Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie zaśmiecamy. Wiadomo DIY to DIY, ale warto pamiętać o takich parametrach wiedzy nigdy nie za dużo a przy zakupie się przyda. Nawet powiedzmy "profesjonalni lakiernicy" potrafią o tym nie wiedzieć i później cuda się dzieją na większych powierzchniach. Nie wspomne już że, powietrze powinno być chodź trochę filtrowane.. Nawet w DIY. Ilość wody i kondensatu oleju jaką transferują te kompresorki jest ogromna i potrawią zasyfić każdy lakier.
    Pamiętajcie aby, przy zakupie zwrócić uwagę czy kompresor posiada na dole zbiorńika zawór spustowe. Przed każdym lakierowaniem proponuję go otworzyć i opróżnić zbiornik.

Skomentuj

Kiedyś jak nie było jeszcze w sprzedaży tyle sprzętu co dziś a malowaliśmy ramę i zbiornik od motocykla , to zamiast kompresora mieliśmy agregat od lodówki. A raczej były to dwa agregaty podłączone do jednego zbiornika około 40l. Co prawda szału nie było ale dawaliśmy rade. Myślę że dziś takie patenty są raczej nie opłacalne (chyba że ktoś to lubi) cena taniego kompresora zaczyna się od około 300zł więc amatorsko powinno wystarczyć , oczywiście im wyższa półka to tym lepsze a zarazem droższe. Chyba że ktoś spróbuje prawdziwego rzemiosła jak ten koleś http://www.youtube.com/watch?v=BB_bzn55Xak

Skomentuj

A sprzęt tego typu do czegoś się nada? http://allegro.pl/pistolet-lakiernic...228799695.html
        Mam w planie polakierować monitory w najbliższym czasie.
        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
          A sprzęt tego typu do czegoś się nada?
          No tak jak w opisie i na zdjęciach dp malowania ścian, płotków i zabezpieczenia drzewek owocowych przed mrówkami.

Skomentuj

Na pewno poradzi sobie ten sprzęt ze ścianami w domu...? Nie byłbym taki pewny..

Skomentuj

No właśnie,sam się nad tym czymś podobnym zastanawiam...Widziałem w akcji,na żywo dokładnie taki:
              http://wagner.home.pl/?mod=produkty&...d=20&kat_id=47
              I ze ścianami w domu radzi sobie spokojnie(do większych powierzchni zawodowcy używają znacznie droższych agregatów) a tym bardziej byłby skuteczny w naszej branży.
              Byłaby to ciekawa alternatywa dla dużych jednak kompresorów.
              Co Wy na to?
              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                No tak jak w opisie i na zdjęciach dp malowania ścian, płotków i zabezpieczenia drzewek owocowych przed mrówkami.
                Ja jestem zielony w tym temacie jak trawa :) Bardzo Was proszę koledzy dajcie mi jakieś tanie rozwiązanie kompleksowe, którym wykonam pracę, którą zamierzam. Podaliście wyżej pistolet w wersji ekonomicznej http://emaks.pl/zestaw-hvlp-mini-0-8-1-4-mm.html - jeśli to jest warte uwagi to kupuję w ciemno i postaram się nauczyć podstaw lakierowania i w miarę godnie "potryskać" na moje skrzynki :P Jednak domyślam się z opisów i rozmowy, że to jest sam pistolet i potrzebuję do niego agragat. Podajcie proszę propozycję, która będzie kompatybilna oraz będzie proporcjonalnie dopasowana cenowo.
                Będę wdzięczny za wsparcie bo jak widzicie nie mam wiedzy. Zabieram się za DIY od podstaw. Nie ma skąd czerpać wiedzy jak z tego forum :) Jak rozpocznę prace to będę wklejał zdjęcia w odpowiednim temacie :) Projekt to zamknięta skrzynka 10l pod awx 5.1 powered by dolphin123 :)
                <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Podaliście wyżej pistolet w wersji ekonomicznej http://emaks.pl/zestaw-hvlp-mini-0-8-1-4-mm.html - jeśli to jest warte uwagi to kupuję w ciemno i postaram się nauczyć podstaw lakierowania i w miarę godnie "potryskać" na moje skrzynki :
                  Pamiętaj że to jest propozycja do małych elementów i skrzynek.

ednak domyślam się z opisów i rozmowy, że to jest sam pistolet i potrzebuję do niego agragat
                  nie agregat tylko kompresor.

