Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• kokoelloko
    replied
    Na temat podfrezowań pod głośniki lub ich braku oraz skutku tego był poruszany na forum nie jeden raz ....
    Tu masz screen z prostym przykładem od Luszti'ego dla czego się robi pod frezowania .

Można ich też nie robić ale czy to przyniesie pozytywne czy negatywne skutki w zestawie X lub Y to trzeba już to samemu zrozumieć i zaimplementować tak aby osiągnąć zamieżony cel.
    Są zestawy za xxxxx PLN które nie mają podfrezowań ale w jakim stopniu wpływają one na dźwięk to już wie sam konstruktor .
    Może w STX brak podfrezowań i ich skutek wpływa na dzwięk tak aby uwydatnić nie które częstotliwości np żeby zestaw był bardziej melodyjny ??
    Ja tego nie wiem spytaj inżynierów z STX'a ,tu na forum żadko kto je pomija bo i po co sobie robić pod górkę .

Zostaw komentarz:

• cefaloid
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Drogi Szerloku, przecież tańsze modele maja podrezy, Electrino też, lecz nie ma ich Quant i na to zwracałem uwagę.

Poza tym, temat tych frezów już dawno jest zamknięty i nie potrzebnie mieszasz kijem w tym bigosie.
    A ten swoja mantrę w zaparte... Dokładnie jak napisałem.

Tego typu teksty (traktowanie świadomych forumowiczów jak idiotów) oraz ogólna nieprzewidywalnoć co kiedy będzie w ofercie tylko zniechęcają do zakupu czegokolwiek od STX.

Zgadzam się że dalsza dyskusja (a już na pewno nie na takim poziomie drogi Szerloku) nie ma sensu.
    Last edited by cefaloid; 02.10.2019, 11:59.

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    w fx300 byla inna zwrotnica. wiec pewnie tutaj tez

Zostaw komentarz:

• piotr f.
    replied
    Witam zadzwoń i zapytaj do STX.

Zostaw komentarz:

• mrx_tm
    replied
    Takie pytanie z innej beczki. Czy ktoś wie jaka jest różnica między zwykłymi mx-140 a fotonami? Te same głośniki ale zwrotka inna + obudowy?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zamieszczone przez cefaloid Zobacz posta
    Pogromca mitów nie może zrozumieć, że w kolumnach o tej wielkości i o tej ilości głośników czepianie się podfrezowań jest bez sensu? Za dwa tysiące niech to gra poprawnie i będzie super. Toż 2000 / 8 głośników da 250 na głośnik a gdzie koszt obudowy i innych elementów? A gdzie zarobek?
    Imo w tej cenie czepianie się podfrezowań jest niedorzeczne. Pomijam fakt że istotnie głupio by wyglądało gdyby imo tylko wysokotonowy był podfrezowany.
    Drogi Szerloku, przecież tańsze modele maja podrezy, Electrino też, lecz nie ma ich Quant i na to zwracałem uwagę.

Poza tym, temat tych frezów już dawno jest zamknięty i nie potrzebnie mieszasz kijem w tym bigosie.

Zostaw komentarz:

• cefaloid
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Typowe, STX'owe odwracanie kota ogonem :) Wytłumaczą się wszystkim, aby się tylko nie przyznać, że z tym frezem
    Ta przepychanka Pogromcy mitów i Sound Wave jest wprost niesamowita....

Pogromca mitów nie może zrozumieć, że w kolumnach o tej wielkości i o tej ilości głośników czepianie się podfrezowań jest bez sensu? Za dwa tysiące niech to gra poprawnie i będzie super. Toż 2000 / 8 głośników da 250 na głośnik a gdzie koszt obudowy i innych elementów? A gdzie zarobek?
    Imo w tej cenie czepianie się podfrezowań jest niedorzeczne. Pomijam fakt że istotnie głupio by wyglądało gdyby imo tylko wysokotonowy był podfrezowany.

Równie niedorzeczne jest porównywanie takich budżetowych kolumn przez Sound Wave do kolumn za grube dziesiątki tysięcy złotych i tłumaczenie nam w zaparte jak to nie chodzi o koszt . Zamiast napisać że i tak mamy tu do czynienia z majstersztykiem jak tu za 2tys zrobić takie kolumny tak by grały a nie "naparzały".... Ba zrobić i jeszcze zarobić! Tu wszystko jest kompromisem.

Panowie... Obaj widzę jesteście z tych co nie odpuszczą tylko pójdą w bój na śmierć i życie o coś co jest mało istotne (w tej cenie). Łączy Was jedno: obaj udajecie, że to kolumny za 2x tyle
    Last edited by cefaloid; 28.09.2019, 00:31.

