Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widzę że masz zrobiony odciąg. Mógłbyś napisać jak to u Ciebie działa? Czy masz jakieś prblemy z odkurzem i czy nie osadza się on na tych białych panelach? Czy może zrobiłes je po to by łatwo było je ewentualnie umyć (bo rozumiem że to pcv)?
    Czy masz zrobiony jakiś nawiew powietrza?

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
      Dlatego stosuje się dodatkowy regulator z manometrem pod samym pistoletem, czyli na wprost macie przykręcony regulator ciśnienia do pistoletu.
      Nie ma sensu robić sobie dodatkowego balastu w ręku, można przecież ustawić ciśnienie nieco wyższe na reduktorze i co nieco zbić regulatorem (czy może bardziej dławikiem) na pistolecie, a mają go nawet te za 8 dyszek...

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
        Widzę że masz zrobiony odciąg. Mógłbyś napisać jak to u Ciebie działa? Czy masz jakieś prblemy z odkurzem i czy nie osadza się on na tych białych panelach? Czy może zrobiłes je po to by łatwo było je ewentualnie umyć (bo rozumiem że to pcv)?
        Czy masz zrobiony jakiś nawiew powietrza?
        To co widzisz to nadmuch. Czerpnia na dachu. Wentylator kanałowy 315mm z nagrzewnicą elektryczną, chyba 6kW. Wewnątrz jest czujnik temperatury i regulatory obrotów (pokazywałem to kiedyś). Utrzymuje 20"C nawet zimą. Odciąg na dole. Wentylator promieniowy na zewnątrz 3 fazowy. Na panele mam naklejoną folię malarską (na płyn do mycia naczyń:)). Teraz wszystko jest mega zasyfione. Odkurz z lamp usuwam polerowaniem. Nie jest to do końca przemyślane bo wtrącenia się trafiają nawet przy ustawionym nadciśnieniu. Prawdopodobnie filtr przed nagrzewnicą G4 przepuszcza syfy z dworu. Ja lakieruję tylko w w.połysku bo muszę to polerować. Mat i półmat zlecam profesjonalistom bo ze mnie dupa nie lakiernik.
        Zdjęcia archiwalne:
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Gdybym mial wydac okolo 2 tys na caly system z kompresorem, ktory mialby sluzyc wylacznie do lakierowania, to wolalbym wybrac turbine niz kompresor i cala reszte tego badziewia akcesoryjnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            Nie ma sensu robić sobie dodatkowego balastu w ręku, można przecież ustawić ciśnienie nieco wyższe na reduktorze i co nieco zbić regulatorem (czy może bardziej dławikiem) na pistolecie, a mają go nawet te za 8 dyszek...
            Ten dodatkowy balast waży 155gr - sprawdziłem przed chwilą
            Jak kto woli, niemniej przy właściwym ustawieniu ciśnienia i poprawnych proporcjach rozcieńczalnika lakier da się wylać na lustro a tym samym uniknąć zabawy w docieranie i polerowanie, ale co kto lubi
            Chodzi o to by działać zgodnie z kartą produktu (lakieru) jak i wartościami podanymi przez producenta pistoletu.
            Żeby nie było nie krytykuje, niech każdy robi jak mu wygodniej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              wolalbym wybrac turbine niz kompresor
              Co dokladnie masz na mysli?

Skomentuj

sebasbox przy kilku pistoletach nie wydaje się to specjalnie wygodne, no chyba że do tego kolejne złączki...

A jak ktoś chce poszaleć to jest i Sata z wyświetlaczem ciśnienia...

Skomentuj

Konrad, zobacz na Fuji turbine sprayer. Jedna z kilku pro turbin. U nas to mało popularne, ale na zachodzie nawet auta tym lakieruja.

Skomentuj

Konrad, zobacz na Fuji turbine sprayer. Jedna z kilku pro turbin. U nas to mało popularne, ale na zachodzie nawet auta tym lakieruja.
                    Turbinę można zrobić samemu spokojnie, to tylko silnik od odkurzacza 3-5 stage, do tego rura + pistolet Fuji i jedziesz. Nawet miałem to robić, ale trafiła się turbina i jakoś silniki stoją (2 silniki 3 stage), pewnie sprzedam turbinę i zrobię kiedyś ale obecnie nie mam na to czasu.
                    Last edited by gi; 27.07.2017, 13:16.

