Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania pila stolowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomol012 Zobacz posta
    A z czym dokładnie z moich wymagań był by problem?
    Z precyzją cięć?
    Niedokładność rzędu 1° myślę, że przeżyję.
    Kolego, uwierz tu naprawdę niektórzy sporo walczyli z urządzeniami budżetowymi szukając precyzji i kończyło się to z marnymi skutkami.Powyższe oczekiwania są dość wysoki.
    Proponuję odpowiedzieć sobie na jedno bardzo ważne pytanie. Ile chcę tego ciąć.

Pilarka za 800zł o której piszesz to 220 gotowych i dokładnie uciętych formatek, warto kupować Pansama..?

---------- Post dodany o 10:21 ---------- Poprzedni post o 10:16 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Jestem ekstremalnie uczulony na bezpieczenstwo pracy z takimi maszynami
    Muszę się z tobą zgodzić to podstawa w każdym działaniu.
    Idea Ir0Hide z zastosowaniem krajzegi (pilarka stołowa) jest rozsądna, mocny silnik i dobrze wrzeciono gwarantuje moc i brak luzów na tarczy. Dokładność ciecia to w dużej mierze dobre prowadnice i stół.

Skomentuj

Nie na temat...
      Oooo widzę że PM nie od wczoraj topisz się w swoich fanaberiach
      Twoj szacunek nie jest mi do niczego potrzebny.
      Dobrze wiedzieć.

Uspokoiłeś się już ? :)

Przedstaw tylko na forum poparcie dla swoich tez.
      Jak będziesz miał takie doświadczenie jak ja to wtedy może pogadamy Gdybyś je miał to nie musiał bym Ci niczego przedstawiać.

Jak widze kulisz ogon i uciekasz.

Widzisz, masz w pracy super pile firmowa, ktora traci precyzje, a piszesz wcześniej, ze sam zrobisz lepsza?
      Dokładnie tak! Bo np. nie użyje aluminium (to nie trwały materiał) i jakiś prowadnic typowo ciernych, jak napisałeś z "rowkami"
      Zresztą co Ci będę tłumaczył skoro ty i tak wiesz lepiej, no nie ?

Jestes pewny? W takim razie ja kupie taka pile za 300zl, a Ty rozkroisz na niej typowa plyte 1250x2500 i dotniesz formatki zacinane na 45 stopni na ladne podlogowki. Co Ty na to?
      Jestem na 111% pewny bo sam mam gdzieś jeszcze w piwnicy dupowatego einhell`a za okł. taką kwotę (pewnie jeszcze gorszy od twojej pierwszej - dedry) Wiec nie musisz kupować. Mogę Ci zrobić te podłogówki, nawet za darmo tylko by zobaczyć twoją minę (bez cenne) i oczywiście za materiał mi oddasz i wysyłkę
      Poważnie to teraz mógł bym rzec iż to Tobie brakuje wyobraźni ! Żeby płytę o takim wymiarze przeciąć na stołowej to największym czynnikiem odpowiadającym za precyzję będzie odpowiednio duża powierzchnia robocza blatu i posuw.
      Widzisz brakuje tobie koleżko wyobraźni. Zakładasz scenariusze wykreowane przez samego siebie i przypisujesz je komuś. Kwestia kolumn na zamówienie jest taka że to jaki proces produkcyjny przejdą te kolumny zeleży tylko i wyłącznie od samego wykonawcy-konstruktora, a nie od tego jak ty byś chciał by to wyglądało.

PM ja naprawdę nie chcę się z tobą kłócić, więc nie strosz się, tym bardziej że nie masz aż takich piórek; poza tym nie ładnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie.
      Dlaczego wydaje Ci się że wiesz o piłach już wszystko ?

Skomentuj

To o czy należy jeszcze pamiętać to taka krajzega na silnik i pasek jest nieswpółmiernie cichsza niż każda pilarka stołowa :(

Skomentuj

Nagadales sie Iron i dalej nic z tego nie wynika. Masz marketowke einhela to zrob filmik jak swoje doswiadczenie przelewasz na tej pile i kazdy zobaczy co to jest warte.

Ja nawet moge do Ciebie przyjechac, kupic Ci material ale nie odmowie sobie tej przyjemnosci patrzenia jak zrobisz z siebie posmiewisko, jednoczesnie filmujac caly ten kabaret. Ty Ty sugerowales, ze na taniej marketowce potniesz formatki na kolumny podlogowe, a moze pojdziesz o krok dalej i zrobisz kopie Tidala? Co to dla Ciebie z takim doswiadczeniem i wiedza.

Skomentuj

Nie na temat...

Kapowka do belek i desek jest super, ale na tym formatek do kolumn nie potniesz
            Jeżeli będę miał okazję robić w przyszłości jakieś małe monitorki 10-12L to sprawdzę to (alternatywne) rozwiązanie - ( tak z czystej ciekawości ). Jestem (prawie) pewien, że byloby OK - ale tylko z tego powodu, że to nie jest maszyna za 800zł...

