Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezarki górnowrzecionowe

Temat poświęcony frezarkom górnowrzecionowym - waszych spostrzeżeń, wyboru i doświadczeń z tymi urządzeniami przy budowaniu sprzętu audio.

Zapraszam do dyskusji.
    Last edited by dolphin123; 01.03.2013, 22:16.

Nie kupujcie sprzętu o nazwie Struss czy Strauss. Przy wycinaniu okregu śruba, która powinna trzymać odległość nie trzyma i wychodzą cyrki. To samo z frezem - lubi się wysuwać

Skomentuj

Bosch GOF 1300 CE

Po 2 latach codziennej pracy działa nadal, jednak jest już zdezelowany:

- tuleja trzymająca frezy pękła, musieliśmy wymienić na nową.
      - Frezy to przeważnie dedra dla mdfu, i CMT dla drewna, dedra kilka razy wyleciała z powodu chyba złego wyważenia.
      - Amortyzatory nie działają już w sposób płynny, a skokowy, należało by je zregenerować, lub wymienić na nowe.
      - Wszystkie plastikowe elementy którymi się coś robiło - regulowało wysokość itd się zmęczyły i trzeba było kombinować by wymienić je na metalowe.

+ działa nadal po 2 latach cięzkiej pracy
      + mocny silnik z dobrą regulacją
      + w zestawie krawędziarka z której idzie zrobić cyrkiel :)
      + wygodna i precyzyjna

Skomentuj

CELMA DFRA 8ES http://celma.com.pl/produkty/frezarka-dfra-8es

cena w sklepach oscyluje w zakresie 800-1200zl

niewiele wieksza od tych najtanszych frezarek. czyli wygodnie mozna frezowac z jednej reki
        wykonanie solidne, ale bez rewelacji

uzywana rok i zauwazylem pare wad:
        -sama sie rozkreca! od zwyklego uzywania luzuja sie wszystkie srubki! tak wiec kupujac nowa frezarke polecam rozkrecic i zlozyc na nowo przy pomocy kleju do gwintow
        -plastikowe oslony prowadnic wysokosci frezowania nie sa niczym przymocowane. po dluzszym frezowaniu zostaja odksztalcone na dole i odslaniaja prowadnice
        -brak LEDa oswietlajacego frez

to teraz kilka wyjasnien danych producenta
        + REGULACJA/STABILIZACJA PRĘDKOŚCI - regulacja predkosci obrotowej jest w pelni elektroniczna! nie jak w tanich frezarkach tylko regulujac napieciem. nawet na najnizszych obrotach mamy pelna moc!
        ustawiajac obroty na pewien poziom i zwiekszajac obciazenie wrzeciona (np skrawajac wiecej) frezarka z lekkim opoznieniem podnosci obroty aby utrzmac staly poziom!
        oczywiscie soft start dziala bardzo plynnie. nawet jak frezarka nadal sie kreci to ponowne rozkrecanie jest spokojne i plynne, bez zadnego szarpania

+ PRECYZYJNA REGULACJA GŁĘBOKOŚCI - regulacja przy pomocy sruby ze skala. przydatne i precyzyjne, ale trzeba pamietac ze "rewolwer" tez ma swoje luzy, i to calkiem duze!

+ BLOKADA WRZECIONA - jak narazie najskuteczniejsza jaka widzialem. nawet festoole sie zuzywaly, a tutaj mamy gleboko wchodzaca blokade wiec mam nadzieje ze mocno trzyma wrzeciono

+ ODSYSANIE PYŁÓW - tutaj bardzo ciekawe rozwiazanie. w tanich frezarkach jest nasadka ktora musi byc podlaczona do odkurzacza zeby cokolwiek dzialalo. i w dodatku im bardziej zaslonieta tym lepiej dziala...
        a tutaj jest inaczej. wiatrak z silnika dmucha w widoczny otwor tak mocno, ze bez odkurzacza pyl jest wyrzucany gora przez rure!
        tak wiec odkurzacz musi tylko odbierac ten pyl. najlepsze rozwiazanie jakie widzialem

+ prowadnica boczna - bardzo wygodna i solidna. regulacja na srubie ulatwia precyzje wymiarowania. przesuwne plastikowe nakladki ulatwiaja frezowanie przy krawedziach. malo tego uzywam ale przyjemnie rozwiazne

+ pierscien kopiujacy - WYTOCZONY! a nie wytloczony jak w tanich frezarkach. ale szkoda ze wieksza srednica i moje szablony nie pasuja :/

+ mocowanie freza w tulejce zamocowanej na stale w nakretce. myslalem ze bedzie to gwarancja dobrze ulozonego frezu i koniec z biciem - niestety mylilem sie. jedynie oddawanie freza jest gwarantowane...

