Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

UWAGI MODERATORA
    W związku z powstaniem nowego działu edytuje pierwszy post.
    W pierwszym poście powinny znaleźć się wszystkie niezbędne informacje o zamówieniu.

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "standard"

każda frezarka fabrycznie jest wyposażona w cyrkiel umożliwiający frezowanie okrągłych otworów. jednak takie fabryczne cyrkle maja wielką wadę - minimalna średnica frezowanego okręgu sięga 10-20cm!
    w wielu przypadkach potrzebujemy frezować mniejsze okręgi i tu przydaje się prezentowany cyrkiel. przy jego pomocy teoretycznie da się wyfrezować otwór o średnicy ok 15mm!
    osobiście najmniejszy otwór jaki frezowałem miał 23mm!

prezentowany cyrkiel pasuje do 90% budżetowych frezarek!

rozstaw prętów 84mm
    pręt 8mm
    szerokość stopy frezarki ok 11cm
    kołek do osadzenia w płycie - 5-6mm średnicy, 15mm długości
    blacha 1,5mm

cyrkiel wykonany jest w 100% ze stali nierdzewnej!
    co zapewni mu dożywotnią sprawność

lista pasujacych frezarek:
    (prosze podac swoje modele)
    wszelkie tego typu

Eurotec
    Magnum
    Fachmann
    maktec MT361
    Einhell BQF1600

Cena (aktualizowane 20.02.2014)
    35zl cyrkiel
    15zl pręty
    10,50zl wysylka (zawiera koszt wysylki + koszt pakowania)

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "Szeroki"

rozstaw prętów 84mm
    pręt 8mm
    średnica stopy frezarki ok 16cm. szerokość ze ścięciem niecale 14cm
    szerokosc cyrkla w srodku 18cm
    kołek do osadzenia w płycie - 5-6mm średnicy, 15mm długości
    blacha 1,5-2mm

pasujace frezarki:

Celma
    Bosch 1400 ACE
    BOF 1300
    Frezarka IC1200RT DEXTER POWER

Cena (aktualizowane 20.02.2014)
    40zl cyrkiel
    15zl pręty
    11,50zl wysylka listem poleconym (zawiera koszt wysylki + koszt pakowania)
    lub 13zl paczka pocztowa

roznica miedzy cyrklami to jedynie szerokosc

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "Graphite"

pasuje do 2 modeli frezarek graphite
    Graphite 59G716

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "102mm" (nie pamietam nazwy frezarki)

oryginalny post:

Zamieszczone przez Gorsen13
    kurcze... zgubiłem gdzieś cyrkiel do frezowania otworów na głośniki Pawel!! Pomóż
    a pytam tak calkiem realnie - ile bys byl sklonny dac za taki cyrkiel?
    bo zapotrzebowanie jest wiec moze uda sie pogadac z brata tesciem zeby na laserze pociac blache i to jakos powyginac...

Zamieszczone przez Pawel S.
    Zamieszczone przez Gorsen13
    kurcze... zgubiłem gdzieś cyrkiel do frezowania otworów na głośniki Pawel!! Pomóż
    a pytam tak calkiem realnie - ile bys byl sklonny dac za taki cyrkiel?
    bo zapotrzebowanie jest wiec moze uda sie pogadac z brata tesciem zeby na laserze pociac blache i to jakos powyginac...

też bym sie pisał na taki cyrkiel

Skomentuj

hah cyrkiel raczej jest mi nie potrzebny : :razz: swój już znalazłem :wink: Własnej robótki oczywiście, sprawuje się całkiem nieźle ale jest trochę ciężki :P

Skomentuj

Pawel S., może warto ruszyć jakieś zamówienie ?
        Im więcej tym taniej , a święta to świetny czas na zbieranie chętnych :)

Skomentuj

Też bym sie pisał na cyrkiel do frezarki ;-)

Skomentuj

Ale czy rozmiary w różnych frezarkach są standardowe np. rozstaw prętów, jeśli nie to takie zamówienie będzie kłopotliwe.

Skomentuj

Mądra uwaga, trzebaby to sprawdzić

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Pawel S., może warto ruszyć jakieś zamówienie ?
                najlpierw to musze sie dowiedziec czy bylaby taka mozliwosc...
                w swieta pogadam z nim

Zamieszczone przez funiax1
                Ale czy rozmiary w różnych frezarkach są standardowe np. rozstaw prętów, jeśli nie to takie zamówienie będzie kłopotliwe.
                no to zrobi sie regulowane prety

Skomentuj

Moim zdaniem jak już coś robić to porządnie- http://www.parts-express.com/pe/show...number=365-250 . Niedawno myślałem żeby takie coś zorganizować ale nie mam czasu latać i szukać zakładu i wysyłać tyle żelastwa.

