z tych masochistów co to kupują (jeśli to możliwe i opłacalne) polskie sprzęty. Aktualnie posiadam kolumny Sanyo (które prawdopodobnie są Altonami na eksport) i dźwiękowo według mnie są ok gdyby nie te kujące uszy tony wysokie..
                                Last edited by Lerajas; 25.01.2017, 19:56.

Skomentuj

Myślę, że Neutrino spełniają 4 pierwsze kryteria spokojnie.
                                  Nie wiem jak poradzą sobie z muzyką filmową, która mimo wszystko potrafi być dość wymagająca.
                                  To co napisałeś o basie - mam wrażenie, że tak trochę właśnie jest w przypadku electrino 250.

Skomentuj

Ta muzyka filmowa to coś ala władca pierścieni, soundtrack z wiedźmina 3 itp, nic szczególnego :P
                                    Bas w electrino zalewa inne pasma?

Skomentuj

Zamieszczone przez Lerajas Zobacz posta
                                      Bas w electrino zalewa inne pasma?
                                      Może aż tak dosadnie bym tego nie nazwał, ale jest go dość dużo i mam wrażenie, że podbarwiają delikatnie w jego wyższym zakresie.
                                      Ale każdy słyszy inaczej

Skomentuj

neutrino to znakomite kolumny, ale dla doswiadczonego sluchacza ktory wymaga zrownowazaonego brzmienia a nie "efekciarstwa"
                                        stad pewnie mniejsza ich popularnosc bo takich ludzi jest malo :p

wydaje mi sie ze w/w oczekiwania spelni spokojnie electrino.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                        Może aż tak dosadnie bym tego nie nazwał, ale jest go dość dużo i mam wrażenie, że podbarwiają delikatnie w jego wyższym zakresie.
                                        Ale każdy słyszy inaczej
                                        przyjdzie fan zeusow lub podobnych kolumn i powie z basu zero :p

Skomentuj

stad pewnie mniejsza ich popularnosc bo takich ludzi jest malo
                                          Wydaje mi się, że problemem małej popularności Neutrino (chociaż tego do końca nie wiemy) są raczej małe możliwości ich odsłuchu, bo ja nigdzie poza siedzibą firmy ich nie widziałem.
                                          A w przypadku zakupów przez net ludzie kierują się bardzo często ilością głośników (nie raz się z tego już śmiałem), ceną i przeczytanymi testami/opiniami.

przyjdzie fan zeusow lub podobnych kolumn i powie z basu zero
                                          No nie popadajmy w skrajności

Skomentuj

Czaruję...
                                          X