Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wiertarki ręczne i stołowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja używam, znacząco wydłuża żywot wiertła. Kilka lat temu jak robiłem taras to potrzebowałem 400 szt. "blaszek - podkładek" ze stali nierdzewnej 3mm; gotowców nie było więc robiłem samodzielnie. Na wiertarce stołowej przewierciłem je wszystkie zużywając tylko 5-6 wierteł (średnica jakieś 5mm, kobaltowe do nierdzewki). Bez chłodziwa spalił bym wiertło pewnie na 3cim otworze, pomimo małych obrotów itd.

Skomentuj

WD 40 to chlodzilwo dla bogaczy [emoji14]
      Olej najzyklejszy wystarczy, ale czysty wydaje mi sie lepszym rozwiązaniem

Skomentuj

WD40
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Kolega używa tego oleju na frezarce i tokarce, jak na razie nie słyszałem żeby coś było nie tak. WD40 to rozwiązanie jak się nie ma czegoś innego pod ręką. Najtaniej to woda z mydłem.

Skomentuj

Albo chłodziwo skoncentrowane np.: EMULGOL 5L (link Alee: http://allegro.pl/chlodziwo-koncentr...506805725.html)
            Za 68 złotych mamy 75 litrów chłodziwa- wysyłka gratis, co w warunkach domowych jest ilością astronomiczną:), ale dostępne jest też w mniejszych opakowaniach lecz z dużo gorszym stosunkiem ilość/cena.

Skomentuj

Fajnie, ale na kilka otworów na rok nawet mniejsza butla to za dużo...

Dziś próbowałem oleju i potem wody, na pierwszym w miarę dobrze ciągnie, ale idzie minimalny dymek (może wiertło do naostrzenia, bo obroty nie były za duże), na wodzie mam wrażenie jakby wiertło gorzej wchodziło, jeszcze myślałem o nafcie, ale to może potem wypróbuję.

Jak to przy wiertarce stołowej najlepiej dozować? Znajomy miał przy frezarce coś co przypominało naolejacz do narzędzi pneumatycznych, ale mam wrażenie, że to rozwiązanie wymagałoby dużej ilości powietrza i będę miał dużo syfu z mgły olejowej (chyba nikt normalny nie chciałby tego wdychać), a cały taki zestaw za tani nie jest.

Skomentuj

Święta idą więc nie stracisz jak zakupisz to, umyjesz okna, a spryskiwacz jak znalazł do chłodziwa: Clin płyn do mycia okien Fruit Vinegar 500ml (http://allegro.pl/clin-plyn-do-mycia...589286916.html), a jak totalnie po kosztach to dziura w nakrętce butelki plastikowej i śmigus:)

Skomentuj

Dymek przy chłodzeniu olejem czy WD40 idzie dymek to normalne i raczej nie ma się co przejmować, jak dajesz obfity strumień tak jak czasem na frezarkach widać że leci to nie dziwne że dymu nie ma.
                  Możesz małym pędzlem nakładać, wiele razy tak widziałem na wszelkich youtubach, a oglądam ich naprawdę sporo. Albo właśnie mała olejarka.

Skomentuj

Spryskiwacz mam i to nawet tego samego producenta, ale chciałem właśnie taki by mieć wolną rękę podczas dozowania, używałem też strzykawki, pod olej ok.

Co do dymu, chyba i tak będzie trzeba się wziąć za ostrzenie, bo musiałem użyć sporego nacisku na dźwignię wiertarki (ale wtedy leciał już w miarę ładny wiór), a nie chcę jej urwać czy skrzywić.
                    Last edited by ampli; 16.12.2015, 23:38.

Skomentuj

Wiertarki ręczne i stołowe

A co ty wiercisz w tak przemysłowych ilościach że potrzebujesz chłodzenia??

A probowałeś pasty wiertniczej??

Naostrz porządnie wiertło to nie będzie się palić.
                      Last edited by Przemcio; 17.12.2015, 01:14.

Skomentuj

Noo..nie trzeba przemysłowych ilości wystarczy trochę twardego metalu i głęboki otwór.

Skomentuj

No to jak chcesz dwie ręce wolne to kombinuj coś na zasadzie kroplówki: zbiorniczek na górze, przewód którego przepływ chłodziwa odpowiednio tłumi np. klamerka (do wieszania prania?), przewód odpowiednio przymocowany i tyle.

Skomentuj

Wykombinowałem na razie pseudo sposób mocowanie wierconych elementów i przy tym co aktualnie wierciłem strzykawka (z olejem) była ok.

Wczoraj coś słabo szło, ale dziś podostrzyłem wiertła i w efekcie wymagany nacisk jest znacznie mniejszy, dymek dalej leci, więc staram się nie naciskać jakoś poważnie.
                            Wióry teraz niezłe się ciągną.

Skomentuj

To nie podostrzaj a naostrz porządnie i będzie lepiej :)

Skomentuj

Wg mnie jak na ostrzenie z ręki (tak podejrzewam ) jest dobrze a jakie wiertla ?

Skomentuj

Od tego powinno się w sumie zacząć bo wiertło wiertłu nie równe

Skomentuj

Wiertła to jakieś zabytki na stożek Morse'a, jedyny parametr jaki jest mi znany to średnica.
                                    Swoją drogą fajny sposób montażu, nie ma obaw, że wiertło się przekręci w uchwycie...

Skomentuj

W Lidlu 6 lutego będzie wiertarka stołowa 500W Parkside PTBM 500B2 w cenie 279zł
                                      Warta jest tej ceny?

Skomentuj

Imadło ma trochę słabe ale tak to nie jest źle, przynajmniej na zdjęciach, 500W jak ma się ostre wiertła w grubej stali też da radę, będzie może dłużej ale da się. Do aluminium spokojnie starczy.
                                        Może ktoś używał i rozwinie temat

Skomentuj

Mi się wydaje, że moc to mniejszy problem bo można otwór wiertłami powiększać i wtedy moc wystarczy, pytanie jak jest ze stołem ale z tego co czytałem to stół trochę się potrafi uginać ale ty były posty z bardzo dawna i ciekawe czy ta wiertarka wtedy byłą taka sama.
                                          Ale za tą cenę nic się nie kupi i sam się nad nią zastanawiam. Tymbardziej, że są 3 lata gwarancji.
                                          Myślę, że do 500zł nic lepszego się nie kupi bo wszystko wygląda jakby było produkowane w tym samym miejscu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X