A Tobie kolego tomol012 poleciłbym pójść ( jak już PM wczśniej wspomniał )w stronę zagłębiarek. Przy dobrej jakościowo tarczy uzyskasz bardzo dobre efekty, a dodatkowym atutem są bezpieczeństwo i łatwość obsługi. Z takim budżetem nie zawracałbym sobie głowy piłą stołową. Sprawa "DIY piły" to raczej kiepski pomysł dla kogoś zielonego - bo w rezultacie jedyne co sobie potnie to ręce ( nie mówiąc już o wtopieniu 8 stów ).

Skomentuj

Za tydzień rozpoczynam DIY mojej piły stołowej. Będą szyny, wózki, regulacja wysokości i zagłębienia, blokady, culaga z miarką. Bazą będzie stara przenośna piła + strugarka + grubosciówka produkcji polskiej na CCCP :) z silnikiem indukcyjnym :)

Robię pod siebie razem ze stołem stolarskim i frezarką dolnowrzecionową żeby w końcu móc zacząć bezstresowo i łatwiej klepać skrzynki itp. może przy okazji jakiś mebelek spłodze :)

Jak spłodzę coś ciekawego to podrzucę foty :biggrin:

Skomentuj

Czekamy, czekamy na relację. Ja swój stół będę też niedługo przerabiał, naciąłem już trochę na nim a doświadczenia dały trochę nowych pomysłów. Powodzenia.

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...-stolarski-DIY

---------- Post dodany o 14:16 ---------- Poprzedni post o 14:14 ----------

A Mebli w fornirze ostatnio poszło sporo :)

Skomentuj

http://warsztat-domowy.pl/2011/12/pi...makita-mlt100/ wpadlem na ciekawego bloga stolarskiego i opis pily makita mlt100

Skomentuj

Nic ciekawego, na samą makitę spoglądam czasami bo mam na nią chęć:) ale wiele komentarzy odstrasza, można oczekiać lepszej pracyzji. Fajnie byłoby się czymś takim pobawić i dopiero później podjąć decyzję.

Skomentuj

No niestety nie jest idealna ;/ W tej cenie ciezko kupic cos co sie nadaje do prawdziwej amatorskiej dlubaniny.

Skomentuj

Dokładnie. Żeby kupić coś ciekawego już z wózkiem trzeba 6-7 koła dać, no i miejsce potrzebne.

To jeszcze jest ciekawe rozwiązanie, ale sam stół 3 koła no i przydałaby się firmowa zagłębiarka. Wykonanie widać solidne, zresztą u festoola nikt tego nie podważa.

http://www.festool.de/produkte/tour/...spx?pid=495315

Skomentuj

Myslalem o tym stole kiedys, jak sie robi kolumienki to moze sie dobrze sprawdzic. Mysle, ze jak sie dlubie jakies meble, gdzie czesto uzywa sie dosc specjalnych technik pracy na pile stolowej, to nie da sie zastapic pily takim stolem.

Niestety pila stolowa to droga sprawa i zajmuje duzo miejsca, a taki stolik moglby to jakos pogodzic.

Skomentuj

Moja maszyne do rzniecia desek w koncu zabudowalem w stolik. Piekne to to nie jest ale dziala doskonale. Przy okazji usunelem boczny wozek, zamocowalem grube i solidne poszerzenie stolu, zamiast kawalka blachy jak w oryginale. Dorobilem prowizoryczny system odciagania wiorow na spodzie pily i przy okazji zmontowalem uniwersalny stol, przypominajacy stolik Konrada.

Skomentuj

Pogromco,

Prowadnica z linaiałem z tego zdjęcia była elementem piły czy dorabiałeś ? Robię podobną piłę jak Twoja i brakuje mi właśnie jakiejś porządnej prowadnicy

Skomentuj

Prowadnica jest oryginalna czescia pily. Kup sobie jakis ksztaltownik metalowy np 50x30 i bedziesz mial porzadna sztywnosc. Dorobic culage nie jest taki wielki problem, chyba ze chcesz kupic cos gotowego, to mozna zapytac w np Standrew albo kupic w UK http://www.axminster.co.uk/wood-work...aw-accessories :)

Skomentuj

można taką dostać w Polsce czy bez szans? ktoś się orientuje?

Skomentuj

Co mozna dostac?

Skomentuj

prowadnice z miarką jak pod tym linkiem z axminster

Skomentuj

Ciezko bedzie, ale tak jak napisalem zapytaj w Standrew i innych firmach sprzedajacymi tego typu maszyny.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                          prowadnice z miarką jak pod tym linkiem z axminster
                                          Tzw. Culagę możesz dorobić sobie na różne sposoby. Jeśli zależy ci na miarce to już poważniejsza sprawa. Ja na tego typu sprzętach i tak tnę próbny kawałek aby sprawdzić dokładnie ustawienie, nie za bardzo wierzę w miarkę. Materiału spadowego mam od groma, tnę okazjonalnie więc problemu nie ma aby próbnie uciąć coś i ustawić dokładny wymiar.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X