Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Power Cleaner by Yoshi_80 wersja trzecia

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
    Kiedyś było takie powiedzenie - "Czep się tramwaju"
    Z lekka nie na miejscu takie odzywki, nie uważasz ?

Skomentuj

Kiedyś było takie powiedzenie - "Czep się tramwaju"
      Blachy były cięte wodą przez automat , podjadę jutro i nawymyślam temu automatowi :)
      Prawdę mówiąc nie mam pojęcia dlaczego w różnych egzemplarzach są różne otwory :crying:
      Jeżeli nie masz w domu kawałka papieru ściernego lub pilnika aby dopracować detal - napisz
      Wyślę Ci kawałek glancpapieru i po bólu
      Maszyna tylko tnie. Operator decyduje o parametrach, skoro był taki stożek to dobrał złe parametry. Stąd też uwaga jak najbardziej słuszne. Przy zamawianiu czegoś z lasera/plazmy/wody zawsze warto dopisać uwagę, nt. cięcia przy wolniejszym posuwie. Dzięki temu stożek powinien być mniejszy.

Skomentuj

Blachy były cięte wodą przez automat , podjadę jutro i nawymyślam temu automatowi :)
        Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
        Maszyna tylko tnie. Operator decyduje o parametrach, skoro był taki stożek to dobrał złe parametry.
        Złe parametry, jak najbardziej, zwłaszcza, że to aluminium. Na twardszych materiałach, do dalszej obróbki jest na to przymykane oko.

Jeżeli nie masz w domu kawałka papieru ściernego lub pilnika aby dopracować detal - napisz
        Wyślę Ci kawałek glancpapieru i po bólu
        Przydałaby mi się pasta polerska diamentowa, jeśli masz na zbyciu, to chętnie przygarnę. :)

Ostatnio dawałem do zrobienia blachy mocujące pod speakony, to operatorowi mówiłem, że może być szybko, bo i tak będę jeszcze szlifował całość, to zrobił stożek na 4 setki/strona.
        Więc jak zapłaciłeś za wykonanie usługi poprawnie, to powinieneś takie detale dostać.

Skomentuj

Gadałem dzisiaj z Panem Darkiem od Floorbox'a .... Właśnie wrócił z długiego urlopu. Powiedział mi, jaka jest sytuacja z tymi stanami magazynowymi. Ja go poinformowałem o potencjalnej liczbie zainteresowanych (na dwóch forach, tutejszym i innym), którzy mogą być zainteresowani tymi KONKRETNYMI profilami 53 x 53 ...
          Przypuszczam, że z racji na okoliczność, że jest nas więcej osób, to może się pojawi jakieś światełko w tunelu.
          Niebawem zapewne coś od niego tutaj usłyszymy. Cierpliwości.

Skomentuj

profile aluminiowe

Witam, potwierdzam jak poniżej. Ulokowaliśmy uczucia w mało chodliwej, nie popularnej listwie. Więcej, nie powinna się ona wyświetlać na stronie floorbox.pl i być dostępna zarówno jako pojedyncza jak i podwójna (106 mm). Niestety ale mamy wysoko ustawioną poprzeczkę w zakresie minimalnego zamówienia (koszt dostawy). Czekam jednak na odpowiedź i być może uda się jednak realizować zamówienia na ten węższe profile.

Pozdr
            Darek

Zamieszczone przez zjj_wwa Zobacz posta
            Gadałem dzisiaj z Panem Darkiem od Floorbox'a .... Właśnie wrócił z długiego urlopu. Powiedział mi, jaka jest sytuacja z tymi stanami magazynowymi. Ja go poinformowałem o potencjalnej liczbie zainteresowanych (na dwóch forach, tutejszym i innym), którzy mogą być zainteresowani tymi KONKRETNYMI profilami 53 x 53 ...
            Przypuszczam, że z racji na okoliczność, że jest nas więcej osób, to może się pojawi jakieś światełko w tunelu.
            Niebawem zapewne coś od niego tutaj usłyszymy. Cierpliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez floorbox Zobacz posta
              Witam, potwierdzam jak poniżej. Ulokowaliśmy uczucia w mało chodliwej, nie popularnej listwie. Więcej, nie powinna się ona wyświetlać na stronie floorbox.pl i być dostępna zarówno jako pojedyncza jak i podwójna (106 mm). Niestety ale mamy wysoko ustawioną poprzeczkę w zakresie minimalnego zamówienia (koszt dostawy). Czekam jednak na odpowiedź i być może uda się jednak realizować zamówienia na ten węższe profile.
              Pozdr
              Darek
              Rozumiem, że zamówienie grupowe - pozwoli osiągnąć pułap "minimalnego zamówienia" - z którym Pan się boryka.
              Niniejszym pragnę wysondować/rozeznać listę osób, które są zdecydowane co do zakupu określonych korytek systemu Floorbox, w standardzie "53 x 53" x N lub tych podwójnych szerokości, 53 x 106 x N ...

