Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pogromca mitow
    replied
    Jak Ci zalezy na duzej wytrzymalosci na zarysowania to tylko profesjonalne poliuretany, ale tego w markecie nie kupisz.

Zostaw komentarz:

• maciekelga
    replied
    Dzięki za cenne informację:) jaki lakier polecacie matowy?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Kup sobie te tasme i sklej za jej pomoca i kleju bialego krawedzie platow forniru. Dopiero pozniej calosc klej na kontakt, jak juz nic innego nie mozesz zrobic.
    Last edited by Pogromca mitow; 24.02.2016, 19:43.

Zostaw komentarz:

• maciekelga
    replied
    Chyba tez sie wyposaze w taka tasme.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
    My kleiliśmy taśmą papierową na bazie kleju wodnego. Oczywiście taśmą do góry. Szło całkiem rześko.
    To mnie nie dziwi :)

Zostaw komentarz:

• Tranzyt
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Laczenie forniru bez szycia, miekki klej kontaktowy i duza powierzchnia stolu... Coz, kiepsko to widze, ale baw sie :)
    My kleiliśmy taśmą papierową na bazie kleju wodnego. Oczywiście taśmą do góry. Szło całkiem rześko.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Łączenie forniru bez szycia, miękki klej kontaktowy i duża powierzchnia stołu... Cóż, kiepsko to widzę, ale baw się
    A ja tego wcale nie widzę :-) zmarnowałem dużo forniru do nauki na dużych powierzchniach już nie wspomnę o dębie który do najłatwiejszych nie należy.

Zamieszczone przez maciekelga Zobacz posta
    Gruntowac jakos mdf?
    Nie ma potrzeby, pod żaden klej.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Laczenie forniru bez szycia, miekki klej kontaktowy i duza powierzchnia stolu... Coz, kiepsko to widze, ale baw sie :)

Zostaw komentarz:

• maciekelga
    replied
    Udało mi się kupić fornir piękny naturalny dąb szypułkowy 0,8mm liście 1900 x 220 krawędziowany idealnie.
    Wykończenie ma być matowe - jaki lakier polecacie? Używał ktoś lakierów V33? Maja lakier do blatów i stołów. Używać capon jako pierwszą warstwę?

Forniru jest tyle, że zostanie też na kolumny.

Napewno będę kleił na klej kontaktowy tylko jeszcze nie wiem który. Gruntowac jakos mdf?
    Last edited by maciekelga; 24.02.2016, 17:08.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Jaki fornir potrzebujesz i ile ?

Zostaw komentarz:

• maciekelga
    replied
    No właśnie mi też się bardziej podoba naturalny, tylko ciężko kupić kilka liści - przeważnie trzeba kupić całą paczkę.

Zostaw komentarz:

• Przemcio
    replied
    Fizelina nie zawsze jest widoczna i wystaje. Ale co natural to natural :)

Ja od Siebie zamiast Patexa polecę Kleiberta Supra Gel. Ja juz nigdy wiecej nie dotknę patexa :)

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    Ostatnio ktoś tu rzucił ciekawe spostrzeżenie - otóż można przykleić fornir modyfikowany flizeliną do góry i następnie zeszlifować flizelinę. Nie ma wtedy problemu z wystającą flizeliną na łączeniach :) A fornir i tak zwykle się szlifuje:)
    Fornir modyfikowany to oczywiście plusy w postaci szerokości, ale wizualnie pewnych rzeczy nie osiągniesz, jak np tak wyglądającego wzoru dębu
    Last edited by LuSzTi; 21.02.2016, 18:53.

Zostaw komentarz:

• maciekelga
    replied
    A jaki fornir byście polecili bardziej? Naturalny czy modyfikowany? Modyfikowany ma tą zaletę że jest w szerokich płatach i nie musiałbym go łączyć..Najszerszy element będzie miał 600 a modyfikowane są przeważnie 640... Boje się tylko tej fizeliny i że modyfikowany będzie za kruchy.

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Trzeba uważać,nie jest łatwo ale pomału i będzie efekt z fornirowaniem nie ma co sie spieszyć. Są modyfikowane bez fizeliny owszem kruche dlatego trzeba sie obchodzić jak z jajkiem. 😉

Zostaw komentarz:

• piotreq123
    replied
    Właśnie widziałem taki fornir modyfikowany bez fizeliny i chyba bym nie chciał tego kleić.
    Strasznie kruchy i podatny na wszelkie uszkodzenia.

Zostaw komentarz:

• Birofil
    replied
    Nie wszystkie forniry modyfikowane są z fizeliną.

Zostaw komentarz:

• maciekelga
    replied
    Szkoda bo więcej jest w sklepach właśnie tych modyfikowanych z fizeliną...Pracowałem tylko z naturalnym dlatego pytam. Ja używałem Patex moment i pracowało się z nim bardzo dobrze.

Zostaw komentarz:

• radecky
    replied
    Ja tam używam Patex express. Smaruje pędzlem docelową czesc którą chce okleic i oczywiscie fornir (naturalny bądz modyfikowany) czekam chwilkę,przykładam fornir i żelazko na średnią temperature, (nie zamocno nagrzane bo fornir popęka). Jak sie dobrze przyklei to obcinam i szlifuje krawędzie.Jeżeli chodzi o fornir to polecam naturalny fornir bo fizelina na modyfikowanym to porażka.

Zostaw komentarz:

• maciekelga
    replied
    Popytam. Tak naprawdę będę 2 formatki 800 x 600 i 2 formatki 800 x 400 - stół będzie rozsuwany.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X