Skomentuj

kombo, ale zastanawiales sie po jaka cholere ci takie cos?
                    ja do tego nie widze zadnego zastosowania :P

przykladowo uzyjesz frezu ktorego nikt nie przewidzial w tym cyrklu - i co?

Skomentuj

Pawel S., myślę, że jest to dobre rozwiązanie nawet biorąc pod uwagę różne frezy. W tym cyrklu fajne jest to, że ma on dosyć drobny "skok" więc tutaj średnica ferezu nie ma znaczenia bo i tak dobieramy sobie odpowiednią dziurkę ( :razz: ). W opisie można wyczytać, że ten skok to 1/16 cala czyli jakies ~1,6mm. Te 1,6mm to też stosunkowo dużo biorąc pod uwagę np głośnik wysokotonowy, przy którym widać najmniejsze nawet niedokładności w dobranej średnicy podfrezowania. "Nasze cyrkle DIY" maja niby tą przewagę, że mają płynną regulację zamiast skokowej ale prawda jest jednak taka, że ta regulacja jest dosyć problematyczna - przy przesuwaniu cyrkla prowadnica zawsze może nam pojechac troszkę za daleko i zaczynamy zabawę z ustawianiem prawie że od początku. Inna sprawa, że te ~39 dolców to wychodzi w tym momencie na nasze "w wolnym tłumaczeniu" jakies ~120 zł a wliczając w to jeszcze przesyłkę to jednak trochę dużo - cyrkle DIY tez się znakomicie sprawdzają więc po co przepłacać

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                        W tym cyrklu fajne jest to, że ma on dosyć drobny "skok" więc tutaj średnica ferezu nie ma znaczenia bo i tak dobieramy sobie odpowiednią dziurkę ( :razz: )
                        a ja wole analog i "skok" mam dowolny :P

Skomentuj

Pawel S., mi nie chodzi żeby to było regulowane np co mm tylko żeby były na takim cyrklu promienie głośników jakie są w sklepach. Najlepiej by było jakby każdy poszukał jakie występują średnice koszów głośników wszystkich firm i wtedy by się zrobiło m.in. takie promienie. A do podfrezowań pod kosze głośników zazwyczaj się używa 6,8,10mm.

Skomentuj

a ja wole analog i "skok" mam dowolny :P
                            z jednej strony tak, ale z drugiej jak pomyślę sobie ile czasu nastawianie czasem i próby trwają a tu taki gotowie byłby.. poświęcić można jeden dzień na próby ze standardowym szerokim frezem do podfrezowań głośników i drugi cienki do wycinania otworów i później nie trzeba specjalnie mierzyć tylko dziura wymiar i jebs.. :wink:

Skomentuj

dolphin123, dokładnie, mnie też wk@#$%a to ustawianie i testy. Na frezowanie muszę przeznaczyć cały dzień, bo będzie mały pośpiech i można zwalić obudowy.

Skomentuj

no ale sa problemy z takim skokowym ustawianiem - np niech ktos uzyje starego frezu lub takiego ktory byl ostrzony. wtedy taki skokowy cyrkiel jest nieprzydatny
                                Zamieszczone przez kombo
                                mnie też wk@#$%a to ustawianie i testy. Na frezowanie muszę przeznaczyć cały dzień, bo będzie mały pośpiech i można zwalić obudowy.
                                czemu niby wam tak dlugo to schodzi?
                                ja robie kreske na odpadzie. zaznaczam zadana srednice. pozniej wstepnie frezuje 2 male kawalki na tej kresce po obu stronach osi
                                zdejmuje cyrkiel i mierze wyfrezowana srednice - korekcja odbywa sie max 2-3 razy :P
                                wiec nie marnuje pol dnia na frezowanie
                                ale na sprzatanie juz tak :roll:

Skomentuj

Pawel S. no jest dokładnie tak jak piszesz, 2-3 przymiarki na próbnej desce, ale i tak to często denerwuje i zabiera czas... :neutral:

Skomentuj

Myślę że analogowy cyrkiel to lepsze narzędzie - jest bardziej uniwersalny i wszechstronny. Pytanie ile kosztowałoby wyprodukowanie najmniej z 10 sztuk ? Jest mniejszy od tego fabrycznego z linka , więc miejmy nadzieję że i koszta produkcji specjalnie wysokie nie będą

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      Pytanie ile kosztowałoby wyprodukowanie najmniej z 10 sztuk ?
                                      blacha + laser + giecie + 0,7l dla brata tescia...

ale w miedzyczasie mozna poszukac info o rozstawie otworow pod prety...
                                      ma ktos inna frezarke niz te najtansze modele?

UWAGI MODERATORA
                                      temat sie rozkreca wiec wydzielam posty

Skomentuj

blacha + laser + giecie + 0,7l dla brata tescia...
                                        przy 10szt to może 1.0 być nawet

Skomentuj

Czaruję...
                                        X