Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie "z reki" tez ladnie da sie otwory wyfrezowac :P
    tylko trzeba spokojnie podejsc do tematu i bez "nerwowosci"

ja nawet swojego cyrkla jeszcze nie przymierzylem czy pasuje
    bo frezarka jest na dzialce a cyrkiel w domu

---------- Post dodany o 00:37 ---------- Poprzedni post o 00:27 ----------

przyklad frezowanie z reki
    poszedlem po calosci
    wszystko wyfrezowalem co sie dalo

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja niestety rezygnuje z zamówienia - już zrobiłem sobie też od ręki frezy, tzn zrobiłem prymitywny cyrkiel ale zdał egzamin

Skomentuj

Pawle, doczekamy sie tych cyrkli? Wiadomo cos nowego?

Skomentuj

a przeczytasz chociaz moj ostatni post?
          te cyrkle coraz bardziej mnie wkurzaja wiec prosze, przynajmniej wy mnie nie dobijajcie...

Skomentuj

Paweł olej te zamówienie. Chyba trzeba opracować jakiś forumowy patent na własnorecznie robiony cyrkiel. Ja też ostatnio już sobie zrobiłem z kawałka sklejki i kątownika.

Skomentuj

Śledzę tem wątek i szczerze podziwiam Pawła za zaangażowanie i trochę nie mogę zrozumiec leniwych.. taki cyrkiel do celów amatorskich można wykonaćna różne sposoby w pół godziny...

Kilka fotek mojego pierwszego cyrkla, który działa precyzyjnie do dziś.
              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                Śledzę tem wątek i szczerze podziwiam Pawła za zaangażowanie i trochę nie mogę zrozumiec leniwych.. taki cyrkiel do celów amatorskich można wykonaćna różne sposoby w pół godziny...
                jak się ma warsztat to na pewno...

Skomentuj

Zrobienie cyrkla to naprawdę nie jest filozofia. Cyrkle Pawła są po prostu fachowo wykonane, folidne, estetyczne i to też ma znaczenie. Za te 30zł czasem niewarto się bawić w struganie czegoś samemu jak jest okazja mieć to zrobione solidnie. Stąd tylu chętnych, sam jestem na liście.

Teraz jednak potrzebuje trochę pofrezować to chąc nie chcąc w pół godzinki zmontowałem sobie cyrkiel ze sklejki.

Myslę, że całkiem solidny cyrkiel można by zrobić z jednego kątownika aluminiowego takiego np 20x20 lub 20x30 i grubości 2mm. Tniemy na 4 kawałki, 2 długie i 2 krótkie, składamy za pomocą śrubek m3 w ramkę/sanki dla frezarki, do krótszego boku przykręcami pręty prowadzące. Pozostaje jedynie problem osi obrotu ale ta w sumie mogłaby być nieco z boku (w jednymz bocznych kątkowników ), kto powiedział, że musi być na środku .

Skomentuj

Ja właśnie przystępuję do wykonania tej wersji:
                    http://www.e-manta.eu/forum/viewtopic.php?p=67
                    Całość z aluminium 8mm, w tej główce oczywiście otwory na śrubki do przykręcenia frezarki.

Skomentuj

fajny cyrkiel ale napewno wyjdzie drozej bo wymaga frezowania...

---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post o 22:00 ----------

oj zapomnialem o najwazniejszym

oczywiscie nic nie zrobili i nie ma szans zeby to zrobili do konca tygodnia...
                      tak wiec zabieram od nich to co wycieli i daje koledze do giecia
                      jak obiecal zrobi to w ciagu tygodnia...

Skomentuj

Wyjdzie za darmo bo mam materiał i frezarkę, frezera szukać też nie muszę ;]

Skomentuj

blachy odebrane

byl jeden problem z obudowa devolta, ale to sie wypali na nowo u kolegi
                          w sobote daje koledze do giecia i do konca przyszlego tygodnia powinno byc wszystko gotowe

Skomentuj

W końcu odważny ruch w sprawie :thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
                              W końcu odważny ruch w sprawie
                              trzeba było powiedzieć to bym ci pożyczył mój
                              jak tak "na gwałt" potrzebny :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                trzeba było powiedzieć to bym ci pożyczył mój
                                jak tak "na gwałt" potrzebny
                                Aż tak ostro mi się nie pali, szkoda mi tylko Pawła bo przez niepoważne podejście do sprawy ludzi którzy mieli zrealizować zamówienie na cyrkle czasem wiercą mu "dziurę" w głowie. Kiedy będą i kiedy będą, czy coś wiadomo itd.
                                Sam z braku Pawłowego cyrkla postanowiłem przetestować ten dołączony do frezarki. Całkiem nieźle działa, ale niestety małych średnic nim nie zrobi.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  mialem to samo przy zamowieniu pierscieni do missionow
                                  przez nie powazne podejscie goscia, ktory je wykonywal trwalo to bardzo dlugo
                                  i ciagle byly pytania
                                  ale z drugiej strony wcale sie nie dziwie
                                  ile mozna na nie czekac
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lapek sprawny wiec...

---------- Post dodany o 14:00 ---------- Poprzedni post o 13:53 ----------

panowie, mam dobra i zla wiadomosc...

dobra jest taka ze DZISIAJ bede mial wszystko pogiete

zla jest taka ze dzisiaj kolega nie ma w pracy spawaczy (to normalne, przeciez niedziela) i nie zgrzeje kolkow w cyrklach :???:
                                    a zeby nie bylo za dobrze to we wtorek wyjezdza na urlop i bedzie dopiero pod koniec przyszlego tygodnia...

Skomentuj

a jutro nie da rady?

Skomentuj

nie wie czy sie wyrobi bo musi jezdzic po miescie i poszukac tych "kolkow"
                                        tez chcialbym na jutro bo mam juz dosyc tych cyrkli!

Skomentuj

to niech zrobia tylko dziure
                                          mozna wkrecic jakas srube z 2 nakretkami i bedzie ok

tylko to malo profi...
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X