Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wlasciwie niczym. Teoretycznie RP bedzie bral mniej powietrza. Generalnie im mniej dziurek, tym mniej powietrza bedzie dmuchal, ale jak masz maly kompresor to i tak nie poszalejesz.

Kiedys Marios polecal pistolety mini i to jest dobra opcja. Do bazy i klaru styknie Ci mini lupo z dysza 1.0.

Na dzien dzisiejszy jakbys chcial kupic naprawde dobry, firmowy pistolet, a przy tym nie stracic calej wyplaty, to warto wybrac Devilbiss FLG 5 lub Iwate AZ3 HTE 2.

Skomentuj

Na poważniejszą robotę mam możliwość pożyczyć pistolet SATA, ale na jakieś mało wymagające po prostu szkoda takiego sprzętu.
      Już wolałbym dopłacić do lepszego kompresora, ale na razie może spróbuję dołożyć druga "pompę", jak silnik uciągnie 2 tłoki, to na pewno będzie się lepiej lakierowało.

Marios
      http://allegro.pl/pistolet-sico-gold...208093631.html
      http://allegro.pl/pistolet-lakiernic...506980931.html

Skomentuj

Zwroc uwage na jak wysokim cisnieniu pracuja te pistolety. Wypierdzisz mala butle w moment, bo zapotrzebowaniem na luft bedzie spore.

http://jaktozrobilemwgarazu.pl/jaki-...ia-garazowego/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Zwroc uwage na jak wysokim cisnieniu pracuja te pistolety. Wypierdzisz mala butle w moment, bo zapotrzebowaniem na luft bedzie spore.

http://jaktozrobilemwgarazu.pl/jaki-...ia-garazowego/
          PM fajna stronka, gość łopatologinie tłumaczy pewne kwestie. Nie czytałem całej, ale wygląda spoko.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          http://allegro.pl/pistolet-sico-gold...208093631.html (PISTOLET SICO GOLD RP 1,3 1,4 1,8 2,0 lub 2,2)
          http://allegro.pl/pistolet-lakiernic...506980931.html (Pistolet lakierniczy Sico Tools RP dysza 1,4)
          Na dobrą sprawę różnica niewielka. Jeśli wierzyć tym opisom to ten zielony ma większe zapotrzebowanie na powietrze.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Do bazy i klaru styknie Ci mini lupo z dysza 1.0.
          Z prezentacji na tej stronie którą podałeś widzę, że to niezły pistolet. Strumień, jak najbardziej ok.

Skomentuj

Mam pożyczony ten zielony RP, w instrukcji stoi LVLP i maks ciśnienie 22psi czyli 1.5bar, gdyby to była prawda, to kompresor miałby łatwiej wydolić, muszę go konkretniej wypróbować.

Z tego linku wynika, żeby nie brać Gold.

Mini Lupo już nie widać na aukcjach.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
              Czy do polerki wystarczy użyć pastę G3 czy trzeba jeszcze zastosować jakąś pastę wykonczeniowa z miękka gąbka ?
              Czymkolwiek poleruj byle nie Farecla G3!
              Od lat są dostępne o wiele przyjemniejsze środki w pracy. Można kupić nawet próbki z Menzerny czy Poorboysa i innych. Dobra gąbka i możesz się bawić :) farecla niestety robi strasznie dużo syfu dookola i jest nieprzyjemna w pracy generalnie.

Skomentuj

Jak macie tani pistolet, to radzę uważać na nitro, od zostawienia trochę w zielonym stwardniał oring iglicy i teraz potrafi nie odbić robiąc syf, ponadto fajna zielona farbka na cynglu też zaczyna schodzić...
                W gorszym z zestawu nitro jakby lekko wchodziło w reakcję z metalem pistoletu, a szkoda bo najlepiej myje.

Skomentuj

Jak macie tani pistolet, to radzę uważać na nitro, od zostawienia trochę w zielonym stwardniał oring iglicy i teraz potrafi nie odbić robiąc syf,
                  Nie tylko w tanim a w każdym. Nie wolno zostawiać rozcieńczalnika w pistolecie, co więcej po ostatniej fazie mycia trzeba go odmuchać sprężonym powietrzem.

