Dzieki Pawel. Jeden cyrkiel mam, ale myslalem o drugim, do drugiej frezarki, jednak troche niezbyt jestem zadowolony z pracy tym narzedziem. Nie wiem czy nie lepiej by bylo zrobic taki, w ktorym prety mocowane sa po obu stronach, tak aby zapewnic maksymalna sztywnosc calego narzedzia.
troche niezbyt jestem zadowolony z pracy tym narzedziem. Nie wiem czy nie lepiej by bylo zrobic taki, w ktorym prety mocowane sa po obu stronach, tak aby zapewnic maksymalna sztywnosc calego narzedzia.
a mozesz mi napisac jak frezujesz?
dla mnie sztywnosc jest wystarczajaca, a wiekszy problem to wywiercenie prostopadlego otworu w idealnym miejscu...
jak chcesz to moge zrobic taki z mocowaniami z obu stron - ale ja nadal nie widze sensu takiego zabiegu
Trudno mi opisac metode frezowania. Chyba robie to jak kazdy. Poza tym zauwazylem problem z pretami na takim cyrklu ( zaznaczam, ze to nie jest cyrkiel Twojej produkcji, ale zbudowany dokladnie tak samo). U mnie blacha jest zbyt miekka, zagieta krawedz z mocowaniem pretow jest podatna na wygiecia. Do tego dochodza rozne stopy frezarek, ktore w rozny sposob blokuja prety srubami, co moze powodowac napiecia pretow i wyginanie blachy. Co jeszcze ciekawsze te napiecia moga sie roznic w zaleznosci od odleglosci mocowania frezarki.
Moim zdaniem taki cyrkiel nie jest zbyt dobry, sa tez problemy z dociskiem do poloza, miedzy stopa frezarki, a blacha. Mysle, ze znacznie lepszym rozwiazaniem jest taki cyrkiel http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksi...at=0&_from=R40
Bardzo dobra sztywnosc, szybkosc zmiany promienia. Frezarka jest przykrecona na stale do calego cyrkla, co daje dokladnosc.
Te cyrkle z blachy na dwoch pretach i jednym mocowaniu sa po prostu zbyt elastyczne, malo sztywne. Oczywiscie mozna przy tym dokladnie frezowac, ale nie powiedzialbym, ze to sama przyjemnosc. Raczej upierdliwe i wymagajace uwagi zajecie, ktorego nigdy nie lubilem.
w takim razie zrob sobie z grubszej blachy z dokladnie osadzonymi pretami - nie bez powodu jest tam regulacja wysokosci
jakbm widzial wady w tym produkcie to bym to nadal zmienial
Jeśli tak to jeden dla mnie, czekam na Twoje potwierdzenie i przelewam 60,50PLN na
PKOBP Oddział 1 w Koszalinie
64 1020 2791 0000 7202 0100 6691
Paweł Szkoda
Orla 12/13
75-727 Koszalin
Frezarki jeszcze nie mam, ale zakładam, że będzie pasowało. Jeśli teraz nie wezmę cyrkla tylko poczekam aż przyjdzie frezarka to te co zostały się skończą i ... kiedy będzie kolejna tura cyrkli i czy w ogóle będzie?
Jeśli teraz nie wezmę cyrkla tylko poczekam aż przyjdzie frezarka to te co zostały się skończą i ... kiedy będzie kolejna tura cyrkli i czy w ogóle będzie?
3 cyrkle leza juz jakis czasi nikt sie o nie nie zabija
jest zapotrzebowanie na standardy wiec mozna zamowic dopasowany do frezarki
Skomentuj