Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wistec Zobacz posta
    I tyle czasu ile to robię żaden z przedstawicieli sprzętu lakierniczego nie był w stanie wykazać różnicy w jakości powłoki ani kulturze pracy między pistoletem za 90zł a pięknie zdobionym za 500zł
    Możesz podać przykłady firm?

Skomentuj

Iwata Az3 vs. prosty rodzimy speedway fachowca. Nikt nie potrafił rozróżnić powłoki napylonej z danego pistoletu, fakt jakościowo to mercedes do fiata, ale różnicy brak

Skomentuj

Witam , ja mam takie pytanko , pomalowałem fronty pokryte fornirem lakierem HartzLack Alkid Pro w połysku jednak widzę że przydało by się delikatnie przepolerować , moje pytanie brzmi po jakim czasie mogę to polerować i czym w domowych warunkach i czy da się ręcznie , posiadam też szlifierkę oscylacyjną

Skomentuj

Zamieszczone przez arturartur24 Zobacz posta
          Witam , ja mam takie pytanko , pomalowałem fronty pokryte fornirem lakierem HartzLack Alkid Pro w połysku jednak widzę że przydało by się delikatnie przepolerować , moje pytanie brzmi po jakim czasie mogę to polerować i czym w domowych warunkach i czy da się ręcznie , posiadam też szlifierkę oscylacyjną
          Papiery ścierne 800-2000 i szlifowanie stopniowe aż do najdrobniejszego (jak dobrej jakości powierzchnia to możesz zacząć nawet od 1500, wszystko zależy od tego ile materiału musisz usunąć), potem miękka szmatka i jakiś specyfik do polerowania (3M zielony korek/Farecla G3/etc). Potem można opcjonalnie dać 3M żółty korek/Farecle G10. Na konieć dajesz wosk (Poorboys Natty's Paste Wax/Dodo juice purple haze pro/etc).

Do każdego etapu możesz użyć szlifierki (do polerowania zakładasz gąbkę/futerko) w sumie, ale czy zwykła oscylacyjna da ci lepszy efekt niż ręczna robota tego nie wiem (na pewno przyspieszy). Możesz też polerować wiertarką/wkrętarka z odpowiednią tarczą z rzepem.
          Last edited by gi; 06.06.2015, 10:36.

Skomentuj

Ostatnio testuje Wagnera W550 i przy okazji nakladania podkladu PU nakrecilem krotki filmik. Z jakis czas postaram sie napisac cos wiecej o tym pistolecie turbinkowym :)

Skomentuj

A jak to wygląda sprawa z myciem takiego cuda? to jest taka suszarka tylko z buteleczką farby,czy coś jeszcze ?
              Masz porównanie do zwykłego pistoletu? Łatwiej- trudniej ,lepiej- gorzej ?

Skomentuj

Myjesz po kazdym uzyciu, jak zwykly pistolet. Mozna uzywac rozpuszczalnikow. Zasada dzialania jest jak przy pistoletach dolnozbiornikowych, tyle ze za tloczenie powietrza odpowiada mala turbinka http://www.plasti-dip.be/shops/plast...p/541060-2.jpg

Jesli chodzi o porownanie do tradycyjnego natrysku, to trudno tak bezposrednio porownac. Narazie uzywam go do podkladow i lakierow strukturalnych i tutaj sie sprawdza. Do pistoletu mozna dokupic rozne koncowki, w tym zestaw Brillant z mniejsza dysza ( w standardzie jest 2.5 ) do precyzyjnego rozpylania.
                Kupilem go za nieduze pieniadze, wiec w zasadzie nie zaluje. Chcac kupic kompresor, pistolety ( jednym to sie nic nie zrobi dobrze ), przewody, filtry etc, trzeba sie liczyc z wydaniem minimum 1000-1200zl, ale taki zestaw pozwoli na duzo wieksze mozliwosci i napewno lepsza jakosc od Wagnera. Nawet jesli kupimy chinskie pistolety za 100zl. Mam taki pistolet i za te cene jest naprawde ok, tylko co z tego jak moj kompresor nie da rady pomalowac tej wielkosci kolumny.

Jest rowniez roznica w pyleniu. Przy Wagnerze jest go mniej, szczegolnie przy lakierach podkladowych. Minus to niewykorzystana czesc materialu, ktorego pistolet juz nie zaciagnie, ale to juz nie jest wina samego Wagnera, tylko systemu z dolnym zbiornikiem.
                I jeszcze jedna uwaga. Przy dlugiej pracy pistolet sie nagrzewa, a razem z tym powietrze. Moze to miec wplyw na jakosc powierzchni, ale to raczej przy klarze. Do tego jeszcze tym pistoletem nie dotarlem.

Skomentuj

Dzięki zastanawiałem sie nad takim czy podobnym wynalazkiem bo też miałbym coś do pomalowania, ale chyba jednak zostanę przy "tradycyjnym" pistolecie, regulatora i pistoletu mi tylko brakuje do szczęścia wiec już z górki.

Skomentuj

Pogromca: kupowałeś wagnera stacjonarnie czy online ? zastanawiam się nad W625 i szukam dobrego sklepu, który ma też akcesoria.