Lista:

1). 9 slotów, pojedyncza - zjj_wwa
              2). 9 slotów, podwójna - zjj_wwa (lub inne formaty, chętnie rozważę, w ramach "ujednolicania". Łącznie potrzebuję 27 slotów zapełnić).
              3). ...
              Last edited by tomekk_; 07.07.2016, 16:46.

Skomentuj

Zrob prosze nowe zamowienie na listwy.

Skomentuj

Zamieszczone przez zjj_wwa Zobacz posta
                  Rozumiem, że zamówienie grupowe - pozwoli osiągnąć pułap "minimalnego zamówienia" - z którym Pan się boryka.
                  Niniejszym pragnę wysondować/rozeznać listę osób, które są zdecydowane co do zakupu określonych korytek systemu Floorbox, w standardzie "53 x 53" x N lub tych podwójnych szerokości, 53 x 106 x N ...

Lista:

1). 9 slotów, pojedyncza - zjj_wwa
                  2). 9 slotów, podwójna - zjj_wwa (lub inne formaty, chętnie rozważę, w ramach "ujednolicania". Łącznie potrzebuję 27 slotów zapełnić).
                  3). ...
                  Czy coś już wiadomo odnośnie tego potencjalnego zamówienia listew?

Skomentuj

Witam
                    odebrałem i faktycznie, obróbka blaszki naprawdę niskiej jakości. Żadna strona nie jest bez skazy, dodatkowo wszystkie otwory trzeba poprawiać.
                    Koledze kolmen dziękuję za zrealizowanie zbiorowego zamówienia, bo wymaga to dość dużego zaangażowania.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Zapytam się jeszcze dla pewności.
                      Dwa duże elektrolity oraz 4 diody są elementami kierunkowymi, więc muszą być zamontowane zgodnie z nadrukiem na płytce?
                      Czy jest jeszcze coś na co muszę zwrócić uwagę?
                      Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez arczi87 Zobacz posta
                        Zapytam się jeszcze dla pewności.
                        Dwa duże elektrolity oraz 4 diody są elementami kierunkowymi, więc muszą być zamontowane zgodnie z nadrukiem na płytce?
                        Czy jest jeszcze coś na co muszę zwrócić uwagę?
                        Pozdrawiam
                        Tak , te elementy powinny być zamontowane zgodnie z oznaczeniami
                        Informacja

Zdjęcia do tutorialu zrobiłem w przeddzień wakacyjnego wyjazdu , zabrałem je ze sobą więc wydaje mi się że do poniedziałku uda mi się coś sklecić

Skomentuj

Informacja
                          Zdjęcie pierwsze przedstawia komplet elementów (za wyjątkiem obudowy z gniazdami) do zestawu A
                          Na zdjęciu pomylona jest ilość kondensatorów : mały niebieski powinien być jeden , a małe zielone dwa :)

Drugie zdjęcie przedstawiam zestaw B
                          Podobnie pomylona jest ilość kondensatorów : mały niebieski powinien być jeden , a małe zielone dwa :)

Wskazówka
                          Płytka była lutowana zgodnie z typowymi zasadami , jednak znacznie wygodniej będzie ją polutować w poniższy sposób

Na początek cewki
                          Dwie najmniejsze cewki zostały nawinięte prawidłowo tylko połowicznie
                          Można je zamontować tak jak są nawinięte - nic nie wybuchnie :)
                          Power Cleaner nadal będzie działać prawidłowo , nieznacznie może tylko zmniejszyć się jego skuteczność
                          Można też na każdej z nich odwinąć połowę uzwojenia i nawinąć zgodnie z zaleceniami Yoshi_80 w sposób widoczny na poniższym zdjęciu
                          Licy spokojnie wystarczy , sprawdzone

Dobrze jest troszkę skrócić końcówki uzwojeń wszystkich cewek tak aby łatwo dało się je przełożyć przez odpowiednie otwory w płytce

