Ja mogę polecić wkrętarkę Metabo BS12. Za cały komplet wraz z wiertłami, bitami kombinerkami i miarką zapłaciłem 400zł, ale wkrętarka warta każdego grosza. Z początku się zmartwiłem bo baterie po naładowaniu do pełna przy pracy się dość szybko rozładowały,ale z każdym ładowaniem jest coraz dłużej.
To może tak przy okazji - Mam wkrętarkę BOSCH zieloną, w której padły aku. Chciałbym ją przerobić na sieciową, bez zasilania bateryjnego. Wkrętarka na 18V. Chcę poszukać jakieś trafo (najlepiej ze 200-300W), mostek prostowniczy tak około 50A i jakiś kondensator. Jak myślicie będzie to działać? Jaką pojemność powinien mieć kondensator? jakie dać zabezpieczenie po stronie wtórnej?
pewnie masz bosch PSR? Ja ja mam 14,4 i polecam z czystym sumieniem za 450pln warta swojej ceny, akumulator zadziwiajaco dlugo dziala na jednym ladowaniu, w 45min mam baterie pelna. Jedno ladownia spokojnie starcza na skrecenie calego kina domowego i zrobienie otworow pod wkrety :]
Ja mam również wkrętarkę celmy WAK 14 za 300zł kupiona i jest fajna. Lekka, solidna aku dobre, tylko brak mi w niej hamulca przy zatrzymaniu - trzeba drugą ręką blokować uchwyt, żeby dobrze docisnąć wiertło. Do drewna idealna, polecam. Ale wiercić czy gwintować w metalu to tak średnio, bo silniczek nie jest zbyt potężny za tę cenę 8/10
Zależy jaki akumulator i nie jestem pewien czy NiCd lubi głębokie rozładowanie.
Jeśli chodzi o Litowe akumulatory to one na pewno tego nie lubią.
Mam Makitę DWE330 i jedyne co mi w niej brakuje to wskaźnika rozładowania baterii. W instrukcji było napisane żeby ładować akumulator jak poczuje się wyraźny spadek mocy.
Kupiłem ją bo podobała mi się wielkościowo i w zestawie za 600zł dostałem komplet 20 wierteł 40 bitów, metrówkę nóż do tapet (mega ostre noże) i praę przejściówek, czyli komplet oprzyrządowania wart ok 200zł.
Kupując drugi raz zastanowiłbym się nad 12V bo te akumulator 10,7 V się dość szybko rozładowują, na szczęście 2 akumulatory były w komplecie i ładowarką która ładuje w godzinę czyli można pracować bez przerwy o ile ma się dostęp do gniazdka.
NiCd się rozładowuje jak jest nieużywany, trzeba go ładować najlepiej do końca, bo inaczej traci pojemność. I tak jak było wcześniej napisane dobrze go ładować kiedy się już rozładuje.
Najlepiej przydała by się ładowarka mikroprocesorowa, która po naładowaniu sama się wyłączy ale takie coś jest chyba tylko we wkrętarkach z akumulatorem li poly.
W tych tanich jest zwykły zasilacz i trzeba pilnować czasu ładowania.
W tej cenie są sprzęty z lidla firmy Parkside za 300zł z litowym akumulatorem. I chyba też ma poziomice. Nie wiem jak z główką, czy złapie wiertło 0,5 ale z tym chyba nie ma większego problemu.
Standardowo uchwyty wiertarskie to 1-10 lub 1,5-13mm. z wiertłem 0,5 jest wtedy problem, ponieważ uchwyty aby mocniej lapaly wiertło maja łopatki zaokrąglone do środka.
Są uchwyty jeszcze chyba 0,5-6 ale nie wiem na jakki gwint trzpienia. Co do Parkside sam mam taka 18V Li, jest to bliźniaczy model boscha zielonego w srodku. Jak dla mnie za tą cene nie do pobicia. Co do marek, nie marketowych to polecam Makite, AEG i taniej Ryobi.
Ja mam właśnie Makitę podobną do tej Celmy, ogólnie zadowolony jestem tylko jak wcześniej wspomniałem czas pracy jest nie za długi. Ale za to małe i poręczne i akumulator jest niewielki.
Patrzcie na ładowarki w tych tanich, bo np Einhel ma też taką małą wkrętarkę z aku litowym. A dają zwykły zasilacz jako ładowarkę i przy takiej ładowarce żywotność i pojemność akumulatora może być znacznie mniejsza o ile dobrze nie będzie się pilnowało czasów ładowania, z resztą to też jest obarczone błędem bo akumulatory nigdy nie mają dokładnie takiej pojemności jak mają napisane znamionowo.
Temu kupiłem Makitę, drogo bo drogo ale chciałem coś solidnego.
Bardzo fajna i przydatna rzecza jest zestaw MAKITY w zielonej walizce wraz ze 116 czesciami. Wiertarko Wkrętarka Makita 6271DWAETC + 2 x akumulator + 116 części. Naprawdę super sprawa. Wkretarka nie do zajechania (zdarza sie wiercic otwory fi-70mm w 4cm blatach). Stosuje zestaw nacodzien w pracy.Godne polecenia
teraz sie zastanawiam
czy bardziej sie oplaca doplacic kilkaset zl do lepszej wkretarki li-ion, czy moze zaoszczedzone pieniadze wydac po 2-3 latach na nowe aku ni-cd?
moja wkretarka dlugo zyla na jednym aku! a przeciez w zestawach daja zazwyczaj po 2... (unikne koniecznosci doladowywania)
a musze szybko cos kupic bo zaraz bedzie mi potrzebna
---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post o 00:16 ----------
Panowie od celmy, mozecie napisac jak dlugo macie te wkretarki i jak z zywotnoscia aku?
Skomentuj