Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kaczor189, abyś się nie pogubił, lakier akrylowy to lakier (kolorowy), na który już nie kładziesz bezbarwnego, tak jak napisał kolega Marios, takie jakby 2 w 1.
    Natomiast warto dadać, że lakiery akrylowe w większości przypadków nie dadzą Ci tak fajnego połysku i jego głębi jak w przypadku stosowania lakieru baza (kolor) + lakier bezbarwny (klar). Na dodatek lakiery akrylowe są bardziej podatne na zarysowania oraz płowieją pod wpływem promieni słonecznych. Ten drugi problem w przypadku kolumn jest mniej problematyczny, bo nie trzymamy kolumn na dworze.

Możesz pomalować 2 warstwowo w wersji bezpieczniejszej, dodając do bazy trochę utwardzacza. Po położeniu bazy czekasz aż wyschnie i jeśli będziesz miał jakieś paprochy, albo jakiś mały zaciek to sobie zeszlifujesz papierem > 800. Trochę więcej roboty, ale na spokojnie sobie ogarniesz. Na to wtedy kładziesz sobie bezbarwny. Użyłem takiej metody jak łączyłem lakierowanie frontu w lakierze z bokami w fornirze i poszło bez problemu. Mówię tutaj o produktach przeznaczonych do samochodówki.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
      Zainteresowany elektrycznymi pistoletami natryskowym jako ciekawa alternatywa dla kompresora postanowiłem rozejrzeć sie co jest na rynku i znalazłem coś takiego http://m.bosch-do-it.com/inm/boschpt/6rk607ddsx8ja. Na ceneo można dostać za 400zl. Czy warto coś takiego kupić ?

Bosch PFS 3000-2
      Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
      Panowie, czy system natryskowy Bosch System PFS 5000 E nada się do precyzyjnego lakierowania kolumn?
      Zaletą jest rozmiar i poręczność.
      Wczoraj miałem w ręku system HVLP ze zdjęcia poniżej i Bosch PFS 2000, który jest droższy o około stówkę. Natomiast wykonanie boscha daje dużo do życzenia w stosunku do HVLP, który nie wypadł najgorzej pod względem wykonania. Bosch wygląda jak plastikowa zabawka, ciekawe jak wygląda model 3000-2 w stosunku do tego 2000, który oglądałem. Biorąc do tego pod uwage koszty, warto się zastanowić czy lepiej wziąć HVLP za dwie stówki czy za boscha płacić 4stówki (3000-2). Muszę poszukać i zobaczyć jak jest 3000-2 wykonany, bo wersja 2000 to jakaś masakra.

Skomentuj

W moim Wagnerze, tez wszystko jest plastikowe :P lacznie z dysza i glowica.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
          Natomiast warto dadać, że lakiery akrylowe w większości przypadków nie dadzą Ci tak fajnego połysku i jego głębi jak w przypadku stosowania lakieru baza (kolor) + lakier bezbarwny (klar)
          W jego przypadku raczej to nie ma znaczenia. Poza tym różnice w połysku w przypadku koloru białego są pomijalne. Może osiągniemy 2-3% więcej.
          Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
          Na dodatek lakiery akrylowe są bardziej podatne na zarysowania oraz płowieją pod wpływem promieni słonecznych.
          Lakier akrylowy (jednowarstwowy) dobrej jakości daje spokojnie radę, ponieważ zawiera odpowiednie filtry. To samo dotyczy lakierów bezbarwnych, gorszej jakości też mogą powodować zmianę koloru po czasie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Wczoraj miałem w ręku system HVLP ze zdjęcia poniżej i Bosch PFS 2000, który jest droższy o około stówkę. Natomiast wykonanie boscha daje dużo do życzenia w stosunku do HVLP, który nie wypadł najgorzej pod względem wykonania. Bosch wygląda jak plastikowa zabawka, ciekawe jak wygląda model 3000-2 w stosunku do tego 2000, który oglądałem. Biorąc do tego pod uwage koszty, warto się zastanowić czy lepiej wziąć HVLP za dwie stówki czy za boscha płacić 4stówki (3000-2). Muszę poszukać i zobaczyć jak jest 3000-2 wykonany, bo wersja 2000 to jakaś masakra.
            Jutro lub pojutrze dostane tego 3000 i na dzien dobry 4 kolumny do pomalowania. Zdam relacje z placu boju.

