Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Galeria fornirów

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Galeria fornirów

Biorac pod uwage duzo pytan o forniry i to ze nieraz nie ma gdzie znalezc jak to bedzie wygladalo po wszystkim wpadlem na pomysl bysmy zamieszczali te z ktorymi pracowalismy razem z opisem jak to zjesc :)

Boira

nie za drogi idealnie plaski bardzo latwy w pracy krawedziowany platy do 30 cm bardzo duza powtarzalnosc (czytac za rok kupisz taki sam) jak szpachlowc to machoniem pomieszanym z resztkami po szlifie
    lakier harzlak polmat

Palisander

drogi parszywy w pracy lamliwy powybrzuszany trudne zaginanie na rogach laczenie tylko i wylacznie za zakladke pasy powyzej 22 cm zadko dostepne bardzo duze roznice miedzy partiami
    lakier bondex polmat uretanowy

heban modyfikowany

jak wszystkie modyfikowane latwy w pracy nie drogi bardzo duze liscie 60x255 cm o laczeniu przy tej szerokosci nie ma co pisac powtarzalnosc w czasie 100 %

jak cos jeszcze znajde zamieszcze to mialem pod reka :)
    pozdrawiam

Forniry

Ciekawy temat. Przykleję :)

UWAGI MODERATORA
    Proszę stosować się do schematu:
    - nazwa
    - zdjęcie
    - dobrze by było podać źródło zakupu
    - opis obróbki, ew. uwagi

Skomentuj

moje wszystkie sa kupione w cdo.net.pl

Skomentuj

Wenge

Dość kruchy (przyszedł dobrze zapakowany, ale postrzępiony na brzegach), jednak już po przyklejeniu nie odrywa się. Podczas odcinania i szlifowania nie kruszy się. Dość gruby, więc można spokojnie szlifować. Świetny wygląd :) Dość tani.

Kupowany z Allegro, ale to był chyba Zagłoba.

Skomentuj

ORZECH AMERYKAŃSKI

Stosunkowo niedrogi i łatwy w kładzeniu.Można spotkać liście nawet do 40 cm szerokości.
          Ja swój kupiłem w FORPŁYCIE w Warszawie (czyli u siebie w pracy :wink: )
          Malowany Hartzlackiem w macie.
          Mało powtarzalny ale taki jest urok fornirów naturalnych o rysunku fladra.

Skomentuj

Orzech Amerykański

W orzechu fajne jest to, że orzech orzechowi nie równy. Widziałem juz kilka kolumn w tym fornirze i zawsze sporo różniły sie od siebie. Ja miałem fornir w cienkich paskach, wiec konieczne było ich łączenie. Dużo jest zabawy z tym, ale za to mozna uzyskać kilka różnych efektów. Fornir jest, dość elastyczny, giętki, powierzchnia w niektórych miejscach pofalowana, nieraz dość mocno. Lakier którego uzyłem do Domalux Nitrolak.

Mahoń

Łatwy w obróbce, dość giętki i elastyczny, płaska niepofalowana powierzchnia. Lakier to jakiś Domalux bezpodkładowy.

Skomentuj

Orzech (chyba europejski)

Tak jak kolega wcześniej napisał, każdy orzech jest inny, tzn. jest sporo odmian tego gatunku.
              Bardzo dobry w obróbce, nic się nie kruszył, bardzo elastyczny. Mój miał grubość 0,9mm (o ile dobrze pamiętam), szerokość ok. 45cm i długość 2,5m. Za taki płat zapłaciłem 60zł z przesyłką. Polecam początkującym.
              Kupiony na allegro (nie pamiętam dokładnie u kogo).
              Lakier to Domalux do boazerii (połysk).

Skomentuj

Mahoń

Pierwsze zdjęcie robione bez lampy.

Nienajlepszy w obróbce, dość kruchy, łamliwy na brzegach.
                Grubość 0,6mm.
                Lakierowany 4 warstwami lakieru DOmalux do boazerii (połysk).
                Fornir kupiony w małym zakładziku w Piekarach Śląskich.
                Za 3 płaty, które wystarczyły na styk do oklejenia kolumn zapłaciłem 30zł.

Skomentuj

ŁukaszN, tak, mahoń był bardzo cienki i w porównaniu do orzecha był gorszy w obróbce, strasznie się strzępił. Nie mówię, że jest zły, ale początkującym polecałbym jednak fornir o gr. conajmniej 0,9mm. Bardziej zaawansowani użytkownicy powinni sobie z nim poradzić.

Skomentuj

Różnice w opinii o mahoniu prawdopodobnie wynikają z tego, że jest naprawdę dużo rodzajów mahoniu, albo bardzo zależy on np. od rejonu w którym rosło drzewo - osobiście miałem do czynienia z 4 czy 5 różnymi mahoniami - każdy obrabiało się inaczej, każdy miał trochę inny kolor, łączyła je faktura tylko. Do tego dochodzi kwestia magazynowania, wieku itd itp Być może to bardzo wrażliwe drewno i tyle.