Zawsze staram się montować większe elementy do płytki za pomocą kleju montażowego
                          Opaski to też niezłe rozwiązanie , jednak wiąże się z koniecznością nawiercenia dodatkowych otworów
                          Można spokojnie użyć każdego kleju widocznego na fotce jak i innych typowo montażowych budowlanych

W tym przypadku kleju użyłem również do przymocowania elektrolitów

Po przełożeniu końcówek przewodów przez otwory lutujemy je i nadmiar odcinamy

Wskazówka
                          Ważne dla osób korzystających z blaszek !!!
                          Gniazdo bezpiecznika troszkę koliduje z największą cewką , dlatego też dobrze jest ją umocować w lekkim pochyleniu (jak na zdjęciu)

Następnie lutujemy diody (kierunkowo) zgodnie z oznaczeniami na płytce oraz transila (w tym przypadku kierunkowość nie ma znaczenia)

Obsadzamy kondensatorkami przeznaczone dla nich miejsca (kierunkowość bez znaczenia) i lutujemy
                          Oczywiście nadmiar drutów zarówno diod jak i kondensatorów po przylutowaniu obcinamy

Po zamontowaniu wszystkich elementów płytka powinna wyglądać tak :

Następny etap do dopracowanie szczegółów :)

Niestety większość zamówionych blaszek wymaga drobnych poprawek
                          W blaszce większej wykonujemy pilnikiem (lub nożem) wycięcie w które zmieści się brzeg nakrętki gniazda bezpiecznika
                          Wykonałem na wszelki wypadek po obydwu stronach gdyż nie pamiętałem po której powinno być :)

W mniejszej powiększamy cztery narożne otwory wiertłem 3,5 lub 4 mm
                          Dwa otwory mocujące gniazdo sieciowe rozwiercamy wiertłem 2,8 mm
                          Niektóre mniejsze blaszki wymagają też powiększenia otworu na gniazdo bezpiecznika i sieciowe
                          Można to zrobić pilnikiem lub nożem

Blaszki wymagają też pewnych zabiegów upiększających :)
                          Ponieważ były cięte wodą , po jednaj stronie mają przeważnie większe obszary zmatowienia
                          Zostały też jako mokre spakowane zbiorczo folią i tak przeleżały przez łykent , w efekcie zaparzyły się i zaszły w sposób widoczny na zdjęciach
                          Do usunięcia tych niedoskonałości użyłem pasty polerskiej

Do przeszlifowania można też użyć bardzo drobnego papieru ściernego jak i nawet pasty do zębów (im gorsza jakościowo tym lepsza) lub nawet proszku do mycia zębów :)
                          Po umyciu i odtłuszczeniu dobrze jest zabezpieczyć powierzchnię aluminium przed utlenianiem
                          Najlepszą metodą jest anodowanie jednak wystarczy zwykły lakier do aluminium

Bardzo elegancko i estetycznie zrobił to kolega w jednym z poprzednich postów :)

Wskazówka
                          Lakierowanie czy anodowanie nie jest niezbędne jednak unikniemy w ten sposób konieczności czyszczenia tych elementów co jakiś czas

Do przygotowanej mniejszej blaszki wkładamy i przykręcamy gniazdo bezpiecznika oraz sieciowe
                          Następnie piny gniazda sieciowego umieszczamy w otworach na płytce drukowanej

Wskazówka
                          Dobrze jest przed polutowaniem tych pinów wsunąć płytkę w prowadnice obudowy i na próbę zamocować wkrętami do obudowy
                          Będzie wtedy można przyjrzeć się jak głęboko powinny siedzieć w płytce

Następnie lutujemy je

W ostatnim etapie lutujemy przewody zasilające gniazda , włącznik oraz gniazdo bezpiecznika
                          Last edited by kolmen; 25.07.2016, 12:22.

