Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Różnice są takie, że nie mają znaczenia z niewentylowanym lub mało wentylowanym pomieszczeniu. Po lakierowaniu na wszystkich półkach i płaskich elementach będzie odkurz.
    No jasne.

Nie raz już powtarzałem że, do DIY i lakierowania kolumienek przy mały doświadczeniu i słabym kompresorze lepszy będzie mały pistolet.
    Nie mowie, ze nie.

Dlaczego?
    Bo jedno z drugim jest na stale powiazane. Mozesz wytworzyc duze cisnienie przy malym przeplywie powietrza i lub miec bardzo duzy przeplyw powietrza, przy bardzo malym cisnieniu. Tak samo jest w hydraulice. Jesli np moja gwozdziarka pracuje na cisnieniu 6 barow, ale zeby napelnic cylinder, potrzebuje niewielkiej ilosci powietrza, to znaczy, ze mimo malego kompresora moge spokojnie pracowac takim narzedziem. Ostatnio bedac w markecie budlanym, pewien starszy pan pytal o porade fachowca w sklepie. Chcial kupic maly zszywacz pneumatyczny, do wbijania gwozdzi mocujacych tylne scianki hdf w meblach. Super doradca powiedzial mu, ze musi kupic kompresor minimum 100 litrow, bo inaczej jak bedzie mial mniejszy, to wbije kilka gwozdzi i straci cale powietrze. Nie wytrzymalem i musialem sie odezwac. Facet jedynie co potrafil, to lakoniczne czystanie instrukcji. Mala gwozdziarka zuzywa tak niewielka ilosc powietrza, ze nawet 24 litrowy kompresor jest dla niej spory, predzej skonczy nam sie wklad gwozdzi niz powietrze w butli. Poza tym uzywanie maksymalnego cisnienia roboczego 6 barow, wcale nie jest konieczne, bo przy takim cisnieniu gwozdzie przebija na wylot hdf, wiec trzeba je wczesniej obnizyc. To taki prosty przyklad na to, jak cisnienie czyms innym od przeplywu powietrza i jego zapotrzebowania.
    W pistoletach sytucja jest inna, bo przeplyw powietrza jest staly. Jesli pistolet pracuje od cisnienia 2 do 4 bar, to rzecza naturalna jest, ze pistolet zuzyje wiecej powietrza przy wiekszym cisnieniu. Zeby pistolet pobieral mniej powietrza przy wiekszym cisnieiu, musi miec inna kontrukcje wewnatrzna. Wezmy na przyklad areografy, czyli niewielkie pistolet do lakierowania, moge one operowac na cisnieniu podobnym do klasycznych pistoletow. Czy mimo tego samego cisnienia bedzie zuzywac tyle samo powietrza? Oczywiscie, ze nie, bo jest zdecydowanie mniejszy i nie ma mozliwosci zeby przez niego mialo przejsc setki litrow powietrza.

Dlatego w ujeciu praktycznym zaleta jest jesli pistolet moze pracowac przy jak najmniejszym cisnieniu, problem w tym, ze takie pistolety sa drogie, precyzyjnie wykonane. Oczywiscie dochodzi tutaj sprawa wlasnych upodoban i nie kazdy bedzie zadowolony z pracy takim pistoletem, dlatego wybierze produkt o innych parametrach, dajacy inny efekt pracy.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
      Jakiś konkretny producent ?
      Dulux profesjonalny do podłóg tyle na opakowaniu, nie ma nic na temat aplikacji pistoletem.
      Ja malowałem jak widać

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Zamieszczone przez Marios
        Ciśnienie ma niewiele wspólnego z zapotrzebowaniem na powietrze.
        No nie zgodze sie do konca.
        Dlaczego?
        Zamieszczone przez Pogromca mitów Zobacz posta
        To taki prosty przyklad na to, jak cisnienie czyms innym od przeplywu powietrza i jego zapotrzebowania.
        No jedna się rozumiemy, i wiadomo o co chodzi. Ciśnienie powietrza i ilość są to dwa różne parametry często mylone, jak widać nawet przez przytoczonego przez "Pana Fachowca" z marketu.

W pistoletach sytucja jest inna, bo przeplyw powietrza jest staly. Jesli pistolet pracuje od cisnienia 2 do 4 bar, to rzecza naturalna jest, ze pistolet zuzyje wiecej powietrza przy wiekszym cisnieniu
        Ta zależność nie jest tutaj tak duża, aby tak było pistolet
        Zamieszczone przez Pogromca mitów Zobacz posta
        musi miec inna kontrukcje wewnatrzna
        Wezmy na przyklad areografy
        To zupełnie inny temat, wersja bardzo mini z dużo mniejszymi strumieniami i przepływami.

