Zamieszczone przez kolmen
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Power Cleaner by Yoshi_80 wersja trzecia
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaKiedyś było takie powiedzenie - "Czep się tramwaju"
Blachy były cięte wodą przez automat , podjadę jutro i nawymyślam temu automatowi :)
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia dlaczego w różnych egzemplarzach są różne otwory :crying:
Jeżeli nie masz w domu kawałka papieru ściernego lub pilnika aby dopracować detal - napisz
Wyślę Ci kawałek glancpapieru i po bólu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaBlachy były cięte wodą przez automat , podjadę jutro i nawymyślam temu automatowi :)Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz postaMaszyna tylko tnie. Operator decyduje o parametrach, skoro był taki stożek to dobrał złe parametry.
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaJeżeli nie masz w domu kawałka papieru ściernego lub pilnika aby dopracować detal - napisz
Wyślę Ci kawałek glancpapieru i po bólu
Ostatnio dawałem do zrobienia blachy mocujące pod speakony, to operatorowi mówiłem, że może być szybko, bo i tak będę jeszcze szlifował całość, to zrobił stożek na 4 setki/strona.
Więc jak zapłaciłeś za wykonanie usługi poprawnie, to powinieneś takie detale dostać.
Skomentuj
-
Gadałem dzisiaj z Panem Darkiem od Floorbox'a .... Właśnie wrócił z długiego urlopu. Powiedział mi, jaka jest sytuacja z tymi stanami magazynowymi. Ja go poinformowałem o potencjalnej liczbie zainteresowanych (na dwóch forach, tutejszym i innym), którzy mogą być zainteresowani tymi KONKRETNYMI profilami 53 x 53 ...
Przypuszczam, że z racji na okoliczność, że jest nas więcej osób, to może się pojawi jakieś światełko w tunelu.
Niebawem zapewne coś od niego tutaj usłyszymy. Cierpliwości.
Skomentuj
-
profile aluminiowe
Witam, potwierdzam jak poniżej. Ulokowaliśmy uczucia w mało chodliwej, nie popularnej listwie. Więcej, nie powinna się ona wyświetlać na stronie floorbox.pl i być dostępna zarówno jako pojedyncza jak i podwójna (106 mm). Niestety ale mamy wysoko ustawioną poprzeczkę w zakresie minimalnego zamówienia (koszt dostawy). Czekam jednak na odpowiedź i być może uda się jednak realizować zamówienia na ten węższe profile.
Pozdr
Darek
Zamieszczone przez zjj_wwa Zobacz postaGadałem dzisiaj z Panem Darkiem od Floorbox'a .... Właśnie wrócił z długiego urlopu. Powiedział mi, jaka jest sytuacja z tymi stanami magazynowymi. Ja go poinformowałem o potencjalnej liczbie zainteresowanych (na dwóch forach, tutejszym i innym), którzy mogą być zainteresowani tymi KONKRETNYMI profilami 53 x 53 ...
Przypuszczam, że z racji na okoliczność, że jest nas więcej osób, to może się pojawi jakieś światełko w tunelu.
Niebawem zapewne coś od niego tutaj usłyszymy. Cierpliwości.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez floorbox Zobacz postaWitam, potwierdzam jak poniżej. Ulokowaliśmy uczucia w mało chodliwej, nie popularnej listwie. Więcej, nie powinna się ona wyświetlać na stronie floorbox.pl i być dostępna zarówno jako pojedyncza jak i podwójna (106 mm). Niestety ale mamy wysoko ustawioną poprzeczkę w zakresie minimalnego zamówienia (koszt dostawy). Czekam jednak na odpowiedź i być może uda się jednak realizować zamówienia na ten węższe profile.
Pozdr
Darek
Niniejszym pragnę wysondować/rozeznać listę osób, które są zdecydowane co do zakupu określonych korytek systemu Floorbox, w standardzie "53 x 53" x N lub tych podwójnych szerokości, 53 x 106 x N ...
Lista:
1). 9 slotów, pojedyncza - zjj_wwa
2). 9 slotów, podwójna - zjj_wwa (lub inne formaty, chętnie rozważę, w ramach "ujednolicania". Łącznie potrzebuję 27 slotów zapełnić).
3). ...Last edited by tomekk_; 07.07.2016, 16:46.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zjj_wwa Zobacz postaRozumiem, że zamówienie grupowe - pozwoli osiągnąć pułap "minimalnego zamówienia" - z którym Pan się boryka.
Niniejszym pragnę wysondować/rozeznać listę osób, które są zdecydowane co do zakupu określonych korytek systemu Floorbox, w standardzie "53 x 53" x N lub tych podwójnych szerokości, 53 x 106 x N ...
