To dobrze, ze go nie kupilem bo moj 24 litrowych zdechlak nie dalby mu rady. Cos mi sie wydaje, ze w moim przypadku nie obejdzie sie bez Air gunsa ;/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery
Collapse
X
-
Na forach lakierniczych jak spytasz o kompresor 24-50l to się okazuje że tym nawet płotu nie pomalujesz (czytaj "bez 500l to się panie nie da nawet drzwi w aucie pyknąć")... Jak to jest w praktyce, kompresorem 50l (2 tłokowe, chyba ze przy 1 też się da) da się pomalować kolumny, mebelki i ewentualnie elementy auta ?
No i jaki najlepiej dobrać pistolet do takiego małego kompresora (konkretnie modele jak można) ?
Przymierzam się do zakupu, ale potrzebuje coś w miarę mobilnego (co da się załadować do bagażnika) bo warunki lokalowe do lakierowania miałbym raczej z doskoku, tak więc przewożenie 100-200l (nawet nie chodzi o ich cenę) odpada.
Skomentuj
-
Ten mój AIRPRESS jest o tyle fajny że pionowy i w garażu zajmuje mi mało miejsca. Wydajność chyba standardowa, zasysana 360 l/min, oddawana?? producent nie podaje, jak będzie 150 to dobrze.
Waga niecałe 40kg. Już go woziłem w kufrze. Dla mnie kluczowe były gabaryty przy maksymalnej butli w dobrej wydajności.
Malowałem nim już sporo, włącznie z elementami mojego gruchota, typu błotnik zderzak itp. W zupełności wystarcza.
Czołem
Skomentuj
-
Ja juz mam kociol w glowie, od czytania tych porad na temat kompresora i pistolu. Narazie mam stary kompresor 24 litry, ktory fabrycznie pompowal 140l na minute, teraz po latach napewno jest slabszy, chocby z tego powodu, ze mam lekko nieszczelna uszczelke pod glowica. Do tego jakis chinski pistolecik z gownolitu. Cos tam da sie tym pomalowac, ale raczej jakis podklad, niz klary. Glowny problem jest taki, ze te tanie pistolety nie pracuja poprawnie na niskim cisnieniu. Air gunsa moze pracowac na 2 barach, a taki chinol bez 3,5 czy nawet 4 nie chce dzialac. Przy takim cisnieniu pracy zapotrzebowanie na powietrze jest duze i taki zbiornik 24 litry, to wywala w kilkanasie sekund, tzn nie calkiem, cisnienie spada z 8 do 6 i silnik wlacza sie do nabicia. Problem w tym, ze lakierujac dalej, kompresor nie jest wstanie napompowac butli i cisnienie dalej spada. Poza tym te pistolety operujace na takim cisnieniu beda dawac duze zapylenie jesli lakierujemy w pomieszczeniu.
Da sie polakierowac nieduze kolumienki, ale jest to trudne i upierdliwe. Suma sumarum i tak trzeba wydac wiecej siana. Bo albo slabszy i mniejszy kompresor ale drogi pistolet, lub drogi i duzy kompresor i gorszy, tanszy pistolet.
Skomentuj
-
Chodzi właśnie o to, że nie o kasę tu chodzi. Chętnie bym kupił 100l gdybym miał gdzie to trzymać i jak wozić, a realnie patrząc 50l (dwa tłoki) to maks jeżeli mówimy o jakiejkolwiek mobilności ... Nie chodzi tu o to, że 100l jest droższe (bo wcale dużo droższe nie jest), po prostu szary diy-owiec co to chce pomalować stół/szafę/kolumny/zderzak raz czy dwa razy do roku nie ma ani gdzie trzymać 100l kolosa ani jak tego potem przewozić.
Czyli dwutłokowe 50l + air guns (jaki ?) powinno styknąć do okazjonalnego psiknięcia czegoś (mówię tu o kolorze + klar, ewentualnie sam poliuretan na fornir) ?Last edited by gi; 03.02.2015, 13:29.
Skomentuj
-
Z wydajnością "2,2 l/min." vs "360 l/min" przy kompresorze podanym przez Tranzyt ?
[EDIT]To nie do końca prawda, 2,2l przy tym kompresorze to o ile rozumiem ilość farby, a 360l przy zwykłym kompresorze to ilość powietrza. Niestety nie widziałem nigdzie zastosowania agregatów hydrodynamicznych przy lakierowaniu (jedynie malowanie ścian) więc ciężko powiedzieć czy by się to nadawało[/EDIT]Last edited by gi; 03.02.2015, 14:30.
Skomentuj
-
Polecilibyście jakiś 50l, żeby się nie rozpadła pompa od razu?
Do pistoletów małe sprostowanie, najtańsze potrzebują większego ciśnienia, bo to wysokociśnieniowe, po kupnie lepszego HVLP w przypadku małego kompresora okazać się może, że nic nie idzie polakierować, bo pistolety niskociśnieniowe mają jeszcze większe zapotrzebowania na ilość powietrza (proponuję zerknąć na dziury przez które wychodzi powietrze w obu rodzajach).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaDo pistoletów małe sprostowanie, najtańsze potrzebują większego ciśnienia, bo to wysokociśnieniowe, po kupnie lepszego HVLP w przypadku małego kompresora okazać się może, że nic nie idzie polakierować, bo pistolety niskociśnieniowe mają jeszcze większe zapotrzebowania na ilość powietrza (proponuję zerknąć na dziury przez które wychodzi powietrze w obu rodzajach).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCos mi sie wydaje, ze w moim przypadku nie obejdzie sie bez Air gunsa ;/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAir gunsa moze pracowac na 2 barach, a taki chinol bez 3,5 czy nawet 4 nie chce dzialac. Przy takim cisnieniu pracy zapotrzebowanie na powietrze jest duze i taki zbiornik 24 litry, to wywala w kilkanasie sekund, tzn nie calkiem, cisnienie spada z 8 do 6 i silnik wlacza sie do nabicia
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzy takim cisnieniu pracy zapotrzebowanie na powietrze jest duze i taki zbiornik 24 litry, to wywala w kilkanasie sekund, tzn nie calkiem, cisnienie spada z 8 do 6 i silnik wlacza sie do nabicia. Problem w tym, ze lakierujac dalej, kompresor nie jest wstanie napompowac butli i cisnienie dalej spada. Poza tym te pistolety operujace na takim cisnieniu beda dawac duze zapylenie jesli lakierujemy w pomieszczeniu.
.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaCiśnienie ma niewiele wspólnego z zapotrzebowaniem na powietrze.
Zamieszczone przez Marios Zobacz postakażdy pistole pyli, i nie łudźcie się że doby pistolet czy niskie ciśnienie to zmieni, niestety :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOczywiscie, ale jedne mniej, drugie wiecej.
Nie raz już powtarzałem że, do DIY i lakierowania kolumienek przy mały doświadczeniu i słabym kompresorze lepszy będzie mały pistolet.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo nie zgodze sie do konca.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Kompresor może być mniejszy do zabaw, zawsze można dołożyć dodatkowy zbiornik, powietrza o dostatecznym ciśnieniu starczy na więcej.
Skomentuj
Skomentuj