Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja też nie mam ale będzie to powód żeby ją kupić ;-)

Skomentuj

no ja mam dokładnie to samo:)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Moja frezarka to standartowy Eurotec z Allegro. Najtańszy model z frezami. Ja dostałem z frezarką tylko jeden pręt- drugiego nie było w pudełku- taki bubel, który firma ma naprawić i dosłać brakujący element. Przy robieniu cyrkla użyłem po prostu 2 gwintowane pręty o odpowiedniej średnicy zakupione w sklepie żelaznym. Rozstaw prętów to 8,3 cm licząc od środka otworów. Stopka ma 10-11mm grubości. Jakby co, to na 100% piszę się na jeden taki cyrkiel.

Skomentuj

A w mojej frezarce rozstaw prętów wynosi 105 mm (wymiar między osiami otworów na pręt), do podstawy jest 19 mm (wymiar mierzony od osi otworu na pręt do dołu podstawy).
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

No i dla mnie tez taki cyrkiel poproszę :mrgreen:

Skomentuj

Moja frezarka ma rozstaw prętów 83 mm a wysokość stopki to 13 mm. Nie wykluczam jednak w niedalekiej przyszłości wymienić jej na coś lepszego.
              Projekt cyrkla niech uwzględni jedynie długość prętów (szyn) a jego krawędzie niech będą na tyle wysokie, aby uwzględniły różną grubość stopki frezarki. Otwory powiercimy sobie sami. Taka jest moja propozycja.

Skomentuj

ja także chętny na cyrkiel :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez bazookie
                  Otwory powiercimy sobie sami. Taka jest moja propozycja.
                  Tylko, że fajnie byłoby taki cyrkiel mieć z nierdzewki 1,5-2mm a nie każdy sobie powierci w tym.. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                    Tylko, że fajnie byłoby taki cyrkiel mieć z nierdzewki 1,5-2mm
                    zapomnij :lol:
                    watpie zeby ktokolwiek byl na to chetny po zobaczeniu ceny :P

Skomentuj

Myślę, że ocynk 2mm (może 3) powinien byc wystarczający. Paweł kiedy będziesz wiedział na ile realne jest to zamówienie? Koszt jakoś tam sobie można +/- oszacować więc o cenę nie pytam - no chyba że będzie 3-cyfrowa to się będzie trzeba zastanowić

Skomentuj

Ja tez chetny, tylko koszt??? a frezarke sie dokupi :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                          Myślę, że ocynk 2mm (może 3)
                          to jest stal a nie alu wiec bedzie zapewne 1mm :]

Zamieszczone przez dabyl
                          Paweł kiedy będziesz wiedział na ile realne jest to zamówienie?
                          jak zrobie projekt i dam do wyceny - ale to dopiero w nowym roku

co do ceny to mysle ze oplacalnie bedzie do powiedzmy 30zl
                          jak wyjdzie wiecej to podziekuje i zrobie sam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            to jest stal a nie alu wiec bedzie zapewne 1mm :]
                            uuuuu, myślę, że 1mm to troszku mało. Blacha tej grubości jest dosyć "giętka" i łatwo będzie to uszkodzić - wygiąć przez przypadek czy coś w tym stylu. Wiem, że to zależy jak kto się będzie z tym obchodził ale zawsze istnieje ryzyko. Poza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób". Ja bym był jednak za tymi dwoma milimetrami - 3 to może faktycznie juz przesada.

Ocynk oczywiście żeby nie rdzewiało

[ Dodano: 2009-12-30, 00:47 ]
                            Poza tym ten dodatkowy milimetr grubości chyba nie podniesie az tak bardzo ceny i myślę, że lepiej zainwestować tutaj w solidniejsze rozwiązanie

[ Dodano: 2009-12-30, 01:23 ]
                            Może coś takiego? Oczywiście wymiary do ustalenia

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                              Poza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób". Ja bym był jednak za tymi dwoma milimetrami - 3 to może faktycznie juz przesada.
                              ja mam z półtora nierdzewki i ta się też wygięła w jednym ze stołów bardzo łatwo, także śmiało dałbym alu 3mm. Alu 3mm przy kilku osobach mógłbym zamówić na laserze, pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?

