Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Temat poświęcony lakierowaniu natryskowym.

Zapraszam do wymiany Waszych doświadczeń w tym temacie - wyboru sprężarki, pistoletu, dyszy, lakierów oraz warunków lakierowania.

Dobra będę pierwszy

Potrzebuję zestaw do malowania natryskowego Podstawowe kryterium CENA! Ma być tanio i dobrze... Co polecacie? Jaki Pistolet? Jaki odwadniacz? Jaka tania sprzeżarka moze kompresor(mały)?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
      Potrzebuję zestaw do malowania natryskowego
      nie ma młych zestawów

Ma być tanio i dobrze... Co polecacie?
      Czy to możliwe..?? :-)

Jaki Pistolet?
      Dla początkujących (chyba cię nie obraziłem) lakierników jakość pistoletu nie ma większego znaczenia. Jak poćwiczysz lakierowanie, ustawienia itd sam dojdziesz do wniosku że potrzebujesz coś lepszego. Dla początkujących chyba lepsza mała dysza trochę wolniejsza aplikacja ale mniejsze prawdopodobieństwo zacieków. Oczywiście pistolet wysokociśnieniowy który ma mniejsze zapotrzebowanie na powietrze, czyli tyle można osiągnąć przy małych budzetowych komresorach.

Czyli Pistolet wysokociśnieniowy dysza np. 1,3 mm.

Jaki odwadniacz? Jaka tania sprężarka może kompresor(mały)?
      Minimalna wydajność kompresora to 150-200 l/m mniejszych nie warto kupować chyba że założysz dodatkowy zbiornik i będziesz czekał pół godziny jak go napompujesz.
      Czym więcej odwadniaczy i osuszaczy tym lepiej. Pamiętaj o częstym spuszczaniu kondensatu (wody z olejem) ze zbiornika.

Skomentuj

Witam, mam spora komode w takim fornirze:

i pewnej osobie zachcialo sie, aby zmienic jej kolor na szary. Czy jest jakas szansa aby pomalowac ta komode w taki sposob aby zmienila ona kolor na podobny do szarego i zachowala choc troche widocznosc słoji? osprzet mam, tylko czy jest jakis lakier dzieki ktoremu dalo by rade osiagnac taki cel?

Skomentuj

W skrócie:
          Zeszlifowanie obecnego lakieru i nałożenie nowego.

Skomentuj

Osobiście polecam kompresorki Metabo,może nie są tanie ale za to niezawodne i sprawdzają się w wielu sytuacjach.
            Co do reszty to mam za małe doświadczenie i faktycznie większe znaczenie ma tutaj umiejętność dobrania lakieru i już samego malowania.

Ja mam taki:
            Załączone pliki

Skomentuj

Sam będę się rozglądał za czymś do lakierowania natryskowego. Tyle, że nie będzie to sprzęt do lakierowania skrzynek głośnikowych a raczej drobnych rzeczy, gdzie ma zastąpić to spray.. Jakieś podpowiedzi?

Skomentuj

Do małych rzeczy elementów Ci mały pistolet. Na dobrą sprawę przy odrobinie umiejętności monitory też pomalujesz. Nie wymaga dużej ilości powietrza stąd prawie każdy kompresor się nadaje. Wolniejszy w lakierowaniu ale do nauki idealny. Dysza 1,0-1,2 jest optymalna.

Hi-End :-) http://www.lakierniczy.pl/index.php?z=1&m=594&id=294

Zestaw HVLP & MINI - 0,8 + 1,4 mm
                Wersja ekonomiczna http://emaks.pl/zestaw-hvlp-mini-0-8-1-4-mm.html
                Last edited by dolphin123; 06.05.2013, 09:35.

Skomentuj

Jeśli to są małe rzeczy to może aerograf by się sprawdził :)

Skomentuj

Nie przesadzajmy.. Aerograf ma swoje zastosowanie a w diy do audio słabo go widzę...
                    Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    Zestaw HVLP & MINI - 0,8 + 1,4 mm
                    Wersja ekonomiczna http://emaks.pl/zestaw-hvlp-mini-0-8-1-4-mm.html
                    Na allegro z metalowymi pojemnikami są w cenie ok 560zł/szt z dyszami 0,8-2mm. Na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Np 1,2 AUARITA E-70A
                    http://allegro.pl/pistolet-lakiernic...219493769.html

Skomentuj

Ten który znalazłeś jest to pistolet standardowej wielkości ze zbiornikiem 0,6 litra. Dodatkowo ma zbiornik metalowy cięższy od plastikowego. Ja zaproponowałem Ci wersję mniejszą pistoletu do lakierowania ze zbiornikiem 0,1 litra. Jest zgrabniejszych do mniejszych detali i elementów. Na szybko znalazłem coś takiego z tańszych sprzętów:

MINI HP10-08
                      http://www.sklep-pneumatyczny.pl/ind...ym-zbiornikiem

Wszystkie te pistolety są wzorowane głównie na markach SATA i Devilbiss które oczywiście są znacznie droższe.
                      Na początek kup sobie podróbkę nie będzie szkoda wyrzucić.

---------- Post dodany o 12:28 ---------- Poprzedni post o 12:24 ----------

Zamieszczone przez DanielDh Zobacz posta
                      Jeśli to są małe rzeczy to może aerograf by się sprawdził :)
                      Obudowy do lampiaka ładnie w połysku już nie polakieruje :-) Ale sprzęt jak najbardziej fajny do bardzo drobny detali i designów.
                      Last edited by dolphin123; 06.05.2013, 11:42.