Skomentuj

Mahoń

Źródło zakupu: Anstol (Łódź) - nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej
                      Stopień trudności obróbki: średni (łatwo się strzępi na krawędziach), fornir niepofalowany, gładki, łatwy w krawędziowaniu i łączeniu. Umiarkowany bezpieczny promień gięcia na sucho.
                      Lakier: wodny Hartzlack mat

Orzech

Źródło zakupu: Anstol (Łódź) - nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej
                      Stopień trudności obróbki: łatwy, fornir lekko pofalowany, gładki, łatwo rozszczepia się wzdłuż słoja, a tym samym średnio trudny w krawędziowaniu i łączeniu. Możliwe spore wygięcie na sucho.
                      Lakier: wodny Hartzlack mat

Skomentuj

Topola grubość 0.8mm

Wymiar liścia 47 cm x 1,45 m
                        cena za 1 liść ok 17zł
                        do kupienia np. przez allegro

Ładny jasny fornir, dobrze się obrabia choć wydziela nieprzyjemny zapach przy szlifowaniu.
                        Bardzo ważne jest by był dobrze zapakowany do transportu. Jeśli będzie nawinięty w wałek to końce na pewno nieciekawie pofalują od wilgoci i popękają. Lepiej zamawiać z pewnym naddatkiem zwłaszcza że jest nie drogi.
                        Dobrze się szlifuje papierem 100 i drobniejszym, jest miękki i grubszy papier będzie go rysował.

Skomentuj

BUK

tutaj lakierowany NITROLAK M
                          zakupiony na allegro, od osoby ktora juz dawno nie sprzedaje za ok 8zl/lisc

fornir elastyczny, gietki, dosc gladki, rozne wzory wiec zapomnijcie o powtarzalnosci. zdecydowanie najlatwiej sie go kladlo z tych wszystkich co mialem.
                          dosc miekki, wystarczy papier 80 przy klejeniu i 120-150 do szlifowania.
                          tutaj widac jasny lakier ale bez caponu (podklad) lakierowany fornir przyciemnial bardzo po roku i teraz jest bardziej pomaranczowy - tak wiec uzywajcie lakieru z filtrami...

DĄB

pierwsze zdjecia surowy a drugie NITROLAK M

cena 5-7zl/m˛

fornir dostalem kilkunastoletni wiec jest tak kruchy ze trzeba podklejac kazdy kawalek tasma zeby bez problemow nim pracowac. nowy fornir jest bardziej "spojny" ale i tak koncowki lubia pekac. tak wiec proponuje przed kazdym cieciem liscia na kawalki miejsce ciecia podkleic tasma malarska.
                          fornir twardy, kruchy, duza mnogosc wzorow zaleznie od sposobu skrajania itp.
                          ze wzgledu na naturalna budowe (porowaty z duza iloscia "paskow") bardzo latwo sie go laczy na zakladke oraz latwo sie ukrywa wszelkie naprawy
                          do szlifowania spokojnie mozna uzywac papieru 60 bo 80 zuzywa sie juz po jednym monitorku...
                          niepolecam obcinania nadmiaru forniru frezarka - strasznie obrywa fornir i niezbyt ladnie to wyglada
                          na zdjeciach widac fornir zagiety na promieniu 11mm. fornir jak najbardziej popekal i to nawet bardzo, ale niemartwcie sie - nalezy tylko docisnac pozadnie i juz ladnie wyglada

Skomentuj

Jatoba. Fornir piękny wizualnie ale niestety bardzo kruchy i pierońsko twardy.

Skomentuj

JATOBA

porownanie caponu i "golego"

zrodlo - CDO zakupione przez allegro.
                              cena ok 40zl za 4 liscie 27x250cm

jak juz przedmowca wspomnial fornir bardzo twardy i kruchy. jest twardzszy od dębu ale na szczescie mniej kruchy.
                              szlifowanie podczas oklejania i wstepne na wykonczeniu papierem 40-60. wykonczenie 80-150.
                              przy klejeniu momentem proponuje zrobic pierwsza warstwe "guntujaca", czyli maczamy pedzel w rozpuszczalniku, nastepnie babieramy moment i szybko rozsmarowujemy na fornirze. po pewnym czasie nakladamy druga warstwe w normalny sposob.
                              fornir jest odpowiednikiem naszego debu wiec jest rownie latwy w naprawach - nic nie widac (patrz przyklad w TOOL BOX)
                              fornir wybrzusza sie i peka podczas klejenia wiec latwosc napraw jest wazna

Skomentuj

>>> http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=28742&p=1#k <<<

Pokaźna galeria fornirów. Warto zajrzeć!!

Skomentuj

było już sporo orzecha amerykańskiego, teraz kolej na moja odsłonę:

obróbka całkiem mila i przyjemna, bardzo wdzięczny fornir. (to był mój pierwszy raz)
                                  wykończenie to lakier poliuretanowy - całkiem ładnie wyciąga kolory z drewna.

Skomentuj

czy moglby mi ktos podpowiedziec czy do forniru:
                                    http://allegro.pl/item412564783_okle...no_0112ps.html
                                    co to ta flizelina cala ? czy to klej na cieplo sie rozpuszczajacy czy trzeba dac pod to wikol jeszcze ?

Skomentuj

dolphin flizelina to taki materiał pod fonirem można kleić ca gorąco (wikolem) lub na docisk (patexem) bardzo przyjemnie się kładzie, taki fornir i dobrze wygląda i się nie szczepi polecam

Skomentuj

Fizelinę stosuje się przy bardzo cienkich fornirach, zapobiega ona pękaniu.

Skomentuj

Czaruję...