Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Te tanie pistolety podobno są na jedno kopyto ale nie wiem, przez długi czas malowałem sico bronze chyba za 80 zł i powiem Ci, że dramatu nie było.

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
      panowie wybieram guna, niedrogi do lakierowania mdf z czasem pewnie jakis element ale trzeba od czegos zaczac, prosze o opinie
      http://www.ebay.co.uk/itm/Devilbiss-...wAAOxyUylTR-yZ
      Bardzo dobry pistolet dla Ciebie:
      1. Dobra cena.
      2. Dysza w miarę uniwersalna, dla mniej dościwadczonego 1,3 ok.
      3. Bardzo niskie zapotrzebowanie na powietrze. Przy twoim kompresorze, idealnie.

Patrzyłem na parametry 620, ty pokazujesz 610 nie wiem czym się różnią więc może być inaczej jak piszę.

Skomentuj

50f nie majatek 620tke ludzie chwala bardzo, ale roznica w cenie z flg5 prawie zadna wiec albo 610 albo inwestycja

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Możesz coś więcej o tym napisać?
          Pytaj, postaram się odpowiedzieć, choć tak jak pisałem mało miałem okazji do lakierowania tym do tej pory, a do tego dupa nie lakiernik jestem.

W skrócie jest to prawdziwe hvlp, czyli bardzo duży przepływ powietrza (130 cfm, ~3700 l/min o ile pamiętam) przy bardzo niskim ciśnieniu (9.5psi przy 5 stage).

Na youtube jest pełno filmików, wystarczy wpisać "hvlp turbine".

https://www.youtube.com/watch?v=CdasDBBI4-0
          https://www.youtube.com/watch?v=9w0PPggO3u4 (na parkingu )
          https://www.youtube.com/watch?v=iFwNkIWmRwQ
          etc
          Last edited by gi; 28.07.2017, 12:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
            Trafiają się wszędzie nawet w profesjonalnej kabinie. Przy zdobywaniu doświadczenia będziesz miał coraz mnie. Jaki filtr na wlocie masz założony?
            No właśnie chyba tu jest problem. Podejrzewam, że te wtrącenia to może fragmenty materiału filtra i syfy z dworu. Tam jest jakiś standardowy G4 - pewnie zwykła watolina. Zajrzę do tego i wymienię na taką matę F5:
            http://allegro.pl/filtr-do-rekuperat...814274065.html (Filtr do Rekuperatora F5 Mata Włóknina Filtracyjna)
            Czy coś innego?
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Panowie jesli chodzi jeszzcze o kompresor i pistolet. Jesli kompresor ma wydajnosc taka sama jak gun to bedzie ok i bedzie mozna pracowac ciagle czy musi byc zapas? :) kompresor ma ok 275 i gun tyle samo

Skomentuj

Praca ciagla to pojecie wzgledne. Jesli przegrzejesz silnik, to sie wylaczy i nie bedzie pompowal. W praktyce mysle, ze styknie. Trzeba tylko z glowa do tego podejsc.

Skomentuj

jak mowilem wczesniej duzych powierzchni nie bedzie lakierowane :) chodzi raczej o to czy starczy powiedzmy na 2-3minuty lakierowania bo wiecej raczej nie przewiduje jesli tak to wezme tego flg 5 i wolam kolege lakiernka do nauki :P

Skomentuj

Kompresory "firmowe" które najcześciej oparte są o pompy ABAC mają tryb pracy 5min działania/5 min odpoczynku, i tej wartości nie powinno się przekraczać żeby nie zajechać pompy. W przypadku produkcji chińskiej pewnie trzeba przyjąć trochę bardziej ostrożne podejście. Jak przegrzejesz pompę to pierścienie zaczną puszczać Ci olej i na tym skończy się lakierowanie, bo tego już nawet filtr nie zatrzyma, także dbaj o kompresor. Nie przegrzewaj i spuszczaj wodę, która się w nim zbiera.
                    Niestety tak naprawdę do komfortowego lakierowania powinniśmy mieć kompresory o wydajności 500-600 litrów ale taki kompresor to już kosz ca. 6-7 tyś, także trzeba sobie radzić z tym co mamy
                    I odpowiadając na Twoje wcześniejsze pytanie, tak, kompresor powinien mieć zdecydowanie wyższa wydajność niż zapotrzebowanie pistoletu. Co do rozwiązania tego problemu patrz zdanie wcześniejsze