Skomentuj

Ten który znalazłeś jest to pistolet standardowej wielkości ze zbiornikiem 0,6 litra. Dodatkowo ma zbiornik metalowy cięższy od plastikowego. Ja zaproponowałem Ci wersję mniejszą pistoletu do lakierowania ze zbiornikiem 0,1 litra. Jest zgrabniejszych do mniejszych detali i elementów.
                        To był tylko przykład, aby pokazać metalowe pojemniki. Będę szukał czegoś co podałeś w pierwszym linku. Pistolecik z dyszą 0,8-1 i pojemnikiem max 200ml i drugi z dyszą 1,2-1,4 i pojemnikiem 600ml.

Skomentuj

Dokładnie tak. Jak możesz sobie pozwolić na dwa to jeszcze lepiej, w sumie to nie aż tak wielkie pieniądze.

Skomentuj

Panowie czy kompresor o pojemności zbiornika 50l wystarczy??

http://allegro.pl/metabo-sprezarka-k...158695145.html

Skomentuj

Panowie czy kompresor o pojemności zbiornika 50l wystarczy??

http://allegro.pl/metabo-sprezarka-k...158695145.html
                              Spokojnie wystarczy !
                              Do malowania ustawia się 3 bar-y a ten nabija sobie 10...zresztą poniżej tych ustawionych nigdy nie spadnie...

Skomentuj

dj_zibi jeśli masz zamiar wydać ponad 1000zł to nie daj się wmanewrować w 1 tłok!. Najlepiej dwa tłoki 100L (ewentualnie 50L) i nie będzie przerw w pracy. Na markę nie zwracaj uwagi bo i tak wszystko klepane jest w tych samych chińskich fabrykach. Ja nadal męczę się na 24L ale jak będę zmieniał to chyba już na 3 fazy się szarpnę. Chyba, że mi przejdzie DIY Tobie proponuję coś takiego:
                                http://allegro.pl/kompresor-sprezark...207557399.html
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
                                  Spokojnie wystarczy !
                                  Do malowania ustawia się 3 bar-y a ten nabija sobie 10...zresztą poniżej tych ustawionych nigdy nie spadnie...
                                  Nic bardziej mylnego. Już wcześniej o tym pisałem ale powtórzę bo spotykam się z tyn niezrozumieniem tematu nawet u ludzi dla których powinno to być oczywiste.

Kompresor ma kilka parametrów ale główne to oczywiście ciśnienie i jego wydajność, czyli ile litrów sprężonego powietrza jest w stanie wyprodukować w funkcji czasu, z regóły na minutę. Upraszczając do minimu wydajność kompresora powinna być nie mniejsza niż zapotrzebowanie podłączonego urządzenia. Bufory w postaci zbiornika 24l mało dają ponieważ przyśrednim zużyciu powietrza przez pistolet na poziomie 200-300 litrów spuszczamy taki zbiornik w kilkanaście sekund.
                                  Tak więc przy lakierowaniu bardzo małych elementów da radę, przy większych już jest problem. Mając słaby kompresor możemy ratować się wiėkszym zbiornikiem, trochę pomoże.

Aby nie zrazić się do lakierowania na początku działania stabilność ciśnienia jest podstawą. Bardziej doświadczeni, są w stanie ratować się na różne sposoby prowadząc szybciej lub dalej pistolet mając zmiany ciśnienia ale to też jest męczarnia.

Skomentuj

Nic bardziej mylnego. Już wcześniej o tym pisałem ale powtórzę bo spotykam się z tyn niezrozumieniem tematu nawet u ludzi dla których powinno to być oczywiste.

Kompresor ma kilka parametrów ale główne to oczywiście ciśnienie i jego wydajność, czyli ile litrów sprężonego powietrza jest w stanie wyprodukować w funkcji czasu, z regóły na minutę. Upraszczając do minimu wydajność kompresora powinna być nie mniejsza niż zapotrzebowanie podłączonego urządzenia. Bufory w postaci zbiornika 24l mało dają ponieważ przyśrednim zużyciu powietrza przez pistolet na poziomie 200-300 litrów spuszczamy taki zbiornik w kilkanaście sekund.
                                    Tak więc przy lakierowaniu bardzo małych elementów da radę, przy większych już jest problem. Mając słaby kompresor możemy ratować się wiėkszym zbiornikiem, trochę pomoże.

Aby nie zrazić się do lakierowania na początku działania stabilność ciśnienia jest podstawą. Bardziej doświadczeni, są w stanie ratować się na różne sposoby prowadząc szybciej lub dalej pistolet mając zmiany ciśnienia ale to też jest męczarnia.
                                    Hmm...
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Tzn? Możesz rozwinąć myśl.

Skomentuj

Zaśmiecamy poniekąd temat ale uważam(chociaż żadnym znawcą nie jestem),że 50l zbiornik do naszego DIY w zupełności wystarcza.
                                        Ty mówisz o 24 l i tu się zgodzę a ten,który pokazuje di_zibi ma 50l a to zasadnicza różnica,no chyba że ktoś maluje całą na przykład skrzynkę"jednym pociągnięciem-ja tak nie potrafię:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X