Ja też nie mam ale będzie to powód żeby ją kupić ;-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Moja frezarka to standartowy Eurotec z Allegro. Najtańszy model z frezami. Ja dostałem z frezarką tylko jeden pręt- drugiego nie było w pudełku- taki bubel, który firma ma naprawić i dosłać brakujący element. Przy robieniu cyrkla użyłem po prostu 2 gwintowane pręty o odpowiedniej średnicy zakupione w sklepie żelaznym. Rozstaw prętów to 8,3 cm licząc od środka otworów. Stopka ma 10-11mm grubości. Jakby co, to na 100% piszę się na jeden taki cyrkiel.
Skomentuj
-
Moja frezarka ma rozstaw prętów 83 mm a wysokość stopki to 13 mm. Nie wykluczam jednak w niedalekiej przyszłości wymienić jej na coś lepszego.
Projekt cyrkla niech uwzględni jedynie długość prętów (szyn) a jego krawędzie niech będą na tyle wysokie, aby uwzględniły różną grubość stopki frezarki. Otwory powiercimy sobie sami. Taka jest moja propozycja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabylMyślę, że ocynk 2mm (może 3)
Zamieszczone przez dabylPaweł kiedy będziesz wiedział na ile realne jest to zamówienie?
co do ceny to mysle ze oplacalnie bedzie do powiedzmy 30zl
jak wyjdzie wiecej to podziekuje i zrobie sam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.to jest stal a nie alu wiec bedzie zapewne 1mm :]
Ocynk oczywiście żeby nie rdzewiało
[ Dodano: 2009-12-30, 00:47 ]
Poza tym ten dodatkowy milimetr grubości chyba nie podniesie az tak bardzo ceny i myślę, że lepiej zainwestować tutaj w solidniejsze rozwiązanie
[ Dodano: 2009-12-30, 01:23 ]
Może coś takiego? Oczywiście wymiary do ustalenia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabylPoza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób". Ja bym był jednak za tymi dwoma milimetrami - 3 to może faktycznie juz przesada.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?
Co Panowie na to?
[ Dodano: 2009-12-30, 02:15 ]
W sumie ja też mógł bym coś takiego zamówić ale nie wiem jak będzie z ceną za ~20 sztuk bo to tak trochę maławo - dużo roboty z tym a mało przerobu... no i nie chciał bym Pawłowi wchodzić w drogę skoro on to zaproponował pierwszy. Mimo wszystko wyślę jutro (właściwie to już dzisiaj) zapytanie - zobaczymy co z tego wyniknie.
Skomentuj
-
Co do kolca i blachy: ja mam zrobioną prowizorkę z blachy około 1mm, wywiercony otwór wiertłem 4 i wkręcona śruba m4, ale taka z gwintem nie na całej długości, łebek z niegwintowaną częścią śruby chlaśnięty kątówką, zaklepane młotkiem i punktakiem. Narazie żadnych problemów z tą 'einfachową' konstrukcją, a śruba ani drgnęła (długa jest na około 20mm) mimo tak małej powierzchni połączenie gwintowanego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyluuuuu, myślę, że 1mm to troszku mało. Blacha tej grubości jest dosyć "giętka" i łatwo będzie to uszkodzić - wygiąć przez przypadek czy coś w tym stylu.
a widziales kiedys na oczy cos takiego jak samochod? myslisz ze tam jest blacha 5mm? :lol:
bez przesady - sam takiej uzywam i nie ma mowy o wyginaniu ;]
Zamieszczone przez dabylPoza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób"
Zamieszczone przez dabylPoza tym ten dodatkowy milimetr grubości chyba nie podniesie az tak bardzo ceny
Zamieszczone przez dabylMoże coś takiego? Oczywiście wymiary do ustalenia
blacha bedzie zaginana jeszcze po bokach. ale nawet i taka plaska jest wystarczajaco sztywna
Zamieszczone przez dolphin123pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?
Skomentuj
-
Pawel S., też uważam, że blacha 1mm jest za cienka, nie chodzi tu o wytrzymałość ale o sztywność. Jak całość będzie wiotka to do dupa a nie frezowanie będzie, jeden nieudany frez na gotowej kolumnie będzie wiecej kosztował niż dokładka tych kolejnych 30 zł do cyrkla.
Alu 3mm lub stal 2mm wg mnie odpowiednia blacha.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scutjak się pozagina to sztywność będzie dobra
to nie bedzie kawalek prostej blachy tylko giete :P
wezcie sobie kawalek kartki. czy plaska kartka jest sztywna? nie :P a teraz zrobcie 2-3 rownolegle zagiecia (np harmonijka) i zobaczcie jak teraz ze sztywnoscia :P
Skomentuj
Skomentuj