Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    ir0nhide, a pomyslales w jaki sposob bedziesz to regulowal?
    co chwila trzeba wyciagac cyrkiel z kolumny i przykrecac srubki...
    Szczerze mówiąc to nie rozumiem... :???:
    ale spróbuje coś napisać. Biorąc pod uwagę np. pierwszy projekt widać że jest "do góry nogami" i że mocowaniem do frezarki są 2 śrubki przykręcane od góry np. motylkami gdy poluzujemy je troszkę możemy wtedy przesuwać frezarką.....

albo w przypadku przesuwanego bolca trzeba by go jakos schowac zeby robic male otwory
    Po 1. takie umiejscowienie frezarki daje trochę krótszy odstęp od bolca....
    a po 2. prawda że na tym moim projekcie tego nie ma ale tak samo jak jest frez od spodu na podkładkę, tak i od góry może być dodatkowo na łepek od śrubki
    Sprawy mają się gorzej jak trzeba zrobić otwór o naprawdę małym promieniu bo wtedy muszę odkręcić frezarkę by przykręcić bolec pod jej stopą.... (ale i nad tym pracuje... - chyba zwyczajnie zrobię tak jak w tym pierwszym rysunku tylko że na krótszy dystans )

Skomentuj

panowie, cyrkle w wersji V1 to koszt ok 20zl za 1mm czarna i ok 30zl za 1,5mm nierdzewka
      niestety bedzie gwint bo wytoczenie sworzni bedzie jeszcze drozsze

powyzsza cena to zaokraglenie za wycieta i zagieta blache + wstrzelenie kolka

prety od biedy mozna zrobic w domu (jutro przetestuje cos)

za wersje z pelna regulacja i na wieksze frezarki bedzie jeszcze drozej. cena odpowiada?

Skomentuj

Mi tam pasuje, może byc ten mocniejszy bo do blachy 1mm nie mam zaufania

Skomentuj

Mi pasuje o ile do mojej podejdzie...

Skomentuj

Krystian Markow, twoja jest najwieksza. jakbym mial specjalnie robic cyrkle dla wszystkich pod twoja frezarke to bedzie drozej
            czyli na oko (zawyzam) 40zl

Nie na temat...
            mialem zamiar zamowic tego wiecej na wlasny koszt i troche zarobic... jak widac raczej to nie wypali... :oops:

[ Dodano: 2010-09-22, 15:23 ]
            aha - przy wiekszej seri taniej wyszlo o... (UWAGA) 20 i 80gr :!: :!: :!: :mrgreen:
            tak wiec moznaby zrobic 2 wersje cyrkla
            piszcie ktoo ktory chce (pierwszy czy ten szerszy).

Skomentuj

Dla mnie szerszy. Będzie na później...
              czyli:
              1. Bazookie 1 szt szeroki

Skomentuj

Pawle to może wrzuć planowane wymiary, każdy sobie dopasuje

Skomentuj

1. Bazookie 1 szt szeroki
                  2. Tomek___ - cyrkiel pasujący do frezarki z lecrerca pręty mam

Skomentuj

pierwszy jest pod te najpopularniejsze i najtansze drezarki
                    szerokosc to 120mm
                    rozstaw pretow 84mm
                    dlugosc calkowita 350mm
                    kolek M6

drugi nie przetestowany to
                    szerokosc 160
                    rozstaw pretow regulowany
                    dlugosc 350
                    kolek M6

NIE TESTOWALEM tego rozwiazania i nie wiem czy bedzie wystarczajaco solidne zeby nie odginalo pretow
                    jak bedzie sporo zainteresowanych to zrobie prototyp

Skomentuj

NIE TESTOWALEM tego rozwiazania i nie wiem czy bedzie wystarczajaco solidne zeby nie odginalo pretow
                      jak bedzie sporo zainteresowanych to zrobie prototyp
                      Paweł nie żebym się znowu wtrącał czy coś tam, ale przychodzi mi namyśl jeszcze jedno:
                      a nie można dać (do tych co być może były by osłabione) podwójnej blachy w sensie dać podwójną długość w tym miejscu, zagiąć i sprasować (ewentualnie walnąć spawa jakiegoś jeszcze pod spodem ) ??
                      coś takiego:

Myślę że to by wzmocniło....