Zabieram się za DIY od podstaw.
                  Na jak długo planujesz. Jeśli to będzie DIY jednorazowe może lepiej zawieść te skrzynki do lakiernika, napewno będzie taniej.

Może powiedz też jaki efekt wykończenia będzie Lakier kolorowy / Lakier ba drewno, bezbarwny, połysk, półmat. Wiele elementów można zrobić bez sprzętu do lakierowania.

Skomentuj

Na jak długo planuję? Planuję nauczyć się składać dla siebie dobre głośniki. Od lat kombinuję i wiele elektroniki oraz zestawów głośnikowych przeszło przez moje ręce - w efekcie zawsze mi czegoś brakuje. Dodam, że z braku możliwości finansowych moje stereo nie kosztuje 10 czy 20 tyś... Obecnie słucham muzyki na denonie f88 i kolumnach fs-250 ze stajni STX. Wierzę w to, że jestem w stanie po treningu wykonać ładniejsze skrzynki niż obecne wykończenie fs-ów oraz wierzę w to, że klonując projekt dolphina otrzymam zestaw grający na wyższym poziomie niż ushery s-520, które mi w sumie bardzo pasowały. Zgaduję też, że zbuduję zestaw a z końcem roku zapragnę coś nowego... może to jest choroba... nie wiem. Tak czy siak chciałbym nauczyć się robić dobre paczki dla siebie.

Pytałeś jaki rodzaj wykończenia mnie interesuje - wstępnie to lakier bezbarwny świecący na ładnym fornirze - podobają mi się jasne wykończenia np jabłoń ale podobno nie jest to fornir dla początkujących więc pewnie znajdę inne łatwiejsze dla mnie.
                    Wiem, że taniej by wyszło zamówić - Marko3T dał mi rewelacyjną cenę za skończone paczki, jednak zapragnąłem samemu mimo iż drożej i zapewne gorzej :)

Skomentuj

Nie do końca wiem dla czego upieracie się na takie ''seryjne'' konstrukcje - konkretnie sprężarek i innych ''pompideł''. W swoim warsztacie mam sprężarką cztero tłokową z silnikiem 11kw kosztowała ona około 1000zł tulejowanie cylindrów którąś stówke, stary boiler - trochę profanacja, ale zdaje egzamin na chwile obecną, są zabezpieczenia wszystko pod kontrolą. Do tej pory nie było roboty w której by nie dała rady, albo brakowało powietrza. Malowanie natryskowe ogrodzeń, piaskowanie, jakieś szlifierki pneumatyczne. Rozumiem że to już trochę na wyrost do warsztatu stolarskiego, ale u kowala to piękna sprawa. Wszystkie koszty zmieściły by się pewnie w 2000zł. Tym przykładem dążę do tego że warto rozejrzeć, się za jakimś sprzętem z drugiej ręki, leciwym- nie znaczy gorszym ( chociaż ale nie ma na to zasady) i zkręcić coś samemu, z kawałków.

Skomentuj

Kolego _NATAN_5064 calkowicie sie z Toba zgadzam. Ja za swoja sprezarke dalem 300zł. Stara 3 tlokowa polskiej produkcji. Wygladala koszmarnie jak ja kupilem i niby byla uszkodzona. Wymienilem uszczelki poprawilem luty i smiga az milo. Dla porownania mam marketowke 80l i tym co najwyzej to moge dobic powietrze w rowerze.

