Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No dobrze ale jak z wytrzymałością takiego spoiwa? Nic nie odchodzi? Np po dłuższym czasie? Co się stanie jak będę chciał użyć jakiegoś lakieru na bazie wody?
    Jeśli ten sposób jest taki dobry no i do tego niewątpliwie tani to momenty, butapreny i inne wynalazki odejdą w niepamięć no i wikol nie śmierdzi....

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
      No dobrze ale jak z wytrzymałością takiego spoiwa? Nic nie odchodzi? Np po dłuższym czasie?

klejone ta metoda jakies 8 lat temu - zadnego problemu :P

no i jakos tej metody juz dawno nie zywalem :P

Skomentuj

To dlaczego zrezygnowałeś z tej metody?
        Czyżby praca z momentem/butaprenem była "przyjemniejsza"?

Skomentuj

Zamierzam się przerzucić z metody butaprenowej na jakąś inną i nie wiem, czy wybrać klejenie momentem, czy klejem szybkoschnącym soudal. Soudalem będzie bezwonnie i najtaniej, a z tego co tutaj widzę również wytrzymałość nie ustępuje innym metodom.
          Właśnie, dlaczego Pawel S. zrezygnował z tej metody :?:

Skomentuj

nie - wtedy wydawala mi sie dosc klopotliwa i malo precyzyjna
            no i jeszcze jedno - trzeba miec do tego stare solidne zelazko - te nowe tanie smieci sie nie nadaja :P

Zamieszczone przez maryush
            Zamierzam się przerzucić z metody butaprenowej na jakąś inną i nie wiem, czy wybrać klejenie momentem, czy klejem szybkoschnącym soudal
            moment a butapren to ten sam typ klejow - wiec przesadka nie uzasadniona

no moze powroce na probe do tej metody na kinie dla brata...

Skomentuj

Zależy mi na szybkości fornirowania, wiadomo przy butaprenie trzeba użyć sporego obciążenia i dosyć długo czekać aż klej w 100% wyschnie. Moment - moment i zrobione :smile:

Skomentuj

wiadomo przy butaprenie trzeba użyć sporego obciążenia i dosyć długo czekać aż klej w 100% wyschnie
                No nie do końca. Duże obciążenie wcale nie jest konieczne, wystarczy przez chwilke docisnąc fornir punkt po punkcie i tyle. Ktoś nawet ostatnio (chyba bigant?) wpadł na sposób z użyciem młotka z gumową końcówką. A co do długości schnięcia to faktycznie, butapren długo schnie do 100% wyschnięcia ale kontynuować obróbkę (np szlifować krawędzie) można od razu. Polecam również podgrzewanie posmarowanej powierzchni suszarką z pewnej odległości - rozpuszczalniki wtedy szybciej odparowują a klej i tak jest miękki i bardzo "lepki" bo jest trochę podgrzany. Jedyny problem z butaprenem to zapach. Owszem, na początku jest fajnie ale później, przy dłuższym wdychaniu to aż może głowa rozboleć.

Wikol (czy jemu podobne) jest oparty na wodzie a to raczej nie wróży zbytniej przyczepności w pierwszych fazach klejenia. Poza tym jak po jakimś czasie zrobi się bąbel (a zrobić sie przecież może) no to nie wiem co by na to poradzić. Butapren podgrzejesz żelazkiem, dociskasz i bąbel znika a wikol... nie wiem.

Skomentuj

Zależy mi na szybkości fornirowania, wiadomo przy butaprenie trzeba użyć sporego obciążenia i dosyć długo czekać aż klej w 100% wyschnie. Moment - moment i zrobione
                  normalnie wkurzaja mnie takie wypowiedzi...
                  juz setki razy pisalismy ze przy klejeniu momentem i butaprenem (to takie same kleje! ) nie trzeba nic obciazac!
                  nie trzeba nic obciazac tylko mocno docisnac lub wlasnie walnac mlotkiem...
                  a butapren schnie tak samo szybko jak moment a jest tanszy - chociaz obecnie roznica w cenie to jedynie 7zl a nie jak wczesniej 10zl :???: (chyba musze poszukac tanszego sklepu :roll: )

Zamieszczone przez dabyl
                  Poza tym jak po jakimś czasie zrobi się bąbel (a zrobić sie przecież może) no to nie wiem co by na to poradzić. Butapren podgrzejesz żelazkiem, dociskasz i bąbel znika a wikol... nie wiem.
                  w krotkim czasie (1-2 dni) spokojnie da sie to tak samo naprawic

Skomentuj

Klej (np. wikol) + trociny (ten pyłek) jako szpachla ?
                    ktoś próbował? wujek podsunął mi ten sposób i nie wiem czy się sprawdzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Devils
                      Klej (np. wikol) + trociny (ten pyłek) jako szpachla ?
                      ktoś próbował? wujek podsunął mi ten sposób i nie wiem czy się sprawdzi.
                      nie polecam ,masa wychodzi jak guma

lepiej trociny (pyłek) lakier = szpachla

Skomentuj

dokladnie - do trocin/pylu uzywamy lakieru lub kleju nitro (raczej juz nie osiagalny) lub cokolwiek innego co jest pozniej twarde - np zywice jak ktos ma

Skomentuj

Panowie gdzie dostane taki frez ?

Skomentuj

w fabryce mebli :wink: :lol: albo u porducenta tych glosnikow ;-)

Skomentuj

miki cos takiego pokazywal - chyba koszt ok 200zl

Skomentuj

Pawel S. gdzie ? przydaloby mi sie takie cuś..

Skomentuj

takie wpusty robi sie tego typu frezami http://www.allegro.pl/item778188296_...0x17_sw18.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                    Panowie gdzie dostane taki frez ?

ale taki frez tylko do dolno wrzecionówki jest

http://www.bastler.pl/index.php?pg=o&kat=4&sub=12

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                                      bez przesady...
                                      ale trzpien 12mm :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        Zamieszczone przez nowy1
                                        bez przesady...

Paweł jak byś troszkę chociaż się znał wiedział byś jakiej wielkość można montować frezy ,do frezarki ręcznej

Jak ktoś chce mieć wszystkie palce niech sobie to doczyta

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                                          Zamieszczone przez Pawel S.
                                          Zamieszczone przez nowy1
                                          bez przesady...

Paweł jak byś troszkę chociaż się znał wiedział byś jakiej wielkość można montować frezy ,do frezarki ręcznej

Jak ktoś chce mieć wszystkie palce niech sobie to doczyta
                                          W wiekszości jest do 8 mm ale zdarzają się nawet do 12-14mm wiem że na pewno bosch ma takie do 13mm ale też budżetowe frezarki mają czasami do 14 mm tylko są rzadziej spotykane.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X