+ przycisk zabezpieczajacy przed uruchomieniem. - tutaj niespodzianka. widoczny na gorze przycisk trzebawcisnac zeby frezarka ruszyla. ale dziala on tez jako blokada wiec wystarczy raz wcisnas spust i frezarka dziala caly czas pozniej tylko dotknac spust i juz sie wylaczy. bardzo dobre rozwiazanie bo wczesniej kciuk mnie bolal od ciaglego trzymania :/

ogolnie frezarka bardzo dobra i warta zakupu dla majsterkowicza. jakbym mial placic za nia katalogowe 1140zl to bym raczej dolozyl 400zl do festoola lub makity bo tam przynajmniej jest walizka w zestawie i wiecej akcesoriow
        Załączone pliki

Skomentuj

Mam problem. Muszę kupić frezarkę. Budżet - max 600zł
          Fajnie jakby miała małą stopę, ale nie jest to konieczne.
          Dziś oglądałem frezarkę Maktec MT361 (niby Makita)
          http://www.makita.pl/prod/frezarka_g...1-549-252.html
          - mała stopa, ale jakoś wykonania taka sobie, miała luzy na prowadnicach pionowych i strasznie badziewny system ogranicznika głębokości frezowania, który w naszych użyciu jest bardzo ważny. Niestety nie mieli Makteca MT362, czyli większego brata.
          http://www.makita.pl/prod/frezarka_g...2-743-252.html
          Oglądałem także McAllister http://www.elmark.pl/?show_item&id=2...1&cat=8&sub=71
          Cena nie niska - 490zł. Nie była bardzo duża, uchwyt na 12mm, dobra regulacja głębokości frezowania. Zasadniczo bardzo OK, ale kurde to chińczyk robiony dla Castoramy i to mnie jakoś zniechęca.
          Przeszukując fora stolarskie natknąłem się na dobre opinie o frezarkach Black & Decker.
          Są dwa modele: mniejszy KW900E http://www.blackanddecker.pl/powerto.../catno/KW900E/ i większy KW1600EKA http://www.blackanddecker.pl/powerto...tno/KW1600EKA/
          Mniejszy ma małą stopę, duży ma chyba większa stopę i w ogóle wygląda na wielką frezarkę. Wygląda bardzo solidnie, ma uchwyt na 12mm. W mniejszym informacje odnośnie uchwytu są nie jasne, czasami jest napisane, że ma 12mm, czasami, że tylko 8mm.
          Zasadniczo podobają mi się obie. Frezarki z małą stopą są dla mnie o tyle fajne, że mam już taki cyrkiel. Do innej frezarki musiałbym coś dorabiać.

Czy ktoś miał może do czynienia z frezarkami B&D i mógłby coś o nich napisać? Ewentualnie może ktoś może polecić coś innego wartego uwagi?
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Miałem KW900E i nie polecam. Możliwe, że trafiłem na kiepski egzemplarz, ale rozwaliła się dosyć szybko. Od drgań odkręcała się śrubka do mocowania ogranicznika głębokości, poszedł regulator obrotów, prowadnice chodziły gładko przez miesiąc, był problem z odkręcaniem/zakręcaniem frezów. Nie ma możliwości pracy z frezami o trzpieniu 12mm. Oryginalny cyrkiel pozwalał na frezowanie otworów o fi około 130-140mm. Wykonana lepiej niż tanie chińczyki, choć sama jest od skośnych Nie polecam.

Skomentuj

A może możesz coś polecić w podanej cenie? Bo na Festoola to mnie nie stać:P
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

proszę bardzo :)
                Sparky X150CE
                http://allegro.pl/frezarka-gornowrze...289379320.html
                Last edited by LuSzTi; 02.06.2013, 16:29.