Skomentuj

pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?
                                No tych płyt nie trzeba łączyć tylko po prostu zagiąć - bo rozumiem, że te dwie płyty, o których piszesz to ta pozioma na 300mm i pionowa na 35mm (z mojego rysunku), tak? Wycinasz blachę 335x120 i zaginasz końcówkę Jeśli chodzi o kolec to faktycznie może być problematycznie. Można go albo "zaklepać" (coś w rodzaju nitu) albo lekko spawnąć - tylko przy spawaniu jest problem z blachą ALU bo stal (kolec) z aluminium (blacha) nie pospawasz a kolec aluminiowy fi2mm to raczej nie wchodzi w grę bo od samego patrzenia na niego może się wykrzywić... Myślę, żeby pozostać przy blasze stalowej ocynkowanej 2mm (ewentualnie 3mm dla pewności no ale może nie przesadzajmy)
                                Co Panowie na to?

[ Dodano: 2009-12-30, 02:15 ]
                                W sumie ja też mógł bym coś takiego zamówić ale nie wiem jak będzie z ceną za ~20 sztuk bo to tak trochę maławo - dużo roboty z tym a mało przerobu... no i nie chciał bym Pawłowi wchodzić w drogę skoro on to zaproponował pierwszy . Mimo wszystko wyślę jutro (właściwie to już dzisiaj) zapytanie - zobaczymy co z tego wyniknie.

Skomentuj

Co do kolca i blachy: ja mam zrobioną prowizorkę z blachy około 1mm, wywiercony otwór wiertłem 4 i wkręcona śruba m4, ale taka z gwintem nie na całej długości, łebek z niegwintowaną częścią śruby chlaśnięty kątówką, zaklepane młotkiem i punktakiem. Narazie żadnych problemów z tą 'einfachową' konstrukcją, a śruba ani drgnęła (długa jest na około 20mm) mimo tak małej powierzchni połączenie gwintowanego.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                    uuuuu, myślę, że 1mm to troszku mało. Blacha tej grubości jest dosyć "giętka" i łatwo będzie to uszkodzić - wygiąć przez przypadek czy coś w tym stylu.
                                    :shock:
                                    a widziales kiedys na oczy cos takiego jak samochod? myslisz ze tam jest blacha 5mm? :lol:
                                    bez przesady - sam takiej uzywam i nie ma mowy o wyginaniu ;]

Zamieszczone przez dabyl
                                    Poza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób"
                                    no i z tym mam najwiekszy problem :???: chyba najlepiej bedzie spawac lub zgrzewac - ale o tym pogadam pozniej

Zamieszczone przez dabyl
                                    Poza tym ten dodatkowy milimetr grubości chyba nie podniesie az tak bardzo ceny
                                    blacha 2x ciezsza = 2x drozsza ;]

Zamieszczone przez dabyl
                                    Może coś takiego? Oczywiście wymiary do ustalenia
                                    jak ty chcesz dac plaska blache to nic dziwnego ze sie martwisz o sztywnosc :lol:
                                    blacha bedzie zaginana jeszcze po bokach. ale nawet i taka plaska jest wystarczajaco sztywna

pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?
                                    gieta blacha :P a co do preta to w przypadku alu tylko srubka

Skomentuj

Pawel S., też uważam, że blacha 1mm jest za cienka, nie chodzi tu o wytrzymałość ale o sztywność. Jak całość będzie wiotka to do dupa a nie frezowanie będzie, jeden nieudany frez na gotowej kolumnie będzie wiecej kosztował niż dokładka tych kolejnych 30 zł do cyrkla.
                                      Alu 3mm lub stal 2mm wg mnie odpowiednia blacha.

Skomentuj

jak się pozagina to sztywność będzie dobra i wątpię czy znajdzie się chętny metal-majster do pospawania ocynku ...

Skomentuj

Zamieszczone przez scut
                                          jak się pozagina to sztywność będzie dobra
                                          no wlasnie - jeden ktory wie o co chodzi
                                          to nie bedzie kawalek prostej blachy tylko giete :P

wezcie sobie kawalek kartki. czy plaska kartka jest sztywna? nie :P a teraz zrobcie 2-3 rownolegle zagiecia (np harmonijka) i zobaczcie jak teraz ze sztywnoscia :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X