Skomentuj

Zostawiłem nitro po zaschniętej bazie, której ktoś nie wyczyścił zbyt dokładnie, ale dobre wiedzieć, że lepszy sprzęt też tego nie wytrzyma.

Skomentuj

Miał ktoś okazję korzystać z systemu PPS/RPS?
                      Przy produktach z utwardzaczem może za dużej korzyści nie ma, bo to co zostało w pojemniku już się nie przyda, ale przy materiałach bez utwardzacza świetna sprawa, w szczególności jak jeden materiał ma posłużyć na kilka malowanek, potem mycie pistoletu to dosłownie chwila, bo jakoś mycie pojemnika za przyjemne nie jest, szczególnie na gwincie pokrywki.
                      Jedyna wada cena...

Skomentuj

Jedyna wada cena...
                        Tak.
                        ale przy materiałach bez utwardzacza świetna sprawa, w szczególności jak jeden materiał ma posłużyć na kilka malowanek
                        Jak nie przechowuje się tego do góry nogami i jest mało farby w środku sitko lubi zaschnąć :-( ale ogólnie fajna sprawa, osobiście wolę SATA RPS.

Skomentuj

Na razie też miałem RPS, do PPS niestety potrzeba twardego kubka i adaptera, a to do amatorskiego malowania już koszty trudne do uzasadnienia.

Skomentuj

RPS ze wględu na plastikową zakończenie do pistoletu możesz wkręcić nawet do budzetowych pistoletów przez samogwintowanie😉 wystarczy, że średnica otworu będzie odpowiednia.

Skomentuj

A jak wygląda krestia frezu pod głośnik w lakierowanych kolumnach? Trzeba podfrezować więcej żeby zostawić miejsce na lakier? Jakie są to wartośći?

Skomentuj

Na chłopski rozum kilka warstw podkładu/lakieru miejsce zajmuje, sam teraz mam dylemat ile zostawić luzu. Puki co zostawiłem 1mm na całym wymiarze.

Skomentuj

1 mm ok, więcej bym się bał. Lakierowanie natryskowe mdf (i nie tylko) tam gdzie mamy osty kant 90 stopni nie jest proste. Natryśnięty lakier rozpływa się na tym kancie co sprawia że go trudno pokryć dlatego większość lakierni fazuje te miejsce. Przy polerce też bardzo łatwo się przeciąć. W przypadku lakierowania frezów nie ma mowy o fazowaniu więc jest to dodatkowa trudność. Jedym słowem tak łatwo nie zmniejszych średnicy otworu, jeśli lakier wcieknie ci trochę do środka podszlifujesz to lub podetniesz nożykiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                    RPS ze wględu na plastikową zakończenie do pistoletu możesz wkręcić nawet do budzetowych pistoletów przez samogwintowanie😉 wystarczy, że średnica otworu będzie odpowiednia.
                                    Właśnie tak zrobiłem z zielonym Sico RP, oczywiście po wykręceniu tego jakby nypla.

Mam jeszcze pytanko, takie wynalazki ze wschodu mają sens do dorywczych zabaw? Na jednotłowkowy szkoda mi kasy, bo mam już takowy i nie zawsze starcza.
                                    http://allegro.pl/kompresor-50l-dwa-...442122111.html
                                    Oczywiście ten pseudo reduktor zostałby zastąpiony porządnym filtroreduktorem i może dorzuciłbym dodatkową butlę 40l.

Skomentuj

Marios: taką krawędź zawsze można lekko papierem ściernym przetrzeć dookoła i mamy faze zrobioną.

Skomentuj

http://allegro.pl/kompresor-50l-dwa-...442122111.html (Kompresor 50L dwa tłoki olejowy 2,
                                        Doloz 150zl i masz sprawdzonego makteka, a to to kij wie co jest i jaka ma realna wdajnosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                          Marios: taką krawędź zawsze można lekko papierem ściernym przetrzeć dookoła i mamy faze zrobioną.
                                          No zawsze można ;-) ale tu już fazowanie krawędzi co będzie widać

Skomentuj

Czaruję...
                                          X