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                      No właśnie chyba tu jest problem. Podejrzewam, że te wtrącenia to może fragmenty materiału filtra i syfy z dworu. Tam jest jakiś standardowy G4 - pewnie zwykła watolina. Zajrzę do tego i wymienię na taką matę F5:
                      http://allegro.pl/filtr-do-rekuperat...814274065.html (Filtr do Rekuperatora F5 Mata Włóknina Filtracyjna)
                      Czy coś innego?
                      F5 560 powinien być ok. Poszukaj filtrów typowo sufitowych do kabin np. NTS docina z rolek na metry kwadratowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                        W skrócie jest to prawdziwe hvlp, czyli bardzo duży przepływ powietrza (130 cfm, ~3700 l/min o ile pamiętam) przy bardzo niskim ciśnieniu (9.5psi przy 5 stage).
                        Fajny alternatywa dla tradycyjnego kompresora. Jest wiele problemów ze sprężonym powietrzem. Czasami nie wystarcza zwykły odwadniacz czy odolejacz w szczególności przy chińczykach.

Jakoś nie zastanawiałem się nad HVLP a trzeba było. Patrzyłem na silniki stage 3 i ceny oscylują 200E. Ale teraz tak sobie myślę, że dobrze powinien się spisać wentylator boczno kanałowy. Mam taki grześ na półce. 1,1kW daje około 400m3/h, czyli 2 razy więcej niż typowy stage 3. Do tego falownik do ewentualnej regulacji i zestaw na dwa pistolety. Cenowo wyjdzie chyba nieco drożej ale bardziej funkcjonalnie. Tak myślę:)

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                          Mam taki grześ na półce. 1,1kW daje około 400m3/h, czyli 2 razy więcej niż typowy stage 3. Do tego falownik do ewentualnej regulacji i zestaw na dwa pistolety. Cenowo wyjdzie chyba nieco drożej ale bardziej funkcjonalnie. Tak myślę:)
                          Sprawdź jakie ma minimalne średnice na wylocie taki wentylator i jaki przepływ/ciśnienie uzyskuje przy wylocie 3/4 cala (grubość rury idącej do pistoletu), lub średnicy dyszy ...

Zestaw na dwa pistolety to mniej więcej to co ja planuje zrobić (z tym że na jeden pistolet ), czyli dwa sprzężone silniki 3 stage, daje to sądząc po fabrycznych rozwiązaniach ponad 200cfm (5700 l/m) | 10psi (0.69bar). Fabrycznie przeznaczony na maks 3 pistolety. Z tym, że tam siedzą turbiny 2 stage + 3 stage.
                          Last edited by gi; 30.07.2017, 21:03.

Skomentuj

Przyłącza są 1 1/2". Jeżeli chodzi o ciśnienie to nie obawiam się, na pewno mają większy spręż niż stage 3. Jutro sprawdzę tabliczkę.

Te wentylatory stosuje się w różnych konfiguracjach, od próżni w stołach CNC czy stołach do próżniowego fornirowania. Z drugiej strony jako wentylatory transportowe.

Powiedz jaki pistolet polecasz?.

Skomentuj

Właśnie znalazłem zdjęcia tabliczki.

Raczej nie nada się, za mały przepływ, pomyliłem wartości ze sprężem.

Skomentuj

panowie ten odwadniacz i odolejacz bedzie w miare ok?
                                http://allegro.pl/ckd-profesionalny-...431239239.html (CKD profesionalny filtr odwadniacz + odolejacz 1/4)

Skomentuj

gun zakupiony wyciag w weekend i lakierujemy :P

Skomentuj

panowie ten odwadniacz i odolejacz bedzie w miare ok?
                                    http://allegro.pl/ckd-profesionalny-...431239239.html (CKD profesionalny filtr odwadniacz + odolejacz 1/4)
                                    Szukaj zestawu z reduktorem. Koszt nie powinien być sporo wyższy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

gun zakupiony wyciag w weekend i lakierujemy :P
                                    Zaczekaj tylko aż się chłodniej zrobi :)

Skomentuj

Nie mieszkam w pl

Skomentuj

Nie wiem czy juz bylo, ale mialem okazje sprawdzic kompresor Scheppach ac 500 ze zbiornikiem 50 litrow. Kompresor nabijal cala butle do 10 bar w 4 minuty i 10 sekund. Czyli wydajnosc tej maszny co jakies 120 litrow na minute. Presostat ustawiony jest na 6 bar. Czas pompowania butli z 6 bar do 10 bar wynosi okolo 122 sekundy. Daje to nam niecale 100 litrow na minute.

Last edited by Pogromca mitow; 04.08.2017, 11:24.

Skomentuj

moj nabija 100l do 8bar w niecale 3 min

Skomentuj

Czaruję...
                                          X