Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez MormoN
    Hoho... a ile warstw tego lakieru nałożyć...? Nastawiam się na półmat... z więksiejszym naciskiem na mat.

PS. Gdzie kupić wkręty mocujące głośniki?
    W Greltonie http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=1398

Skomentuj

a nie masz 'metalowych' sklepow w okolicy? czasem mozna trafic cos ciekawego...
      ale mimo wszystko polecam nakretki pazurkowe i sruby zamiast wkretow

Skomentuj

mIKI, No taki mam plan ale nigdzie u mnie nie mogę znaleźć żadnych fajnych imbusów (z dosyć niskim "grzybkiem") a tym bardziej nakrętek... będę musiał coś wykombinować...

PS: Jakie odstępy czasowe dać między kolejnymi warstwami lakieru? Bo na tym moim jest coś napisane że około 16-18h... Ło matko to będę to malował do weekendu...

Skomentuj

mIKI, No taki mam plan ale nigdzie u mnie nie mogę znaleźć żadnych fajnych imbusów (z dosyć niskim "grzybkiem") a tym bardziej nakrętek... będę musiał coś wykombinować...
          Nie wiedzialem jeszez imbusow z 'niskim grzybkiem' takie normalne widzialem tylko :razz: co do nakretek pazurkowych to w miejszych miejscowoscisch na prawde jest problem ale i na to jest rada mozesz wykorzystac zwykla nakretke najczesciej M5 wywiercic na nia otwor tak 0.5mm mniejszy niz rozmiar klucza a dla wiorowy mozna nawet o 1mm mniejsze, do nakretki polecalbym z jednej strony przyspawac np podkladke m8 zeby nakretka za daleko nie wbijala sie w plyte. Wkretow uzylem tylko raz i zaluje bo tak to sie raczej robi konstrukcjie jednorazowe a co jak bedziesz chcial eksperymentowac z wytlumieniem? :razz:
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

nie mogę znaleźć żadnych fajnych imbusów (z dosyć niskim "grzybkiem") a tym bardziej nakrętek... będę musiał coś wykombinować...
            polink sie klania niezbyt tanio ale jest (cennik z akcesoriami - fotki po prawej)

Skomentuj

albo monacor

Skomentuj

Już kupiłem śruby. Wkurzyłem się trochę bo seasy nie dojechały i prace wyciągają się o kolejny dzionek... wcale ten polink nie jest taki szybki :-)

Skomentuj

wcale ten polink nie jest taki szybki
                  to nie dostales paczki na nastepny dzien? (po otrzymaniu wplaty itp) jezeli nie to mozliwe ze niamaja tego modelu na stanie

Skomentuj

No wiesz... w sobotę dostałem fakure pro-forma i zaraz wpłaciłem kasior. Paczka dojechała dzisiaj :-) Poprostu kasior długo "szedł" pewnie :-p

Skomentuj

Ma ktoś pomysł jak szczelnie przymocować ( przykleić ) br do suba? Fotki:

Nie pytajcie dla czego za duży otwór, tak wyszło - nie specjalnie :)

Skomentuj

silikon montażowy

Skomentuj

Klej do styropianu :grin: będzie trzymał i to mocno i szczelnie oczywiście :smile:

Skomentuj

Ma ktoś pomysł jakim klejem kleić poszczególne warstwy tak jak na rysunku by się "nie odgięło" po zdjęciu z formy ?

Gi

Skomentuj

popraw fote
                              chemolan - klei stolarki. klei się nim łuki w płotkach ogrodowych. super mocny ale trzeba szybko kleić bo jak jest ciepło to potrafi szybko schnąć

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem co mam w fotce poprawić (szczególnie, że nie mogę już edytować posta ), u mnie się wyświetla ok.

Dzięki za nazwę kleju brzmi nieźle i cena stosunkowo niska.

Gi

Skomentuj

Zwykły wikol będzie w sam raz, to jest klejenie powierzchniowe z dociskiem i nie ma potrzeby stosowania jakichś specjalnie mocnych klejów.

Skomentuj

Zamieszczone przez maq73
                                    Zwykły wikol będzie w sam raz, to jest klejenie powierzchniowe z dociskiem i nie ma potrzeby stosowania jakichś specjalnie mocnych klejów.
                                    Dochodzi tu kwestia sztywności takiej zagiętej płyty i to czy się nie będzie odginać (łuk jest jednak dość spory), warstw będzie podejrzewam 6-8 x 3mm. Jeżeli wikol by się sprawdził to super, tania alternatywa ...

Gi

Skomentuj

Wikol przetestowany, właśnie robie obudowy ala sonusfaber i 2 cm szerokości naddatki które odciąłem są sztywne i mocne, dużo mocniejsze niż takie same z mdf (ja sklejałem hdf 3mm).
                                      Zresztą to jest stara technika robienia wygiętych elementów i nie potrzeba do tego celu jakichś specjalnie mocnych klejów, w przeciwieństwie do połączeń konstrukcyjnych np. łączenia ścianek.

[ Dodano: 2008-03-18, 13:30 ]
                                      Właśnie miałem się brać za wyklejanie matami bitumicznymi a tu zonk, nie ma u mojego stałego dostawcy, nie wiecie może gdzie na górnym śląsku GOP dostanę takie maty w rozsądnej cenie, bo są w niektórych sklepach ponad 100% wyższe ceny na nie niż powinny, a przy kinie domowym trochę tego pójdzie :wink:

Skomentuj

gi, te łuki robisz z mdfu 3mm???? Nacinasz, żeby wygiąć, czy na siłe?

Skomentuj

Zamieszczone przez maq73
                                          Wikol przetestowany, właśnie robie obudowy ala sonusfaber i 2 cm szerokości naddatki które odciąłem są sztywne i mocne, dużo mocniejsze niż takie same z mdf (ja sklejałem hdf 3mm).
                                          Zresztą to jest stara technika robienia wygiętych elementów i nie potrzeba do tego celu jakichś specjalnie mocnych klejów, w przeciwieństwie do połączeń konstrukcyjnych np. łączenia ścianek.
                                          No to jest nas dwóch:
                                          [center:546f2b39a7] [/center:546f2b39a7]

Z tym, że ja na razie w fazie planowania i kompletowania sprzętu. Wezmę sie za nie jak osłucham się z totemami i zdecyduje ile chcę wydać na przetworniki.

Na razie zastanawiam się między rozmiarem średniaka, w tej chwili mam w projekcie miejsce na 16cm, nie wiem tylko czy napędzą mi one porządnie 20m2 (w przyszłości dojdzie sub).

Co do 3mm hdf, nie były za twarde or smth ? Hdf mogę mieć od ręki, 3mm mdf jeszcze szukam :/

cudny90: Dopiero będę robić, nie nie zamierzam nacinać. Nigdzie nie spotkałem się z nacinaniem tak cienkich płyt, a kilka takich projektów widziałem. Jedyne nacięcia jakie planuje to te w fornirze by uzyskać efekt "zrobienia z desek" (choć to jedna z rzeczy, których się najbardziej boje. Łatwo spieprzyć gotową budę).

Gi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X