Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ogólnie jak Koledzy wyżej piszą czasami z małymi ilościami lakierów z wyższej półki są problemy. Chyba że masz znajomego stolarza :) co by Ci takie ilości odsprzedał. Z cenami lakierów samochodowych też jest różnie, najdrożej wychodzi jak dobierasz sobie jakiś konkretny kolor (czyli zanosisz do wyspecjalizowanego w tym temacie sklepu np. element karoserii i Ci dobierają "taki sam"). Standardowe wychodzą zazwyczaj dużo taniej. Ostatnie moje kolumny były malowane lakierem samochodowym. Pierwszą warstwą była szpachla natryskowa NOVOL, delikatnie zmatowane to co się ewentualnie podniosło i dalej emalia czarny mat nitro :) Ogólnie źle nie wyglądało.

Rhainkraft może napisz w ogóle czym masz to zamiar malować :) ?

Generalnie to stoją gdzieś w garażu stare budy fx-200, garaż nieogrzewany, wilgoć... budy były pomalowane tylko szpachlą natryskową - kilka warstw. Są na tyle dobrze zagruntowane że nic im się nie stało. Jak znajdę chwilę żeby podjechać to zrobię foty rogów.

Skomentuj

Witam

W najbliższym czasie mam zamiar zbudować i polakierować standy pod monitorki.
      Nie wiem tylko czy przy lakierowaniu MDF wystarczy sam podkład samochodowy i na to lakier poliuretanowy czy trzeba jakoś inaczej się do tego zabrać?
      Jeśli trzeba się jakoś inaczej do tego zabrać proszę o jakieś nazwy podkładów - im taniej tym lepiej.

Moje drugie pytanie:
      Zabawę z malowanie natryskowym dopiero zaczynam, w domu mam kompresor DIY 24l (buduje się 150l), nie ma reduktora ciśnienia ani żadnych osuszaczy. Zakładam że takie coś będę musiał kupić, jakieś propozycje? Oczywiście im taniej tym lepiej.
      Aha i najważniejsze - będzie to służyć do malowania małych rzeczy, pistolet z dyszą 1mm będzie chyba najlepszy prawda?
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

DanielDh samodzielnie nie będę malował bo nie mam jak nie mam czym no i oczekuje wysokiej jakości pomalowania. Podpytuję co i jak żeby wiedzieć o co pytać "fachowców" i ew odsiać tych którzy mają za małe pojęcie w temacie.

Skomentuj

a co zrobić jeśli pomalowałem lakierem i efekt mnie nie zadowala albo lakier jest ciulaty idzie go jakoś usunąć ?? prócz zeszlifowania czy można użyć preparatów do tego przeznaczonych i jak fornir na to zareaguje

Skomentuj

Jeśli efekt cię nie zadowala, rozumie wizualny, połysk, wtrącenia itp a jesteś pewnie ze wszystko jest dobrze dosuszone możesz wyszlifować go dokładnie (właściwie zmatować) i położyć nowy lakier. Najlepiej to zrób ręcznie na klocku, wyrównasz trochę powierzchnię i nie narobisz nowych podcięć i przecięć.

Skomentuj

Dla wszystkich chcących zacząć przygodę z lakierowaniem mam parę słów do przekazania.
              Moim zdaniem lepiej zaprzyjaźnić się z lakirnikiem z jakiegoś warsztatu i korzystać z jego usłóg. To nie jest tanie zajęcie, kolumny można pokleić i ofornirować w piwnicy lub warsztacie. Lakierowanie jest bardziej złożonym procesem, zaczynając od miejsca- potrzeba pomieszczenia które będzie przygotowane do tego typu prac, jak ktoś lakieruje to wie co to jest odkurz. Często też jakiś owad usiądzie na klarze i popsuje efekt.
              Kompresor jest tak samo ważny jak i pistolet. Jego WYDAJNOŚĆ to wąskie gardło, i tu żadna chińszczyzna nie pomorze. Pistolet... raczej RP do stolarki.
              Lakiery- są przecież specjalne do nakładania na drewno i mdf
              Nie jestem lakiernikiem i nie trudnię się lakierowaniem po godzinach, ale sprzęt kupiłem sobie już parę lat temu i lakierowałem może 10 razy. Z perspektywy czasu to nie wiem czy dobrze na tym wyszedłem, ale mogę polecić sprzet którego używam
              pistolet to sata 1000B, kompresor to starszy ale nie pluje olejem niemiecka balma wydajność zmierzona 460l, silnik 3fazowy.
              Odwadniacz, odolejacz z reduktorem w komplecie to ckd i ten mogę polecić.
              krążki ścierne kovax i do osiągnięcia efektu high gloss. (potrzebne jeszcze mleczka i pasty polerskie np 3M)
              Oczywiście można zacząć od tańszego pistoletu ale w dobry kompresor warto zainwestować.

Skomentuj

Pytanko do specow. W moim kompresorze bardzo szybko przegrzewa sie glowica tloka. Po nabiciu pustego baniaka jest juz tak ciepla, ze trudno ja dotknac. Glowica nagrzewa sie szybciej niz scianki cylindra. Coz poczac?