Skomentuj

Niestety zabrakło mi czasu przed wakacyjnym wyjazdem na zrobienie połączeń płytki z gniazdami , bezpiecznikami i obudową
                            Jak również na zrobienie zdjęć tej operacji
                            Być może któryś z kolegów forumowiczów machnie taki opis ? :)
                            Jeżeli będzie to konieczne mogę to zrobić dopiero w pierwszej połowie września

Informacja
                            Bardzo proszę wszystkich biorących udział w zamówieniu o potwierdzenie dostawy przesyłek , zaznaczając odpowiednio w formularzu zamówienia zbiorowego
                            Dopiero pod koniec sierpnia będę miał możliwość sprawdzenia wpłat
                            Jeżeli ktokolwiek z listy rezerwowej wpłacił więcej , proszę o taką informację przez PW - uprości mi to i ułatwi całą operację

Jeśli w którejkolwiek przesyłce brakuje elementów zestawu - również byłbym wdzięczny za info
                            Niestety dosłać będę mógł dopiero pod koniec sierpnia

Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom zamówienia za cierpliwość i wyrozumiałość
                            Jednocześnie przepraszam za wszelkie opóźnienia - nie na wszystkie terminy miałem wpływ :(
                            Miłego dłubanka :)

Skomentuj

Hmm ok poskładane, ale chyba gdzieś zrobiłem błąd.

Przy wyłączonej listwie (włącznikiem na niej) mam "w gniazdkach" 157-159V ? Po włączeniu skacze do 222V.

Ktoś ma jakiś pomysł co to może być zanim rozłożę to na części ? Ktoś może sprawdzić swoją listwę ?

Dzięki.

Skomentuj

Najpewniej pomyliłeś podłączenia przy włączniku
                                Sprawdź połączenia według poniższego schematu

Informacja
                                Schemat Power Cleaner

*rysunek autorstwa kolegi piglet11
                                Last edited by kolmen; 26.07.2016, 18:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                  Hmm ok poskładane, ale chyba gdzieś zrobiłem błąd.

Przy wyłączonej listwie (włącznikiem na niej) mam "w gniazdkach" 157-159V ? Po włączeniu skacze do 222V.

Ktoś ma jakiś pomysł co to może być zanim rozłożę to na części ? Ktoś może sprawdzić swoją listwę ?

Dzięki.
                                  Poprawiales zle nawiniete cewki? To oczywiscie nie jest przyczyna Twojego problemu, pytam z ciekawosci :-)

Skomentuj

Najpewniej pomyliłeś podłączenia przy włączniku
                                    Sprawdź połączenia według poniższego schematu

Informacja
                                    Schemat Power Cleaner

*rysunek autorstwa kolegi piglet11
                                    Dzięki, wydaje mi się że znalazłem problem, ale dopiero jutro będę mógł sprawdzić.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                    Poprawiales zle nawiniete cewki? To oczywiscie nie jest przyczyna Twojego problemu, pytam z ciekawosci :-)
                                    Olałem, może kiedyś przewinę

Skomentuj

Macie szkolny błąd. Wyłącznika nie stosuje się na jedną linie ale na dwie. Kto da wam pewność, że rozłączacie fazę ? Przecież w gniazdkach, szczególnie podwójnych wtyczkę można wsadzić raz "dobrze" a raz na odwrót. Robiąc przerwę na obwodzie przewodu N faktycznie listwa przestanie zasilać ale to nie znaczy, że nie może kopnąć ;-) . Z tego powodu pewnie po wyłączeniu są jakieś szczątkowe napięcia bo przerwana jest linia N a obwód pomiarowy zamyka się kondensatorami filtru do uziemienia które dalej gdzieś tam łączy się z N'ką.

W moim projekcie wyłącznik był na obydwie linie, wiec jak kogoś prąd popieści bo włożył łapy w kable a myślał, ze ma wyłączone na listwie to już nie moja sprawa :P

Skomentuj

Przewód N jak sama nazwa jego wskazuje ma potencjał równy zero, więc zgodnie z przepisami nie trzeba go rozłączać. Przewód fazowy jest rozłączany na samym początku filtra, napięcie nie wędruje dalej. Na tablicach z bezpiecznikami nadprądowymi w domu rozłączane są jedynie przewody fazowe, jedynie przez różnicówkę leci N, ale tego wymaga specyfika jego działania.

Skomentuj

W zasadzie tak, ale zobacz jak wygląda gniazdko podwójne w domu. Masz fazę z jednej strony, załóżmy z lewej, z prawej masz neutralny. No i bolce uziemienia, które wymuszają włożenie wtyczki w odpowiedni sposób masz zwykle w środku, więc zależnie czy włożysz wtyczkę w dolne czy w górne gniazdko możesz mieć fazę na różnych przewodach w listwie :) Tak jak napisał Yoshi. Włącznik działa na jednej linii, nie wiadomo w zasadzie czy na N czy na L :) Więc niestety takie rozwiązanie jest potencjalnie nie bezpieczne :/
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X