Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ten sico to mam gdzieś w domu, mogę ci go pożyczyć na tydzień lub dwa, ale tam mam większą dyszę. coś około 1,8
    musisz go tylko umyć po malowaniu.

Skomentuj

Dzięki za propozycje :-) Póki co badam rynek, za 2-3 tyg będę kupował sprzęt wiec jak coś odezwę się do Ciebie :-)
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Porównując po zdjęciach SICO i GEKO w tej samej cenie GEKO jest lepiej wykonany. Przede wszystkim dysza w GEKO jest z mosiądzu czy brązu, a nie niklowanej stali.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
          a najlepsze do tego celu są takie pistolety http://www.sata.pl/produkt/sata_spra...at=2&podzial=1.
          To jest pistolet do gęstych lakierów i struktur. Do zwykłego lakierowania się nie nadaje.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
          Nie są to mega wydajne sprzęty bo tylko 200l/min na wyjściu ale znalazłem coś takiego: SICO RED będzie on lepszy od tego AUARITA MP-500 1,2mm LVLP?
          Czym mnej tym lepiej w twoim przypadku. Co do pistoletu nie pomogę, ani jednym ani drugim ne lakierowałem.

W auricie masz regulację ciśniena na wlocie co może ci się przydać

Skomentuj

Nie znam się na lakierach, więc zapytam :)

Czy istnieją "twarde" lakiery i farby (do pistoletu) bezzapachowe?
            Ostatnio kolumny lakieruję lakierem akrylowym bezzapachowym, ale on nie jest taki twardy jak lakier samochodowy.
            Wszyscy mnie namawiają na polakierowanie Wilsonów pistoletem... mam już pomieszczenie, ale zwykłymi lakierami nie mogę tam lakierować bo mnie wypierdzielą z racji smrodu.

Co potrzebuj?
            Biały połysk + lakier bezbarwny (chyba że nie będzie potrzebny).

Skomentuj

Marian, kiedys moj znajomy lakiernik powiedzial mi takie slowa "nie istnieja zadne, dobre lakiery ekologiczne". Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoc sporo...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Co potrzebuj?
                \
                czyli baza i klar

Czy istnieją "twarde" lakiery i farby (do pistoletu) bezzapachowe?
                nie są mi znane takie

mam już pomieszczenie, ale zwykłymi lakierami nie mogę tam lakierować bo mnie wypierdzielą z racji smrodu.
                czyli zasadniczo nie masz pomieszczenia :/
                sam przed smrodem możesz uchronić się maską, pomieszczenie potrzebujesz z skraplaczem - wentylowane (żeby inny nie narażać na wdychanie xylenu... )
                Powiem Ci krótko bez w miarę dobrego zaplecza nie da się tego zrobić dobrze, polecam Ci zlecić to komuś.

Skomentuj

W takich warunkach nic sie nie zrobi. Trzeba odlozyc kase, przygotowac idalnie powierzchnie pod malowanie i oddac do dobrego zakladu. Samemu mozna by bylo polozyc jakis izolant, ale raczej nic innego. To i tak duzo ulatwi prace lakernikowi.

Skomentuj

Marian, wyższe twardości można uzyskać tylko poprzez suszenie w podwyższonej temperaturze. Jeśli ktoś ma takie możliwości, można kontynuować dyskusję dalej. W amatorskich warunkach należy pamiętać o nanoszeniu cienkiach warsw, zawsże będzie trochę lepiej.

Absolutnie nie próbuj lakierować nic w tym pomieszczeniu pistoletem!! Zasyfisz wszystko, a wyszykowaś sobie naprawdę fajne gniazdko do dłubania.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    czyli baza i klar
                    Niekoniecznie, może przecież uzyskać to w jednej warstwie.

Skomentuj

Trzeba bylo robic obudowe ze sklejki, jak pisalem na poczatku i nie byloby problemu :P Troels z ATS 4 tez wyszedl z takiego zalozenia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Trzeba bylo robic obudowe ze sklejki, jak pisalem na poczatku i nie byloby problemu :P
                        Tyle że to mi się nie podoba jako finalna obudowa.

Skomentuj

No to Marian, placz i plac :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            Niekoniecznie, może przecież uzyskać to w jednej warstwie.
                            przy białym i w "szklanym" połysku ?
                            Domyślam się że te kolumny miały by co najmniej tak wyglądać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              przy białym i w "szklanym" połysku ?
                              Tak. Co masz na myśli pisząc "szklanym" połysku?

Skomentuj

No coś takiego jak na foto (grubo lakieru, tafla, wysoki połysk)

Skomentuj

Są takie lakiery, na bazie wody do parkietów. Cholernie twarde i nawet przyjemnie pachną. Cena niestety też wysoka. Ja używam Bona traffic który został mi z remontu.

Skomentuj

Nie znam się na lakierach, więc zapytam :)
                                    Co potrzebuj?

Dłubię przy audio w swoim aucie, a że jakiś czas temu uszkodziłem drzwi musiałem kupić nowe (używane, ale proste), niestety trafiły się w innym kolorze. Z lakiernikiem umówiłem się na koniec października, on zrobi wszystko od zewnątrz, ja nie mam do tego cierpliwości i warsztatu, ale żeby móc dłubać prysnąłem je od środka. Nawet jakoś się specjalnie nie spinałem. Kupiłem w Autocolor puszkę podkładu i białego lakieru. Wyszorowałem drzwi, zmatowiłem stary lakier, podkład i lakier. Jak na moje oko i farbę z puszki wyszło całkiem, całkiem.

https://drive.google.com/file/d/0B31...ew?usp=sharing

Lakier ma ciekawą właściwość, błyskawicznie zasycha, po kilku minutach nawet gruba warstwa jest sucha w dotyku. Do utwardzenia potrzeba trochę więcej czasu i ciepła. Pierwszy raz tym lakierowałem i chwilę trwało zanim rozpykałem farbę. Kładłem cienkie warstwy, ale wychodził mat. Ostatnią warstwę położyłem grubo. Farba najpierw miała konsystencję skórki pomarańczy, potem ładnie się zlała w błyszczącą powierzchnię. Gdyby to spolerować pewnie byłoby cacy. Ja się w to nie bawię, auto jest moje, nie będę go sprzedawał, więc jak wspomniałem, nie spinam się. Jednak lakier warto przetestować.
                                    Last edited by czarodziej; 05.10.2014, 13:57.

Skomentuj

Panowie pytanie do was bo wiem że jest dużo osób z praktycznym i teoretycznym doświadczeniem.
                                      Mam pomysł na pomalowanie monitorów, a że nie mam możliwości zrobić tego w domu chciałem oddać do lakiernika.
                                      I teraz gdy pokazałem ocb to powiedzieli mi żebym wszystkie krawędzie po zaokrąglał do promienia R2 bo poprzecierają przy polerce....
                                      Wiem że przy ostrych krawędziach farba ucieka i jest cieńsza warstwa niż na płaskiej powierzchni ale...
                                      Jak zrobić zgodzić się na takie zmiany, czy to machlojka i szukać innego lakiernika?
                                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                        Jak zrobić zgodzić się na takie zmiany, czy to machlojka i szukać innego lakiernika?
                                        To nie machlojka, to po prostu prawda.

Skomentuj

Rozumiem, na zdrowy rozum tak, tylko teraz jak się forniruje i lakier na wysoki połysk też zaokrąglasz krawędzie?
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X