Skomentuj

Nie na temat...
                  chłodzenie wodne lub okład z młodych piersi :)

Skomentuj

Moze jakis wiatrak doloze, bo mlode piersi to by sie upiekly na amen ;]

Skomentuj

Kompresor ma smarowanie olejowe, można zrobić przegląd oleju i filtra. W takie ciepłe dni to normalne że się nagrzewa wentyl powinien pomóc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Pytanko do specow. W moim kompresorze bardzo szybko przegrzewa sie glowica tloka. Po nabiciu pustego baniaka jest juz tak ciepla, ze trudno ja dotknac. Glowica nagrzewa sie szybciej niz scianki cylindra. Coz poczac?
                        Nie bez kozery sprężone powietrze jest jednym z najdroższych nośników energii, a między innymi duża jej część idzie w chłodzenie :(. Tak już jest, założenie wiatraka oczywiście pomoże, nie tylko w chłodzeniu ale też w czystości powietrza. Jeśli masz taką okazję to polecam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
                        Kompresor ma smarowanie olejowe, można zrobić przegląd oleju i filtra. W takie ciepłe dni to normalne że się nagrzewa wentyl powinien pomóc.
                        Każdy się nagrzewa.

Skomentuj

Pogromco, jaki masz kompresor?
                          Mnie po męczarniach na 24L przekonano do dużej butli Maktek 200V, 4kW, 10bar:
                          http://www.maktek.pl/kompresor-olejo...-v/produkt-460
                          Chłodnica jest bardzo gorąca - normalne. Zmniejszyłem mu maksymalny zakres pracy do 8bar aby nie męczyć go niepotrzebnie. Tobie też to radzę. Wydajność zmierzoną ma wyższą od podawanej przez producenta (600L/min!?). Zapas powietrza ogromny nawet stosując tanie, chińskie pistolety o zapotrzebowaniu 400L/min. Co do opłacalności zakupu kompresora, filtrów itd., to wiadomo, że do budowy jednej pary kolumn na rok to bezsensowne rozwiązanie. Kiedyś też korzystałem z usług lakiernika ale chciałem być niezależny. Jeszcze tylko półprofesjonalna mini lakiernia i będzie super :).
                          Jak wrócę z wakacji zabieram się ostro do pracy bo dawno na forum nic nie pokazywałem...
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Moj kompresor to stara, mizerna maszyna z butla 25l, ale jeszcze daje rade. Bije do 10 barow, ale musialem wymienic presostat i teraz jest ustawiony standardowo do 8 barow.

O tak duzym kompresorze jak Twoj nawet nie mam co myslec, bo po prostu nie mam na to miejsca, nawet 100 litrow bylby problem, chyba ze jakis pionowy. Poza tym tak jak piszesz, nie ma sensu iwestowac w kompresor jak nie ma odpowiednich warunkow do lakierowania, a ja takich specjalnie nie mam.

Skomentuj

Jak będziesz kładł na dużych podłogówkach podkład poliestrowy to szybciutko zamówisz 100L na 3 fazy :) Jeśli brakuje miejsca w warsztacie to można nawet zamontować pod sufitem na stalowej konstrukcji. Na upartego da się lakierować małym 25L pod warunkiem posiadania dobrego pistoletu RP (LVLP) o zużyciu powietrza max 200L/min.
                              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

W moim garazu nawet nie ma instalacji na 3 fazy :P Zobacze, moze dorzuce drugi zbiornik i polacze z tym mniejszym. Zawsze to jakis bufor.

Skomentuj

Te zużucie przez pistolet można ograniczyć, lakierując na trochę mniejszym ciśnieniu ale to już trzeba trochę wprawy. Tu proponuję poeksperymentować z kombinacją ilość materiału/ciśnienie jest tego dodatkowy plus mniejsze zapylenie i kurz w prżeciętnej wielkości pomieszczeniu garażu. Ważne aby przy zakupie pistoletu zwrócić uwagę na zapotrżebowanie na powietrze, chodź w przypadku tanich sprzętów grom ich tam wie co piszą a co jest naprawdę.

130ltr/min. Trochę mało mimo wszystko w szczególności przy tak małym zbiorniku, drą bańkę buforową zawsze można mieć dokładaną wtedy można ją po pracy wrzucić za garaż i nie zajmuje miejsca.

Skomentuj

Malo ale bede sie bawil, nawet na najtanszym pistolecie mozna dosc sporo pomalowac, trzeba tylko do tego z glowa podejsc i nie marnowac powietrza za jakis czas kupie jakis bardziej odpowiedni pistolecik

Skomentuj

Dokładnie tak, do lakierowania kolorów bez efektu (metalik lub perła) nie potrzeba super sprzętu. Tak jak wspomniałem jak ustawisz dobrze ciśnienie do ilości materiału będzie oki. Pamiętaj że każda zmniana rozcieńczenia lakieru/podkładu będzie miała na to wpływ. No i do przodu :)

Skomentuj

Poszukuję dobrego lakieru poliuretanowego, podkładu i izolantu. Jaką firmę polecicie? Fornir jaki zamierzam pokryć na wysoki połysk to modyfik.

Skomentuj

ICA Italcolor. Mają odział w Rzeszowie na Torowej w dawnym magazynie CDO.
                                          W zeszłym tygodniu kupowałem tam cały zestaw, sprzedają też w mniejszych ilościach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X