Skomentuj

No właśnie o frezarkach Sparky także słyszałem wiele dobrego. Wczoraj taką widziałem (tylko chyba tę większą 2.05kW) i strasznie to to duże.
                  Nie wiem czy ta słabsza jest trochę mniejsza, ale wygląda bardzo obiecująco :)

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:14 ----------

Poszukałem i Sparky wkłada do tej samej obudowy silniki o mocy 1500W (X150CE) i 2050W (X205CE). Ta druga jest o ok 1kg cięższa. Ale jak już kupować to jeśli obudowa taka sama to można wziąć tę większą, zwłaszcza, że można ją kupić za ok 550zł z przesyłką.

Skomentuj

To raz, a dwa, że możesz tą większą poczepić pod stół i mieć dolnowrzecionówkę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                      ale to jest ciezki olbrzym! :/

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                      możesz tą większą poczepić pod stół i mieć dolnowrzecionówkę
                      i tylko do takiego zastosowania widze takie wielkie frezarki

ja bym szukal czegos mniejszego

moze DWT?
                      uka kupil to ladnych pare lat temu. uzywane w garazu przez wiele osob (czyli szybciej sie zuzywa) i dopiero po kilku latach zaczela sie psuc! (prowadnice siadly)
                      wyglada jak tania frezarka, ale wykonane sa solidnie
                      DWT OF-2100 VE
                      http://allegro.pl/frezarka-dwt-of-21...257234216.html ta jest wielka, moze znajdzie sie mniejsza
                      http://allegro.pl/frezarka-gornowrze...288408041.html
                      DWT OF-1500 VS
                      http://allegro.pl/frezarka-dwt-of-15...229303818.html

deker jeszcze polecal RYOBI ERT1400RVz budzetowych marek http://www.megamaszyny.com.pl/frezar...-id-14880.aspx

a moze warto odczekac i kupic cos pewnego?
                      moja celma to koszt 820zl. nie jest idealna, ale masz gwarancje ze kupisz do niej czesci
                      Last edited by LuSzTi; 02.06.2013, 16:29.

Skomentuj

Panowie moglibyscie mi polecic jakas frezarke z zalozeniami:
                        -moja pierwsza frezarka fajnie zeby byla w miare wytrzymala i znosila jakies moje bledy
                        -nie byla tania chinszczyzna gdzie cos odpada peka czy sa bicia
                        -ma sluzyc 2-4x do roku moze czesciej jesli cos w glowie sie wymysli odnosnie projektow lecz uzytkowanie wciaz okazyjne

W skrocie dobra frezarka do okazyjnego stosowania, mocna i malo wrazliwa na bledy. Budzet nie okreslony ile trzeba tyle wydam lecz w granicach rozsadku. Potrzebuje najtanszej z "normalnych" wartych do kupienia :)

Skomentuj

Ja rok temu wymieniłem jakąś taniochę na Boscha POF 1200 i jestem z niej zadowolony. Wymieniłem głównie ze względu na to, że była badziewna i amortyzatory nie miały gumowych osłonek przeciwpyłowych (co wg mnie jest również ważne/ zawsze można zrobić z małe diy z rury od odkurzacza lub mniejszych plastikowych rurek) przez co ciągle mi się zacinała podczas regulacji wysokości. Ostatnio jednak byłem zmuszony rozkręcić mojego bosha(przez niedbalstwo ) ponieważ jedna z osłonek się obluzowała i amortyzator również zaczął się zacinać. I tu niespodzianka. Zauważyłem, że ten model tak jak POF1400 ma również dokładną regulację milimetrową ukrytą pod "cyckiem" u góry/ wystarczy tylko odkręcić osłonkę i dorobić pokrętło. Daję linki do allegro aby porównać zdjęcia i ceny (oczywiście wyższy model ma też większą moc i inne bajery):

http://allegro.pl/frezarka-pof-1200-...262259900.html
                          http://allegro.pl/frezarka-pof-1400-...262259988.html

Ps. Starą kiedyś przerobię na dolnowrzecionową (jak zbuduje stół) a przynajmniej z pozostałych części już teraz zrobiłem cyrkiel.
                          Last edited by ruffpl; 02.06.2013, 09:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            moze DWT?
                            Ciekawa propozycja. Dwa z pokazanych przez Ciebie modeli są u mnie w Łodzi, w poniedziałek przejadę się tam zobaczyć i pomacać.

deker jeszcze polecal RYOBI
                            Oglądałem u mnie w Bricoman i jak na cenę to szału nie robi.

moja celma
                            Aż tak dużo ta frezarka u mnie nie pracuje. Potrzebna jest raczej do frezowania otworów w skrzynkach pomiarowych. A celma mnie jakoś nie przekonuje.

Na forum stolarskim Manta polecają też frezarki WORX
                            http://allegro.pl/elektryczne-frezar...pd&string=worx

Miał ktoś z nimi coś do czynienia?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              A celma mnie jakoś nie przekonuje.
                              bys popracowal chwile to bys zrozumial
                              z wykonania szalu nie robi, ale to juz pro sprzet

ten worx ma jedna wade, jaka widuje u konkurencji. masz mozliwosc uzycia frezow na 12mm, ale i tak ksztaltowych nie uzyjesz bo za malo miejsca!
                              max tam wchodzi fazujacy/zaokraglajacy na trzpieniu 8mm

konradzik88, teraz popularna jest BOF 1300 http://allegro.pl/bof1300-frezarka-g...281782614.html
                              ma wszsytko co niezbedne, cena dobra i nic wiecej nie potrzebujesz do uzywania kilka razy w roku
                              poczytaj opinie o niej

Skomentuj

konradzik88, teraz popularna jest BOF 1300 http://allegro.pl/bof1300-frezarka-g...281782614.html
                                ma wszsytko co niezbedne, cena dobra i nic wiecej nie potrzebujesz do uzywania kilka razy w roku
                                poczytaj opinie o niej
                                Potwierdzam, mamy jednego Bosch GOF 1300 CE i drugą zapasową właśnie tego co Paweł podał - podobne z wyglądu, w pracy się niewiele różnią, a różnica w cenie 10x

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  A może możesz coś polecić w podanej cenie? Bo na Festoola to mnie nie stać:P
                                  Koniecznie musisz miec frezarkę z tuleją na 12mm, co chesz frezować, w jakim materiale? Przed zakupem warto sie nad tym zastanowić, bo wybór tańszych(ale firmowych)frezów z trzpieniem fi8mm jest spory i sa tańsze.
                                  W zakładanym budżecie dobrym wyborem jest zielony Bosch( na frezy 6 i 8mm)który ma świetną opatentowaną regulacje.
                                  Festool mówisz, żadna rewelacja, zmieniłem OF1400 na Bosch GOF1600ce regulacja głebokości w Boschu jest genialna(w zielonym również). Tak czy siak dobre frezy to podstawa.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                                    Koniecznie musisz miec frezarkę z tuleją na 12mm
                                    z tym koniecznie to bym sie sprzeczal...
                                    ale jezeli juz decydujesz sie na 12mm to trzeba zwrocic uwage na to co pisalem wyzej - max srednica frezu jaki wchodzi!

zaleta 12mm trzpienia to wlasnie wieksze frezy ksztaltowe. a wiekszy frez = wieksza srednica, ktora nie zawsze wchodzi do frezarki :/

---------- Post dodany o 15:08 ---------- Poprzedni post o 15:07 ----------

Nie na temat...
                                    LightSound, mozesz podac mi wymiary stopy tej frezarki? musze wystawic specjalna aukcje z cyrklami pod te frezarki

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Dopiero w przyszłym tyg niestety, bo chłopaki pojechali w piątek pod Warszawę na większy montaż i zabrali, został bosch tylko. Ale wydaje mi się że stopy są identyczne, tylko ta ma uchwyt na odkurzacz. W każdym razie krawędziarka została, więc rozstaw mogę Ci zmierzyć, a resztę ok pt-soboty.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                                        Koniecznie musisz miec frezarkę z tuleją na 12mm, co chesz frezować, w jakim materiale? Przed zakupem warto sie nad tym zastanowić, bo wybór tańszych(ale firmowych)frezów z trzpieniem fi8mm jest spory i sa tańsze.
                                        Dzięki za opinię.
                                        Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że frezy 6 i 8mm są tańsze, ale czasami potrzeba po prostu czegoś większego, np duże zaokrąglenie lub większe ścięcie na 45 stopni. Wtedy przydają się frezy na 12mm. Na 12mm można też dość nie drogo (ok 40zł) kupić frezy spiralne 4 piórowe, które mogą się przydać przy czym twardszym niż mdf czy wiórówka.

Jutro obejrzę sobie te DWT i Sparky i coś kupię :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X