Skomentuj

Kupilem go w niemieckim Obi za 59 euro. Znacznie taniej niz u nas. W625 jest spoko, ale od razu trzeba dokupic mniejsze glowice, bo z tym co jest w zestawie, to tylko sciany pomalujesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Ostatnio testuje Wagnera W550 i przy okazji nakladania podkladu PU nakrecilem krotki filmik. Z jakis czas postaram sie napisac cos wiecej o tym pistolecie turbinkowym

Nie jestem pewien czy to był ten sam model czy coś innego (wyglądał bardzo podobnie) ale miałem okazję "pobawić się" takim na stanowisku reklamowym Wagnera w Castoramie. Niestety, pistolet był usyfiony po całym dniu prezentacji - co miało wpływ na jakość rozpylania bo strasznie chlapał.... ale pomijając ten fakt to co było od razu odczuwalne to właśnie słabe rozpylanie.... o czym z resztą pisze PM. Z drugiej strony czy to może stanowić + ? Myślę, że tak.

Standardowe lakierowanie (pistolet +sprężarka+dodatki) to duże koszta, przystosowane miejsce pracy i miejsce do przechowywania sprzętu. Nie każdy chce wydawać kasę i nie każdy ma to gdzie trzymać... nie wspominając już o adaptacji pomieszczenia. Taki Wagner to stosunkowo niewielkie koszta, kompaktowość i wygoda dla osób z brakiem przestrzeni do pracy.

Patrząc na filmik.... to chyba nawet nie musiałeś się jakoś bardzo "izolować" z tym nanoszeniem od otoczenia. Mam wrażenie, że pistolet jest tuż przy obudowie i mgiełka jest tak "oszczędna" że trudno cokolwiek spieprzyć przy dokładnym nakładaniu.

Poczekamy na Twoją opinię z testów :)

Skomentuj

A jaką powierzchnie daje taki pistolecik ? Da się to spolerować na lustro bez problemu czy raczej jak przy ręcznym nakładaniu ?

Da się tym nakładać lakiery poliuretanowe (klar, baza, etc) ?

Kiedyś bawiłem się takim czymś "z biedronki" i pluło to farbą jak głupie (malowanie ścian), innymi słowy było bezużyteczne.
                          Last edited by gi; 12.06.2015, 10:46.

Skomentuj

Czystosc pistoletu jest bardzo wazna, jak jest cos zaklejone, to nie ma szans na ladna mgielke. Generalnie nie ma tutaj zadnej regulacji poza iloscia materialu. Oczywiscie mozna zmieniac miotle w pion, poziom i centralnie ale to wszystko. Generalnie mam wrazenie, ze mimo duzej dyszy pistolet lepiej rozpyla material o mniejszej lepkosci. Iloscia materialu reguluje sie jednoczesnie wielkosc miotly, co jak Żółwik zauwazyl - pylenia nie ma zbyt wiele. Mimo to, mysle ze normalny pistolet rowniez mozna tak ustawic, ale nikt tak wlasciwie nie robi. Niemal standardowym rozpoczeciem pracy i ustawienia pistoletu jest rozkrecenie materialu i miotly na maks, a pozniej ewentualna zmiana ilosci materialu.

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                            Da się tym nakładać lakiery poliuretanowe (klar, baza, etc) ?
                            Oczywiscie, to co jest na krotkim filmiku to wlasnie poliuretan, podklad. Wczesniej nakladalem izolant do mdf, rowniez poliuretan.

Tutaj widac juz efekt finalny, czyli lakier struktura Novol 930. Lakieru nie rozcieczalem i w sumie byl to blad, poniewaz struktura wyszla nieco zbyt chropowata. Ogolnie w niczym to nie przeszkadza, tylko zebrany pozniej kurz, najlepiej usuwac za pomoca pedzelka, a nie szmatki. Kiedys lakierowalem tym Novolem z lekkim rozcieczeniem i dawalo to gladsza, przyjemniejsza w dotyku powierzchnie.

Tak czy siak musze dokupic druga koncowke, do precyzyjnego malowania. To bedzie lepsze do akrylowej bazy i klaru.

Skomentuj

Ta struktura drobna, zbliżona do ziarna grubego papieru ściernego?

Skomentuj

Troche przypomina papier scierny z okolic 100, ale nie do konca. Poza tym jeszcze jest na tym maly odkurz. Z czasem sie wytrze i bedzie lagodny.

Skomentuj

Zainteresowany elektrycznymi pistoletami natryskowym jako ciekawa alternatywa dla kompresora postanowiłem rozejrzeć sie co jest na rynku i znalazłem coś takiego http://m.bosch-do-it.com/inm/boschpt/6rk607ddsx8ja. Na ceneo można dostać za 400zl. Czy warto coś takiego kupić ?

Bosch PFS 3000-2
                                  Last edited by dolphin123; 16.06.2015, 08:53.

Skomentuj

400zl to spoko cena jak za taki pistolet z osobna turbina. Te bosche maja ponoc metalowe glowice i dysze - to tez plus. Poszukaj jakie tam sa srednice tych dysz, no i koniecznie obadaj w rekach, jak jest wykonane.

Skomentuj

Mam kompresor 24l i zastanawiam się czy lepiej dobrac do tego jakiś w miarę pistolet i może coś z tego będzie czy lepsze efekty będą przy użyciu takiego załóżmy Boscha.
                                      Last edited by kaczor189; 15.06.2015, 20:24.

Skomentuj

Pistolet bedzie lepszy, ale trzeba minimum dwa o roznych dyszach np 1.3-1.4 oraz 1.7-1.8. Poza tym ten kompresor co masz, to raczej nie wydoli przy lakierowaniu czegos wiekszego niz pudelko po butach.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                          Przypominam Panowie, że w dziale tool box obowiązuje regulamin wewnętrzny.
                                          Proszę szczególnie zwrócić uwagę na pkt 3 tego regulaminu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X