Dlatego w ujeciu praktycznym zaleta jest jesli pistolet moze pracowac przy jak najmniejszym cisnieniu, problem w tym, ze takie pistolety sa drogie, precyzyjnie wykonane.
        Tak oczywiście, dobry pistolet to podstawa w szczególności przy początkach w lakierowaniu, ale niestety kosztuje. Atomizacja będzie lepsza, chodź oczywiście są granice zmniejszania ciśnienia, w takich przypadkach pistolet wysokociśnieniowy będzie najlepszym rozwiązaniem. Przy zmniejszaniu ciśnienia pogarsza możliwość regulacji strumienia ale przy małych elementach nie jest to aż tak ważne. Trzeba pamiętać również że, czym niższe ciśnienie/rozpylenie stosujemy tym potrzebne jest większe doświadczenie. I to samo dotyczy instalacji gdzie pracuje kompresor o niskiej wydajności, gdzie ciśnienie wacha się i trzeba to na bieżąco kontrolować w miarę możliwości, ale do tego trzeba trochę doświadczenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dlatego biorą te wszystkie zależności uważam że pistolet mini z możliwie największą dyszą, spotkałem max 1,2mm jest to dobre rozwiązanie do DIY Speakers. Jest bezpieczny dla początkujących i potrzebuje mniej powietrza. Niestety lakierowanie wymaga więcej czasu równomierność i wynik będzie znacznie lepszy. Użytkownik sam będzie wiedział kiedy czas przejść na większy i szybszy sprzęt. Ale i tak.. cały szkopuł tkwi w polerowaniu a nie w pistolecie w przypadku garażowych lakierowań.

Skomentuj

Dlatego biorą te wszystkie zależności uważam że pistolet mini z możliwie największą dyszą, spotkałem max 1,2mm jest to dobre rozwiązanie do DIY Speakers. Jest bezpieczny dla początkujących i potrzebuje mniej powietrza. Niestety lakierowanie wymaga więcej czasu równomierność i wynik będzie znacznie lepszy. Użytkownik sam będzie wiedział kiedy czas przejść na większy i szybszy sprzęt. Ale i tak.. cały szkopuł tkwi w polerowaniu a nie w pistolecie w przypadku garażowych lakierowań.
          Zgadzam sie, ale dobre efekty polysku na fornirze uzyskasz dobrym waleczkiem i przyzwoitym lakierem plus wlasnie ta obrobka lakieru. Wcale nie trzeba od razu pistoletu. Co innego jak chcemy miec farbe na kolumnach, to bez pistoletu ani rusz.

Skomentuj

Zgadzam sie, ale dobre efekty polysku na fornirze uzyskasz dobrym waleczkiem i przyzwoitym lakierem plus wlasnie ta obrobka lakieru. Wcale nie trzeba od razu pistoletu
            O tu tu gadasz Pan bardzo bardzo rozsądnie ;-) reszta jak nie wierzy to się przekona.

Skomentuj

Nie tak dawno malowałem ukulele lakierem nitro.
              Aplikowałem to wszystko pędzlem. Poszło kilkanaście warstw a powłoka wyszła równiutka.
              Ale na początku co naniosłem to ścierałem na mokro.
              W końcu miała być cieniutka, instrument akustyczny nie przyjmie takiej powłoki jak głośniczki.
              Wszystko można pomalować pędzlem czy wałkiem, ale zabawy jest z tym wielokrotnie więcej niż jeśli pomalujemy pistoletem.
              Od tego nie da się uciec
              Czołem

Skomentuj

Bo technologia LVLP tanich pistoletach nie istnieje. Ogladanie pistoletu i jego otworow powietrza to tez dobre podejscie.
                Na tym zdjęciu widać tylko różnice w małych dziurkach, ale jak się przypatrzy na całość, to szczelina pomiędzy dyszą z której wylatuje materiał, czyli główny otwór powietrzny w HVLP jest zauważalnie większy niż w przypadku wysokociśnieniowego.

LVLP to coś pomiędzy, ale niekoniecznie musi mieć mniejsze zapotrzebowanie niż HP, za to na pewno mniejsze niż w HVLP, rozmyślałem zakup, ale nie pobił niskim zużyciem powietrza obecnego.

A z tym pistoletem mini to ciekawy pomysł, przy moim marketowym wychodzą tylko powłoki z materiałów, które długo schną i mają szansę się "rozlać" (wzrasta ryzyko zacieków, ale coś za coś).