Albo najzwyczajniej, po prostu czy wy nie możecie sobie wywiercić 2 dziurek na rozstaw pod swoje pręty ?? :???:

Skomentuj

ja oczywiście mogę mieć bez otworów

Skomentuj

a ja chce bez owtorow na prowadnice sam sobie wywierce bo mam bosch ``:P

Skomentuj

Widzę, że pojawił się problem z szerokością dla różnych frezarek. Tak sobie myślę, nie lepiej było by zrobić jedną szerokość a z tych zagięć na bokach zrezygnować na rzecz grubszej blachy? Znika problem z różną szerokością podstaw frezarek. Nierdzewka 2mm jest już dosyć sztywna, co dopiero 3mm. Cena pewnie niewiele wzrośnie Poza tym nie wiem jak z tymi zagięciami - robi się z tego "korytko" i tam się tylko będzie urobek zbierał. Może z tym korytkiem to nie jest taki duży problem ale w sytuacji, gdy będzie się chciało skorygować średnicę "w biegu" o ten milimetr to może się tam coś blokować.

Ja wiem, że to są może problemy do przeskoczenia ale skoro można uniwersalnie to po co sobie sprawę komplikować Taką blachę nierdzewną 2-3mm z zagiętym rantem 25mm na jednym końcu i z wyciętym środkiem na przesuw frezu to sam bym wziął... no i jeszcze z bolcem

Skomentuj

no to może z rantem po jednej stronie?

Skomentuj

ir0nhide, ale mi nie chodzilo o wtrzymalosc blachy w tym miejscu tylko o zagiecie. giecie jest na malym odcinku wiec moze byc slabe
                                moze wystarczyc dosc nieduza sila zeby to odgiac...

Zamieszczone przez ir0nhide
                                Albo najzwyczajniej, po prostu czy wy nie możecie sobie wywiercić 2 dziurek na rozstaw pod swoje pręty ??
                                ir0nhide, przerabialem to kilka razy - wierz mi ze to nie takie latwe :P

Zamieszczone przez dabyl
                                Tak sobie myślę, nie lepiej było by zrobić jedną szerokość a z tych zagięć na bokach zrezygnować na rzecz grubszej blachy?
                                nie. wbrew pozorom to nadal bedzie mniej sztywne

Zamieszczone przez dabyl
                                Poza tym nie wiem jak z tymi zagięciami - robi się z tego "korytko" i tam się tylko będzie urobek zbierał. Może z tym korytkiem to nie jest taki duży problem ale w sytuacji, gdy będzie się chciało skorygować średnicę "w biegu" o ten milimetr to może się tam coś blokować.
                                primo - mi sie nigdy nic na cyrklu nie zbieralo...
                                secundo - nawet lezeli to korygujesz na poczatku pracy wiec tego byloby malo :P

Zamieszczone przez mal999
                                no to może z rantem po jednej stronie?
                                panowie, wezcie sobie kawalek kartki, moze byc tektura ub karton, i zobaczcie jaka jest roznica w sztywnosci zwyklego arkusza a ze zgietym jednym lub dwoma bokami

Skomentuj

panowie, we wtorek wracam do pracy i chcialbym zaczac dzialac...

przetestowalem moj cyrkiel - dziala idealnie
                                  dokladny rozstaw pretow powoduje ze przesuwanie jest plynne i nic nie przeszkadza (co innego bylo w drewnianym)
                                  kolek jest odrobine za dlugi bo ma 20mm a plyty najczesciej maja 18mm - dac krotszy?
                                  otwor pod kolek 6mm + delikatna fazka wiertlem 8mm

proponuje podzial na 2 wersje - na te popularne tanie frezarki i reszte w pelni regulowana

dac dokladne zdjecia cyrkli? (aparat awrocil z naprawy )

Skomentuj

koszt?

Skomentuj

scythe1123, czytaj przynajmniej poprzednia strone a nie po raz kolejny wkurzasz ludzi...

pisalem juz wyraznie za ok 20zl za stal czarna i ok 30zl za nierdzewke
                                      cena dotyczy mniejszego cyrkla
                                      wiekszy bedzie drozszy o pare zl

co do pretow to zrobilem na szybkiego tak
                                      wzialem alu rurki fi8 ktore wczesniej uzywalem. jako ze nie moglem znalezc u siebie srubki M7 to scisnalem koniec rurki i wkrecilem M6. trzyma sie dobrze a tanio

Skomentuj

a plyty najczesciej maja 18mm - dac krotszy?
                                        mysle ze bedziemy uzywac takze grubszych plyt niz 20mm

Skomentuj

Paweł, daj zdjęcia, a kołka nie skracaj, bo ja np. wolę dłuższy, a uciąć/zeszlifować kołek to nie problem.
                                          Ja oczywiście piszę się na cyrkiel - wersja większa z nierdzewki (większa=regulowana?).
                                          I jeszcze pytanie o pręty, jakie fi? Ja potrzebuję 10mm, więc albo z takimi, albo bez.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X