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    w internetach bardziej pasuje internet explorera :p

Zostaw komentarz:

• kokoelloko
    replied
    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    po tylu latach dodali w koncu!
    Mają refleks godny szachisty
    Brawo STX
    Last edited by kokoelloko; 04.09.2019, 19:32.

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    https://stx.pl/category/archiwum

po tylu latach dodali w koncu!

niewiele, ale wazne ze cos sie pojawilo

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
    Może wystosować zapytanie czy wyślą parę na spot DIYaudio.
    Jeśli koluny są dobre to sa dobre w swej cenie to są dobre w swej cenie ale jesli nie to zostaną dogłębie zbadane i wychwalone lub obnażone.
    Co Wy na to?
    mozna zaprosic kogos z STXa na spot

Zostaw komentarz:

• Adzik94
    replied
    Może wystosować zapytanie czy wyślą parę na spot DIYaudio.
    Jeśli koluny są dobre to sa dobre w swej cenie to są dobre w swej cenie ale jesli nie to zostaną dogłębie zbadane i wychwalone lub obnażone.
    Co Wy na to?

Zostaw komentarz:

• Radek67
    replied
    Ja mam sentyment do firmy STX, za pierwsze ciężko zarobione pieniądze kupiłem z tej firmy głośniki do samochodu :-D Co myślicie o kolumnach STX Foton FX 300? Ktoś może miał z nimi do czynienia?

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    Zamieszczone przez Mercutio Zobacz posta
    Gdyby szli w bicie kasy to podejrzewam, że podstawa basowa była by dużo solidniejsza by zadowolić grono "mniej osłuchanych".
    Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Szukałem słuchawek, poczytałem sobie z tej strony barwne opisy dźwięku, potem poszedłem posłuchać tych słuchawek i okazało się że opisy dźwięku się zgadzają.
    Chociaż są ugrzecznione, bo jak któreś opisał jako "dobra podstawa basowa" to napieprzały basem że głowa bolała.
    wiec sam odsluchaj zanim wydasz wyrok

Zostaw komentarz:

• Adzik94
    replied
    Raczej z tego forum gotowca mało kto kupi ale dobrze, też wiedzieć że jest taki zestaw. Ktoś z naszysz znajomych może potrzebować nowych kolumn dobrze grających. Nie zawsze mamy czas lub chęci na dłubanie zestawu dla kogoś wiec taka opcja może być godna polecenia.

Zostaw komentarz:

• Mercutio
    replied
    Nie mogę się z Tobą zgodzić w 100%. Gdyby szli w bicie kasy to podejrzewam, że podstawa basowa była by dużo solidniejsza by zadowolić grono "mniej osłuchanych". No chyba, że świadomość przeciętnego polskiego audio-luba poszła na tyle daleko by odrzucić komercjalny kontur na rzecz przekazu.
    A czy ja bym je kupił? To inna sprawa. Ale nie zawsze będę dłubał. Przyjdzie pora, że nie będę miał na to czasu czy ochoty a wówczas fajnie, żeby mnie było stać na kolumny które mnie zadowolą.

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    a czym kierowal sie fiat wypuszczajac multiple?
    zwroc uwage ze to sa firmy ktore musza ZARABIAC na tym co sprzedaja
    tak wiec wydaje mi sie ze glowny wyznacznik to "to co sie sprzedaje"
    przeciez to nie hi-end za 100k, zeby isc po osluchanych muzykow :p

a tak poza tym, odpowiedz szczerze - kupilbys kolumny?
    czy raczej zrobisz je sam uzywajac glosnikow ktore TOBIE pasuja i zrobisz skrzynki ktore TOBIE sie podobaja?

te recenzje przeciez wrzucamy jako ciekawostki

Zostaw komentarz:

• Mercutio
    replied
    A ja się zastanawiam jakie doświadczenie ze sprzętem audio miała grupa recenzentów STXa na opinii której firma oparła później podstawę brzmieniową swoich głośników.

Zostaw komentarz:

• Pawel S.
    replied
    Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Chociaż są ugrzecznione, bo jak któreś opisał jako "dobra podstawa basowa" to napieprzały basem że głowa bolała.
    to moze dlatego napisal ze slabo z basem w tych kolumnach?

Zostaw komentarz:

• Micwoj
    replied
    Stx jak stx ale chciałem powiedzieć że te recenzje audiokrytyka są sensowne. Szukałem słuchawek, poczytałem sobie z tej strony barwne opisy dźwięku, potem poszedłem posłuchać tych słuchawek i okazało się że opisy dźwięku się zgadzają.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X