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                  Moją bańkę 50l Airpress HL 360/50 ładuje od zera w 3min 40s.
                  Z ciakwosci sprawdzilem u siebie, moj stary gruchot pompuje 24 litry do 8 barow w 3min i 45 sek... Czyli pompa jest u mnie duzo slabsza niz w tym Airpress, tabliczka znamionowa podaje 140 litrow.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    LVLP to coś pomiędzy, ale niekoniecznie musi mieć mniejsze zapotrzebowanie niż HP, za to na pewno mniejsze niż w HVLP, rozmyślałem zakup, ale nie pobił niskim zużyciem powietrza obecnego.
                    LVLP to tak naprawdę wymysł marketingowy. Generalnie wszystkie te oznaczenia nie stanowią o żadnych standardach lecz są tylko umownym oznaczeniem. W sumie tylko SATA oficjalnie podaje efektywność i straty przy aplikacji ale jest to mocno związanie z przestrzeganiem warunków aplikacji. Nie ma co się łudzić i trzeba rozważać zużycie powietrza na poziomie min. ok 250-300 ltr/min. Informacje o zużyciu 100-120 ltr przy pistoletach za "stówkę" to ściema. Może i można go poskręcać maksymalnie ale rozłożenie jest na poziomie dobrego wałka.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    Na tym zdjęciu widać tylko różnice w małych dziurkach, ale jak się przypatrzy na całość, to szczelina pomiędzy dyszą z której wylatuje materiał, czyli główny otwór powietrzny w HVLP jest zauważalnie większy niż w przypadku wysokociśnieniowego.
                    Fajnie zdjęcie wkleił PM ale rzeczywiście nie widać wielkości dyszy materiałowej. Pistolety należy podzielić na dwa rodzaje Nisko i wysokociśnieniowe. Niskociśnieniowe mają dużą większą szczelinę między dyszą a główką, i na tym polega jego "niskociśnieniowość" redukuje on w tym miejsce ciśnienie poniżej 1 bara, ale potrzebuje go więcej aby utrzymać atomizację na dobrym poziomie której i tak nie da się osiągnąć na poziomie pistoletu standardowego. Stąd są również zalecenia i bliższym prowadzeniu itd. nie chcę się za bardzo rozpisywać żeby nie tworzyć laboratów.

Skomentuj

Jakby ktoś się mocno zastanawiał nad kupnem to mam nowego AZ 3. Jeden z użytkowników tego forum, którego konstrukcje podziwiacie napisał mi:

" AZ3 wystarczy aż do emerytury tylko kup sobie od razu dyszę 1.5 i 2.0, ale do 2.0 trzeba dokupić jeszcze głowicę "

Tutaj kilka fot:

Niestety jeszcze go nie używałem.... i z używaniem czekam do wiosny. Do tego czasu trzeba się trochę "teoretycznie" podszkolić. Tak czy siak - "wszystko wychodzi w praniu".

Skomentuj

Też polecam ten pistolet, w przedziale jakość cena Nr1
                        moje zabawki:

i porównanie dysz w pistoletach.

Skomentuj

Ktos ma doswiadzczenie w pryskaniu latexem?

Skomentuj

Teraz uważajcie:
                            zobaczcie sobie to ;

A tu macie link do pistoletu którym to chłopak pomalował;
                            http://www.simsonrulez.fora.pl/paten...wke,23980.html

Skomentuj

No trzeba się logować na inne forum i zakładać konto:( możesz napisać coś więcej?

Skomentuj

Nie da sie po zdjeciach ocenic jakosci lakierowania. Bez watpienia bardziej licza sie umiejetnosci niz sprzet.

Skomentuj

Fakt jak sie Samsonem jeździło to i konta na takich forach były :P
                                  Teraz nie mogę znaleźć dokładnie tej strony gdzie to było lepiej opisane. Chłopak chciał sobie pomalować motorek, ale nie miał czym, przypomniało mu sie że kiedyś w młodym techniku był pistolet do malowania z igieł, jako źródło powietrza zastosował pojemnik na oprysk z pompką, później jakis mały kompresorek. Skleił sobie takie ustrojstwo, trzeba dopasować jedno z drugim;

Fakt że nie jest to może ani wygodne ani praktyczne, ale na pewno da sie tanio
                                  były fotki lepszej jakości na innym serwerze czy stronie, w każdym bądź razie wyszło mu to naprawdę dobrze, jedynie na jednej części wyszła mu pomarańcza ale wypolerował jakąś pastą i było miodzio :) Jak czytałem jego "wyczyny" to byłem w szoku

Gdyby ktoś nie uznawał, aż takich półśrodków, to prosze nawet nie komentować
                                  Last edited by _NATAN_5064; 24.03.2015, 19:56.

Skomentuj

o kurwa i on to tak tą szprycą pomalował:drool:
                                    kawał dobrej roboty

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                      Gdyby ktoś nie uznawał, aż takich półśrodków, to prosze nawet nie komentować
                                      Można i tak
                                      https://www.youtube.com/watch?v=JUloQWYnNUM

- - - - - aktualizacja - - - - -

Bez watpienia bardziej licza sie umiejetnosci niz sprzet.
                                      Nareszcie ktoś coś mądrego napisał w temacie. Ten zawód to niestety rzemiosło, trzeba trochę spartolić aby się nauczyć.

Skomentuj

trzeba trochę spartolić aby się nauczyć.
                                        Ojj tak tak. Nie ma dnia bez czegos nowego do nauczenia, kazdy nowy projekt, to nowe doswiadczenie. To mi sie w tym wszystko wlasnie najbardziej podoba :)

Skomentuj

_NATAN_5064 wszystko fajnie ale zdjęcias wrzuć na serwer diyaudio.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X