Mieszasz i rozprowadzasz zaraz po wymieszaniu. Taki przyklad co bys mial rozeznanie. Przy 20kg roztworze wymieszanym w wiaderku 25l po 3 minutach wiaderko sie topi.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Troszke sie pomylilem tego roztworu srednio z 10-15kg w takim wiaderku mialem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz postaZagotuje sie jedynie w sytuacji gdy wymieszany bedzie stal w waskim naczyniu np. wiaderko, puszka, sloik. Jesli po wymieszaniu rozprowadzisz go na powierzchni to nie bedzie sie gotowal ze wzgledu na latwe odprowadzanie ciepla.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaa o ile wiem epoksyd ma to do siebie że lubi się gotować (lub nawet zapalać) przy robieniu większej ilości na raz
Zostaw komentarz:
-
Na wykwity poliestru dwuskładnikowa nawierzchnia siada bez problemu co do podkładu do nie wiem . Jak ci wyleje za bardzo to już tylko zalanie porów zostaje i lakierowanie na grubo na połysk
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJakims dobrym kontaktem nie dasz rady przykleic takiej powierzchni?
Zostaw komentarz:
-
Jakims dobrym kontaktem nie dasz rady przykleic takiej powierzchni?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez seba007 Zobacz postaNie kleiłem forniru ale ostatnio robiłem laminaty szklane oczywiście na obudowach głośnikowych :). Używałem żywicy poliestrowej od tego Pana
http://allegro.pl/zywica-poliestrowa...196905418.html (ŻYWICA POLIESTROWA 5KG + UTWARDZACZ ŚWIEŻA FV)
Ma chyba dwa rodzaje utwardzacza, szybki i normalny. Pracowałem na normalnym na dworze przy temp ok 25 stopni. Czas pracy dość długi moim zdaniem, żelowanie zaczyna się po ok 40 minutach, czyli w niższych temperaturach czas się powinien wydłużyć. Nie wiem jakie to są większe ilości ale ja rozrabiałem po litrze. Żadnych problemów nie zauważyłem. Chcesz używać do fornirowania ? Myśle ze może przebijać. Zostało mi trochę tej żywicy, może w wolnej chwili zrobię jakis test na fornirze z ciekawości.
Rozrobić potrzebuje tyle by przykleić fornir na około 2 m2 za jednym podejściem, a o ile wiem epoksyd ma to do siebie że lubi się gotować (lub nawet zapalać) przy robieniu większej ilości na raz :)
Jak narazie skłaniam się do Epidian 5 + utwardzacz Z1 (taką radę kiedyś dał tutaj na forum Tranzyt), ewentualnie Epidian 6011 + utwardzaczem IDA jako podobno najbliższy odpowiednik West Systems.Last edited by gi; 21.09.2016, 11:41.
Zostaw komentarz:
-
Nie kleiłem forniru ale ostatnio robiłem laminaty szklane oczywiście na obudowach głośnikowych :). Używałem żywicy poliestrowej od tego Pana
http://allegro.pl/zywica-poliestrowa...196905418.html (ŻYWICA POLIESTROWA 5KG + UTWARDZACZ ŚWIEŻA FV)
Ma chyba dwa rodzaje utwardzacza, szybki i normalny. Pracowałem na normalnym na dworze przy temp ok 25 stopni. Czas pracy dość długi moim zdaniem, żelowanie zaczyna się po ok 40 minutach, czyli w niższych temperaturach czas się powinien wydłużyć. Nie wiem jakie to są większe ilości ale ja rozrabiałem po litrze. Żadnych problemów nie zauważyłem. Chcesz używać do fornirowania ? Myśle ze może przebijać. Zostało mi trochę tej żywicy, może w wolnej chwili zrobię jakis test na fornirze z ciekawości.
Zostaw komentarz:
-
Używał ktoś żywicy epoksydowej do klejenia forniru ? Jakiej (jaka żywica + jaki utwardzacz) ?
Nie było kłopotu z mieszaniem większej ilości (temperatura/zapłon) ?
Nie było problemu z przeciekaniem żywicy przez fornir ?
Nie było problemu z przebarwieniami forniru ?
Na zachodnich forach polecają West Systems (cholernie drogi), ale może lokalny Epidian z jakimś utwardzaczem się również nada ?
Zależy mi na jak najdłuższym czasie schnięcia (tak by mieć minimum 1 godzinę (najlepiej dwie) na ułożenie forniru/poprawki/przygotowania).Last edited by gi; 21.09.2016, 10:29.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Kangurur Zobacz postaZna ktoś lepszy sposób na wycięcie otworów?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz postaNajlepsze są stare komunistyczne żelazka takie czarne bez pary. Ale mało ich juz na rynku.
Zostaw komentarz:
-
Najlepsze są stare komunistyczne żelazka takie czarne bez pary. Ale mało ich juz na rynku.
Zostaw komentarz:
-
W żelazku które gdzieś wykopałem jest min - kropeczki tej samej wielkości - max
Zostaw komentarz:
-
Widziałem w życiu wiele żelazek i tylko dwie skale albo * ** *** albo 1 2 3 :)
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaA w skali min/max? 1/2 lub 2/3 mocy?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaDla mnie rybami. To są jakieś resztki kości i skór bydlęcych, może i rybnych. Jak to namoczysz i potem rozpuszczasz w barku dopiero wtedy daje ognia. Temperatura momentalnie to rozpuszcza,po wyschnięciu naprawdę twarde. Tak jak Pogromca napisał, towar dla fanatyków. Zabiegu i przygotowania z tym dużo, zalety trudno znaleźć poza tym że jest to naturalne.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: