Jest szansa na obróbkę krawędzi amelinium, miedzi i mosiądzu przy pomocy taniej frezarki zamontowanej w stole ?
oczywiscie ze sie da!
zwykle frezy do drewna
tylko sa 2 problemy
1 - sypie goracymi, ostrymi wiorami dookola! wiec ubierz sie caly do tej roboty
2 - brak chlodzenia. wiekszosc alu jak sie rozgrzeje to zaczyna sie ciagnac :/
tylko sa 2 problemy
1 - sypie goracymi, ostrymi wiorami dookola! wiec ubierz sie caly do tej roboty
2 - brak chlodzenia. wiekszosc alu jak sie rozgrzeje to zaczyna sie ciagnac :/
Witajcie, jako że temat o cyrklach jest zamknięty, to zapytam tu - zakupiłem ostatnio frezarkę Boscha BOF1200 ale cyrkiel z zestawu nie pozwala na mniejsze niż 186mm otwory, a przeważnie frezuje mniejsze. Pamiętam że było lata temu organizowane zamówienie na cyrkle, jak idzie zrobić mniejsze otwory? Zrobilem custom cyrkiel, ale i tak 124mm to najmniejszy otwór co przy frezie 8mm mogę wyciąć.
Nie we frezarce a w kątówce, łożysko się "skleiło" i pomogło rozebranie, popsikanie WD i rozruszanie wirnika na siłę, gdyby to się powiodło warto łożysko wymienić...
Dzięki. Dało radę odblokowac i po zlozeniu silnik kreci. Łożysko rozwalone, rozsypało się i do wymiany. Ważne, że silnik się nie spalił 😃 Już myślałem, że będę musiał do Lidla jechać wyszukiwać coś na zamianę.
Hałasowało już wcześniej więc czułem, że kiedyś padnie (frezarka była w sumie jako zapasowa do gorszych robót). Udalo mi sie wykrecic i wybić łożysko. Zaraz jadę po sklepach z maszynami popytac/ jak nie będzie to z allegro zamówię bo znalazłem kilka zamiennych. Na następny raz muszę lepiej czas wydysponowac aby maszyna dłużej odppczywała 😃
Ta frezarka nie jest wcale taka zła. Już kilka par kolumn moja lidlowska wytrzymała. Frezy też nie są jakieś złe. Wyrzynarka też nie jest zła ta co jest teraz w lidlu. Całkiem dobrze tnie.
Skomentuj