Wagnera większość modeli już "macałem" i też jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia, ale jeśli działa jak należy to co z tego...

Skomentuj

Na pierwszy raz myślę, że podkład + lakier akrylowy będzie w porządku. Chyba wezmę ten -Inter Troton Top Coat http://allegro.pl/lakier-akrylowy-do...457696594.html plus utwardzacz Inter Troton z aukcji tego sprzedawcy. Mógłbym jeszcze prosić o jakiś w miarę tani i dobry podkład ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                Jutro lub pojutrze dostane tego 3000 i na dzien dobry 4 kolumny do pomalowania. Zdam relacje z placu boju.

Wagnera większość modeli już "macałem" i też jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia, ale jeśli działa jak należy to co z tego...
                Porównywałeś tego Boscha z innymi propozycjami na rynku?

Skomentuj

Na pierwszy raz myślę, że podkład + lakier akrylowy będzie w porządku
                  Bardzo rozsądne.
                  Chyba wezmę ten -Inter Troton Top Coat http://allegro.pl/lakier-akrylowy-do...457696594.html plus utwardzacz Inter Troton z aukcji tego sprzedawcy. Mógłbym jeszcze prosić o jakiś w miarę tani i dobry podkład ?
                  Też rozsądnie. Troton ma też białe podkłady, spytaj sprzedawcy, utwardzacz powinien być ten sam.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Porównywałeś tego Boscha z innymi propozycjami na rynku?
                    Bezpośredniego porównania nie robiłem, tylko porównanie ofert online czy nawet filmy na YT. Za tym boschem przede wszystkim przemówiły 3 różne wymienne końcówki czego przykładowo w wagnerze w tej cenie czyli 400zl nie znalazłem.

Skomentuj

Ile mnie więcej potrzeba podkładu i lakieru akrylowego na dwie kolumny 12l ?

Skomentuj

Takie podkłady są najczęściej w 1l opakowaniach, spokojnie Ci tyle wystarczy.

Skomentuj

Mam zamiar kupić to:
                          - inter troton top coat biały http://allegro.pl/lakier-wysoki-poly...468420740.html
                          -oraz taki podkład HS Multi Fuller http://allegro.pl/podklad-akrylowy-h...457731498.html
                          stąd moje pytanie

Skomentuj

Nie na temat...
                            a z Włoch jestem :)

Novol na pewno fajny tylko drogi :(
                            W ofercie inter troton jest jeszcze VHS V 2007 5:1 http://allegro.pl/podklad-master-tro...447105003.html tylko niestety nie ma białego
                            Last edited by kaczor189; 25.06.2015, 21:27.

Skomentuj

Ja kupowalem novol 370 1k to cos miedzy 20-30zl kosztowalo.

Skomentuj

Przyszedl agregat boscha. Nie ma źle, wykonanie solidne, lepiej niż u wagnera to wygląda. Regulacja ciśnienia, ilości materiału i dwie końcówki w zestawie.

Skomentuj

Ja teraz testuje emalie akrylowa na bazie wody. Narazie na testach najtrudniejsze zadanie, czyli surowy mdf. Ploze 2-3 warstwy i zobaczymy co dalej. Licze, ze bedzie jakas alternatywa dla smierdziuchow rozpuszczalnikowych.

Skomentuj

Czy do polerki wystarczy użyć pastę G3 czy trzeba jeszcze zastosować jakąś pastę wykonczeniowa z miękka gąbka ?

Skomentuj

W twoim przypadku nie jest to konieczne. Miękkie gąbki używa się do usuwania hologramów na ciemnych kolorach lub nakładania zabezpieczających powłok. Oczywiście, dobrze jest to zrobić ale całość powłoki musi być na wysokim poziomie aby się w to bawić. Co więcej przy białym kolorze jest to raczej zbędne ;-)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak dobrze pójdzie jutro wypoleruje swoje pudła jedna pastą i jedną gąbką to coś pokażę :-)

Skomentuj

Wie ktoś czym się różnią pistolety Sico? Interesują mnie RP, np zielony i Gold, z tym że nawet wśród zielonego widzę różnie nawiercone dysze, zależy mi na małym zużyciu powietrza.

Skomentuj

Wrzuć linki do tych pistoletów to się spojrzy.

Skomentuj

Czaruję...