Skomentuj

Zrobic mozna prawie wszystko, ale nie zawsze jest na to czas i checi. Poza tym efekt koncowy i tak zwykle jest gorszy. Czasami szkodami czasu na sztukowanie i lepiej kupic gotowy produkt.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                        Prawdopodobnie filtr przed nagrzewnicą G4 przepuszcza syfy z dworu.
                        A masz wymiennik ciepła na nagrzewnicy i jaki to jest typ, gazowy, nafta, przepracowany olej?

Skomentuj

Zrobic mozna prawie wszystko, ale nie zawsze jest na to czas i checi. Poza tym efekt koncowy i tak zwykle jest gorszy. Czasami szkodami czasu na sztukowanie i lepiej kupic gotowy produkt.
                          Z tym, że turbina w fuji do właśnie dokładnie silnik od odkurzacza z małą dziura na wyjściu + regulator obrotów, tutaj nie ma co być gorsze w diy (może oprócz głośności bo oni tam robią obudowę labiryntową dla wygłuszenia)

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                            A masz wymiennik ciepła na nagrzewnicy i jaki to jest typ, gazowy, nafta, przepracowany olej?
                            To nagrzewnica elektryczna. Tak wiem BHP... Dokładnie to:
                            https://www.ceneo.pl/48321158#mh=E8R...MflFxKtPNv2ks0
                            Na to Fuji Turbine nigdy nie trafiłem ale jak to ma silnik 1f podobny do odkurzacza to żywotność musi być mocno ograniczona. Ja wykorzystuje też powietrze do gwoździarki i małej szlifierki pneumatycznej więc alternatywy brak.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                              Z tym, że turbina w fuji do właśnie dokładnie silnik od odkurzacza z małą dziura na wyjściu + regulator obrotów, tutaj nie ma co być gorsze w diy (może oprócz głośności bo oni tam robią obudowę labiryntową dla wygłuszenia)
                              Wole ladny i nowy komplecik, szczegolnie jak na siebie zarobi :)

Skomentuj

Wole ladny i nowy komplecik, szczegolnie jak na siebie zarobi :)
                                Jak do firmy to oczywiste, z tym że wiesz zestaw Fuji Q5 to 6100zł, a tu mamy forum diy ludzi którzy dwa razy w roku prysną 3m2 ...

Mam tą Q5, ale mimo że jest fajna i cicha to jednak zbyt rzadko jej używam i docelowo zrobię turbinę diy (przy okazji będzie wydajniejsza), zostawię pistolet, a reszta pójdzie na allegro/ebay. Muszę tylko znaleźć na to czas ;-)

Skomentuj

Dla nas glosnikowcow, silna i droga turbina jest zbędna. Najmocniejsze modele sa do pracy z gestymi farbami lateksowymi oraz przystosowane sa do dłuższego obciążenia. W lakierowaniu typowa chemia PU czy nitro, wystarczy tania turbina, ktora można kupić za 400 funtów.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                    Nie jest to do końca przemyślane bo wtrącenia się trafiają nawet przy ustawionym nadciśnieniu
                                    Trafiają się wszędzie nawet w profesjonalnej kabinie. Przy zdobywaniu doświadczenia będziesz miał coraz mnie. Jaki filtr na wlocie masz założony?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ciekawy temat, muszę zrobić rozeznanie w temacie, dam znać jak dowiem się coś ciekawego. To co mi przychodzi teraz na myśl to stabilność ciśnienia i jak to jest rozwiązane.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                    Mam tą Q5, ale mimo że jest fajna i cicha to jednak zbyt rzadko jej używam i docelowo zrobię turbinę diy (przy okazji będzie wydajniejsza), zostawię pistolet, a reszta pójdzie na allegro/ebay. Muszę tylko znaleźć na to czas ;-)
                                    Możesz coś więcej o tym napisać?
                                    Last edited by Marios; 28.07.2017, 08:42.

Skomentuj

panowie wybieram guna, niedrogi do lakierowania mdf z czasem pewnie jakis element ale trzeba od czegos zaczac, prosze o opinie
                                      http://www.ebay.co.uk/itm/Devilbiss-...wAAOxyUylTR-yZ

Skomentuj

Widzę, że FLG-5 jest sporo droższy ale ja bym od razu w niego poszedł niż po czasie zmieniał.

Skomentuj

cena x2 poza budzetem do jednej roboty nie oplaca mi sie go kupowac zupelnie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X