Skomentuj

Czyli podsumowujac jak nie mam 2 tys to nawet nie próbować.
                          Ja potrzebuję podstawowy sprzęt do nauki do małych skrzynek. Wiem, że jak ktoś siedzi dłużej w jakimś tamacie to nie godzi się na kompromisy i np. kolumny za 300 zł to totalny niewypał ale dla wielu taki podstawowy sprzęt wystarcza. Moi rodzice mają mini zestaw philipsa za 600 zł i czerpią zadowolenie z odsłuchów.
                          Temat ma już 2 strony, dużo ogólnych myśli i oprócz 2 propozycji pistoletów, za które ja jako laik jestem wdzięczny bo daje mi to jakiś kierunek poszukiwań to oprócz tego nikt nic nie zaproponował.

Skomentuj

http://allegro.pl/kompresor-vd-100l-...216734002.html

100L, 2 tłoki = 1250zł

Jak ktoś jest majsterkowiczem to imho zawsze się opłaci kupno kompresora, nauczysz się to potem sobie auto pryśniesz i po jednej takiej większej robocie masz zwrot kosztów kompresora (a jak zaczniesz pryskać dla znajomych to pewnie i zarobisz)

Problem w tym, że trzeba wyłożyć te 1500-2000k na start ;-) Do tego nie jest to wcale mały klocek (70kg) i trzeba mieć w miarę czyste pomieszczenie do psikania ;-)
                            Last edited by gi; 14.05.2013, 09:01.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                              Czy tak trudno dopisać przed linkiem firmę i model tego co się poleca? Za miesiąc nikt na ten link nie wejdzie i post do niczego nieprzydatny...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Po pierwsze model jest podany w linku i to nie zniknie.

No ale link prowadzi do: SCHWARZBAU VD 100L. Sprzedawca: TOOLS_GARDEN

Z tym, że podobnych ofert na allegro jest więcej więc nie jest to (ten konkretny model) nic wyjątkowego.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Nie będę się z Tobą kłócił. Po kliknięciu na nieaktywny link adres się zmienia i trzeba by cytować selektywnie aby zobaczyć co jest w opisie linku. Do tego nie wszystkie linki mają w nazwie model, który później ewentualnie można w sieci wyszukać. Albo użytkownicy nauczą się pewnego schematu albo ten dział nie ma sensu. Sam do tego dojdziesz jak będziesz szukał pewnych informacji.
                                  EOT

Skomentuj

Nie na temat...

Z części tego i kilku innych postów nic nie wynika poza tym że są "jakieś tam" kompresory na allegro. Jeśli będziemy szli w tym kierunku do dojdziemy do tego że wszystko się da.. nawet polakierować samochód z odkurzacza pod jabłonką. Zapewne się da, pytanie jak to będzie wyglądać. Temat lakierowanie małych elementów i kolumn nie jest prosty, a oczekiwania są spore ponieważ patrzymy na to z bliska praktycznie codziennie. Stąd..

Pozostańmy przy wymianie merytorycznych informacji bo nawet w DIY warto starać się podchodzić profesjonalnie do roboty, tym bardziej w tej kwestii. Przy odrobinie szczęścia, rozsądnego dobory sprzętu i trochę doświadczenia może się uda coś fajnego zrobić.

Skomentuj

Eee tam gadacie, na początek 24l za 300zł + odfiltrowanie zupełnie wystarczy do małych skrzynek. Jak osoba stwierdzi, że potrafi już lakierować to kupi sobie lepszy, większy i droższy.

Skomentuj

Mam szybkie pytanko.

Jaki lakier do natrysku, satyna albo mat nada się na kolumny w fornirze? I jaka dysza do tego? Do tej pory malowałem jakimś parkietowym lakierem dyszą 2 mm.
                                        Wychodziło to różnie, czasem bardzo dobrze, czasem lipnie.
                                        Chciałbym to trochę ucywilizować i dowiedzieć się czym Wy malujecie (lakier) i jaką dyszą?
                                        Jaki pistolet z polecaną wielkością dyszą jest wart uwagi na Allegro? Malowanie pewnie max 2 razy w miesiącu, więc nie za często.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sam pracuję nad tym tematem... :)
                                          Dysze 1,2-1,4 do większych powierzchni. 0,8-1,0 do drobnych elementów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X