Lista:
1). 9 slotów, pojedyncza - zjj_wwa
2). 9 slotów, podwójna - zjj_wwa (lub inne formaty, chętnie rozważę, w ramach "ujednolicania". Łącznie potrzebuję 27 slotów zapełnić).
3). ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arczi87 Zobacz postaZapytam się jeszcze dla pewności.
Dwa duże elektrolity oraz 4 diody są elementami kierunkowymi, więc muszą być zamontowane zgodnie z nadrukiem na płytce?
Czy jest jeszcze coś na co muszę zwrócić uwagę?
Pozdrawiam
Informacja
Zdjęcia do tutorialu zrobiłem w przeddzień wakacyjnego wyjazdu , zabrałem je ze sobą więc wydaje mi się że do poniedziałku uda mi się coś sklecić
Skomentuj
-
Informacja
WskazówkaPłytka była lutowana zgodnie z typowymi zasadami , jednak znacznie wygodniej będzie ją polutować w poniższy sposób
Na początek cewki
Dwie najmniejsze cewki zostały nawinięte prawidłowo tylko połowicznie
Można je zamontować tak jak są nawinięte - nic nie wybuchnie :)
Power Cleaner nadal będzie działać prawidłowo , nieznacznie może tylko zmniejszyć się jego skuteczność
Można też na każdej z nich odwinąć połowę uzwojenia i nawinąć zgodnie z zaleceniami Yoshi_80 w sposób widoczny na poniższym zdjęciu
Licy spokojnie wystarczy , sprawdzone
Dobrze jest troszkę skrócić końcówki uzwojeń wszystkich cewek tak aby łatwo dało się je przełożyć przez odpowiednie otwory w płytce
Zawsze staram się montować większe elementy do płytki za pomocą kleju montażowego
Opaski to też niezłe rozwiązanie , jednak wiąże się z koniecznością nawiercenia dodatkowych otworów
Można spokojnie użyć każdego kleju widocznego na fotce jak i innych typowo montażowych budowlanych
W tym przypadku kleju użyłem również do przymocowania elektrolitów
Po przełożeniu końcówek przewodów przez otwory lutujemy je i nadmiar odcinamy
Następnie lutujemy diody (kierunkowo) zgodnie z oznaczeniami na płytce oraz transila (w tym przypadku kierunkowość nie ma znaczenia)
Obsadzamy kondensatorkami przeznaczone dla nich miejsca (kierunkowość bez znaczenia) i lutujemy
Oczywiście nadmiar drutów zarówno diod jak i kondensatorów po przylutowaniu obcinamy
Po zamontowaniu wszystkich elementów płytka powinna wyglądać tak :
Następny etap do dopracowanie szczegółów :)
Niestety większość zamówionych blaszek wymaga drobnych poprawek
W blaszce większej wykonujemy pilnikiem (lub nożem) wycięcie w które zmieści się brzeg nakrętki gniazda bezpiecznika
Wykonałem na wszelki wypadek po obydwu stronach gdyż nie pamiętałem po której powinno być :)
W mniejszej powiększamy cztery narożne otwory wiertłem 3,5 lub 4 mm
Dwa otwory mocujące gniazdo sieciowe rozwiercamy wiertłem 2,8 mm
Niektóre mniejsze blaszki wymagają też powiększenia otworu na gniazdo bezpiecznika i sieciowe
Można to zrobić pilnikiem lub nożem
Blaszki wymagają też pewnych zabiegów upiększających :)
Ponieważ były cięte wodą , po jednaj stronie mają przeważnie większe obszary zmatowienia
Zostały też jako mokre spakowane zbiorczo folią i tak przeleżały przez łykent , w efekcie zaparzyły się i zaszły w sposób widoczny na zdjęciach
Do usunięcia tych niedoskonałości użyłem pasty polerskiej
Do przeszlifowania można też użyć bardzo drobnego papieru ściernego jak i nawet pasty do zębów (im gorsza jakościowo tym lepsza) lub nawet proszku do mycia zębów :)
Po umyciu i odtłuszczeniu dobrze jest zabezpieczyć powierzchnię aluminium przed utlenianiem
Najlepszą metodą jest anodowanie jednak wystarczy zwykły lakier do aluminium
Bardzo elegancko i estetycznie zrobił to kolega w jednym z poprzednich postów :)
WskazówkaLakierowanie czy anodowanie nie jest niezbędne jednak unikniemy w ten sposób konieczności czyszczenia tych elementów co jakiś czas
Do przygotowanej mniejszej blaszki wkładamy i przykręcamy gniazdo bezpiecznika oraz sieciowe
Następnie piny gniazda sieciowego umieszczamy w otworach na płytce drukowanej
WskazówkaDobrze jest przed polutowaniem tych pinów wsunąć płytkę w prowadnice obudowy i na próbę zamocować wkrętami do obudowy
Będzie wtedy można przyjrzeć się jak głęboko powinny siedzieć w płytce
Następnie lutujemy je
W ostatnim etapie lutujemy przewody zasilające gniazda , włącznik oraz gniazdo bezpiecznikaLast edited by kolmen; 25.07.2016, 12:22.
