Zamieszczone przez wistec
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery
Collapse
X
-
Witam , ja mam takie pytanko , pomalowałem fronty pokryte fornirem lakierem HartzLack Alkid Pro w połysku jednak widzę że przydało by się delikatnie przepolerować , moje pytanie brzmi po jakim czasie mogę to polerować i czym w domowych warunkach i czy da się ręcznie , posiadam też szlifierkę oscylacyjną
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arturartur24 Zobacz postaWitam , ja mam takie pytanko , pomalowałem fronty pokryte fornirem lakierem HartzLack Alkid Pro w połysku jednak widzę że przydało by się delikatnie przepolerować , moje pytanie brzmi po jakim czasie mogę to polerować i czym w domowych warunkach i czy da się ręcznie , posiadam też szlifierkę oscylacyjną
Do każdego etapu możesz użyć szlifierki (do polerowania zakładasz gąbkę/futerko) w sumie, ale czy zwykła oscylacyjna da ci lepszy efekt niż ręczna robota tego nie wiem (na pewno przyspieszy). Możesz też polerować wiertarką/wkrętarka z odpowiednią tarczą z rzepem.Last edited by gi; 06.06.2015, 10:36.
Skomentuj
-
Myjesz po kazdym uzyciu, jak zwykly pistolet. Mozna uzywac rozpuszczalnikow. Zasada dzialania jest jak przy pistoletach dolnozbiornikowych, tyle ze za tloczenie powietrza odpowiada mala turbinka http://www.plasti-dip.be/shops/plast...p/541060-2.jpg
Jesli chodzi o porownanie do tradycyjnego natrysku, to trudno tak bezposrednio porownac. Narazie uzywam go do podkladow i lakierow strukturalnych i tutaj sie sprawdza. Do pistoletu mozna dokupic rozne koncowki, w tym zestaw Brillant z mniejsza dysza ( w standardzie jest 2.5 ) do precyzyjnego rozpylania.
Kupilem go za nieduze pieniadze, wiec w zasadzie nie zaluje. Chcac kupic kompresor, pistolety ( jednym to sie nic nie zrobi dobrze ), przewody, filtry etc, trzeba sie liczyc z wydaniem minimum 1000-1200zl, ale taki zestaw pozwoli na duzo wieksze mozliwosci i napewno lepsza jakosc od Wagnera. Nawet jesli kupimy chinskie pistolety za 100zl. Mam taki pistolet i za te cene jest naprawde ok, tylko co z tego jak moj kompresor nie da rady pomalowac tej wielkosci kolumny.
Jest rowniez roznica w pyleniu. Przy Wagnerze jest go mniej, szczegolnie przy lakierach podkladowych. Minus to niewykorzystana czesc materialu, ktorego pistolet juz nie zaciagnie, ale to juz nie jest wina samego Wagnera, tylko systemu z dolnym zbiornikiem.
I jeszcze jedna uwaga. Przy dlugiej pracy pistolet sie nagrzewa, a razem z tym powietrze. Moze to miec wplyw na jakosc powierzchni, ale to raczej przy klarze. Do tego jeszcze tym pistoletem nie dotarlem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOstatnio testuje Wagnera W550 i przy okazji nakladania podkladu PU nakrecilem krotki filmik. Z jakis czas postaram sie napisac cos wiecej o tym pistolecie turbinkowym
Nie jestem pewien czy to był ten sam model czy coś innego (wyglądał bardzo podobnie) ale miałem okazję "pobawić się" takim na stanowisku reklamowym Wagnera w Castoramie. Niestety, pistolet był usyfiony po całym dniu prezentacji - co miało wpływ na jakość rozpylania bo strasznie chlapał.... ale pomijając ten fakt to co było od razu odczuwalne to właśnie słabe rozpylanie.... o czym z resztą pisze PM. Z drugiej strony czy to może stanowić + ? Myślę, że tak.
Standardowe lakierowanie (pistolet +sprężarka+dodatki) to duże koszta, przystosowane miejsce pracy i miejsce do przechowywania sprzętu. Nie każdy chce wydawać kasę i nie każdy ma to gdzie trzymać... nie wspominając już o adaptacji pomieszczenia. Taki Wagner to stosunkowo niewielkie koszta, kompaktowość i wygoda dla osób z brakiem przestrzeni do pracy.
Patrząc na filmik.... to chyba nawet nie musiałeś się jakoś bardzo "izolować" z tym nanoszeniem od otoczenia. Mam wrażenie, że pistolet jest tuż przy obudowie i mgiełka jest tak "oszczędna" że trudno cokolwiek spieprzyć przy dokładnym nakładaniu.
Poczekamy na Twoją opinię z testów :)
Skomentuj
-
A jaką powierzchnie daje taki pistolecik ? Da się to spolerować na lustro bez problemu czy raczej jak przy ręcznym nakładaniu ?
Da się tym nakładać lakiery poliuretanowe (klar, baza, etc) ?
Kiedyś bawiłem się takim czymś "z biedronki" i pluło to farbą jak głupie (malowanie ścian), innymi słowy było bezużyteczne.Last edited by gi; 12.06.2015, 10:46.
Skomentuj
-
Czystosc pistoletu jest bardzo wazna, jak jest cos zaklejone, to nie ma szans na ladna mgielke. Generalnie nie ma tutaj zadnej regulacji poza iloscia materialu. Oczywiscie mozna zmieniac miotle w pion, poziom i centralnie ale to wszystko. Generalnie mam wrazenie, ze mimo duzej dyszy pistolet lepiej rozpyla material o mniejszej lepkosci. Iloscia materialu reguluje sie jednoczesnie wielkosc miotly, co jak Żółwik zauwazyl - pylenia nie ma zbyt wiele. Mimo to, mysle ze normalny pistolet rowniez mozna tak ustawic, ale nikt tak wlasciwie nie robi. Niemal standardowym rozpoczeciem pracy i ustawienia pistoletu jest rozkrecenie materialu i miotly na maks, a pozniej ewentualna zmiana ilosci materialu.
Zamieszczone przez gi Zobacz postaDa się tym nakładać lakiery poliuretanowe (klar, baza, etc) ?
Tutaj widac juz efekt finalny, czyli lakier struktura Novol 930. Lakieru nie rozcieczalem i w sumie byl to blad, poniewaz struktura wyszla nieco zbyt chropowata. Ogolnie w niczym to nie przeszkadza, tylko zebrany pozniej kurz, najlepiej usuwac za pomoca pedzelka, a nie szmatki. Kiedys lakierowalem tym Novolem z lekkim rozcieczeniem i dawalo to gladsza, przyjemniejsza w dotyku powierzchnie.
Tak czy siak musze dokupic druga koncowke, do precyzyjnego malowania. To bedzie lepsze do akrylowej bazy i klaru.
Skomentuj
-
Zainteresowany elektrycznymi pistoletami natryskowym jako ciekawa alternatywa dla kompresora postanowiłem rozejrzeć sie co jest na rynku i znalazłem coś takiego http://m.bosch-do-it.com/inm/boschpt/6rk607ddsx8ja. Na ceneo można dostać za 400zl. Czy warto coś takiego kupić ?
Bosch PFS 3000-2Last edited by dolphin123; 16.06.2015, 08:53.
Skomentuj
Skomentuj