Skomentuj
-
Niestety zabrakło mi czasu przed wakacyjnym wyjazdem na zrobienie połączeń płytki z gniazdami , bezpiecznikami i obudową
Jak również na zrobienie zdjęć tej operacji
Być może któryś z kolegów forumowiczów machnie taki opis ? :)
Jeżeli będzie to konieczne mogę to zrobić dopiero w pierwszej połowie września
InformacjaBardzo proszę wszystkich biorących udział w zamówieniu o potwierdzenie dostawy przesyłek , zaznaczając odpowiednio w formularzu zamówienia zbiorowego
Dopiero pod koniec sierpnia będę miał możliwość sprawdzenia wpłat
Jeżeli ktokolwiek z listy rezerwowej wpłacił więcej , proszę o taką informację przez PW - uprości mi to i ułatwi całą operację
Jeśli w którejkolwiek przesyłce brakuje elementów zestawu - również byłbym wdzięczny za info
Niestety dosłać będę mógł dopiero pod koniec sierpnia
Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom zamówienia za cierpliwość i wyrozumiałość
Jednocześnie przepraszam za wszelkie opóźnienia - nie na wszystkie terminy miałem wpływ :(
Miłego dłubanka :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaHmm ok poskładane, ale chyba gdzieś zrobiłem błąd.
Przy wyłączonej listwie (włącznikiem na niej) mam "w gniazdkach" 157-159V ? Po włączeniu skacze do 222V.
Ktoś ma jakiś pomysł co to może być zanim rozłożę to na części ? Ktoś może sprawdzić swoją listwę ?
Dzięki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaNajpewniej pomyliłeś podłączenia przy włączniku
Sprawdź połączenia według poniższego schematu
InformacjaSchemat Power Cleaner
*rysunek autorstwa kolegi piglet11
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaPoprawiales zle nawiniete cewki? To oczywiscie nie jest przyczyna Twojego problemu, pytam z ciekawosci :-)
Skomentuj
-
Macie szkolny błąd. Wyłącznika nie stosuje się na jedną linie ale na dwie. Kto da wam pewność, że rozłączacie fazę ? Przecież w gniazdkach, szczególnie podwójnych wtyczkę można wsadzić raz "dobrze" a raz na odwrót. Robiąc przerwę na obwodzie przewodu N faktycznie listwa przestanie zasilać ale to nie znaczy, że nie może kopnąć ;-) . Z tego powodu pewnie po wyłączeniu są jakieś szczątkowe napięcia bo przerwana jest linia N a obwód pomiarowy zamyka się kondensatorami filtru do uziemienia które dalej gdzieś tam łączy się z N'ką.
W moim projekcie wyłącznik był na obydwie linie, wiec jak kogoś prąd popieści bo włożył łapy w kable a myślał, ze ma wyłączone na listwie to już nie moja sprawa :P
Skomentuj
-
Przewód N jak sama nazwa jego wskazuje ma potencjał równy zero, więc zgodnie z przepisami nie trzeba go rozłączać. Przewód fazowy jest rozłączany na samym początku filtra, napięcie nie wędruje dalej. Na tablicach z bezpiecznikami nadprądowymi w domu rozłączane są jedynie przewody fazowe, jedynie przez różnicówkę leci N, ale tego wymaga specyfika jego działania.
Skomentuj
-
W zasadzie tak, ale zobacz jak wygląda gniazdko podwójne w domu. Masz fazę z jednej strony, załóżmy z lewej, z prawej masz neutralny. No i bolce uziemienia, które wymuszają włożenie wtyczki w odpowiedni sposób masz zwykle w środku, więc zależnie czy włożysz wtyczkę w dolne czy w górne gniazdko możesz mieć fazę na różnych przewodach w listwie :) Tak jak napisał Yoshi. Włącznik działa na jednej linii, nie wiadomo w zasadzie czy na N czy na L :) Więc niestety takie rozwiązanie jest potencjalnie nie bezpieczne :/Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj